Connect with us

Περιφερειακά

Ο Περιφερειάρχης Β.Α για το μεταναστευτικό και τα έργα που θα πραγματοποιηθούν σε Σάμο- Ικαρία

Published

on

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μετά τις συναντήσεις του στα γραφεία της Π.Ε Σάμου έκανε δηλώσεις και ενημέρωσε για τα θέματα που απασχολούν το νησί.

Αρχικά ανέφερε πως μετά τις συσκέψεις εργασίας που πραγματοποίησε με τους τεχνικούς της Περιφέρειας θα δρομολογηθεί το αλιευτικό καταφύγιο του Ηραίου Σάμου αφού φυσικά νομιμοποιηθεί πρώτα ώστε να ενταχθεί σαν έργο στο Λιμενικό ταμείο του Δήμου.

Επιπλέον για τις νέες μελέτες που θα εκπονηθούν και αφορούν το νησί της Σάμου ο κ Μουτζούρης ανέφερε: « Σήμερα ολοκληρώσαμε ποιες μελέτες έργων θα γίνουν για το 2020.

Για την Σάμο προβλέπεται, η ανακατασκευή του θεάτρου Πυθαγορείου, αντιμετώπιση των βραχωδών κατολισθήσεων στην επαρχιακή οδό Δρακαίοι Σάμου, βελτίωση του δρόμου αεροδρόμιο-Ηραίον, βελτίωση του δρόμου Μυτιληνιών- Κοκκαρίου. Έργα συνολικού κόστους 1.200.000 ευρώ.

Επιπλέον θα δρομολογηθεί και η μελέτη του masterplan για το λιμάνι Βαθέος πάρα πολύ σύντομα στο οποίο ως καθηγητής λιμενολόγος θα συνδράμω και εγώ με μεγάλη χαρά

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε και αναφορά στην Ικαρία.

Πιο συγκεκριμένα αποκάλυψε πως τις επόμενες ημέρες θα προσληφθεί Ικαριώτης ειδικός σύμβουλος όπου κάτοικος του νησιού και ο οποίος θα συνδράμει στο έργο της περιφερειακής αρχής. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αρχές του Ιανουαρίου να υπάρξει και νέος Έπαρχος Ικαρίας.

Ο κ. Μουτζούρης ανακοίνωσε επιπλέον πως στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο για να γίνει επίβλεψη των έργων που εκτελούνται μαζί με τον αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ της Π.Β.Α.

Μετά την τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο θα πραγματοποιήσει μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου επίσκεψη και στην Ικαρία.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ανέφερε πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και πως όλα δείχνουν να μην υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ακόμα.

«Ενώ το αρχικό σχέδιο ήταν η κατεδάφιση των υπαρχουσών δομών και δημιουργία μιας κλειστής δομής περιορισμένου αριθμού μεταναστών σε κάθε νησί με αποσυμφόρηση των νησιών κάτι που το είχαμε δεί υπό προϋποθέσεις με θετικό μάτι, ξαφνικά η Κυβέρνηση ανακοινώνει ένα σχέδιο στο οποίο δεν πληρείται καμία προϋπόθεση.

Αρχικά δεν ερωτούνται οι τοπικές κοινωνίες για την τοποθεσία, χωρίς την σύμφωνη γνώμη δεν μπορεί να γίνει δομή.

Δεν τηρείται καμία πληθυσμιακή αναλογία, είναι άδικο να υπάρχει εξίσωση των τριών νησιών. Και το βασικότερο δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα καμία μείωση των ροών ολοένα έρχονται και περισσότεροι με αποτέλεσμα να υπάρξουν σε λειτουργία δύο ή και παραπάνω δομές σε κάθε νησί κάτι που φυσικά είναι μη αποδεκτό.

Την Τετάρτη που πέρασε με το κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας κάναμε το πρώτο βήμα, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου εάν δεν υπάρξει θετική αντίδραση της Κυβέρνησης προς τις τοπικές κοινωνίες το αμέσως επόμενο διάστημα θα αντιδράσουμε πολύ σκληρά και δυναμικά.»

 

Comments

comments

Περιφερειακά

Την ανάδειξη και την αξιοποίηση του μύθου του Ικάρου ζητά ο Μ. Κάρλας απο τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας

Published

on

By

Υπόμνημά  προς τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, απέστειλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, Μανώλης Κάρλας, σχετικά με την ανασύσταση της Διεθνούς Ικάριας Αεραθλητικής Ακαδημίας.

Αναλυτικα το Υπόμνημά προς τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Στις αρχές της πρώτης δεκαετία του 2000 έγινε προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του μύθου του Ικάρου με την ίδρυση της Διεθνούς Ικάριας Αεραθλητικής Ακαδημίας (ΦΕΚ 316Α/16/12/2002, νόμος 3082).

Στα πλαίσια αυτά ορίστηκε προσωρινή άμισθη Διοικούσα Επιτροπή (ΦΕΚ 337Β/20/03/2003), δαπάναις του κράτους διαμορφώθηκε βωμός της Ικάριας Αεραθλητικής Φλόγας στην θέση Φοντάνα του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας με συναπτό αμφιθέατρο και δαπάναις της Αυτοδιοίκησης έγινε  διαμόρφωση παράλιου χώρου στην θέση Ίκαρης του οικισμού «Χρυσόστομος» όπου και ο ομώνυμος βράχος εντός της θαλάσσης που κατά την παράδοση είναι ο μαρμαρωμένος Ίκαρος.

