Περιφερειακά
Ορκίστηκε ως Περιφερειακή Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση η Αγλαΐα Κυρίτση


Ορκίστηκε σήμερα 19.08.2020 ως Περιφερειακή Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση η κα Αγλαΐα Κυρίτση, στην θέση του παραιτηθέντος κ. Σταύρου Τάσου.
Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη την νέα Περιφερειακή Σύμβουλο και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.
Η κ.Κυρίτση έκανε την παρακάτω δήλωση: «Ορκίστηκα σήμερα, με πολιτικό όρκο, περιφερειακή σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, δεσμευόμενη στην τιμή και την συνείδηση μου πως στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έξω από αυτό, θα υπηρετώ και θα υπερασπίζομαι τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.Διαδέχομαι έναν εξαιρετικό σύντροφο, τον Σταύρο Τάσο, ελπίζοντας να καταφέρω να ανταποκριθώ όπως και ο ίδιος έκανε στον έναν χρόνο που διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος.
Επιστρέφω σε ένα γνώριμο χώρο, επιστρέφω σε μια πολιτική θέση με επίγνωση της ευθύνης που έχω απέναντι στα πολύπαθα νησιά του Βορείου Αιγαίου, απέναντι στους ταλαιπωρημένους και κουρασμένους ανθρώπους τους, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά κόντρα στις πολιτικές που τους σπρώχνουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, που η τουρκική επιθετικότητα βρίσκεται στο απόγειό της, με το ρόλο του ΝΑΤΟ της Ε.Ε. και όλων των δήθεν συμμάχων που «διαφημίζουν» η ΝΔ σήμερα, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν, να αποκαλύπτεται περίτρανα, με τη χώρα δεμένη στο επικίνδυνο άρμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων να σπρώχνεται στην παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και να μπαίνει σε εξαιρετικά επικίνδυνες για το λαό μας περιπέτειες, η ευθύνη είναι ακόμα μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη.
Μια όξυνση η οποία «συναντά» το προσφυγικό ζήτημα το οποίο παραμένει ωρολογιακή βόμβα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και «κουμπώνει» με την υγειονομική κρίση του κορονοϊού και το νέο κύκλο της ακόμα βαθύτερης οικονομικής κρίσης, διαμορφώνοντας, τελικά, ένα εκρηκτικό μείγμα που προοιωνίζει μεγάλα δεινά για το λαό και τη χώρα.
Ως σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου, μαζί με τους 3 ακόμη εκλεγμένους συμβούλους της παράταξής μας, θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα και της συνεχούς παρουσίας στα νησιά μας. Στο δρόμο της υπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, στο δρόμο της κινητοποίησης και της αγωνιστικής προετοιμασίας, στο δρόμο της αντίληψης που δεν αποδέχεται τη μοιρολατρία και τη μοίρα που επιφυλάσσουν για το λαό και τα νησιά μας.
Ειδικά για το ακριτικό Βόρειο Αιγαίο, η περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη και ανηφορική, επιβάλλοντας συνεχή αγώνα, λαϊκή εγρήγορση και κινητοποίηση. Με τον στρεβλά προσανατολισμένο μαζικό τουρισμό να καταρρέει, με τους εργαζόμενους καθημερινά να πιέζονται και να χάνουν δικαιώματα και μισθούς, με την ανεργία να χτυπά κόκκινο και τον πρωτογενή τομέα μέρα τη μέρα να συρρικνώνεται, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανατρέψουμε τις πολιτικές τους.
Θα δώσουμε μάχη για τη στελέχωση των νοσοκομείων των νησιών μας, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων. Θα παλέψουμε και θα μπούμε μπροστά στον αγώνα να κλείσουν τα κέντρα-φυλακές για τους πρόσφυγες που έχουν φτιάξει στα νησιά μας, θα υπερασπιστούμε με κάθε δύναμη το δικαίωμα των προσφύγων να μεταφερθούν στις χώρες που επιθυμούν. Θα αγωνιστούμε για να μην πληρώσουν οι νησιώτες, όπως και ολόκληρος ο λαός μας ακόμη μια φορά την κρίση.
