22.8 C
Σάμος
30/05/2023
Περιφερειακά

Ο Περιφερειάρχης Β.Α για το μεταναστευτικό και τα έργα που θα πραγματοποιηθούν σε Σάμο- Ικαρία

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μετά τις συναντήσεις του στα γραφεία της Π.Ε Σάμου έκανε δηλώσεις και ενημέρωσε για τα θέματα που απασχολούν το νησί.

Αρχικά ανέφερε πως μετά τις συσκέψεις εργασίας που πραγματοποίησε με τους τεχνικούς της Περιφέρειας θα δρομολογηθεί το αλιευτικό καταφύγιο του Ηραίου Σάμου αφού φυσικά νομιμοποιηθεί πρώτα ώστε να ενταχθεί σαν έργο στο Λιμενικό ταμείο του Δήμου.

Επιπλέον για τις νέες μελέτες που θα εκπονηθούν και αφορούν το νησί της Σάμου ο κ Μουτζούρης ανέφερε: « Σήμερα ολοκληρώσαμε ποιες μελέτες έργων θα γίνουν για το 2020.

Για την Σάμο προβλέπεται, η ανακατασκευή του θεάτρου Πυθαγορείου, αντιμετώπιση των βραχωδών κατολισθήσεων στην επαρχιακή οδό Δρακαίοι Σάμου, βελτίωση του δρόμου αεροδρόμιο-Ηραίον, βελτίωση του δρόμου Μυτιληνιών- Κοκκαρίου. Έργα συνολικού κόστους 1.200.000 ευρώ.

Επιπλέον θα δρομολογηθεί και η μελέτη του masterplan για το λιμάνι Βαθέος πάρα πολύ σύντομα στο οποίο ως καθηγητής λιμενολόγος θα συνδράμω και εγώ με μεγάλη χαρά

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε και αναφορά στην Ικαρία.

Πιο συγκεκριμένα αποκάλυψε πως τις επόμενες ημέρες θα προσληφθεί Ικαριώτης ειδικός σύμβουλος όπου κάτοικος του νησιού και ο οποίος θα συνδράμει στο έργο της περιφερειακής αρχής. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αρχές του Ιανουαρίου να υπάρξει και νέος Έπαρχος Ικαρίας.

Ο κ. Μουτζούρης ανακοίνωσε επιπλέον πως στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο για να γίνει επίβλεψη των έργων που εκτελούνται μαζί με τον αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ της Π.Β.Α.

Μετά την τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο θα πραγματοποιήσει μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου επίσκεψη και στην Ικαρία.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ανέφερε πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και πως όλα δείχνουν να μην υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ακόμα.

«Ενώ το αρχικό σχέδιο ήταν η κατεδάφιση των υπαρχουσών δομών και δημιουργία μιας κλειστής δομής περιορισμένου αριθμού μεταναστών σε κάθε νησί με αποσυμφόρηση των νησιών κάτι που το είχαμε δεί υπό προϋποθέσεις με θετικό μάτι, ξαφνικά η Κυβέρνηση ανακοινώνει ένα σχέδιο στο οποίο δεν πληρείται καμία προϋπόθεση.

Αρχικά δεν ερωτούνται οι τοπικές κοινωνίες για την τοποθεσία, χωρίς την σύμφωνη γνώμη δεν μπορεί να γίνει δομή.

Δεν τηρείται καμία πληθυσμιακή αναλογία, είναι άδικο να υπάρχει εξίσωση των τριών νησιών. Και το βασικότερο δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα καμία μείωση των ροών ολοένα έρχονται και περισσότεροι με αποτέλεσμα να υπάρξουν σε λειτουργία δύο ή και παραπάνω δομές σε κάθε νησί κάτι που φυσικά είναι μη αποδεκτό.

Την Τετάρτη που πέρασε με το κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας κάναμε το πρώτο βήμα, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου εάν δεν υπάρξει θετική αντίδραση της Κυβέρνησης προς τις τοπικές κοινωνίες το αμέσως επόμενο διάστημα θα αντιδράσουμε πολύ σκληρά και δυναμικά.»

 

Related posts

Παρουσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην 62η Συνέλευση MedCruise

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη για τον θάνατο του προέδρου της Κοινότητας Μυτιληνιών Σάμου

admin

Οι αποζημιώσεις των αγροτών της Σάμου λόγω ακαρπίας των ελαιώνων τους

admin

Υπογραφή συμφωνητικού προμήθειας επισιτιστικής βοήθειας ύψους 685.104 €

admin

Περιφερειακή Ενότητα Σάμου: Εκπόνηση στατικών μελετών για 8 ναούς της Σάμου

admin

Συγχαρητήρια Περιφερειάρχη στους νεοεκλεγέντες Βουλευτές

admin

Δήλωση Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρη για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 

admin

Υπογραφή Συμβάσεων από Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για αποκαταστάσεις ναών Σάμου, Ικαρίας και Κορσέων

admin

Παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο του 2030 από τον πρωθυπουργό και τον Περιφερειάρχη

admin