13.9 C
Σάμος
16/04/2024
Δήμος

Ο Δήμαρχος Σάμου για την Παναιγαιακή κινητοποίηση

Η μάχη για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στο νησιωτικό μας χώρο δεν είναι μια μάχη για να διατηρήσουμε κάποιου είδους προνόμιο ή ένα κεκτημένο δικαίωμα συντεχνιακής φύσης. Είναι μάχη, κυριολεκτικά, επιβίωσης της τοπικής κοινωνίας που περιλαμβάνει θεσμούς, μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, εργαζόμενους και χειμαζόμενους οικονομικά πολίτες. Αποτελεί, ουσιαστικά, ένα αίτημα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής που δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια.

Σαράντα τρεις (43) νησιωτικοί Δήμοι της χώρας μας προσέφυγαν στα Ευρωπαϊκά Όργανα γι’ αυτή την επερχόμενη αδικία και στις ενστάσεις τους τεκμηριώνεται με αδιάσειστα στοιχεία η τεράστια και δυσανάλογη διαφορά των συντελεστών Φ.Π.Α. που ισχύουν στη νησιωτική Ελλάδα, σε σχέση με όλη την υπόλοιπη νησιωτική Ευρώπη.

Στο ίδιο πλαίσιο, κινείται σε λάθος κατεύθυνση και η ατυχής και προσχηματική σύνδεση, από πλευράς κυβέρνησης, της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ με την προσφυγική κρίση. Οι μειωμένοι συντελεστές για τις νησιωτικές περιοχές αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο που μόνον η Ελλάδα έχει, κακώς, απεμπολήσει. Την αποκατάσταση αυτής της αδικίας διεκδικούμε και όχι κάποιου είδους «χάρη» επειδή, πράγματι, έχουμε επωμιστεί ως ακρίτες του ΒΑ Αιγαίου το μέγιστο βάρος της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης. Διεκδικούμε το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας για την κοινωνία με βάση όσα ισχύουν οπουδήποτε αλλού στην Ε.Ε. και δεν αποδεχόμαστε την ιδιότυπη «ομηρεία» που συνιστά η απερίσκεπτη αιτιολογική σύνδεση της αναστολής αύξησης των συντελεστών Φ.Π.Α. με το προσφυγικό ζήτημα.

Ως νησιωτικές περιοχές δικαιούμαστε χαμηλότερους συντελεστές Φ.Π.Α. έτσι κι αλλιώς, είτε φιλοξενούμε είτε όχι πρόσφυγες και μετανάστες στον τόπο μας.

Το ισχυρό και βροντερό παρών που θα δώσουμε όλοι μαζί αύριο στη μεγάλη, στρατηγικής σημασίας παναιγαιακή κινητοποίηση των Επιμελητηρίων, πυρήνων της επιχειρηματικότητας  και της εργασίας, θα δημιουργήσει την απαραίτητη ώθηση αλλά και δυναμική για την επίτευξη του κοινού μας στόχου.

Related posts

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόστιμο 200 ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα

admin

Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Θεμ. Παπαθεοφάνους προς τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Σμύρνης, Κουσάντασι και Σεφερίχισαρ

admin

Εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

admin

“Στόχος σας να αντιπολιτευτείτε για ακόμη μια φορά την προηγούμενη Δημοτική αρχή”

admin

Τσιμεντόστρωση τμήματος στο δρόμο Παλαιό-Σπήλαιο Αγίου Αντωνίου

admin

Ζητούν την διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών

admin

Ανοιχτή επιστολή για την εξόφληση οφειλών προς το Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών σε συνεργασία με το Δήμο Greifswald της Γερμανίας

admin