Μαζί με τους νησιώτες μας θα δώσουμε τη μάχη για μια άλλη πορεία, θα δώσουμε τη μάχη για μια άλλη αντίληψη, μακριά από διαχειριστικές λογικές και λογικές διεκπεραίωσης, αλλά πεπεισμένοι ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, πεπεισμένοι ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στους αγώνες και στις ανατροπές που πρέπει να έρθουν για να αλλάξουμε τη μοίρα των νησιών μας».
Comments
Περιφερειακά
Σημεία εισήγησης Π. Χριστόφα στο Π.Σ. σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου


Κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 ο επικεφαλής της παράταξης ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο, Παναγιώτης Χριστόφας, έκανε την παρακάτω εισήγηση:
Η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών και η σύνταξη του εθνικού δασικού κτηματολογίου αποτελεί πάγιο αίτημα δεκαετιών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου στη χώρα μας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού οικοσυστήματος των νησιών μας.
Η πρόσφατη όμως ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως και για τις υπόλοιπες νησιωτικές περιφέρειες και όχι μόνο, ανέδειξε παραλείψεις και σφάλματα.
Διαπιστώνεται ότι από τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα στις δασικές υπηρεσίες για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών, μέρος τους δεν έχει συμπεριληφθεί στους αναρτημένους χάρτες. Συγκεκριμένα, δεν έχουν ληφθεί υπόψη ευρείες διοικητικές πράξεις, οι οποίες εξαιρούν τις αντίστοιχες εκτάσεις από τις δασικές διατάξεις, είτε μεμονωμένες πράξεις χαρακτηρισμού εκτάσεων ως μη δασικές, που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο π.χ. της έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Επιπροσθέτως, οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλλουν ενστάσεις, που θα συνοδεύονται από πλήθος δικαιολογητικών για τον αποχαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους, που πολλές φορές είναι αδύνατο να εξευρεθούν, αφού μεγάλο ποσοστό των ακινήτων δε διαθέτουν συμβόλαια προ του 1945.
Διαπιστώνεται επίσης υποστελέχωση και έλλειψη των απαραίτητων πόρων των αρμοδίων Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια απαιτητική διαδικασία.
Επειδή λοιπόν οι αναρτήσεις των Δασικών Χαρτών προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στα νησιά μας, όπου μεγάλο μέρος τους έχει χαρακτηριστεί δασικό – χορτολιβαδικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες γης, τους κτηνοτρόφους και του αγρότες, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα διευθέτησης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας των εισοδημάτων τους, καθώς μεταξύ άλλων τα ποσά των επιδοτήσεων συνδέονται με τις εκτάσεις που δικαιούνται επιδότησης.
Επειδή το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα (πέρα τα όσα προσφάτως ανακοινώθηκαν) για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ομαλής ολοκλήρωσης του Εθνικού Δασολογίου στην κατεύθυνση όμως της απόλυτης εξασφάλισης των περιουσιών των πολιτών και της ορθής αποτύπωσης της πραγματικότητας.
Εισηγούμαστε τα εξής:
- Τη διόρθωση λαθών και παραλείψεων (πρόδηλα σφάλματα) που αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες, με την ενσωμάτωση όλων των πράξεων χαρακτηρισμού, δικαστικών αποφάσεων, οικοδομικών αδειών κ.α., χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερόμενων.
- Τη σύνταξη των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να επιλυθούν προβλήματα στην κατεύθυνση μεταξύ άλλων της επίλυσης του ιδιοκτησιακού ζητήματος που αφορά το αυστηρό πλαίσιο για τις δασικές / χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών.
- Να προστατευτούν αναγνωρισμένα δικαιώματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που αφορούν επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις και εντάξεις σε εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.
- Την άμεση στελέχωση των Διευθύνσεων Δασών με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό αλλά και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.
- Να υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους -με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- ώστε να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα για τη χρήση βοσκότοπων, που ήδη χρησιμοποιούν, για την απρόσκοπτη συνέχεια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας ανεξάρτητα από τη μορφή που έχει η έκταση στο δασικό χάρτη, με δέσμευση για τη μη μεταβολή του χαρακτήρα -μορφή, της έκτασης.
- Ειδική μέριμνα ώστε να μην «παγώσουν» οι μεταβιβάσεις και οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών, κατά την εξάμηνη παράταση της ανάρτησης των δασικών χαρτών.
Comments
Περιφερειακά
Αντεπίθεση της Χίου κατά της υπερδομής


Στην αντεπίθεση περνά το Δημοτικό Συμβούλιο κατά του σχεδιασμού για δημιουργία υπερδομής στη Χίο από την κυβέρνηση και τον Υπουργό, Νότη Μηταράκη καθώς, ομόφωνα, αποφασίστηκε η άσκηση ένδικων μέσων κατά της χωροθέτησης της υπερδομής στη θέση «Άκρα Παχύ» στο Θόλος.
Μετά τις αποκαλύψεις που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου των Συμβουλίων Συκιάδας, Λαγκάδας, Βροντάδου, Καρδαμύλων και Συντονιστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η επίμαχη έκταση δεν είναι δημόσια αλλά δημοτική, το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις παρατάξεις “Συμμαχία Αξιών”, “Χίος Μπροστά”, “Λαϊκή Συσπείρωση”, “Δίκτυο Πολιτών” και “Χιακή Συμπολιτεία”.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:
- Την άσκηση κάθε πρόσφορου ενδίκου βοηθήματος και μέσου ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών και πολιτικών δικαστηρίων κατά της χωροθέτησης της αδειοδότησης και κάθε άλλης διοικητικής πράξης σχετικά με την υπερδομή από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στη θέση «Παχύ Άκρα» του Θόλους και κατά της εκμίσθωσης του ακινήτου στο ως άνω Υπουργείο.
- Την άμεση αποστολή σχετικού εξωδίκου προς κάθε αρμόδια υπηρεσία
- Την αποστολή σχετικής δήλωσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταφρασμένη στα αγγλικά και παράσταση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
- Τη συγκρότηση σχετικού φακέλου εντός 7 ημερολογιακών ημερών και ενημέρωση των μελών και αποστολή τους στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών, Κώστας Τριαντάφυλλος, στην εισήγησή του ανέφερε ότι η θέση «Άκρα Παχύ» ανήκει στην παλιά σχολική περιουσία των «ορθοδόξων δημοσίων σχολείων» όπως αναγνωρίζεται από το 1927 και από το 1990 με απόφαση του τότε Νομάρχη Χίου, μεταβιβάστηκε ό,τι ανήκει στην Εφορία Σχολείων στον παλιό Δήμο Χίου, μεταξύ αυτών και τα 4 ακίνητα της περιοχής που από το 1962 έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο, συνολικά 980 στρέμματα.
Ακόμη, από το 2020 τα 4 αυτά ακίνητα έχουν κτηματογραφηθεί από τον Πρόεδρο Συκιάδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Επιπλέον, στο Ε9 του Δήμου το 2021 περιλαμβάνεται το ευρύτερο ακίνητο επιφανείας 1.697.439 τ.μ. Το επίμαχο κομμάτι του ευρύτερου ακινήτου είναι χαρακτηρισμένο μη δασικό οπότε το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να έχει ιδιοκτησία.
Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Μπελέγρης, από τη στιγμή που δημοσιεύθηκαν οι συντεταγμένες για τη δομή από το Υπ.Μετανάστευσης, επικοινώνησε με το τμήμα περιουσίας και είναι εμφανές ότι οι συγκεκριμένες συντεταγμένες συμπίπτουν με ακίνητα του Δήμου με βάση τοπογραφικό αλλά ζήτησε πίστωση χρόνου για τυπικό έλεγχο σε συνεννόηση με την υπηρεσία. Παράλληλα, θα ζητηθούν από την κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου και το Δασαρχείο τα έγγραφα με τα οποία το Υπουργείο Μετανάστευσης ισχυρίζεται ότι η έκταση είναι δημόσια. Πίστωση χρόνου μέχρι να εξεταστεί πλήρως το θέμα, να συλλεχθούν όλα τα στοιχεία, να ζητηθεί η άποψη της νομικής υπηρεσίας και εκ νέου συζήτηση στο Δ.Σ. του θέματος πρότεινε ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Κώστας Βεργίνας που υποστήριξε ότι υπάρχει η εικόνα ότι η έκταση είναι δημοτική.
