Connect with us

Πολιτικά

Πάνος Γαβαλάς, λύπη ή μνήμη;

Published

on

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης στην Αυγή.

Με τους φίλους ηθοποιούς κατεβήκαμε τις σκάλες στο δευτεροκλασάτο σκυλάδικο της Πατησίων. Αρχές του 1982-1983. Το γλέντι ήταν φουσκωμένο. Συρτά, καλαματιανά, άστραφτε η αοιδός, η ορχήστρα, τα λαμέ.

Ο τραγουδιστής ήταν ένας καημένος με βαμμένα κόκκινα μαλλιά. Τον συμπλήρωνε μια πληθωρική και κουρασμένη ξανθιά. Μιμούνταν το ντουέτο Γαβαλά – Ρίας Κούρτη, τα ανεβάσματα, τις ηχητικές συνέχειες, προσπαθούσαν να πιάσουν το φωνητικό χρώμα. «Στο σταυροδρόμι», «Μη μου μιλάτε», διάφορα. Ντρεπόμουνα λίγο στο καταγώγιο, αλλά εκείνη την περίοδο περνούσα μια συναισθηματική κρίση και έβρισκα παρηγοριά στα λαϊκά μαγαζιά και στα γήπεδα.

Ο Πάνος Γαβαλάς ανήκε στην ημίφωτη ή την απαγορευμένη ζώνη για μας τους νεοφώτιστους του Βάιλ, του Άισλερ, του Ντασάου, τους φανατικούς του έντεχνου, για τους έκθαμβους του «Άξιον Εστί» και των «Ορνίθων». Όμως το έντεχνο τραγούδι ήταν (είναι) επιτρεπτικό, συμπεριληπτικό. Τελικά μπορούσε να σου αφήσει περιθώρια να συναντήσεις τον λαϊκό ήχο ακόμα κι αν αυτολογοκρινόσουν.

Τα προηγούμενα χρόνια κάθε Σάββατο πρωί πήγαινα στη «Σύγχρονη Εποχή», στο «Θεμέλιο» για τη βασική μαρξιστική βιβλιοθήκη, από τα δισκάδικα της Μπενάκη αγόραζα κασέτες. Σιγά – σιγά έκτιζα μια συλλογή, πέρα από τα οικογενειακά βινύλια. «Μεγάλος ερωτικός», «Άξιον Εστί», «Καπνισμένο Τσουκάλι», «Ιθαγένεια», «Νέγρικα», «Νυν και Αεί», «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Ανεπίδοτα γράμματα», «Φράγμα»… Άπειρες συλλογές, ποιητές μελοποιημένοι, τραγουδιστές σπάνιοι, καινούργιες φόρμες που σε πήγαιναν παντού. Τεράστια συνοικοδόμηση μιας μεγάλης και πρωτότυπης μουσικής χώρας. Ο ένας οδηγούσε στον άλλον.

Ο Χατζιδάκις και ο Μίκης στους Ξαρχάκο, Μαρκόπουλο, Μαμαγκάκη, Λεοντή, Λοΐζο, Μικρούτσικο, Χάλαρη, Μούτση, Ανδριόπουλο, Γρηγορίου, Γλέζο, στην Πλάτωνος, στην Καραΐνδρου, στον Κουρουπό, στην ομάδα της Λιλιπούπολης, στους Γερμανούς του Μπρεχτ, στα συμφωνικά του 20ού αιώνα, τους Ρώσους, τον Μπερλιόζ και, και… Κι όμως η πίκρα, τα ερωτικά χτυπήματα άφηναν να ζήσει και (αν απελευθερωνόσουν) να ανθοφορήσει ο Γαβαλάς, το υπόγειο λαϊκό τραγούδι.

Χόρευαν τα κορίτσια, χτυπούσαν τα χέρια οι συνοδοί, γονατισμένοι, παρεξηγιάρηδες. Ουίσκι με φρουτοσαλάτα, ηλεκτρικό μπουζούκι και αρμόνιο. «Μη μου μιλάτε». Μια ζάλη και μια στεναχώρια, μέχρι το πρωί που σκούπιζαν τα γκαρσόνια. Τα θυμήθηκα στην προχθεσινή παρουσίαση της μονογραφίας του Γαβαλά που έγραψε ο Δημήτρης Μανιάτης (εκδόσεις Λιβάνη). Άκουγα στον «κόσμιο» χώρο του Θεοχαράκη την Παπάζογλου, τον Μαργαρίτη, τον Δεληβοριά, τη Γιάννα, τον Τοπάλη, τον Πολυκανδριώτη – αναγνώστη. Ξαναγύρισε μετά πολλά χρόνια η συγκίνηση, μακριά από την πρωτεϊκή αγωνία, αλλά παρ’ όλα αυτά δυνατή, συμπαγής. Τι έχω κάνει στη ζωή μου, ποιοι με αγαπάνε, αν θα με θυμάται κανείς.

Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, της σκέψης, της διανοητικότητας, της αγάπης πάντα. Ξέρω ότι οι χαρές φεύγουν, οι φωνές όμως μένουν, οι αναμνήσεις επιδρούν, σκηνοθετούν. Στα τριήμερα (στα μαθητικά μου χρόνια ήταν διήμερα) δεν προλάβαινα τη χαρά. Δεν μου έφτανε ο χρόνος να τη χωρέσω. Σκέφτομαι τι βλακεία να στεναχωριέμαι στα 20. Στην ηλικία της αθανασίας πώς είναι δυνατόν να υπάρχει λύπη. Εν τούτοις μέσα από τη λύπη (έστω αυτή τη ναρκισσιστική, της νεότητας) καταλαβαίνεις την τέχνη όχι ως άσκηση και πόζα, αλλά ως απάντηση.

Στο πλάι της «σκυλάδικης» περιόδου μου κρατιόμουνα από τον Λειβαδίτη, τον Αναγνωστάκη, τον Ρίτσο, τον Χειμωνά, τον Γκάτσο. Ανακάλυψα την πνευματική κυκλοφορία ανάμεσα στα ύφη, ανακάλυψα πόσο σημαντικό είναι να χρειάζεσαι αυτό που κάνεις και όχι να αντιστοιχεί στο μελετητικό καθήκον.

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

ΚΚΕ – Κανένας εφησυχασμός – Καμιά απογοήτευση

Published

on

By

Κανένας εφησυχασμός – καμιά απογοήτευση

Αγώνας τώρα για να μη γίνουν τα νησιά μας φυλακές προσφύγων και μεταναστών

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δημάρχους του Β. Αιγαίου ήταν άκρως αποκαλυπτική και χρειάζεται ο λαός του νησιού μας να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

Καμιά εμπιστοσύνη δε μπορεί να έχει ο λαός στις υποσχέσεις της κυβέρνησης τη στιγμή που το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι άμεση και φυσική συνέπεια της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στους οποίους και η χώρα μας διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο, τη στιγμή που αποτελεί «εργαλείο διαπραγμάτευσης» στα παζάρια της Τουρκίας με την ΕΕ.

Καμιά εγγύηση δε μπορεί να δώσει ο Πρωθυπουργός για τη μείωση των ροών (εκτός κι εννοεί τις παράνομες επαναπροωθήσεις), όταν το προσφυγικό είναι σημαντικό κομμάτι της ευρωενωσιακής πολιτικής. Μια σειρά συμφωνίες της ΕΕ και ιδιαίτερα η συμφωνία με την Τουρκία είναι αυτές που εγκλωβίζουν στα νησιά χιλιάδες ανθρώπους και που τα μετατρέπουν σε νησιά φυλακές απ’ όπου κατά βούληση θα αντλούν εργατικό δυναμικό οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών.

Όσο για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ που υπόσχεται ο Πρωθυπουργός, είναι σίγουρο ότι θα είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και θα επιδεινώσει τη ζωή προσφύγων, μεταναστών και κατοίκων. Είναι σύμφωνο που θα πατήσει στις προηγούμενες απάνθρωπες συμφωνίες και θα συνταχθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και για μια σειρά άλλα σοβαρά θέματα της περιοχής μας.

Επιβεβαιώνεται ο ρόλος της τοπικής διοίκησης ως βραχίονας της κεντρικής κρατικής πολιτικής προκειμένου να περνά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η κυνική ομολογία «αδειάσματος» των αγώνων και των διεκδικήσεων των Σαμιωτών από το Δήμαρχο Αν. Σάμου τι άλλο δείχνει; Τα περί ΚΥΤ στο «χώρο που υποδείξατε» τι σημαίνουν;

Ο Σαμιώτικος λαός δε χρειάζεται τέτοιους «προστάτες» κι εκπροσώπους. Χρειάζεται να πιστέψει στη δύναμή του και με συλλογικό, οργανωμένο αγώνα να βάλει φρένο στα απάνθρωπα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική. Να συνεχίσει την πάλη του για:

  • Κανένα κέντρο φυλακή πουθενά στο νησί
  • Άμεσο μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί προς την ηπειρωτική χώρα. Εκεί να υποβάλουν τα αιτήματα ασύλου και να προωθούνται με γρήγορες διαδικασίες και με ευθύνη του κράτους προς τις χώρες προορισμού τους. εξασφάλιση ανοιχτών αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας.
  • Υπηρεσίες ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα
  • Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και όποιας άλλης εγκλωβίζει τους ανθρώπους αυτούς στη χώρα μας.
  • Μέτρα για την προστασία προσφύγων – μεταναστών και εργαζομένων στα ΚΥΤ από τον κορονοϊό (μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, εξασφάλιση ατομικών μέσων προστασίας και μέτρα υγιεινής).

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Φούρνους και Ικαρία

Σαμιακά6 ημέρες ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

COVID-195 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δημοφιλή