Connect with us

Πολιτικά

«Ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμού, τώρα!»

Published

on

Το αίτημα για επιδότηση ενοικίου στο 100% από το κράτος έχει απασχολήσει από την αρχή τους σεισμόπληκτους της Σάμου ακριβώς γιατί είναι δίκαιο για εκατοντάδες κατοίκους που ζουν εδώ κι ενάμιση μήνα σε ξενοδοχεία και κάθε τόσο τους απειλούν ότι αν δε πληρωθούν οι ξενοδόχοι θα τους διώξουν, είναι δίκαιο για όσους αναγκαστικά στριμώχνονται σε σπίτια συγγενών και φίλων εν μέσω πανδημίας, τηλεκπαίδευσης κλπ.

Η κυβέρνηση, όμως, και στο ζήτημα αυτό αποφάσισε να κάνει… οικονομία. Με την απόφαση που εξέδωσε για την επιδότηση ενοικίου βάζει μια σειρά προϋποθέσεις που τελικά λίγοι θα την πάρουν.

Μακριά από τις σημερινές ανάγκες ορίζει ως το απαιτούμενο εμβαδόν ανά άτομο τα 20 τ.μ. δηλαδή για ένα άτομο ένα δώμα και για ένα ζευγάρι μια γκαρσονιέρα…

Αν κάποιος τυχαίνει να έχει σε ακτίνα 25 χλμ δευτερεύουσα κατοικία (π.χ. σπίτι στο χωριό) αποκλείεται από την επιδότηση ενοικίου αναγκάζοντάς τον, αν δε μπορεί να πληρώσει μόνος του ενοίκιο, να μετακομίσει π.χ. στους Βουρλιώτες, στους Μανωλάτες ή στους Μαυρατζαίους αν η μόνιμη κατοικία του είναι στο Βαθύ. Δηλαδή να πάει σε χωριά ή περιοχές μακριά από τον τόπο δουλειάς που σημαίνει επιπλέον έξοδα μετακίνησης, τα περισσότερα χωριά είναι δυσπρόσιτα, μακριά από σχολικές υποδομές – ειδικά γυμνάσια – λύκεια – και στοιχειώδεις δομές υγείας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το «σπίτι στο χωριό» μπορεί να μην είναι κατοικήσιμο, χωρίς θέρμανση κλπ.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις για τη στεγαστική συνδρομή όπως είναι οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις και τα έξοδα έκδοσης άδειας που καλύπτονται από τους ιδιοκτήτες ή εκπίπτουν από το ποσό της στεγαστικής συνδρομής πολλοί θα είναι αυτοί που θα δυσκολευτούν ακόμη και να αρχίσουν την ανοικοδόμηση του σπιτιού τους με αποτέλεσμα να σταματά και η επιδότηση ενοικίου όταν παρέλθουν τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί.

Την ίδια στιγμή τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα φέρνοντας σε απελπισία όσους αναζητούν σπίτι προς ενοικίαση ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται μισθωτήριο ως και πέντε χρόνια!!

Όσο περνά ο καιρός επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι πίσω από τις ανάγκες. Ενώ δίνει δισεκατομμύρια στους μονοπωλιακούς ομίλους της ενέργειας πετά ψίχουλα στο λαό. Καταρρίπτονται έτσι τα επιχειρήματα των τοπικών παραγόντων και όσων όλο αυτό τον καιρό καλλιεργούν την αναμονή και διαφημίζουν ότι με τα μέτρα που τάχα θα πάρει η κυβέρνηση θα «πέσει χρήμα» στο νησί και θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Για τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, ο σεισμός και τα ανεπαρκή μέτρα έρχονται να ενισχύσουν το Γολγοθά που στήνει η κυβερνητική πολιτική μαζί με την ανεργία, την αναδουλειά, τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τώρα απαιτείται οργάνωση του αγώνα και διεκδίκηση για μέτρα αποκατάστασης στο 100% για  όλες τις κατοικίες, σχολεία, δημόσια κτίρια, επιδότηση ενοικίου στο 100% για όσο καιρό χρειαστεί, ενίσχυση της λαϊκής αλληλεγγύης για όποιον έχει ανάγκη, εισόδημα για όλους στο ύψος των σημερινών αναγκών κι όχι ψίχουλα

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Κοινή δήλωση Γ. Μπουρνού – Α. Μιχαηλίδη για συνάντηση δημάρχων Β. Αιγαίου με τον Πρωθυπουργό

Published

on

By

Η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να μετατρέψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε αναχώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, σε αποθήκες ανθρώπων και οιονεί φυλακές με δεσμοφύλακες τους ίδιους τους κατοίκους, ομολογείται σχεδόν ανοιχτά.

Πρόκειται για ξεκάθαρη επιλογή του κ. Μητσοτάκη, με τη στήριξη της ηγεσίας της ΕΕ, να μεταμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό και ευρωτουρκικό πρόβλημα σε ελληνοτουρκικό. Πρόθεση που επιβεβαιώνεται εξάλλου από την άρνηση της κυβέρνησης να αποσυμφορήσει αποφασιστικά τα ΚΥΤ των νησιών,  παρότι σχεδόν όλοι οι φιλοξενούμενοι έχουν περάσει από τις διαδικασίες ασύλου, αλλά και από τα κυβερνητικά σχέδια για νέα ΚΥΤ μεγάλης χωρητικότητας, και διαγωνισμούς σίτισης με προκλητικά ποσά. Το έχουμε καταλάβει όλοι.

Οι μόνοι που παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν είναι οι τρεις δήμαρχοι Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου, που επισκέφτηκαν χθες τον Πρωθυπουργό, για να «συμπαραταχθούν» μαζί του και να δώσουν εν λευκώ νομιμοποίηση στα σχέδιά του. Θλιβερό θέαμα για αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης που περιφρονούν τη βούληση και τις ανάγκες των δημοτών τους, για να εξυπηρετήσουν τις κυνικές επιδιώξεις ενός πρωθυπουργού που νοιάζεται μόνο να μην κάνει αποσυμφορήσεις και στεναχωρήσει τους ακροδεξιούς κομματάρχες του στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Στη Βουλή τo θέμα της δημιουργίας στεγασμένης αγοράς στη πόλη της Σάμου

Published

on

By

To θέμα της δημιουργίας στεγασμένης αγοράς για τους παραγωγούς στη πόλη της Σάμου, αναδεικνύει η Ελληνική Λύση.

Στην κοινοβουλευτική ερώτησή του ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρει :

Κύριοι, κύριοι, Υπουργοί,

Τοπικοί παραγωγοί-πωλητές της λαϊκής αγοράς της Σάμου, μετά από επικοινωνία τους μαζί μας, διαμαρτυρήθηκαν για το ότι, μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στο νησί τους, δεν μπορούν, πλέον, να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην πλατεία του Άγιου Σπυρίδωνα, καθώς, η εν λόγω εκκλησία υπέστη σοβαρές ζημίες, με συνέπεια, να υπάρχει επικινδυνότητα στον περιβάλλοντα χώρο της. Ως εκ τούτου, οι ανωτέρω αναγκαστήκαν, μετά από 30 χρόνια, να το εγκαταλείψουν και δραστηριοποιούνται διάσπαρτοι, πλέον, στην πόλη, με κίνδυνο να πληρώσουν δυσβάστακτα χρηματικά πρόστιμα. Ζητούν οι άνω παραγωγοί-πωλητές να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, ώστε να δρομολογηθεί η οριοθέτηση κατάλληλου για σχετικές πωλήσεις δημοτικού χώρου, καθώς και να ολοκληρωθεί εντός του αστικού χώρου της πόλης μια κατασκευή στεγασμένης αγοράς, όπου θα μπορούν να πουλούν τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε, εξ’ αιτίας των ανωτέρω δυσμενών συγκυριών, να προβείτε αρμόδια στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο Δήμος Σάμου, με σκοπό να καταστεί ικανός από οικονομικής άποψης, αφενός, να οριοθετήσει κατάλληλο δημοτικό χώρο λαϊκής αγοράς, και αφετέρου, να προβεί στην κατασκευή εντός του εν λόγω χώρου υποδομών στεγασμένης αγοράς προς εξυπηρέτηση των ντόπιων αγροτοπαραγωγών;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δήμος2 ώρες ago

Από ένα τριαντάφυλλο μοίρασε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου σε όλες τις εργαζόμενες του δήμου

Σαμιακά5 ώρες ago

Έκκληση: Ένα σπίτι για τον τυφλό ΣΑΜ

Σαμιακά5 ώρες ago

Σε προσαγωγές 11 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία – Τι υποστηρίζει η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά7 ώρες ago

Ζητούν τη στελέχωση των Διευθύνσεων Αστυνομίας Σάμου, Λέσβου και Χίου

Σαμιακά7 ώρες ago

Ανακοίνωση Συλλόγων Γυναικών και Σωματείων της Σάμου για την 8η Μαρτίου

Σαμιακά21 ώρες ago

Αραιή συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας-Πρόσκαιρες βροχές από Τετάρτη βράδυ

Περιφερειακά23 ώρες ago

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα η μεταφορά των λυμάτων από τους Μυτιληνιούς προς την Μονάδα της Χώρας

COVID-1924 ώρες ago

Ένα μόλις νέο κρούσμα καταγράφηκε στη Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά24 ώρες ago

ΕΛΑΣ: «Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα Σου»

Σαμιακά1 ημέρα ago

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-191 εβδομάδα ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Δημοφιλή