Πηγή: tvpatrida.gr
Comments
Περιφερειακά
Μουτζούρης: «Ορισμένοι δεν μαθαίνουν από λάθη και επιμένουν σε πολιτικές που κατέστρεψαν τα νησιά»


Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
« Ως πολιτικό πρόσωπο αλλά και ως ακαδημαϊκός δεχόμουν, δέχομαι και θα δέχομαι ως οφείλω την καλόπιστη κριτική που ασκείται προς όφελος της κοινωνίας. Η θεσμική μου θέση απαιτεί να εκπροσωπώ την βούληση και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες με εξέλεξαν.
Δηλώσεις που υπονοούν ότι είμαι υπαίτιος για τις τραγικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό είναι συκοφαντικές και ψευδείς. Από την πρώτη στιγμή με σταθερές θέσεις και επιχειρήματα τόνισα ότι το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσεως είναι Ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Παρά το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν την αποσυμφόρηση των νήσων και το κλείσιμο των δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, παρατηρούμε προσπάθειες το «ΟΧΙ» να γίνει «ΝΑΙ» με διλήμματα «ή νέες δομές ή παραμένουν οι υπάρχουσες» .
Άλλωστε η επίσκεψη της κας Γιόχανσον αποκάλυψε ότι δεν επιθυμεί να συζητήσει από μηδενική βάση αλλά να εκτελέσει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της για νέες ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών.
Απορώ ορισμένοι γιατί δεν μαθαίνουν από τα λάθη του παρελθόντος και επιμένουν σε πολιτικές που κατέστρεψαν τις ζωές των νησιωτών.
Από την αρχή επεσήμανα ότι χωρίς την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να υπάρξει κανένα έργο ειδικά όταν αυτό στο μέλλον θα καταστήσει τα νησιά σε μόνιμες κατοικίες δυστυχισμένων ανθρώπων.
Δεν συμφωνώ κατ’ ουδένα τρόπο με πολιτικές που μακροπρόθεσμα μετατρέπουν τα νησιά μας σε γκρίζες ζώνες.
Τα εκατομμύρια των ευρώ που η Ευρώπη επιθυμεί να δαπανήσει για τις τεράστιες δομές μεταναστών στα νησιά οφείλει να τα καταβάλει, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευημερίας στα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας ενισχύοντας ζωτικής σημασίας έργα που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα τα αναδείξουν πολιτιστικά, τουριστικά και κοινωνικά.
Τα χρήματα αυτά τα οφείλει η Ευρώπη στις νήσους για τα όσα υπέστησαν όλα αυτά τα έτη από τις συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσεως.»
Comments
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Οριοθετήθηκε η φωτιά στα Κοντακαίικα
- Σαμιακά6 ημέρες ago
Πυροσβεστική:Νωρίτερα ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος για τον Ν.Σάμου
- COVID-197 ημέρες ago
ΕΟΔΥ: 12 νέα κρούσματα στη Σάμο – 1 στην Ικαρία
- Σαμιακά6 ημέρες ago
Φοιτητικός Σύλλογος Μαθηματικού Σάμου: «Γινόμαστε φοιτητές ξανά»
- Σαμιακά7 ημέρες ago
Τέλος από 1η Ιουλίου το οικονομικό βοήθημα σε αιτούντες άσυλο που δεν φιλοξενούνται σε επίσημες δομές
- Σαμιακά6 ημέρες ago
Η ΔΕΗ για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη Μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου
- COVID-196 ημέρες ago
8 κρούσματα στη Σάμο
- Αστυνομικά - Λιμενικά2 ημέρες ago
Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Ικαρία