29.4 C
Σάμος
30/06/2022
Δήμος

Παρέμβαση ΛΑ.Σ για την πρόσφατη φωτιά στους Βουρλιώτες

Παρέμβαση με επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον δήμαρχο έκανε την Πέμπτη 31-3-2022  η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου , για την πυρκαγιά σε περιοχή των Βουρλιωτών και τα προβλήματα που αναδείχθηκαν.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ζητούν την έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα όπως σημειώνουν «την αποτίμηση της φωτιάς, την καταγραφή των ζημιών σε αγροτικές  καλλιέργειες και υποδομές και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων στο  100% της ζημιάς, την καταγραφή όλων των ελλείψεων που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και  στο δήμο και τη λήψη μέτρων για την κάλυψή τους».

Oλόκληρη την επιστολή.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε,

Η πρόσφατη φωτιά στους  Βουρλιώτες που κατέστρεψε  πάνω από 1000 στρέμματα δασικής κυρίως,  αλλά και καλλιεργήσιμης έκτασης, ανέδειξε ακόμη μια φορά τις ευθύνες της κεντρικής και τοπικής διοίκησης για  τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν  σε μέσα και μέτρα πρόληψης , προστασίας και καταστολής των δασικών πυρκαγιών

Συγκεκριμένα αναδείχθηκαν:

1ον Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και αξιόμαχο στόλο πυροσβεστικών οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που δεν μπορούν να αναπληρωθούν ούτε κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με την απαράδεκτη και αναποτελεσματική τακτική των αποσπάσεων μόνιμου προσωπικού και των προσλήψεων  εποχικών πυροσβεστών.

2ον Η έλλειψη έργων και μέσων αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης όπως καθαρισμός δασικών εκτάσεων και αγροτοδασικών δρόμων, ζώνες πυρασφάλειας, δίκτυο κρουνών μάστευσης νερού, υδατοδεξαμενές κλπ.

3ον Ο αποδεκατισμένος στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών, που συμπληρώνεται κάθε χρόνο με ακριβοπληρωμένα ενοικιαζόμενα τα οποία στοιχίζουν πολύ περισσότερα από την αγορά και συντήρηση ενός αξιόμαχου στόλου αεροσκαφών που να είναι διαθέσιμα ολόκληρο το χρόνο.

Όσον αφορά το δήμο :

1ον  Η επιμονή όλων των μέχρι τώρα δημοτικών αρχών να μην λαμβάνουν υπόψη τις επανειλημμένες προτάσεις μας, για αντιπυρική προστασία των οικισμών με δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα χωριά και ειδικότερα στα σημεία επαφής του δάσους με αυτά. Όταν μάλιστα υπάρχει η οδυνηρή  εμπειρία της φωτιάς του 2000 που κατέκαψε μεταξύ άλλων τα χωριά Μαυρατζαίοι και Κουμαραδαίοι.

2ον Στη φωτιά των Βουρλιωτών αναδείχθηκε ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει άμεσα να επιληφθεί ο δήμος. Αφορά το δίκτυο μεταφοράς νερού στο χωριό ( κάτι που προφανώς ισχύει και για άλλα χωριά) το οποίο αποτελείται από πλαστικές σωλήνες επιφανειακές (πράγμα ούτως ή άλλως επικίνδυνο για την υγιεινή και ασφάλεια του πόσιμου νερού) και οι οποίες καίγονται ενώ παράλληλα μετατρέπονται σε αγωγούς μετάδοσης της φωτιάς.

Τα παραπάνω είναι μόνο ενδεικτικά των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην αντιπυρική πρόληψη , προστασία και  καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Είναι άμεσα αναγκαία και ζητάμε  την  έκτακτη  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την αποτίμηση της φωτιάς, την καταγραφή των ζημιών σε αγροτικές  καλλιέργειες και υποδομές και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων στο  100% της ζημιάς, την καταγραφή όλων των ελλείψεων που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και  στο δήμο και τη λήψη μέτρων για την κάλυψή τους .

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Παχυμανώλης Μανώλης

Τζίχας Κώστας

 

 

Related posts

Κοινότητα Σαμίων: Στήριξη των επιχειρηματιών της Σάμου

admin

Δύο διοικητικά πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβάσεις των κανόνων καθαριότητας

admin

“Πόσα χρήματα διεκδίκησε και πήρε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου;”

admin

Σε λειτουργία το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Σάμο ο Δήμαρχος του Σεφερίχισαρ

admin

«Samia 2022» στην πόλη της Σάμου στις 17-19 Ιουλίου

admin

Γιορτές Κρασιού 2022

admin

Επίσκεψη του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκου στο δήμο Δυτικής Σάμου

admin

Δόθηκε προς χρήση η παιδική χαρά του δημοτικού κήπου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα