14.4 C
Σάμος
19/03/2024
Πολιτιστικά

«Παλαιόκαστρο Σάμου. Σημειώσεις ιστορικής τοπογραφίας» του Νίκου Μπελαβίλα

Ομιλητές οι Μάνος Στεφανάκης, δημοσιογράφος, Αγγέλα Χατζημιχάλη, Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου ΓΑΚ Ν. Σάμου και ο συγγραφέας.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022, ώρα 20.30 στον Ηγεμονικό Κήπο στο Βαθύ Σάμου

Με την υποστήριξη του Δήμου Ανατολικής Σάμου

 

Δύο λόγια για το βιβλίο

Το Παλαιόκαστρο είναι ένας σχετικά άγνωστος οικισμός στην ανατολική άκρη της Σάμου. Η έρευνα αυτή, του τοπίου και των οικιστικών δικτύων, εντοπίζει τα σημάδια κατοίκησης από την ύστερη αρχαιότητα ως την εποχή της οικιστικής άνθησης του νησιού, τον 18ο αιώνα. Η εξέλιξη της αλυσίδας των οικισμών της περιοχής, το Παλαιόκαστρο,  το Άνω Βαθύ και το Βαθύ, φαίνεται ότι αποτυπώνει την αργή μετάβαση από τον φεουδαρχικό και ασταθή Μεσαίωνα του Αιγαίου ως τη σύγχρονη εποχή. Δίπλα στους ιστορικούς οικισμούς, άλλοι βρίσκονται χαμένοι στις κοιλάδες και στις ακτές, μαζί με οχυρά και πειρατικά αγκυροβόλια. Είναι ένα ολόκληρο πλέγμα το οποίο έχει αφήσει τα δυσδιάκριτα αλλά ορατά ίχνη του στο νησί.

Με οδηγό τα υλικά ίχνη στο έδαφος, τις πηγές εγγράφων, περιηγητών και χαρτών αλλά και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που ζουν στη σαμιακή ύπαιθρο, το βιβλίο επιχειρεί να συμβάλει στην ιστορική έρευνα. Κυρίως στην ανεξερεύνητη περίοδο της «αφάνειας» του νησιού, στην ευρεία περιοχή Παλαιοκάστρου αλλά και στη γενικότερη βιβλιογραφία για τους οικισμούς του Αιγαίου κατά τους νεότερους χρόνους.

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Νίκος Μπελαβίλας είναι καθηγητής πολεοδομίας και ιστορίας της πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Διευθύνει το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Έχει συγγράψει βιβλία και επιστημονικά άρθρα για την ιστορία των ελληνικών πόλεων και των οικισμών του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων «Ιστορία της πόλης του Πειραιά, 19ος-20ος αιώνας», «Λιμάνια και Οικισμοί στο Αρχιπέλαγος της Πειρατείας 15ος-19ος αιώνας» κ.α.

Related posts

Αποκριάτικη Περατζάδα στη πόλη της Σάμου

admin

Το έθιμο του Καδή στους Σπαθαραίους στις 17/3

admin

Σε αποκριάτικους ρυθμούς το Άνω Βαθύ

admin

Εντυπωσίασε ο “Καδής” από τον «Καπετάν Λαχανά»

admin

Αποκριάτικο γλέντι στον Πύργο με ζωντανή μουσική

admin

Δωρεά 2000 τόμων βιβλίων προς την Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου

admin

Απόκριες 2024 στον Δήμο Ανατολικής Σάμου: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

admin

Ο πολιτιστικός σύλλογος Βαθέος ο “Καπετάν Λαχανάς” αναβιώνει το έθιμο του Καδή

admin

Αναβιώνει μετά από χρόνια ο Καδής στους Σπαθαραίους Σάμου

admin