22.2 C
Σάμος
04/10/2022
Δήμος

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Διονυσίου για το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο

Ως αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου μας και με γνώμονα την διαφανή και πλήρη ενημέρωση των δημοτών μας, από αρμόδια χείλη και όχι από κάθε αυτοαποκαλούμενο “αναλυτή” , θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω για τα εξής στα οποία και τοποθετήθηκα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία του υπουργού κ. Μηταράκη. 

– Ως ανταποδοτικά τέλη για τον πληθυσμό των μεταναστών – προσφύγων που έλαβε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου νοούνται τα εξής :«Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο που βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας των δήμων και προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη των πάσης φύσης δαπανών που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, του ηλεκτροφωτισμού των οδών, των πλατειών και του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων, των υπηρεσιών συντήρησης του πρασίνου, καθώς και κάθε άλλης παγίως παρεχόμενης υπηρεσίας από τους δήμους που σχετίζεται ή είναι συναφής με αυτές.”


Ανταποδοτικά τέλη πληρώνουμε όλοι οι δημότες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Οπότε το ανταποδοτικό τέλος , δεν έχει να κάνει με δώρο, τσέπωμα… ή οτι άλλο βολεύει για διάφορους λόγους τον καθένα. Ο πληθυσμός των μεταναστών προσφύγων δεν πληρώνει λογαριασμό ΔΕΗ , αλλά όλες οι υπηρεσίες απο την πλευρά του Δήμου παρέχονται και σε αυτούς, οπότε κάποιος έπρεπε να πληρώνει αυτό το τέλος μιας και είναι άδικο να επωμίζονται οι δημότες, το συγκεκριμένο τέλος για λογαριασμό του πληθυσμού αυτού. Τέλος, για όλο το 2019 λάβαμε συνολικά περίπου 1.198.000 ευρώ και η Α’ δόση 2020 σύμφωνα με τον πληθυσμό του Ιανουαρίου , Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 για το οποίο λάβαμε 330.000 ευρώ . Τα ποσά αυτά διαχειρίζονται με πλήρη διαφάνεια μιας εγκρίνονται από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο και διατίθενται όλα πίσω στους δημότες (ανταποδοτικά), για παράδειγμα παραγγελία και αλλαγή όλων των κάδων του Δήμου (σε εξέλιξη), αλλαγή φωτιστικών (σε εξέλιξη), αγορά μηχανημάτων καθαριότητας κλπ, τα οποία θα τα δούν άμεσα οι πολίτες.

– Αποζημιώσεις δημοτών από ζημιές μεταναστών – προσφύγων.
Η ερώτησή μου στον υπουργό αφορούσε τον λόγο για τον οποίο δόθηκε το ίδιο ακριβώς ποσό και στους δύο Δήμους. Εδώ να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα και είμαι σύμφωνος στο ότι διεκδικεί ο κάθε Δήμος και το δικαιούται να το λαμβάνει.

Η ένστασή μου είναι στο εξής: Οι κάτοικοι της Σάμου και του Βαθέος έχουμε υποφέρει και συνεχίζουμε να υποφέρουμε από το μεταναστευτικό και δικαιούνται να αποζημιωθούν για τις κλοπές, καταπατήσεις, καταστροφές κλπ. Γι αυτό το λόγο ο Δήμος μας συνέστησε επιτροπή η οποία ανέλαβε να συλλέξει όλες τις αιτήσεις των δημοτών οι οποίοι επλήγησαν και στη συνέχεια να τις διαβάσει και να τις διαχειριστεί, ώστε να σταλούν στο υπουργείο αφού πρώτα περάσουν και από οικονομική επιτροπή.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό διήρκεσε αρκετό χρονικό διάστημα λόγω και των διαδικαστικών. Στη συνέχεια μετά από μήνες ενημερωθήκαμε από την επιστολή – απάντηση του κου Μηταράκη προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι θα δοθούν 100.000 ευρώ για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και 100.000 ευρώ για τον Δήμο Δυτικής Σάμου (;;;) Πως είναι λοιπόν δυνατόν να ζητάμε συνολικά 709.000 ευρώ με την διαδικασία που περιέγραψα παραπάνω και να λαμβάνουμε το 1/7 και μάλιστα το ίδιο ακριβώς ποσό με τον Δήμο Δυτικής Σάμου ο οποίος δεν έχει βλάβη από το συγκεκριμένο ζήτημα;;; Ξανά διευκρινίζω για πολλοστή φορά ότι δεν έχει να κάνει με τα χρήματα που λαμβάνει ο όμορος Δήμος αλλά με το άδικο που γίνεται από το υπουργείο για τους δημότες του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Ζητάω συγνώμη για το μακροσκελές της ανάρτησης αλλά έχω μάθει να μιλώ έξω απ τα δόντια και με ειλικρίνεια, σύμφωνα με τη δική μου λογική και κάποια σημαντικά θέματα πρέπει να διαλευκαίνονται .

Διονυσίου Γεώργιος
Αντιδήμαρχος Δήμου Αν. Σάμου

Related posts

Δήμαρχος Δυτικής Σάμου: Παρουσίασε τον απολογισμό της τριετίας

admin

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Σε απολογισμό πεπραγμένων προχωρά ο Δήμος Δυτικής Σάμου

admin

Παραδόθηκε η μελέτη για τη μείωση σεισμικής διακινδύνευσης και την ασφαλή ανάπτυξη του Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Ξεκινούν οι εργασίες για την τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο Δημοτικό Γήπεδο Καρλοβασίου

admin

ΛΑΣ:«Kολοβό» το διεκδικητικό πλαίσιο της δημοτικής αρχής που δεν απηχεί τις πραγματικές ανάγκες του Νοσοκομείου

admin

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ” για το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου

admin

O δημοτικός συνδυασμός “Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ” για το “ΞΕΝΙΑ”

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Δυτικής Σάμου για το θάνατο του Αρχιμουσικού Χαράλαμπου Κοτζαμάνη

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα