Connect with us

Δήμος

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις «Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων»

Published

on

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,  ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Προτάσεις για μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των σχολείων που θα φιλοξενήσουν «Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων» (ΔΥΕΠ), κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που η ίδια προκάλεσε, στη χθεσινή (30-10-2018) συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για μέτρα που αντιστοιχούν σε διαχρονικά προβλήματα των σχολείων, και τα οποία αναδείχθηκαν με έμφαση στις πρόσφατες Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων, με αφορμή την λειτουργία ΔΥΕΠ.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της παράταξης, ο δημοτικός σύμβουλος Κ.Τζίχας υπογράμμισε ότι «το βασικό και κύριο κατά τη γνώμη μας είναι ότι τα παιδιά αυτά, θύματα του πολέμου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, πρέπει να τα υποδεχθούμε με μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά. Όπως θα θέλαμε να γίνει με τα δικά μας παιδιά αν βρίσκονταν στη θέση τους.

Το τονίζουμε αυτό – επισήμανε – γιατί προτάσεις όπως να πάνε τα προσφυγόπουλα σε κτίρια-γκέτο γιατί «δεν χωρούν τα σχολεία μας»-τη στιγμή που οι ώρες τους δεν συμπίπτουν με το κύριο σχολικό πρόγραμμα,  ή γιατί «είναι εν δυνάμει φορείς ασθενειών»  -τη στιγμή που θα έχουν τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις, δεν έχουν καμιά σχέση με την εκπαιδευτική λογική και την στοιχειώδη επιστημονική προσέγγιση του προβλήματος».

Ζήτησε μάλιστα να σταματήσουν τα προσχήματα, όπως αυτό που προβάλλεται από την Περιφερειακή Ενότητα  Σάμου, ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη χιλιομετρική απόσταση και αρνείται να διαθέσει λεωφορείο για τη μεταφορά των παιδιών-προσφύγων στα σχολεία.

 Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι οι παρακάτω:

«1. Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας με 2 καθαρίστριες σε κάθε σχολείο που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα λειτουργίας τους έως τις 6 το απόγευμα. Να διατεθούν επιπλέον μέσα και υλικά καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων υγιεινής.

 1. Να εξασφαλιστεί η μεταφορά των προσφυγόπουλων με λεωφορείο και συνοδούς στα σχολεία. Εννοείται ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν πιστοποιητικά υγείας και βεβαιώσεις εμβολιασμών, όπως όλα τα παιδιά που εγγράφονται σε δημόσιο σχολείο.
 2. 3. Να υπάρχουν διερμηνείς που θα διευκολύνουν την ένταξη των παιδιών και τη μαθησιακή διαδικασία. Να αποκλειστεί η δράση ΜΚΟ μέσα στα σχολεία, όπου την ευθύνη για όλα πρέπει να έχει το κράτος και οι υπηρεσίες του.
 3. Να μεταστεγαστεί το νηπιαγωγείο Άνω Βαθιού σε άλλο κτίριο που να εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
 4. Να ενισχυθούν και στα δύο σχολεία τα μέσα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας. Ειδικότερα στο δημοτικό Άνω Βαθιού πρέπει να γίνει μόνωση ανάμεσα σε σκεπή και ταβάνια για να εμποδίζετε η μετάδοση της φωτιάς και να καλυφθούν οι ξύλινες επιφάνειες (σκάλες κλπ) με ειδικό άκαυστο υλικό.
 5. Να μελετηθούν και να προγραμματιστούν μέτρα και έργα για την επάρκεια σε αίθουσες, χώρους εστίασης των ολοήμερων και χώρους υγιεινής των μαθητών.
 6. Να γίνει επαρκής στατικός έλεγχος των κτιρίων και να παρθούν μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Τα μέτρα αυτά κατά περίπτωση, ειδικότερα της πυρασφάλειας, της αντισεισμικής προστασίας και της υγιεινής, και ανεξάρτητα από τη λειτουργία ΔΥΕΠ πρέπει να παρθούν για όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία του δήμου.

 

Απαντώντας στις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα της καθαριότητας έχει ήδη αντιμετωπιστεί και θα υπάρχει δεύτερη καθαρίστρια και στα δύο σχολεία ως τις 6 το απόγευμα. Επίσης ότι υπάρχουν δύο προσφορές για ενοικίαση κτιρίου για μεταστέγαση του νηπιαγωγείου στο Πάνω Βαθύ που βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης, ορίζοντας ένα δεκαήμερο για τη λήψη απόφασης. Παραδέχθηκε ότι ζητήματα πυρασφάλειας υπάρχουν και πρέπει να ενισχυθούν τα μέσα πυρόσβεσης, ενώ για την αντισεισμική προστασία, υποστήριξε ότι έχει γίνει μακροσκοπικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων και αναμένεται η αξιολόγηση των ευρημάτων από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Εκείνο που πρέπει να γίνει άμεσα, παραδέχθηκε, είναι ένα σχέδιο εκκένωσης των σχολικών κτιρίων  σε περίπτωση σεισμού,  με βάση τις ιδιαιτερότητες που έχει το καθένα απ’ αυτά.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του δημάρχου ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι «παρ’ όλο που τα προβλήματα στα σχολεία είναι πολλά και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά, θα περιμένουμε να δούμε στη πράξη να υλοποιούνται τα μέτρα έστω και όσα ο δήμαρχος δέχθηκε» και κάλεσε τους γονείς και εκπαιδευτικούς να ελέγξουν οι ίδιοι και να παρέμβουν για την υλοποίησή τους.

 

Στη δευτερολογία του, σχολίασε ακόμη , ότι στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού και η πλήρης ταύτισή της με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, η εμπλοκή των ΜΚΟ που υποκαθιστούν δημόσιες υπηρεσίες ιδιαίτερα στη προστασία των ανηλίκων, αφού αποτελούν «θεσμικό εταίρο» της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων, ενώ υπογράμμισε ακόμη μια φορά ότι «Όσο θα ισχύουν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και οι συνθήκες Δουβλίνο 1&2, που επιβάλλουν τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στη χώρα μας, τα προβλήματα θα παραμένουν και θα οξύνονται.

Εμείς παλεύουμε και καλούμε όλο το λαό να παλέψει μαζί μας για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους, για τη δυνατότητα να φεύγουν γρήγορα για τις χώρες προορισμού τους. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να κλείσουν τώρα τα χοτ σποτ στα νησιά και να μην δημιουργηθούν καινούργια. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα συνεχίσουν να έρχονται αν δεν σταματήσουν οι πόλεμοι και οι άλλες αιτίες που τους ξεριζώνουν , θα πρέπει να καταγράφονται απλά και να φεύγουν για κέντρα υποδοχής στην χερσαία Ελλάδα όπου να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ασύλου κλπ και να φεύγουν με προορισμό τις χώρες που επιθυμούν».

 

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 30-10-2018 η Λαϊκή Συσπείρωση έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις:

 • Αναφορά με το υπόμνημα των κατοίκων της περιοχής Αγίου Ισιδώρου Δρακαίων, σχετικά με την ύδρευση του οικισμού και την ανάγκη τοποθέτησης δεξαμενής και κατασκευής δικτύου ύδρευσης. Είχε προηγηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ίδιο θέμα όπου δόθηκε η απάντηση ότι θα τοποθετηθεί δεξαμενή PVC, αλλά οι κάτοικοι θα πρέπει να παίρνουν νερό με δικές τους   σωλήνες. Προοπτική για την οποία δικαίως διαμαρτύρονται.

 

 • Εισήγηση – πρόταση για κατασκευή δεξαμενής και κλειστού δικτύου άρδευσης της περιοχής Παλαιοχωρίου-Κάμπου Βουρλιωτών , σε μια περιοχή που αρδεύεται με αυλάκια της δεκαετίας του 60 και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όταν υπάρχει άφθονο νερό από την πηγή Πνακά. Ζητείται από τη δημοτική αρχή και τις τεχνικές υπηρεσίες να απαντήσουν πότε και πως, σκοπεύουν να επιλύσουν άμεσα αυτό το οξυμένο πρόβλημα και συγκεκριμένα: Αν σκοπεύουν να προχωρήσουν στην μελέτη του έργου και την ένταξή του στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2019;

 

Επίσης κατατέθηκαν ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

 • Σχετικά με το έργο «Αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης Μυτιληνιών» που παρουσίασε καθυστέρηση και ανησυχία στους κατοίκους του χωριού για τις επιπτώσεις σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων. Απαντήθηκε ότι υπήρξε μικρή καθυστέρηση αλλά θα συνεχιστεί κανονικά.
 • Για την απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων από την περιοχή Κούτσουρα του Πύργου εδώ κι’ ένα χρόνο με την δικαιολογία ότι δεν μπορούν να πάνε τα απορριμματοφόρα. Η απάντηση του αντιδημάρχου ήταν «Δεν πειράζει , ας περπατάνε 200 μέτρα…»
 • Για την πρόσληψη με δική μας πρόταση υδρονομέα και για τον Πύργο, ο οποίος όμως δεν πήγε ποτέ στο χωριό αλλά αξιοποιήθηκε από τον αντιδήμαρχο Πυθαγορείου για την καθαριότητα, Η απάντηση ήταν «Χρειάστηκε στη καθαριότητα…»
 • Για τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου αντισεισμικής θωράκισης του κτιρίου 1ου & 2ου Γυμνασίου Σάμου. Η απάντηση του δημάρχου και των Τεχνικών Υπηρεσιών είναι ότι μέχρι τέλος του 2018 θα ολοκληρωθούν.
 • Τέλος με πρότασή της Λαϊκήγς Συσπείρωσης, στον Κανονισμό Άρδευσης Δήμου Σάμου που ψηφίστηκε, εντάχθηκε στις αρδευόμενες περιοχές και η περιοχή του Πύργου που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική πρόταση.

Comments

comments

Δήμος

Κινητοποιήσεις – Έκτακτη σύσκεψη δήμου Αν.Σάμου φορέων και συλλόγων

Published

on

By

 

Σύσκεψη, για το μεταναστευτικό προσφυγικό, με τη συμμετοχή φορέων, επαγγελματικών συλλόγων, σωματείων και οργανώσεων, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στις 18.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Η σύσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία του δήμου Ανατολικής Σάμου ενόψει των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει από κοινού η Περιφέρεια και οι Δήμοι του Βορείου Αιγαίου για τις 22 και 23 Ιανουαρίου.

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων

Published

on

By

Με την ομάδα φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου που εδρεύει στην πόλη του Καρλοβάσου συναντήθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, με αφορμή την  κατάκτησή της δεύτερης θέσης στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «Galileo & Copernicus Innovation Challenge» που πραγματοποιήθηκε 1 µε 3 Δεκεμβρίου, στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, στα πλαίσια του European Space Week, που είχε ως θέμα την πρόβλεψη φυσικών καταστροφών και συγκεκριμένα την πρόβλεψη και αντιμετώπιση των πλημμυρών και πυρκαγιών.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, ο Πύραρχος Κωνσταντίνος Φράγκος.

Οι ομάδα φοιτητών που διακρίθηκαν είναι:
Αθανάσιος Καψάλης
Ζαχαρίας Μιτζέλος
Νικόλαος Πόταρης
Χρήστου Χρήστος

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Στην ψηφιακή εποχή περνά σήμερα ο Δήμος Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

Στην νέα, ψηφιακή εποχή, περνούν απο σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου Ανατολικής Σάμου με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που θα μειώσουν την γραφειοκρατία,ανάμεσα στις υπηρεσίες του δήμου και τον δημότη.

Σε ένα ψηφιακό περιβάλλον ασφαλές και πλήρως αξιόπιστο θα επιτυγχάνεται:

 1. Εξοικονόμηση αναλωσίμων και εργατοωρών.
 2. Διακίνηση των εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιακών μονάδων του Δήμου και δυνατότητα ασφαλούς δημοσίευσης
 3. Αυτόματη δημοσίευση αλλά και άντληση αποφάσεων προς και από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ
 4. Δυνατότητα για τη διαχείριση σχεδίων, τη συλλογή υπογραφών και την υλοποίηση λύσεων που στηρίζονται σε ψηφιακές υπογραφές

Το νέο πρόγραμμα αυτοματοποιεί την πρωτοκόλληση, μειώνοντας σημαντικά τον όγκο εργασίας των υπαλλήλων, που ασχολούνται αποκλειστικά με την πρωτοκόλληση.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Σάμου εκσυγχρονίζονται, παρέχοντας σημαντική οικονομία σε πόρους (προσπάθεια και αναλώσιμα).

Η νέα Ψηφιακή Εποχή επιτάσσει αυτοματοποίηση των διαδικασιών και ενέργειες απλούστευσης έχοντας ως κύριο στόχο τη βελτίωση και επιτάχυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Πολιτικά1 εβδομάδα ago

Χ.Στεφανάδης: Πιστεύω του χρόνου αυτή την εποχή η Σάμος θα είναι ελεύθερη από τους μετανάστες – πρόσφυγες

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

ΝΟΔΕ Σάμου. Σε κλίμα ενότητας η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Στάντζος από τον λιμένα Μαλαγαρίου : Ζητάμε άμεση και μαζική αποσυμφόρηση τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Υπό βροχή τελέσθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Στο λιμένα Μαλαγαρίου τα Αρματαγωγά “Χίος και Λέσβος”

Σαμιακά1 μήνα ago

Γιώργος Στάντζος : «Θέλουμε λύση αυτή τη στιγμή»

Σαμιακά1 μήνα ago

Εντυπωσιακή η φωταγώγηση του δέντρου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

Sports1 μήνα ago

Αγιασμός για τον νέο χλοοτάπητα στο γήπεδο Σάμου

Δήμος1 μήνα ago

Σε ρυθμούς Χριστουγέννων μπήκε το Καρλόβασι φορώντας τα γιορτινά του

Σαμιακά2 μήνες ago

Δήμητρα Λάμπρου – Μία αφανής ηρωίδα στη Σάμο

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017