Το 2001 και το 2009 έγιναν τελετές αφής της φλόγας για τις Διεθνείς Αεραθλητικές Ικαριάδες της Βαρκελώνης και του Τορίνο και η φλόγα ταξίδεψε μέχρι εκεί.

Το 2010 η τότε κυβέρνηση κατάργησε πλειάδα Οργανισμών μεταξύ των οποίων και τη Διεθνή Ικάριο Αεραθλητική Ακαδημία παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης και φορέων της Κοινωνίας και του Αεραθλητισμού.

Έκτοτε υπάρχει πλήρης στασιμότητα στο εγχείρημα και την προοπτική του τόσο τοπικά όσο και κεντρικά.

Συναντηθήκαμε στην Ικαρία στις 17/7/2020 ημέρα που το νησί γιόρταζε την επέτειο της νικηφόρας Ικαριακής Επανάστασης του 1912 ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές.

Σε συζήτησή μας ανέδειξα το θέμα της Ικαριάδας και με προτρέψατε να σας ενημερώσω εγγράφως.

Πιστεύω ότι πρέπει τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού, Τουρισμού και Μεταφορών, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Δημοτική Αρχή και τους φορείς της Ικαρίας καθώς και με φορείς του Αεραθλητισμού να προχωρήσουν στην ανασύσταση της Διεθνούς Ικάριας Αεραθλητικής Ακαδημίας και σε κάθε περίπτωση στην με κάθε πρόσφορο τρόπο ανάδειξη και αξιοποίηση του μύθου του Ικάρου για λόγους εθνικούς, πολιτιστικούς, τουριστικούς και προαγωγής εν γένει της φιλίας και της συναδέλφωσης των Λαών στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι.

Η Ικαρία γνωστή στα πέρατα της Γης για τον Ίκαρο, τις ιαματικές της πηγές και την μακροζωία, για την εξαίσια φύση της και για την απαράμιλλη φιλοξενία και το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της επενδύει όπως πάντοτε στην αειφορία, στα μεγάλα και υψηλά της Οικουμένης, στον Άνθρωπο και αξίζει δικαιωματικά την κάθε στήριξη και βοήθειά μας.

Με εκτίμηση
Μανώλης Ν. Κάρλας
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

 

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Σάμου – Καταγγελία προς τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΔΥ

Published

on

By

Σε έγγραφη καταγγελία προχώρησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και Ικαρίας προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), σχετική με την αντιμετώπισή τους απέναντι στο επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 σε εργαζόμενο στην Π.Ε. Σάμου.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ_ΣΥΠΕΣΙ_ΓΙΑ_ΚΡΟΥΣΜΑ_COVID_ΠΕ_ΣΑΜΟΥ

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Παύλο Βογιατζή

Published

on

By

Τον τέως Νομάρχη και Βουλευτή Ν. Λέσβου Παύλο Βογιατζή υποδέχτηκε την Δευτέρα 03.08.2020 στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, στα πλαίσια των επαφών που πραγματοποιεί με πρώην αυτοδιοικητικούς και εκλεγμένους πολιτικούς.

Οι δυο άντρες συζήτησαν πέραν όλων των άλλων θεμάτων που απασχολούν τους νησιώτες και για την αξιοποίηση των ιδιόκτητων χώρων της Περιφέρειας. Αμέσως μετά ο κ. Βογιατζής έκανε την παρακάτω δήλωση: «Κάναμε μια χρήσιμη συζήτηση και ένα κομμάτι ουσιαστικό αυτής ήταν και η αξιοποίηση των ιδιόκτητων χώρων της Περιφέρειας όπως το Αρχοντικό Γεωργιάδη, το οικόπεδο του παλιού κτηνιατρείου στο Κιόσκι και φυσικά το οικόπεδο  στην περιοχή της Ουτζας. Ένας χώρος 80 στρεμμάτων, ο μεγαλύτερος ελεύθερος που υπάρχει αυτή την στιγμή στην πόλη και είχε αγοραστεί για την κατασκευή διοικητηρίου.  Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση και χαίρομαι για την διάθεση που δείχνει να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις γνώσεις ανθρώπων που έχουν περάσει από την Αυτοδιοίκηση».

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Περιφερειακά18 λεπτά ago

Την ανάδειξη και την αξιοποίηση του μύθου του Ικάρου ζητά ο Μ. Κάρλας απο τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας

Αστυνομικά - Λιμενικά44 λεπτά ago

Συνελήφθη αλλοδαπός στους Φούρνους διωκόμενος με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

Σαμιακά8 ώρες ago

Η Ναυμαχία της Σάμου από το ημερολόγιο του Λυκούργου Λογοθέτη

Δήμος18 ώρες ago

Οι παρεμβάσεις/ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο

Πολιτικά19 ώρες ago

Βασίλης Κικίλιας για Covid-19: Το ΕΣΥ θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε ενδεχόμενο

Σαμιακά23 ώρες ago

Ε.Ο.Δ Σάμου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείριση διάσωσης – μεταφοράς τραυματία

Αστυνομικά - Λιμενικά1 ημέρα ago

Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Αστυνομικά - Λιμενικά1 ημέρα ago

Στο Νοσοκομείο οδηγός μετά από τροχαίο στo Καρλόβασι

Δήμος1 ημέρα ago

«η Σάμος αλλάΖΕΙ»: Ελπίζουμε η υπερδομή στη Ζερβού να μην εξελιχθεί σε σκάνδαλο

Πολιτιστικά1 ημέρα ago

Δύο Συναυλίες του μουσικού συνόλου Encardia στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου στη Σάμο

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright