Connect with us

Δήμος

Ο δήμος Σάμου για το 14ο Αναπτυξιακό Συνέδριο

Published

on

Το 14ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που φιλοξενείται αύριο και μεθαύριο στη Λέσβο θα μπορούσε υπό διαφορετικές συνθήκες να αποτελεί, πράγματι, μια ευκαιρία. Μια πλατφόρμα γόνιμης συζήτησης και συνεργασίας προκειμένου να αρθούν αδιέξοδα και να βρεθούν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα που χρόνια τώρα απασχολούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και υπονομεύουν όχι μόνον την ανάκαμψη της χειμαζόμενης οικονομίας τους, αλλά ακόμη και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών τους.

Οι ακρίτες του ΒΑ Αιγαίου έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνον τα δεινά της οικονομικής κρίσης και τα αυτονόητα ζητήματα που προκύπτουν από αυτή καθαυτή τη νησιωτική τους υπόσταση και απομακρυσμένη, συνοριακή γεωγραφική τους θέση, αλλά και δυσανάλογα μεγάλο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος.
Κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με γνήσιο ενδιαφέρον και εμπνευσμένες πρωτοβουλίες οι ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει αυτός ο κρίσιμος για όλη την Ελλάδα τόπος, θα έβρισκαν το Δήμο Σάμου πρόθυμο να συνεισφέρει ουσιαστικά στο διάλογο και μάλιστα με ρεαλιστικές και μελετημένες προτάσεις και όχι με προσχηματικά ευχολόγια.

Κάτι τέτοιο, όμως, δε συμβαίνει.

Ο ίδιος ο τίτλος “Αναπτυξιακό” Συνέδριο για το ΒΑ Αιγαίο μοιάζει εξ αρχής με οξύμωρο σχήμα, από τη στιγμή που  διεξάγεται με πανηγυρικό χαρακτήρα απ’ τη μία, αλλά απ’ την άλλη χωρίς να έχει υπάρξει ως τώρα η παραμικρή ειλικρινής διάθεση να ξεπεραστούν τα πιο βασικά εμπόδια γι’ αυτή την ανάπτυξη:

  • Χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν και βρίσκονται εγκλωβισμένοι και απελπισμένοι, πλέον, στα νησιά μας και, από τις αρχές της χρονιάς, κάθε μέρα ο αριθμός τους αυξάνεται.
  • Ο μειωμένος ΦΠΑ  καταργείται σε λίγες εβδομάδες.
  • Ουδεμία εξαίρεση ισχύει για τους ακριτικούς προορισμούς σε ό,τι αφορά το τέλος διανυκτέρευσης, παρότι ο ήδη πληγωμένος τουρισμός αποτελεί τη βασικότερη πρόσοδο για τον τοπικό πληθυσμό.
  • Κανένα νομικό εργαλείο ή εθιμικό κεκτημένο της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας δεν έχει αξιοποιηθεί ως τώρα από την κυβέρνηση προκειμένου να αμβλυνθούν οι δεδομένες ανισότητες σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα -ούτε καν σ’ αυτή την περίοδο έκτακτης ανάγκης, λόγω του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

  • Σε εποχή ιδιαίτερα τεταμένων σχέσεων με τη γείτονα χώρα, η Σάμος, π,χ., που απέχει σε θαλάσσια ευθεία 1300 μέτρα από την Τουρκία, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται περίπου όπως το Μοναστηράκι, που απέχει, στην ευθεία του χάρτη, 1300 μέτρα από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρακτικώς, σε όλα. Ακόμη και στο μεταφορικό ισοδύναμο.

Ο Δήμος Σάμου, εξ αρχής επεδίωξε και εξακολουθεί να επιθυμεί την ειλικρινή συνεργασία με κάθε φορέα προκειμένου να προσεγγισθούν με πραγματισμό και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα πιο πάνω θέματα.
Γι’ αυτό και χαιρέτισε το αναπτυξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού Βορείου Αιγαίου, παρότι το κονδύλι των 25.000.000   δεν επαρκεί, καλύπτει μονό στοιχειώδες ανάγκες που δεν είναι επιλέξιμες από το ΕΣΠΑ ή από άλλα πρόγραμμα.
Γι’ αυτό και αναγνώρισε τη συμβολή της πολιτείας στην παράταση του καθεστώτος της “ημερήσιας βίζας” από την Τουρκία, η οποία, πρέπει πάντως να σημειώσουμε, ήλθε να προστεθεί στις κοπιώδεις προσπάθειες προς την κατεύθυνση  αυτή που είχαν, νωρίτερα, καταβάλει σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ο Δήμος Σάμου, σε συνεργασία και με άλλους δήμους του ΒΑ Αιγαίου.

Γι’ αυτό και έχει υποβάλει όλα αυτά τα χρόνια απόλυτα τεκμηριωμένες προτάσεις, έχει, σε συνεργασία και με την ΚΕΔΕ εκπονήσει μελέτες που θα μπορούσαν να έχουν αποτελέσει ανεκτίμητο εφόδιο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, έχει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κινητοποιήσει ευρωπαϊκά όργανα, έχει συνεισφέρει στη νομική επιχειρηματολογία για μια ευνοϊκότερη από την ισχύουσα ερμηνεία της συμφωνίας Τουρκίας-Ε.Ε για το προσφυγικό, έχει πάρει πρωτοβουλίες για κάθε είδους συνέργειες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην επίλυση των πιο πάνω καυτών ζητημάτων.

Δυστυχώς, όμως, εκτίμησή μας είναι ότι το “Αναπτυξιακό’’ Συνέδριο της Λέσβου δε διεξάγεται με τέτοιο σκοπό. Διεξάγεται στο πλαίσιο ενός ενθουσιώδους αφηγήματος που θέλει την ανάπτυξη να έρχεται, χωρίς όμως να εξηγεί πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό στην ταλαιπωρημένη περιοχή του ΒΑ Αιγαίου, όταν οι βασικές παράμετροι που την εμποδίζουν δε βρίσκονται καν στην ατζέντα της συζήτησης.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Σάμο, αν είναι να μας επισκεφθεί η ανάπτυξη τον Αύγουστο που “θα βγούμε στις αγορές”, θα έλθει και θα βρει στο νησί μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φιλοξενούνται σε μια δομή που μπορεί να αντέξει μερικές εκατοντάδες, αν μείνει σε ξενοδοχείο θα πληρώσει τέλος διανυκτέρευσης, αν βάλει βενζίνη θα την πληρώσει με 24% ΦΠΑ…
Εάν, λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα μείνει κιόλας στο νησί μας, η “ανάπτυξη”, μάλλον αυταπατάται -σκοπίμως, από αφέλεια ή από υπεραισιοδοξία, δεν έχει σημασία.

Σημασία έχει να βρεθούν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.
Σε μια τέτοια πρωτοβουλία, ο Δήμος Σάμου θα ήταν ο πρώτος που θα συμμετείχε με ειλικρίνεια και ενθουσιασμό. Στο Συνέδριο της Λέσβου, όμως, αναπόφευκτα, δεν έχει θέση.

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Ανακοίνωση ΛΑ.Σ για συνάντηση δήμαρχων με Πρωθυπουργό

Published

on

By

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ   –  ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΚΑΙ «ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ» ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Άκρως απαράδεκτη, προσβλητική  για τους αγώνες των νησιωτών αλλά και αποκαλυπτική, η τοποθέτηση του δημάρχου ενώπιον του πρωθυπουργού στη σύσκεψη για το προσφυγικό, με την οποία επιχειρεί  να   «ξεπλύνει» την αντιλαϊκή  πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα.

Ομολογεί ότι  «άδειασε» το λαό του δήμου και όλους τους Σαμιώτες που ξενυχτούσαν στου Ζερβού να μην γίνει το νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ανέλαβε «να σπάσει το μπλόκο». Εκθειάζει το έργο του πρωθυπουργού και δηλώνει «συνειδητή»  συμπαράταξη με την κυβέρνηση.

  • Συμπαράταξη με μια κυβέρνηση που συνεχίζει τον εγκλωβισμό σε άθλιες συνθήκες προσφύγων και μεταναστών και τους αφήνει εκτιθεμένους στην πανδημία χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, τερματίζοντας τις αντοχές των ίδιων και των τοπικών κοινωνιών.
  • Συμπαράταξη με μια κυβέρνηση που το μόνο μέτρο που ξέρει ένα χρόνο πανδημίας με 6500 νεκρούς, είναι το «άνοιξε – κλείσε» των σχολείων και τα μέτρα εγκλεισμού, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και πρόληψης.
  • Συμπαράταξη με μια κυβέρνηση που έχει αφήσει τους δήμους χωρίς ουσιαστική ενίσχυση για τις επιπτώσεις του σεισμού , που 5 μήνες τώρα  ακόμη περιμένουμε τις «προκάτ» αίθουσες για τους μαθητές που έμειναν άστεγοι επειδή καταστράφηκαν τα σχολεία τους και τα χαλάσματα στις γειτονιές και τα χωριά να κρέμονται και να απειλούν τους διερχόμενους.

Το συμπέρασμά μας ως Λαϊκή Συσπείρωση μετά και από την ενημέρωση που μας έγινε από τον δήμαρχο, είναι ότι όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από  την συνάντηση στου Μαξίμου αποσκοπούσε στο να ασκηθεί πίεση στους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου, που κινητοποιούνται αυτές τις μέρες, να αποδεχθούν  την κατασκευή νέων Στρατοπέδων συγκέντρωσης και στα νησιά τους.

