Connect with us

Περιφερειακά

Περιφέρεια Β. Αιγαίου : Έρευνα και προώθηση των προϊόντων ελιάς της Σάμου και της Λέσβου

Published

on

Προγραμματική Σύμβαση υπογράφτηκε μεταξύ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και εξειδικευμένη ερεύνα -προώθησης του ελαιολάδου και των προϊόντων της ελιάς στο Βόρειο Αιγαίο. Στόχος η ανάδειξη του βιοδραστικού περιεχομένου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ποιότητας που έχουν.

Ο συνολικός σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η διεξαγωγή μιας συστηματικής και πολύμηνης εξειδικευμένης έρευνας με την ανάλυση ενός μεγάλου και αντιπροσωπευτικού αριθμού δειγμάτων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίο (κυρίως από τη Λέσβο και τη Σάμο) με καινοτόμα και πρωτοποριακή μεθοδολογία, ώστε να αναδειχθούν τα προϊόντα ελιάς της Περιφέρειας.

Αυτή η προσπάθεια θα ενισχύσει την περιορισμένη διεθνή αναγνωρισιμότητα των ελαιόλαδων του Βορείου Αιγαίου και θα αποτελέσει την απαραίτητη τεκμηρίωση για την ανάδειξη της μοναδικότητας και αυθεντικότητας τους.

Η ερευνητική αυτή τεκμηρίωση θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων με απώτεροστόχο την ενίσχυση του Αγροδιατροφικού Τομέα της Περιφέρειας. Τα τοπικά προϊόντα που προέρχονται από την ελιά θα γίνουν διεθνώς γνωστά με βάση σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Εκτιμάται ότι αυτό θα έχει ως έμμεσο αποτέλεσμα και την αύξηση του τουρισμού, μέσα από την προώθηση των τοπικών προϊόντων με διεθνή καταξίωση σε ειδικά καταστήματα, χώρους μαζικής εστίασης και καταλυμάτων, ακόμα και τη δημιουργία χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θα συνδέονται με την προβολή του «πολιτισμού της ελιάς».

Η Προγραμματική Σύμβαση θα έχει χρονική διάρκεια τριών (3) ετών.

Comments

comments

Περιφερειακά

Σάμος- Παρουσίαση έργων από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Published

on

By

Παρουσίαση των πεπραγμένων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για το νησί της Σάμου

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, στο κατάμεστο από κόσμο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου, Νικόλαος Κατρακάζος, και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης στους τομείς Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου κ. Γιώργος Κυριαζής, παρουσίασαν τα έργα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Σάμο που έγιναν, που γίνονται αλλά και τα έργα που θα ακολουθήσουν.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση για τα έργα που προγραμματίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το νησί της Σάμου τα οποία, είτε έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις και πρόκειται να δημοπρατηθούν άμεσα, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες τους με στόχο να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους και να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα.

Με κύριο γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειάρχης κ. Χριστιάνα Καλογήρου, και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος  εργάζονται συστηματικά προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο και να μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση των έργων.

Η κ. Καλογήρου στον χαιρετισμό της ανέφερε : «Η περιφέρεια βορείου Αιγαίου έχει μια αντίληψη η οποία βασίζεται σε δύο αρχές. Η ισορροπημένη ανάπτυξη και η δίκαιη κατανομή των πόρων. Πορευόμαστε με αυτά τα κριτήρια. Φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα με σπουδαία έργα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κατρακάζος εμφανίστηκε συγκινημένος δηλώνοντας: «Όλο το νησί είναι εδώ. Πραγματικά δείχνει ότι μπορούμε ακόμα να μιλάμε με ειλικρίνεια μεταξύ και να παράγουμε έργο. Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι θα συμφωνείτε όλοι, ότι τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Το πλούσιο αυτό έργο δεν το πετύχαμε μόνοι ,το πετύχαμε όλοι μαζί και οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφερειάρχη που ήταν πάντα δίπλα μας και μας καθοδήγησε».

Τα νέα μεγάλα έργα που θα γίνουν στη Σάμο είναι τα εξής.

Παράκαμψη δρόμου Πυθαγορείου χώρας.

Η οδός προς τους Μυτιληνιούς που θα συνδέει την Χώρα με την παράκαμψη Πυθαγορείου.

Η οδός Ηραίου  που συνδέει τον κόμβο Ηραίου με τον κόμβο του Αεροδρομίου.

Επίσης έχουν ωριμάσει και σε επόμενες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ θα προταθούν  για ένταξη.

Παράκαμψη Καρλοβάσου.

Παράκαμψη Παλαιοκάστρου.

Η Εθνική οδό Σάμος-Καρλόβασι,  έξοδος Αγίου Κωνσταντίνου- Πεταλίδες

Η Εθνική Οδός Σάμος –Καρλόβασι, Γέφυρα Ρέματος Πλατανάκια.

Δείτε την παρουσίαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου στη εκδήλωση “Η Σάμος σε Κίνηση” εδώ Παρουσίαση

 

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Published

on

By

8 εκατ. ευρώ από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ενίσχυση νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτη Κορκολή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η διάθεση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» ποσού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου διαδικαστικά και θεσμικά, αλλά κυρίως χρηματοοικονομικά να διευκολυνθεί το ΕΠΑΝΕΚ ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Ενίσχυση Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η κα. Καλογήρου υποστήριξε ότι με τα χρήματα αυτά που διατίθενται από πλευράς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΕΠΑΝΕΚ και έτσι οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν στην προκήρυξη και αξιολογούνται θα τύχουν ενίσχυσης παρά το ότι ξεπερνούν τα αρχικά διαθέσιμα, δημιουργώντας μια νέα αναπτυξιακή πνοή στο Βόρειο Αιγαίο.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Συνεχίζει το καταμαράν να μας συνδέει με τα Δωδεκάνησα

Published

on

By

Την συνέχιση των δρομολογίων του ταχύπλοου επιβατηγού πλοίου που συνδέει τον Ν.Σάμου με τα Δωδεκάνησα, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μετείχε σήμερα ως τακτικό μέλος και εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Κατά τη συζήτηση σχετικού θέματος η Περιφερειάρχης τόνισε, εκτός των άλλων, την επιτακτική ανάγκη ακτοπλοϊκής διασύνδεσης με το ταχύπλοο επιβατηγό πλοίο (καταμαράν) των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι) με τα Δωδεκάνησα, δεδομένου ότι αποτελεί «γέφυρα» σύνδεσης μεταξύ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, της οικονομικής και ειδικότερα της εμπορικής δραστηριότητας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα η Χριστιάνα Καλογήρου καθώς και το Επιμελητήριο Σάμου, το είχαν θέσει και εγγράφως από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη, επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν για την ακτοπλοϊκή αυτή γραμμή αν δεν προκηρυχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός εξυπηρέτησης για την επόμενη δρομολογιακή περίοδο.

Το συγκεκριμένο θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017