Connect with us

Πολιτιστικά

Ο νέος Απόπλους κυκλοφόρησε

Published

on

Τεύχος 80ό, καλοκαιρινό του 2019.

Το ταξίδι του Απόπλου, διανύει το 30ό του έτος. Το νέο τεύχος με το ωραίο εξώφυλλο περιλαμβάνει θέματα ποικίλα και σαμιακά. Ποίηση, πεζογραφία, ιστορία, λαογραφία, φιλολογία, δοκίμια και άλλα κείμενα για απαιτητικούς και μη αναγνώστες.

Στο Ημερολόγιο Καταστρώματος για μια ακόμη φορά ο Απόπλους θίγει το μεγάλο ζήτημα της προσφυγικής –  μεταναστευτικής κρίσης που δεν φαίνεται να βρίσκει λύση. «Παραμένει άλυτο, γίνεται μόνιμο και διαρκές …

Το προσφυγικό παίρνει άλλη μορφή…» Επικαιρος ο προβληματισμός της συντακτικής ομάδας του περιοδικού. Το 80ό τεύχος ασχολείται περισσότερο με τον τόπο μας όπως είναι ο τίτλος πεζοποιήματος του Μανώλη Κάρλα:  «Ο τόπος μας είναι μικρός, σαν καμαρούλα βολική με μιαν αυλή δυο πήχες και με περβόλι της τη θάλασσα.

Όμως στις αλυκές και στα ελώδη είχαμε πάντα χώρο για διαβατάρικα πουλιά κι Αγία Τράπεζα στα σπίτια μας για ξένους και ικέτες. Να τους φιλοξενήσουμε όσο χρειάζεται και με την Άνοιξη να επιστρέψουν στις πατρίδες τους ή να γυρέψουν ευρυχωρίες, σέβας και δουλειά και σ’  άλλες πολιτείες.»

Στις τελευταίες σελίδες, όπως πάντα, δημοσιεύονται βιβλιοπαρουσιάσεις σαμιακού ή γενικότερου ενδιαφέροντος.

Το παρόν τεύχος τιμάται προς 10 €. Η συνδρομή των τεσσάρων τευχών είναι 25€. Η έκδοση και κυκλοφορία του απόπλου στηρίζεται στους συνδρομητές του, τους οποίους θερμά ευχαριστεί.

Comments

comments

Πολιτιστικά

Συναυλία από την Ηδύλη και τη Φιλαρμονική Βαθύλλος σε Βαθύ και Καρλόβασι

Published

on

By

Ο Σύλλογος Μουσικής & Πολιτιστικής Δημιουργίας «Ηδύλη» και η Φιλαρμονική «Βαθύλλος – Αντώνης Γεροχριστοδούλου» υποδέχονται τα Χριστούγεννα με δύο κοινές συναυλίες στις 14 και  16 Δεκεμβρίου.


Κάλαντα, διεθνοποιημένα τραγούδια και χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις θα αποδοθούν από τη Μικτή Χορωδία «Ηδύλη» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουμαραδιού, το σύνολο μουσικών της Φιλαρμονικής Βαθύλλος υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Πράπα και τη λογοτεχνική ομάδα «Ηδύλη», ενώ στο πιάνο θα συνοδεύει η Μαριάνθη Θαλασσινού.
Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δυτικής Σάμου στο Καρλόβασι και τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας στο Βαθύ

Ώρα έναρξης: 20.00 μ.μ.

Γενική είσοδος: 6€

Κάτοχοι κάρτας «ΗΔΥΛΗ» : 3€

Μαθητές και φοιτητές : Δωρεάν

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

50 Χρόνια Φ.Ο.Σ

Published

on

By

Πορτραίτο της πνευματικής Σάμου και των ανθρώπων της προσπάθησαν να αναδείξουν,να αναπτύξουν και να προβάλουν 33 συμπολίτες μας ιδρύοντας το 1969 τον σύλλογο με την επωνυμία”Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου”

Με μία μεγάλη συναυλία στο αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σάμου, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου, χάρισε μια ακόμα μαγική βραδιά με αφορμή τα 50 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του ομίλου στο νησί μας.

Ο πρόεδρος του φιλοτεχνικού κ. Νίκος Βαρούμας ,στην ομιλία του υπογράμμισε ότι στα χρόνια που πέρασαν ο όμιλος είχε μια σπουδαία πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα της Σάμου και θα συνεχίσει να έχει .

Ακολούθησε η βράβευση των τριών προέδρων από το 1969 έως και το 2012,του Κώστα Πτίνη 1969-1989, του Φωκίων Χριστοδουλάκη 1990-2008 και του Στυλιανού Πλούταρχου Σπύρου 2009-2012.

Στη σκηνή του αμφιθέατρου βρέθηκαν ιστορικά μέλη του φιλοτεχνικού στους οποίους επιδόθηκαν έπαινοι από τον πρόεδρο, κ. Βαρούμα για την συνεισφορά τους στον όμιλο.

Συγκίνηση σκόρπισε στην αίθουσα η προβολή 8 λεπτού βίντεο από τις σημαντικότερους σταθμούς της πενηντάχρονης πορείας του Φ.Ο.Σ .

Ακολούθησε το καλλιτεχνικό μέρος της βραδιάς , με την μεγάλη συναυλία όπου συμμετείχαν η πολυφωνική χορωδία «Η Σαμία», η παιδική χορωδία «Μικρή Σαμία», η Χρυσούλα Κρητικού, η Μαρίτσα Ταμβακλή, ο Βασίλης Χατζηνικολάου και η Ζαφειρούλα Χατζηφωτίου.

Τις χορωδίες διεύθυνε ο Θεόδωρος Σπυρίδωνος.

  

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Με βεγγαλικά το άναμμα του παραδοσιακού καϊκιού στο λιμάνι Καρλοβάσου

Published

on

By

 

Με αρκετό κόσμο και με βεγγαλικά πραγματοποιήθηκε απόψε το άναμμα του παραδοσιακού καϊκιού στο λιμάνι Καρλοβάσου. 

Η εκδήλωση οφείλεται στο δραστήριο Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο «Το Λιμάνι» που τίμησε τον Άγιο Νικόλαο και ταυτόχρονα σήμανε την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου στη περιοχή .

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε αγρυπνία στη χάρη του αγίου και προσφέρθηκε στο κόσμο η πατροπαράδοτη γιορτή και διάφορα άλλα κεράσματα.

Φώτο και βίντεο Σταμάτης Ανδριανόπουλος 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017