Σ’ αυτή  τη κατεύθυνση αξιοποίησε τους τρεις «πρόθυμους» δημάρχους  Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου, με προεξάρχοντα το δήμαρχο Ανατολικής Σάμου που με τη στάση του όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δώσει δείγματα «νομιμοφροσύνης». Διότι, η συμπαράταξη της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, με την στρατηγική της Ε.Ε για το προσφυγικό και με την κυβέρνηση, είναι ουσιαστική και υπάρχει  από την αρχή της θητείας τους  .

Απλώς τώρα εγκαταλείφθηκαν και τα προσχήματα.

Ο «ανεξάρτητος»  κ. Στάντζος με την «ομολογία πίστης» ενώπιον του πρωθυπουργού, εξαρτήθηκε τελικά και επίσημα.  Διάλεξε στρατόπεδο,  ταυτίστηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ και τις επιλογές της. Ας απολογηθεί στους ψηφοφόρους του για την «ανεξαρτησία» που διακήρυττε προεκλογικά.

Ο λαός του νησιού μας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του, να μην έχει καμιά αυταπάτη και καμιά εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή, η οποία δεν μπορεί και δεν θέλει να παλέψει για τα προβλήματά του.

Πρέπει ο ίδιος να οργανώσει,  τώρα χωρίς αναβολή, τον αγώνα του μέσα από τα σωματεία του, τις επιτροπές αγώνα, τους Συλλόγους και τους άλλους λαϊκούς φορείς για όλα τα σοβαρά προβλήματα που τον απασχολούν. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρίσκεται όπως πάντα στη πρώτη γραμμή.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση

Published

on

By

Προσαρμοζόμενοι στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνεχίζει διαδικτυακά την, εδώ και 24 χρόνια δράση του, κατά την οποία προσφέρει πάντα αφιλοκερδώς μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία. Στόχος ήταν και είναι να ενημερώνει και να προετοιμάζει τους νέους κατοίκους των νησιών για τα προβλήματα που οι δικές μας γενιές δημιουργούν και εκείνοι θα κληρονομήσουν και θα κληθούν να λύσουν για να επιβιώσουν. Εκτός όμως από τις πληροφορίες για τη φύση και τη θάλασσα του δικού τους τόπου και τον σχετικό προβληματισμό, στόχος αυτών των δράσεων είναι να προσφέρουν έμπνευση στα παιδιά έτσι ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για την προστασία της φύσης του νησιού τους.

Στο πλαίσιο αυτής της ανανεωμένης δράσης, την προηγούμενη εβδομάδα το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνάντησε διαδικτυακά τους μαθητές του Μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείο Σικίνου. Πριν την ενημέρωση, οι δάσκαλοι σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Σικινιτών διαμόρφωσαν ειδικό χώρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο σχολείο, αναρτώντας το υλικό που τους είχε αποσταλεί από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την προετοιμασίας της διαδικτυακής δράσης.

Εκπέμποντας από το σκάφος Aegean Explorer που βρίσκεται στο λιμάνι των Λειψών, οι ερευνητές του Ινστιτούτου συνομίλησαν με τα παιδιά και απάντησαν στις πολλές και εύστοχες ερωτήσεις τους.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι ότι μετά την διαδικτυακή αυτή συνάντηση, οι μαθητές της Σικίνου αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αναγνωρίζοντας ότι είναι οι μελλοντικοί κάτοικοι και διαχειριστές αυτού του ξεχωριστού τόπου!

Παραθέτουμε παρακάτω ένα απόσπασμα από την ομαδική εργασία των μαθητών:

“….Τότε διαπιστώσαμε πως οι κίνδυνοι για τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι αρκετοί. Οι πετρελαιοκηλίδες από τα θαλάσσια ατυχήματα, τα σκουπίδια που καταλήγουν στο βυθό, η υπεραλίευση, τα δίχτυα των ψαράδων και οι άγκυρες των σκαφών. Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα που θα οργανώνει συναντήσεις για να μαζεύει τα σκουπίδια από τις παραλίες, θα ενημερώνει, θα κάνει συστάσεις και θα δίνει συμβουλές σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες προστασίας του Περιβάλλοντος. Επιπλέον, θα ξεκινήσουμε να καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο τα ξενικά είδη που συναντάμε στα νερά μας, αξιοσημείωτες πληροφορίες που αφορούν στη θαλάσσια ζωή, κανόνες που ακολουθούμε για τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και γενικότερα όλες τις δράσεις της ομάδας μας. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δώσατε και σας υποσχόμαστε ότι θα αλλάξουμε τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον. Ανυπομονούμε για την ξενάγηση στο σκάφος σας!!!

 

Με αγάπη,

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου

και του Δημοτικού Σχολείου Σικίνου!”

Φυσικά ο στόχος είναι, μόλις οι συνθήκες λόγω της πανδημίας το επιτρέψουν, ο Aegean Explorer με τους ερευνητές του Αρχιπελάγους, να βρεθεί ξανά κοντά στα νησιά και τους κατοίκους, προσφέροντας τις δράσεις του και πάλι δια ζώσης.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-196 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή