Connect with us

Σαμιακά

Ο «Κήρυκος Λίθος» διοργανώνει την πρώτη διεπιστημονική ημερίδα στη Σάμο

Published

on

Η εφημερίδα «Κήρυκος Λίθος» και η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου συνδιοργανώνουν την πρώτη Διεπιστημονική Ημερίδα με θέμα “Η θέση της Σάμου: ιστορική, γεωπολιτική και οικονομική προσέγγιση”.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018, ώρα 18:30 στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης Σάμου (Θεμιστοκλή Σοφούλη 47).

Η Σάμος, το ξεχωριστό και ιδιαίτερο για τη φυσική του ομορφιά και πολιτιστική γοητεία νησί του Βορείου Αιγαίου αποτέλεσε για την εφημερίδα μας τον τόπο “γεννήσεως” της πριν από μερικά χρόνια, όταν ακόμη ήμασταν μαθητές. Τότε προσπαθήσαμε δειλά δειλά, χωρίς κανενός είδους υποστήριξη από τρίτους, να δημιουργήσουμε μία μαθητική εφημερίδα.

Η δημιουργία ήταν εύκολη, η λειτουργία της όμως αφάνταστα δύσκολη. Περιπέσαμε σε καίρια και ίσως ανόητα σφάλματα, αποτύχαμε, αλλά το κυριότερο στοιχείο μας είναι ότι ποτέ δεν τα παρατήσαμε. Ο Κήρυκος Λίθος οφείλει την ύπαρξη και την εύρυθμη λειτουργία του στην κυριολεκτική αγάπη και αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των μελών του.

Με κόπο, προσωπική δουλειά, ατέλειωτες νύχτες και αμέτρητες εργατοώρες καταφέραμε να “στήσουμε” από το μηδέν, μολονότι οι ίδιοι δεν είμαστε επαγγελματίες, μία καθόλα επαγγελματική εφημερίδα υπηρετούσα την διαφάνεια, την αμερόληπτη, έγκαιρη και οπωσδήποτε έγκυρη ενημέρωση. Πλέον, η συντακτική μας ομάδα πλαισιώνεται από φοιτητές, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, ενώ το αναγνωστικό μας κοινό είναι σταθερώς διευρυνόμενο.

Θέλοντας να τιμήσουμε το νησί της προσωπικής μας καταγωγής αλλά και της προέλευσης της εφημερίδας μας, αποφασίσαμε να συνδιοργανώσουμε με την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου την 1η Διεπιστημονική Ημερίδα με θέμα “Η θέση της Σάμου: ιστορική, γεωπολιτική και οικονομική προσέγγιση”, όπου θα τοποθετηθούν επί του αντικειμένου τους καταξιωμένοι στο πλαίσιο του νησιού αλλά και πανελλαδικά ομιλητές. Ειδικότερα, οι ομιλητές είναι οι εξής:

1. Μιχάλης Βελώνης, Φιλόλογος (Α’ ιστορική προσέγγιση): “Σάμος: Ιστορική αναδρομή από το 1850 έως το 1912”.
2. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας ΔΠΘ (Β’ Ιστορική προσέγγιση): “Σάμος: Ιστορική αναδρομή από το 1913 έως το 1974”.
3. Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή – συγγραφέας (γεωπολιτική προσέγγιση): “Πολιτική συνεννόηση και Εθνική Ασφάλεια”.
4. Νεκτάριος Σιδηρόπουλος, Οικονομολόγος – συγγραφέας(οικονομική προσέγγιση): “Σάμος : Κίνδυνοι και ευκαιρίες, σε περιβάλλον οικονομικής ύφεσης”.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων θα προσφέρουμε διάφορα εδέσματα και φυσικά θα ρέει άφθονα ο παγκοσμίου φήμης σαμιακός οίνος.

Βασική μας επιδίωξη είναι να περάσουμε όλοι ένα ενδιαφέρον, δημιουργικό θερινό δειλινό, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία και την ευκαιρία για μάθηση! Σας περιμένουμε όλους εκεί!

Η συντακτική ομάδα του ΚΗΡΥΚΟΣ ΛΙΘΟΥ.)

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Προσοχή εφιστά η Πυροσβεστική Σάμου για την καύση γεωργικών υπολειμμάτων

Published

on

By

Έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί με τις πυρκαγιές, ακόμα και τώρα, έκανε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σαμου, Αντιπύραρχος Γεώργιος Μιαούλης, με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά πυρκαγιάς που έχουν παρατηρηθεί στην ύπαιθρο, λόγω  της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων.

Ο κ. Μιαούλης αναφέρει

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Υπηρεσία μας καλείται σχεδόν σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώνονται από αμέλεια.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται μια αύξηση στην εκδήλωση πυρκαγιών προερχόμενη κατά κύριο λόγο από καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων, σε σημεία τα οποία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς πνέοντες ανέμους στην ευρύτερη περιοχή της Π/Ε Σάμου, προσαυξάνουν σημαντικά την επικινδυνότητα ταχείας επέκτασης με ταυτόχρονη πρόκληση σημαντικών καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο.

Επιπλέον, τονίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η καύση γεωργικών υπολειμμάτων επιτρέπεται κατά την παρούσα χρονική περίοδο, μόνο εφόσον ο ενεργών αυτής προβεί στην λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων.

Ύστερα από τα ανωτέρω, απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους του Νησιού, ώστε να επιδείξουν την μέγιστη προσοχή για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία μας, σε διαφορετική περίπτωση, υποχρεούται στην επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων»

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην περιοχή «Ξυλάκι»

Published

on

By

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή «Ξυλάκι» Καρλοβάσου, με την άμεση πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στη περιοχή από το πρώτο λεπτό βρέθηκε ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Αντιπύραρχος Γιώργος Μιαούλης, για τον συντονισμό των ενεργειών, καθώς επίσης και ο υπεύθυνος πολίτικης προστασίας της κοινότητας Καρλοβάσου ,Χρήστος Σακελλάρης και εθελοντές .

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-196 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή