27.8 C
Σάμος
30/09/2022
Περιφερειακά

Οι περιοχές Natura στα νησιά μας ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια

Κατά κανόνα στις περισσότερες περιοχές NATURA  ανά την Ενωμένη  Ευρώπη  γίνονται έργα προστασίας , διάσωσης , αξιοποίησης και ανάδειξής τους.  (Η  σχετική νομοθεσία είναι στην διάθεση όλων).

Τα έργα αυτά , κατά τεκμήριο,  επιστημονικά και Κοινωνικά απαραίτητα και αποδεκτά ,προβλέπονται και διέπονται  από την επίσημη  νομολογία Διεθνών Επιστημονικών Οργανισμών αλλά  και από  την  Ευρωπαϊκή και τις καθ’ έκαστα  Εθνικές  Νομοθεσίες και έχουν επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του  καθώς  στοχεύουν  στην διασφάλιση εν γένει  της βιοποικιλότητας  και της επιτόπιας πανίδας και χλωρίδας  παράλληλα με την ανάπτυξη  ήπιων  ενεργειών  και  δράσεων  σεβαστικής αξιοποίησης των φυσικών πόρων  όπως  είναι οι   παραδοσιακές και βιολογικές καλλιέργειες , η  φροντίδα και ξύλευση  του δάσους, ο  αγροτουρισμός  και  διάφορες άλλες  μορφές εναλλακτικών πρωτοβουλιών , κατά το μάλλον και ήττον , φιλικών προς το Περιβάλλον.

Θεμελιώδης  προϋπόθεση όλων  αυτών  των σωστικών έργων  και  των ήπιων δράσεων είναι η εκπόνηση των  απαραίτητων  περιβαλλοντικών μελετών , η εξασφάλιση των  αντίστοιχων  νομικών  και τεχνικών   αδειοδοτήσεων   καθώς  και ο διαρκής έλεγχος της εφαρμογής τους  προς αποφυγή  κατασπατάλησης  πολύτιμων φυσικών πόρων.

Στο νησί μας  υπάρχουν  περιοχές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο  NATURA  2.000 που, δυστυχώς, κανένας  σχεδιασμός  προστασίας τους  δεν υπάρχει  παρ’ ότι οι  σχετικές ενέργειες και τα  ανάλογα έργα επιτρέπονται από τις υφιστάμενες Διεθνείς  και  Ευρωπαϊκές  Οδηγίες και τους Εθνικούς μας Νόμους .

Είναι περιοχές όπως μεγάλα τμήματα  του όρους Άμπελος (Καρβούνης) και ολόκληρο σχεδόν το όρος Κέρκης με κεντρικό πυρήνα απόλυτης προστασίας τα περιώνυμα  Σειτάνια  που το Κράτος  τις προβάλλει υποκριτικά  ως άβατα αλλά   δεν τις προστατεύει μέχρι να γίνουν παρανάλωμα του πυρός και στην συνέχεια περαιτέρω  βορά στα μεγάλα και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα.

Στις εποχές της φοβερής Κλιματικής Kρίσης  που , βέβαια ,  δεν ήρθε από  μόνη της  στις μέρες μας ,  το φυσικό και δομημένο Περιβάλλον του τόπου μας χρειάζεται την  επείγουσα φροντίδα και την συνδρομή μας όπως ο Άνθρωπος που βρίσκεται σε άμεσο  κίνδυνο και ζητά απεγνωσμένα την βοήθειά μας.

Η Κοινωνία των Πολιτών έχουμε Χρέος να ανταποκριθούμε πανοικεί σ ‘ αυτό το κάλεσμα Ζωής   και να αντισταθούμε μαζικά και ενωτικά στον όλεθρο των πολιτικών που απεργάζονται την καταστροφή της Γης,  στο Όνομα του Κέρδους.

Δεν υπάρχει πλέον Καιρός για επιφυλάξεις , σκεπτικισμούς και  αδράνεια.

Η πρόσφατη βιβλική καταστροφή στο προστατευόμενο Δάσος της Δαδιάς στον ακριτικό Έβρο μας δείχνει το δρόμο.

 

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Περιφερειακός Σύμβουλος

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

 

Related posts

Με υπογραφή Μουτζούρη ξεκινά η Παράκαμψη Πυθαγορείου – Χώρας αξίας 12.448.430 €

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Σπύρου Τζιβάρα

admin

Εγκαινιάζεται το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο

admin

Επίσκεψη Διοικητών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών

admin

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στη Σάμο

admin

Β. Πανουράκης: Τα ανέξοδα κροκοδείλια δάκρυα ανήκουν σε αυτούς που απαξιώνουν εμβληματικά περιουσιακά στοιχεία της Π.Ε

admin

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης στην Σάμο

admin

Τσάντες και σχολικά είδη στους μαθητές της Θύμαινας

admin

Νίκος Παπαθανάσης: Στην πρώτη θέση από πλευράς αύξησης του ποσοστού του νέου ΕΣΠΑ το Βόρειο Αιγαίο

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα