Connect with us

Περιφερειακά

Ομιλία Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την ακτοπλοϊκό

Published

on

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε σήμερα στην ημερίδα για την ακτοπλοΐα, που διοργάνωσε ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Στην τοποθέτησή της η κα. Καλογήρου περιέγραψε τόσο την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο ακτοπλοϊκό, όσο και την επείγουσα αναγκαιότητα το ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί με σοβαρά επεξεργασμένες λύσεις, ώστε αυτές να έχουν σταθερότητα και διάρκεια. Συγκριμένα, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Η δική μας οπτική γωνία ως αυτοδιοίκηση είναι αυτή του νησιώτη. Του νησιώτη που θεωρεί το ακτοπλοϊκό προϊόν κοινωνικό αγαθό. Σπουδαίο κοινωνικό αγαθό. Απαραίτητο όρο επιβίωσης, οικονομικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά και βασική και θεμελιώδη προϋπόθεση για αυτό που ονομάζουμε προοπτική και ανάπτυξη.

Η προσβασιμότητα αλλάζει καθοριστικά την ποιότητα μιας περιοχής, ενός τόπου. Δυναμώνει την οικονομική διάσταση, δίνει κίνητρα στους κατοίκους, ενισχύει συνολικά την ελκυστικότητά του, τη συνολική του εικόνα. Επηρεάζει, συνεπώς, καθοριστικά την οικονομική και κοινωνική φυσιογνωμία του. Πως το βλέπουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί, πως το βλέπουν οι άλλοι που δεν ζουν εκεί».

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σημείωσε ακόμη:

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει κυρίαρχη σημασία, είναι επείγον, για μας πάντα επείγον. Κάθε τι που σήμερα καθυστερεί, το βάρος του διπλασιάζεται και η δυσκολία του πολλαπλασιάζεται. Το να μιλήσουμε για την ακτοπλοΐα λοιπόν είναι υποχρέωσή μας. Να βρούμε και να υποστηρίξουμε λύσεις, λύσεις με διάρκεια, είναι διπλή ευθύνη μας. Είναι η ευθύνη μας.

Αυτονόητα η ακτοπλοΐα συνδέεται με τρεις μεγάλες πλευρές και διαστάσεις της καθημερινής πραγματικότητας:

  • Την ποιότητα ζωής συνολικά στα νησιά μας.
  • Τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, σχεδόν στο σύνολό της.
  • Συνδέεται με τον τουρισμό ασφαλώς».

Αναφερόμενη σε ειδικότερα ζητήματα του ακτοπλοϊκού η Περιφερειάρχης πρότεινε:

  • Τον επανασχεδιασμό του δικτύου των περιφερειακών, αλλά και των τοπικών συνδέσεων, τόσο σε ό,τι αφορά στους λιμένες προσέγγισης (π.χ. σύνδεση νησιών βορείου Αιγαίου με Θεσσαλονίκη), αλλά και σε ότι αφορά στις συχνότητες, στις μέρες και στις ώρες.
  • Την αύξηση της δαπάνης για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς το μεταφορικό κόστος είναι καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική δραστηριότητα στα νησιά μας.
  • Τη συγκράτηση των τιμών και τη δυνατότητα ελέγχου καταστάσεων που λόγω μονοπωλίου ή ολιγοπωλίου μπορεί να διαμορφωθούν.
  • Τον έγκαιρο προγραμματισμό και την ανακοίνωση των συνδέσεων ειδικά για τα μικρά νησιά, καθώς συνδέεται με τον τουρισμό.

Κλείνοντας την ομιλία της η Περιφερειάρχης τόνισε:

«Τίποτα δεν έχει αξία, φίλες και φίλοι, στην πολιτική λειτουργία και στο πολιτικό μέτωπο, όταν αυτό δεν καταλήγει σε αποτέλεσμα και σε λύσεις.

Σε μια εποχή που οι άνθρωποι βιώνουν την πολύμορφη κρίση δεν έχουμε περιθώριο εμείς, εμείς που φέρουμε την ευθύνη της εντολής του, για αέναες συζητήσεις.

Πρέπει να δώσουμε τέλος στη δοκιμασία των νησιωτών με λύσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και σταθερή επικοινωνία από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα όλους τους μήνες του χρόνου.

Σταθερά δρομολόγια, αξιόπιστα πλοία, σωστή οργάνωση. Έγκαιρος προγραμματισμός, πλήρης κάλυψη των αναγκών. Δίπλα σε αυτό ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός ενός άρτιου συστήματος ενδοπεριφερειακών συνδέσεων είναι εξίσου αναγκαίος, ώστε να αποφευχθεί η απομόνωση των μικρότερων νησιών.

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια ισοτιμία στο δικαίωμα στη μετακίνηση, όπου και αν κατοικούν οι νησιώτες μας».

 

Share this post:

Comments

comments

Περιφερειακά

Ανακοίνωση της Π.Ε. Σάμου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι

Published

on

By

Η Π.Ε. Σάμου ενημερώνει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 30ης Οκτωβρίου 2020 ότι την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 είναι η τελευταία ημέρα υποβολής της αίτησης, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις ζημίες που υπέστησαν από τις θεομηνίες.

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνετε στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου (τηλ. 22733 50482). Η κατάθεση των αντίστοιχων εγγράφων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην αποκλειστούν από την καταβολή της κρατικής οικονομικής αποζημίωσης πληγέντων επιχειρήσεων.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Θα παραμείνουμε στο πλευρό των κατοίκων, ως οφείλουμε!

Published

on

By

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Oι σημερινές και χθεσινές μεγαλειώδεις διαμαρτυρίες (αυτοκινητοπομπές) σε Λέσβο και Χίο εκδηλώνουν για ακόμα μια φορά τη διαφωνία των πολιτών στα σχέδια δημιουργίας νέας δομής στις νήσους Λέσβο και Χίο .

Θέλω αφενός να δηλώσω τα συγχαρητήριά μου για την ενότητα και την μαχητικότητα που επιδεικνύουν οι κάτοικοι των νήσων και αφετέρου να επισημάνω για πολλοστή φορά πως ως Περιφερειακή Αρχή θα παραμείνουμε στο πλευρό τους, ως οφείλουμε! “

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 ώρα ago

Αναστέλλεται η λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

Σαμιακά5 ώρες ago

Στο «Βαθύ κόκκινο» η Σάμος

Σαμιακά5 ώρες ago

‘Εξι νέα κρούσματα στη Σάμο

Δήμος6 ώρες ago

Στάντζος σε Μητσοτάκη: «Επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη»

Σαμιακά6 ώρες ago

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με αυξημένους αριθμούς προσφύγων

Σαμιακά9 ώρες ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σαμιακά10 ώρες ago

Εξιτήριο από το ΓΝ Σάμου πήραν δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό

Δήμος13 ώρες ago

Νέο απορριμματοφόρο στον στόλο του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Περιφερειακά14 ώρες ago

Ανακοίνωση της Π.Ε. Σάμου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι

Σαμιακά1 ημέρα ago

Π.Ε. Σάμου: Κανένα κρούσμα covid-19

Δημοφιλή