Connect with us

Σαμιακά

Πανηγυρίζει το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού

Published

on

Πανηγυρίζει το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού.

Κτήτωρ της Μονής είναι ο Νείλος, όπου το 1592  ήρθε στην τοποθεσία  και έχτισε μικρή Μονή στο σημείο όπου είχε βρεθεί, το 1582, αρχαία εικόνα Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Το 1838 ο Ηγούμενος Γρηγόριος ξεκίνησε την ανέγερση μεγαλύτερου ναού. Κατά την ανασκαφή των θεμελίων του πρώην κατεδαφισθέντος μικρού ναού βρέθηκε ξύλινος σταυρός με κεφαλαία χρυσά γράμματα. Ο κώδικας της Μονής γράφει: «Και εβάλλομεν κάτω εις τα θεμέλια ένα ξύλινον Σταυρόν από άσηπτον ξύλον, κατασκευάσαντες εν επίτηδες κουβούκλιον, πήξαντες αυτόν επί πέτρας και άψαντες και κανδήλαν έμπροσθέν του. Επί του Σταυρού τούτου εγράψαμεν όσα το Ευχολόγιον διορίζει και εσημειώσαμεν το όνομα του Σ. Ηγεμόνος Σάμου Κυρίου Στεφάνου Βογορίδου, του Αγιωτάτου Πατριάρχου του Οικουμενικού Θρόνου και το όνομα του Ηγουμένου με το έτος και την ημερομηνία».

Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 7 Μαΐου 1838.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Η εκκλησία της Σάμου. Από της ιδρύσεως αυτής μέχρι σήμερον» προ της καταστροφής της Μικράς Ασίας του 1922 τη Μονή επισκέπτονταν πολλοί Χριστιανοί εξ’ ανατολής, Μ. Ασίας, ακόμα και αρκετοί Οθωμανοί, εκδηλώνοντας το σεβασμό τους στο θαυματουργό Τίμιον Σταυρόν.

 

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών έχει ως εξής:

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου

Ώρα 18.30: Η θ’ Ώρα και ακολούθως η κάθοδος του Τιμίου Σταυρού μετά του Τιμίου Ξύλου από το σκευοφυλάκιο εις το Καθολικός της Μονής.

Ώρα 19.00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου

Ώρα 7.00-10.30′: Πανηγυρικός Όρθρος, η τέλεση της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού μετά του Τιμίου Ξύλου και πανηγυρική Θεία λειτουργία, ιεραργούντος του μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσεβίου.

Ώρα 18.00′:Κατανυκτικός Εσπερινός και στη συνέχεια η Ακολουθία των Χαιρετισμών προς τον Τίμιον και Ζωοποιόν Σταυρόν.

Comments

comments

Σαμιακά

Πανηγύρισε το εκκλησάκι των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης

Published

on

By

Την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, τιμά η Εκκλησία την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Με την παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών, πανηγύρισε σήμερα το εκκλησάκι των αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, που βρίσκεται στο αίθριο του Ιστορικού Αρχείου Σάμου (των Γενικών Αρχείων του Κράτους νομού Σάμου) στο κτίριο των πρώην Φυλακών Σάμου.

Αξίζει να συγχαρούμε θερμά για την υποδειγματική επιμέλεια, τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους, Εμμανουήλ Γιαγουρτάς  που τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και τους καλλίφωνους ιεροψάλτες της Μητροπόλεως μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  μοιράστηκε στο κόσμο ζέστη πατροπαράδοτη γιορτή και αρτοπλασίες.

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνί δέ μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τά τρία ταύτα, μείζων δέ τούτων η αγάπη.» ( Α’ Κορινθίους. 13:13).

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Καθαρισμός φρεατίων υδροσυλλογής στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

Ξεκίνησε το ετήσιο πρόγραμμα καθαρισμού των φρεατίων στον Δήμο Ανατολικής Σάμου με σκοπό την εύρυθμη και απρόσκοπτη απορροή των ομβρίων υδάτων (είτε επιφανειακών, είτε από βροχόπτωση) στους κεντρικούς αγωγούς.

Έχει ήδη πραγματοποιηθεί ο καθαρισμός των περιοχών απο την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι τα Προσφυγικά, ενώ τα συνεργεία του δήμου θα συνεχίσουν τον καθαρισμό των φρεατίων στην παραλιακή λεωφόρο.

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει απομάκρυνση φερτών, σαθρών υλικών και λοιπών αποθέσεων που μειώνουν την παροχετευτικότητα των αγωγών.

Στόχος των υπηρεσιών του δήμου είναι να έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, στο σύνολο των φρεατίων της Πόλης πριν τις πρώτες βροχές, με σειρά την επικινδυνότητα και τις ανάγκες που προκύπτουν.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Τις αρμοδιότητες του Επαρχείου Ικαρίας αναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Published

on

By

Επίσκεψη στην Ικαρία πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί συναντήθηκε με τους υπαλλήλους του Επαρχείου και με τον Αντιδήμαρχο Ικαρίας κ. Καλαμάρα όπου επιβεβαίωσαν την δημιουργική συνεργασία τους .

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μουτζούρης ανακοίνωσε πως τις αρμοδιότητες του Επαρχείου της Ικαρίας θα τις αναλάβει ο ίδιος προσωπικά,  θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσει την Ικαρία και τους Φούρνους , τονίζοντας παράλληλα τη σημασία των δυο αυτών νησιών για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, ότι ο ίδιος δεν πάσχει από ευθυνοφοβία.

Τον κ. Μουτζούρη συνόδευαν ο Αντιπερειφερειάρχης κ. Βασίλης Πανουράκης, η υποδιευθύντρια της ΔΟΥ Σάμου κ. Μαρία Καλτάκη και ο πρώην Βουλευτής του Ν. Σάμου κ. Θαλασσινός Θαλασσινός .

Ο κ. Μουτζούρης θα επιστρέψει αύριο στη Σάμο.

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Σαμιακά2 ώρες ago

Πανηγύρισε το εκκλησάκι των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης

Σαμιακά3 ώρες ago

Καθαρισμός φρεατίων υδροσυλλογής στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Πολιτιστικά17 ώρες ago

Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας – Πρόγραμμα εκδηλώσεων εκδηλώσεων 17/9

Πολιτιστικά17 ώρες ago

Η Τέχνη Συμμαχεί με την Επιστήμη για την Προστασία των Θαλασσών μας !

Πολιτικά18 ώρες ago

Επιστολή διαμαρτυρίας της Ιωάννας Καραγιάννη προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

Δήμος23 ώρες ago

Επιστολή Γ.Στάντζου για τις συνέπειες της λειτουργίας του Κ.Υ.Τ Σάμου

Περιφερειακά24 ώρες ago

Τις αρμοδιότητες του Επαρχείου Ικαρίας αναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Δήμος1 ημέρα ago

Συγκέντρωση του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Σάμο»

Σαμιακά1 ημέρα ago

Διαμαρτυρία απο τα ασυνόδευτα παιδιά στο ΚΥΤ Σάμου

Σαμιακά1 ημέρα ago

Δράσεις του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ)

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017