Connect with us

Σαμιακά

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου για την εποχική γρίπη

Published

on

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

Η γρίπη αποτελεί ένα μεταδοτικό νόσημα του αναπνευστικού συστήματος, το οποίο προκαλείται από διάφορους ιούς γρίπης (A,B και C). Στη δική μας περιοχή εκδηλώνεται συνήθως το χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο, η οποία ενδεχομένως να απαιτήσει νοσηλεία στο νοσοκομείο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να είναι μερικά ή και όλα από τα παρακάτω:

Πυρετός ή αίσθημα πυρετού/ρίγους.
Βήχας
Πονόλαιμος
Ρινική συμφόρηση ή καταρροή
Μυαλγίες
Πονοκέφαλος
Κόπωση
Μερικοί ενήλικες μπορεί να έχουν έμετο και διάρροια, αν και αυτά εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά.

Είναι σημαντικό να τονιστεί το γεγονός οτι μπορεί κάποιος να νοσήσει από γρίπη χωρίς να εμφανίσει πυρετό.

Πως θα καταλάβω οτι έχω γρίπη;

Aν τη περίοδο έξαρσης της γρίπης εμφανίσεις κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανό να έχεις νοσήσει. Απευθύνσου στο θεράποντα ιατρό σου ώστε να αποφασίσει την περαιτέρω αντιμετώπιση. Η διάγνωση τις περισσότερες φορές τίθεται με το ιστορικό και την εξέταση του ασθενή και δεν απαιτεί την πραγματοποίηση κάποιας εργαστηριακής εξέτασης. Παρόλα αυτά κυκλοφορούν στην αγορά τεστ για γρήγορη ανίχνευση του ιού καθώς και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν εφόσον ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πχ σε έγκυες ή ανοσοκατασταλμένους). Έχε πάντως υπόψη σου οτι σε ορισμένες φορές τα τεστ αυτά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιο παρότι έχεις νοσήσει. Σε κάθε περίπτωση η πραγματοποίηση ή όχι μιας τέτοιας εργαστηριακής εξέτασης δεν πρέπει να καθυστερήσει την έναρξη θεραπείας από τον θεράποντα ιατρό.

Πως θεραπεύεται η γρίπη;

Τις περισσότερες φορές όταν η νόσος είναι ήπια δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω από παραμονή στο σπίτι, με επαρκή ενυδάτωση και λήψη συμπτωματικής θεραπείας (αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά). Ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (παιδιά, έγκυες, άτομα άνω των 65 ετών, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, χρόνιες πνευμονοπάθειες, ανοσοκατασταλμένοι) θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους, ώστε να εξεταστούν και να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό θεραπεία με αντιικά φάρμακα. Επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση θα χρειαστεί εφόσον ο ασθενής παρουσιάσει πολύ γρήγορη αναπνοή, δύσπνοια, έντονο πόνο στο στήθος, σπασμούς, λίγα ή καθόλου ούρα, σύγχυση, έντονο μυικό πόνο, αστάθεια στη βάδιση, πυρετό ή βήχα που βελτιώθηκαν αρχικά αλλά επανεμφανίστηκαν αργότερα, επιδείνωση τυχόν χρόνιων προβλημάτων. Επιπρόθετα σε παιδιά πυρετός πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και σε μικρότερα των 12 εβδομάδων κάθε είδους πυρετός, απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Πρόληψη της εποχιακής γρίπης

Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου (άτομα άνω των 60 ετών, έγκυες, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι, παχύσαρκοι με ΔΜΣ > 40 kg/ m², άτομα με νευρολογικά νοσήματα και νοσήματα του ήπατος, επαγγελματίες υγείας) με το αντίστοιχο εμβόλιο, ο οποίος ιδανικά θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αν κάποιος δεν καταφέρει να εμβολιαστεί ως τότε είναι δυνατό να εμβολιαστεί αργότερα. Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα σας ενημερώσει αν χρειάζεται να εμβολιαστείτε ή όχι.

Κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης προληπτικά μέτρα μετάδοσης αποτελούν και τα παρακάτω:

Αποφυγή επαφής με άτομα που νοσούν από γρίπη.
Αν είσαι ο ίδιος ασθενής απέφυγε όσο μπορείς επαφές με τους υπόλοιπους ώστε να μη τους μολύνεις.
Παραμονή στο σπίτι μέχρι να παραμείνεις απύρετος και χωρίς φάρμακα για τουλάχιστον 24 ώρες. Μπορείς να βγεις μόνο για παροχή ιατρικής φροντίδας ή για αγορά προμηθειών.
Όταν βήχεις σκέπασε τη μύτη και το στόμα με χαρτομάντηλο. Πέταξέ το στη συνέχεια σε κάδο απορριμάτων και πλύνε αμέσως τα χέρια σου.
Πλένε συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό. Αν δεν έχεις χρησιμοποίησε ένα έτοιμο αλκοολικό διάλυμα για τα χέρια.
Αποφυγή επαφής με μάτια, μύτη και στόμα.
Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών που μπορεί να έχουν μολυνθεί.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Published

on

By

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος, απο αύριο Σάββατο 27 Φεβρουάριου ως την Δευτέρα 8 Μαρτίου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, κατά την διάρκεια της σημερινής επίσημης ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση, ανέφερε πως παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου, καθώς από 7 κρούσματα στις 17 Φεβρουαρίου μέχρι και χτες είχαν αυξηθεί σε 45.

Aποστολή SMS για τις μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00-05.00, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο, στις 6 το πρωί στη Σάμο, μετά την ένταξή της σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τις περιοχές της κατηγορίας Β.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σχολεία

Η εκπαίδευση των μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια θα γίνεται δια ζώσης, ενώ στα Λύκεια με τηλεκπαίδευση

Λιανεμπόριο, κομμωτήρια

Η λειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνεται με τη μέθοδο click away, ενώ με προκαθορισμένο ραντεβού θα μπορούν να γίνονται οι αγορές σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, και η μετάβαση σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής περιποίησης.

Να σημειωθεί πως πέραν αυτών των μέτρων αναμένεται το σχετικό ΦΕΚ, που να προσδιορίζει επακριβώς το τι θα ισχύει για την περίπτωση της Σάμου.

Νωρίτερα ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου, και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε εκτενώς τους παριστάμενους για την επιδημιολογική εικόνα κάθε μίας από τις 13 Περιφέρειες.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η σε βάθος ενημέρωση των περιφερειαρχών για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού και ο καλύτερος συντονισμός όλων των υπό την εποπτεία τους φορέων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η σύσκεψη να επαναλαμβάνεται κάθε Παρασκευή για την αμφίδρομη ενημέρωση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δράσεών τους.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Νέο Τμήμα για χορήγηση αδειών διαμονής επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Published

on

By

Από την Δευτέρα 1η Μαρτίου ανοίγει τις πόρτες του το νέο Τμήμα για χορήγηση αδειών διαμονής επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Στόχος είναι η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης και η προσέλκυση νέων επενδύσεων με προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία, μέσα από την καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών τρίτων χωρών που θέλουν να καταθέσουν αίτημα επενδυτικής άδειας ( golden visa).  

Oι πολίτες τρίτης χώρας με τα μέλη της οικογένειά τους, καθώς και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής:

Α) για επενδυτική δραστηριότητα, βάσει των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.4251/2014, όπως ισχύει, ή  

Β) μόνιμου επενδυτή, βάσει των διατάξεων του άρθρου 20Β του ν. 4251/2014, όπως ισχύει  

θα εξυπηρετούνται από το Τμήμα Αδειών Διαμονής Επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών που βρίσκεται στο κτίριο του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου επί της Λεωφ. Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης ΡέντηςΝίκαια. 

  • Το τηλέφωνο επικοινωνίας για ημερομηνία και ώρα προσέλευσης στην Υπηρεσία είναι : (+30) 213-162-9039 

  • Για πληροφορίες, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι (+30) 213-162-9031 

Ερωτήματα και διευκρινήσεις σχετικά με  

  • αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Αδειών Διαμονής Επενδυτών του Υπουργείου αποστέλλονται στο e-mail:  [email protected]  

  • γενικές πληροφορίες, προς εξυπηρέτηση των πολιτών στο e-mail[email protected] 

Επισημαίνεται ότι οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που έχουν ορίσει ραντεβού για την υποβολή αιτημάτων πλην των ανωτέρω κατηγοριών (επενδυτή άρθρου 16 και μόνιμου επενδυτή άρθρου 20Β, του ν.4251/2014) παρακαλούνται όπως καλέσουν στο τηλέφωνο 210-4141664 προκείμενου να τα τροποποιήσουν. 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή