14.9 C
Σάμος
20/04/2024
Δήμος

Παρέμβαση ΛΑ.Σ για την πρόσφατη φωτιά στους Βουρλιώτες

Παρέμβαση με επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον δήμαρχο έκανε την Πέμπτη 31-3-2022  η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου , για την πυρκαγιά σε περιοχή των Βουρλιωτών και τα προβλήματα που αναδείχθηκαν.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ζητούν την έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα όπως σημειώνουν «την αποτίμηση της φωτιάς, την καταγραφή των ζημιών σε αγροτικές  καλλιέργειες και υποδομές και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων στο  100% της ζημιάς, την καταγραφή όλων των ελλείψεων που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και  στο δήμο και τη λήψη μέτρων για την κάλυψή τους».

Oλόκληρη την επιστολή.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε,

Η πρόσφατη φωτιά στους  Βουρλιώτες που κατέστρεψε  πάνω από 1000 στρέμματα δασικής κυρίως,  αλλά και καλλιεργήσιμης έκτασης, ανέδειξε ακόμη μια φορά τις ευθύνες της κεντρικής και τοπικής διοίκησης για  τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν  σε μέσα και μέτρα πρόληψης , προστασίας και καταστολής των δασικών πυρκαγιών

Συγκεκριμένα αναδείχθηκαν:

1ον Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και αξιόμαχο στόλο πυροσβεστικών οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που δεν μπορούν να αναπληρωθούν ούτε κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με την απαράδεκτη και αναποτελεσματική τακτική των αποσπάσεων μόνιμου προσωπικού και των προσλήψεων  εποχικών πυροσβεστών.

2ον Η έλλειψη έργων και μέσων αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης όπως καθαρισμός δασικών εκτάσεων και αγροτοδασικών δρόμων, ζώνες πυρασφάλειας, δίκτυο κρουνών μάστευσης νερού, υδατοδεξαμενές κλπ.

3ον Ο αποδεκατισμένος στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών, που συμπληρώνεται κάθε χρόνο με ακριβοπληρωμένα ενοικιαζόμενα τα οποία στοιχίζουν πολύ περισσότερα από την αγορά και συντήρηση ενός αξιόμαχου στόλου αεροσκαφών που να είναι διαθέσιμα ολόκληρο το χρόνο.

Όσον αφορά το δήμο :

1ον  Η επιμονή όλων των μέχρι τώρα δημοτικών αρχών να μην λαμβάνουν υπόψη τις επανειλημμένες προτάσεις μας, για αντιπυρική προστασία των οικισμών με δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα χωριά και ειδικότερα στα σημεία επαφής του δάσους με αυτά. Όταν μάλιστα υπάρχει η οδυνηρή  εμπειρία της φωτιάς του 2000 που κατέκαψε μεταξύ άλλων τα χωριά Μαυρατζαίοι και Κουμαραδαίοι.

2ον Στη φωτιά των Βουρλιωτών αναδείχθηκε ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει άμεσα να επιληφθεί ο δήμος. Αφορά το δίκτυο μεταφοράς νερού στο χωριό ( κάτι που προφανώς ισχύει και για άλλα χωριά) το οποίο αποτελείται από πλαστικές σωλήνες επιφανειακές (πράγμα ούτως ή άλλως επικίνδυνο για την υγιεινή και ασφάλεια του πόσιμου νερού) και οι οποίες καίγονται ενώ παράλληλα μετατρέπονται σε αγωγούς μετάδοσης της φωτιάς.

Τα παραπάνω είναι μόνο ενδεικτικά των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην αντιπυρική πρόληψη , προστασία και  καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Είναι άμεσα αναγκαία και ζητάμε  την  έκτακτη  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την αποτίμηση της φωτιάς, την καταγραφή των ζημιών σε αγροτικές  καλλιέργειες και υποδομές και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων στο  100% της ζημιάς, την καταγραφή όλων των ελλείψεων που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και  στο δήμο και τη λήψη μέτρων για την κάλυψή τους .

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Παχυμανώλης Μανώλης

Τζίχας Κώστας

 

 

Related posts

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

admin

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

admin

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για σεισμό : Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για κατολισθήσεις ή ζημιές

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Επανεκκίνηση του Προγράμματος Ανακύκλωσης

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απαντά στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

admin

Πράσινο φως για τα έργα αποκατάστασης της Πορφυριάδας & του δρόμου της Σπηλιάς του Πυθαγόρα

admin

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin