Connect with us

Σαμιακά

Περιοδεία στο Ηραίον πραγματοποίησε η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατ. Σάμου

Published

on

Περιοδεία στο Ηραίον που πλημμύρισε για τρίτη φορά την τελευταία 20ετία, (2002, 2013, 2021) από την νεροποντή της 1ης Φλεβάρη, πραγματοποίησε η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου την Τρίτη 2 Φλεβάρη.

Από  την επίσκεψη του κλιμακίου της παράταξης που αποτελούνταν από τους Κώστα Τζίχα δημοτικό σύμβουλο, Μανώλη Ζαρμπάνη κοινοτικό σύμβουλο Παγώνδα,  Τίμο Χατζηλαγό και Τάσο Αστερινό στελέχη της παράταξης, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά  η σημασία που έχουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τα οποία διαχρονικά έχει προτείνει και επιμένει η Λαϊκή Συσπείρωση. Έργα που δεν επιλέγονται όχι από επιστημονική ανεπάρκεια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και της περιφέρειας, αλλά γιατί δεν είναι κερδοφόρα κατά τη χρήση τους και δεν χρηματοδοτούνται από Ε.Ε και κυβερνήσεις, αφήνοντας απροστάτευτες ανθρώπινες ζωές  και λαϊκές περιουσίες.

  • Στο Ηραίον η άστοχη μελέτη και κατασκευή του εγκιβωτισμού του ρέματος που υποδέχεται τα νερά από 4 ρέματα της περιοχής που συγκλίνουν σε ένα και  διασχίζει τον οικισμό εκβάλλοντας  στη θάλασσα, είχε ως αποτέλεσμα , να φράξει εντελώς ο (1μ. χ 1,5 μ.) αγωγός,  τόνοι λάσπης να σκεπάσουν τους  κεντρικούς δρόμους και τη πλατεία  του οικισμού, υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων να πλημμυρίσουν και πρέπει να αποζημιωθούν 100% και άμεσα  , ενώ στη θάλασσα του Ηραίου σχηματίστηκαν νησίδες φερτών υλικών.
  • Ένα άλλο σημείο που δέχθηκε την πίεση του τεράστιου όγκου νερού και κινδύνεψε να παρασυρθεί ήταν το παρωχημένο από κάθε άποψη γεφύρι του κεντρικού δρόμου που περνάει πάνω από τον Ίμβρασο στην είσοδο του οικισμού.

Και στις δυο περιπτώσεις η Λαϊκή Συσπείρωση έχει προτείνει επανειλημμένα την ανάγκη να πραγματοποιηθούν σοβαρά έργα που θα βάλουν τέλος στον εφιάλτη που απειλεί  το χωριό κάθε φορά που η βροχόπτωση ξεπερνά το  μέσο όρο.

 Συγκεκριμένα: Όσον αφορά το ρέμα μέσα στο χωριό πρέπει άμεσα να ανοιχτεί κατά μήκος του δρόμου που περνάει από πάνω και να καθαριστεί, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος καθαρισμού. Η οριστική λύση είναι  η εκτροπή του ρέματος πριν τον οικισμό προς τον Ίμβρασο  ή  να παραμείνει  ανοιχτό σε όλη του τη διαδρομή μέσα στο χωριό,  με τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης τοιχωμάτων και κατασκευής γεφυριών.

Σχετικά με το γεφύρι του ποταμού Ιμβράσου είναι προφανές ότι προσωρινά πρέπει να υποστυλωθεί και άμεσα να κατασκευαστεί καινούργια ασφαλής γέφυρα σύγχρονων προδιαγραφών,  διπλής κατεύθυνσης, που να καλύπτει τις ανάγκες επικοινωνίας του χωριού.

 ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΜΕΣΟΚΑΜΠΟ, ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΒΑΘΕΟΣ

Επίσης σοβαρές ζημιές σε κτήματα, σπίτια και ξενοδοχειακές μονάδες προκλήθηκαν στη περιοχή του Μεσοκάμπου από το ρέμα των Μυτιληνιών που παρέσυρε στο διάβα του γεφύρια, τμήματα του παραρεμάτιου δρόμου που φτιάχτηκε με μπάζωμα μέρους της κοίτης του , περιφράξεις και κτίσματα ιδιοκτησιών. Η κατάσταση επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης.

Τέλος, καταπτώσεις χωμάτινων όγκων  υπάρχουν στο δρόμο Μυτιληνιών προς Ζερβού όπου απαιτούνται έργα αντιστήριξης και στον περιφερειακό Βαθέος  με σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων.

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Προσοχή εφιστά η Πυροσβεστική Σάμου για την καύση γεωργικών υπολειμμάτων

Published

on

By

Έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί με τις πυρκαγιές, ακόμα και τώρα, έκανε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σαμου, Αντιπύραρχος Γεώργιος Μιαούλης, με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά πυρκαγιάς που έχουν παρατηρηθεί στην ύπαιθρο, λόγω  της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων.

Ο κ. Μιαούλης αναφέρει

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Υπηρεσία μας καλείται σχεδόν σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώνονται από αμέλεια.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται μια αύξηση στην εκδήλωση πυρκαγιών προερχόμενη κατά κύριο λόγο από καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων, σε σημεία τα οποία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς πνέοντες ανέμους στην ευρύτερη περιοχή της Π/Ε Σάμου, προσαυξάνουν σημαντικά την επικινδυνότητα ταχείας επέκτασης με ταυτόχρονη πρόκληση σημαντικών καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο.

Επιπλέον, τονίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η καύση γεωργικών υπολειμμάτων επιτρέπεται κατά την παρούσα χρονική περίοδο, μόνο εφόσον ο ενεργών αυτής προβεί στην λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων.

Ύστερα από τα ανωτέρω, απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους του Νησιού, ώστε να επιδείξουν την μέγιστη προσοχή για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία μας, σε διαφορετική περίπτωση, υποχρεούται στην επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων»

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην περιοχή «Ξυλάκι»

Published

on

By

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή «Ξυλάκι» Καρλοβάσου, με την άμεση πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στη περιοχή από το πρώτο λεπτό βρέθηκε ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Αντιπύραρχος Γιώργος Μιαούλης, για τον συντονισμό των ενεργειών, καθώς επίσης και ο υπεύθυνος πολίτικης προστασίας της κοινότητας Καρλοβάσου ,Χρήστος Σακελλάρης και εθελοντές .

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-196 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή