25 C
Σάμος
17/06/2024
Σαμιακά

Ο Ν.Μηταράκης στο Δ.Σ- Τοποθέτηση Στεφανάδη-Στάντζου

 

Παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου πραγματοποιήθηκε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως στόχος της Κυβέρνησης και του νέου Υπουργείου είναι η μείωση των ροών μέσω της φύλαξης των συνόρων. Επιπλέον επεσήμανε την ανάγκη επιστροφής όσων δεν δικαιούνται άσυλο στην Τουρκία κάτι που ακόμα βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο και θα βελτιωθεί.

« Στόχος είναι η αποσυμφόρηση και η μείωση των ροών με το όσο το δυνατόν καλύτερη φύλαξη των συνόρων η οποία έχουμε δρομολογήσει να επιτευχθεί με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου που εφαρμόζεται εδώ και λίγες ημέρες με τον νέο νόμο. Ήδη μέσα σε 12 ημέρες έχουν συμβεί 3 επιστροφές στην Τουρκία. Είναι κάτι δύσκολο αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο. Πιστεύουμε σε κλειστά κέντρα που εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών, τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που φιλοξενούνται στα νησιά καθώς θα εξυπηρετούν καλύτερα τις διαδικασίες των υπηρεσιών ασύλου. » Ανέφερε.

Ο Υπουργός επεσήμανε πως υπάρχουν σημεία που συμφωνεί η Κυβέρνηση με τις τοπικές κοινωνίες .

Πιο συγκεκριμένα συμφωνούν στην αποσυμφόρηση, ότι πρέπει να μειωθούν οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, να μην υπάρχει μόνιμη παραμονή στα νησιά και συμφωνούν και σ την καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Επιπλέον τόνισε πως υπάρχει συμφωνία ως προς το να υπάρχει επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία, οριστικό κλείσιμο των δομών στις πόλεις που υπάρχουν, στην επιτάχυνση των διαδικασιών , στον έλεγχο των Μ.Κ.Ο ( σύμφωνα με τον υπουργό πλέον θα υπάρχει μητρώο εργαζομένων στις ΜΚΟ έτσι ώστε να ελέγχεται με πόσες από αυτές ανταποκρίνονται στο έργο τους και στις υπόλοιπες θα απαγορεύεται η λειτουργία.).

Τόνισε πως συμφωνεί η Κυβέρνηση ότι δεν πρέπει η μεταναστευτική κρίση να επηρεάζει την δημόσια υγεία καθώς και πως πρέπει να υπάρξει αποζημίωση των κατοίκων για τις συνέπειες παραμονής μεταναστών στα νησιά και όχι ως αντισταθμιστικά μέτρα.

«Δεν πιστεύουμε στην πολιτική ανοιχτών συνόρων και δεν δεχόμαστε να μένουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο. Γνωρίζω πως Υπάρχει δυσπιστία και θα αποδείξουμε ότι θα γίνουν αυτά που λέμε.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Υπουργό υπάρχουν διαφωνίες με τις τοπικές κοινωνίες που εντοπίζονται στα εξής σημεία:
1)Το μέγεθος των δομών, που ενώ οι τοπικές κοινωνίες θέλουν πολύ μικρά κλειστού τύπου Κ.Υ.Τ απλής καταγραφής και ταυτοποίησης η Κυβέρνηση πιστεύει πως κάτι τέτοιο δεν θα τα καθιστά επαρκή και θα γεμίσουν πάλι τα νησιά αμέσως.

Οι μεγάλες δομές θα εξυπηρετούν σύμφωνα με την Κυβέρνηση αφενός την ασφάλεια των πολιτών, θα λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε να έρχονται νέοι μετανάστες, θα συντελούν στην καλύτερη επίδοση των υπηρεσιών ασύλου καθώς θα αποτελέσουν και χτύπημα στα κυκλώματα των λαθρεμπόρων.

2) Υπάρχει διαφωνία στο γιατί δεν γίνεται η καταγραφή στην ενδοχώρα. Ο Υπουργός υποστήριξε πως κάτι τέτοιο γινόταν αφενός το 2015 και γέμισε η Ελλάδα με 1.000.000 μετανάστες και αφετέρου με την συνθήκη Ε.Ε- Τουρκίας μόνο από τα νησιά μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία μετανάστες.

Ο Βουλευτής Σάμου ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκρισή του τον Υπουργό και την δεύτερη επίσκεψή του στη Σάμο εντός 10 ημερών.

« Το πρόβλημα δεν πάει άλλο, υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης , το παράπονο του κόσμου είναι ότι η Σάμος δεν μπορεί να επωμιστεί τις πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ξέρω αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε καθολική αποσυμφόρηση.» είπε ο κ. Στεφανάδης κατά την ομιλία του.

«Απαιτείται συνέπεια λόγων ώστε να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Κύριε Υπουργέ με απόλυτο σεβασμό αντιμετωπίσατε την τοπική αυτοδιοίκηση και μας ενημερώσατε άμεσα. Το πρώτο κρίσιμο ζήτημα είναι η εμπιστοσύνη .

Η τήρηση των εξαγγελθέντων. Σας τονίσαμε τα κόκκινα σημεία και τις διαφορές μας δεν χρειάζεται να τις επισημάνω πάλι.

Χρειαζόμαστε άμεση δράση με γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Διαφωνούμε στο ότι ο Δήμος μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλη δομή και θα προβούμε σε προσφυγή στο Σ.Τ.Ε.

Με ανατροπή των σχεδίων το νησί θα βρεθεί με τεράστιο αριθμό εν μέσω τουριστικής σεζόν.

Ζητάμε αποσυμφόρηση» ανέφερε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου στην τοποθέτησή του.

 

 

 

Related posts

Σωματείο Εργαζομένων Ε.Ο.Δ.Υ: Στα χέρια του «κανένα» η παροχή φροντίδας υγείας προσφύγων και μεταναστών από 1/7

admin

Ολυμπιακός: Σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο τα ευρωπαϊκά των ερυθρόλευκων

admin

Με επιτυχία ο αγώνας Σκάκι Σιμουλτανέ στην Πλατεία Δημαρχείου της Σάμου

admin

Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Αιγαίου καταδικάζει την μη καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

admin

Pappa Beach: Θα ανοίξουμε ξανά τον μικρό μας παράδεισo

admin

Νεκρός εντοπίστηκε ο 74χρονος Ολλανδός τουρίστας στη Σάμο

admin

Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσεβίου

admin

Ύπατη Αρμοστεία : Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2024 στη Σάμο

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν κανονικά την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

admin