Connect with us

Περιφερειακά

Περιφέρεια Β. Αιγαίου : Έρευνα και προώθηση των προϊόντων ελιάς της Σάμου και της Λέσβου

Published

on

Προγραμματική Σύμβαση υπογράφτηκε μεταξύ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και εξειδικευμένη ερεύνα -προώθησης του ελαιολάδου και των προϊόντων της ελιάς στο Βόρειο Αιγαίο. Στόχος η ανάδειξη του βιοδραστικού περιεχομένου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ποιότητας που έχουν.

Ο συνολικός σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η διεξαγωγή μιας συστηματικής και πολύμηνης εξειδικευμένης έρευνας με την ανάλυση ενός μεγάλου και αντιπροσωπευτικού αριθμού δειγμάτων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίο (κυρίως από τη Λέσβο και τη Σάμο) με καινοτόμα και πρωτοποριακή μεθοδολογία, ώστε να αναδειχθούν τα προϊόντα ελιάς της Περιφέρειας.

Αυτή η προσπάθεια θα ενισχύσει την περιορισμένη διεθνή αναγνωρισιμότητα των ελαιόλαδων του Βορείου Αιγαίου και θα αποτελέσει την απαραίτητη τεκμηρίωση για την ανάδειξη της μοναδικότητας και αυθεντικότητας τους.

Η ερευνητική αυτή τεκμηρίωση θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων με απώτεροστόχο την ενίσχυση του Αγροδιατροφικού Τομέα της Περιφέρειας. Τα τοπικά προϊόντα που προέρχονται από την ελιά θα γίνουν διεθνώς γνωστά με βάση σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Εκτιμάται ότι αυτό θα έχει ως έμμεσο αποτέλεσμα και την αύξηση του τουρισμού, μέσα από την προώθηση των τοπικών προϊόντων με διεθνή καταξίωση σε ειδικά καταστήματα, χώρους μαζικής εστίασης και καταλυμάτων, ακόμα και τη δημιουργία χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θα συνδέονται με την προβολή του «πολιτισμού της ελιάς».

Η Προγραμματική Σύμβαση θα έχει χρονική διάρκεια τριών (3) ετών.

Comments

comments

Περιφερειακά

Ευχαριστήριο Αντιπεριφερειάρχη Σάμου

Published

on

By

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Περιφερειακή Ενότητα Σάμου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων « Ο Τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή των νησιών μας» το διάστημα 10-12 Αυγούστου στον παραλιακό δρόμο της πόλεως Σάμου πρόβαλε ένα βίντεο σε παραγωγή και σκηνοθεσία του έγκριτου και βραβευμένου δημοσιογράφου, Σωτήρη Δανέζη με πρωταγωνιστή τον MasterChef 2017, Λάμπρο Βακιάρο ο οποίος δημιούργησε και υπέγραψε το σαμιακό πρωινό βασισμένο αποκλειστικά σε τοπικά προϊόντα. Μέσα από την αναζήτηση των προϊόντων, ο κ. Βακιάρος περιπλανιέται στο νησί, αποτυπώνοντας τις ομορφιές του τόπου και έρχεται σε επαφή με τους ντόπιους παραγωγούς στην αναζήτηση των πρώτων υλών του.

Για τη δημιουργία αυτού του οπτικοακουστικού υλικού συνέβαλαν πολλοί άνθρωποί που στήριξαν την παραγωγή με τις χορηγίες τους. Για αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις αεροπορικές εταιρείες Astra Airlines και SkyExpress, την ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Seaways για την παροχή των εισιτηρίων.

Επίσης, τον κ. Δημήτρη  Χριστινίδη για τη διαμονή και το By Ship Travel για τις μετακινήσεις.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα εστιατόρια: « Ελιά» και «Εσπερίδες» στο Πυθαγόρειο, «Ιθάκη» στα Αηδόνια, «Κόσμος» στα Αυλάκια, «ΑΑΑ» στον Αγ. Κωνσταντίνο, «Χαμαιλέων» στο Καρλόβασι, «Ορίζοντας» στον Πλάτανο και «Άρτεμις» στο Βαθύ για τις χορηγίες των γευμάτων.

Ακόμα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους παραγωγούς και τους τοπικούς φορείς που βοήθησαν με τις τοποθεσίες και τα προϊόντα.

Τέλος, ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην κα. Μανιάνα Πόνη και τον κ.  Σπύρο Κατσαρό που μας άνοιξαν το σπίτι τους και φιλοξένησαν την παραγωγή για τα γυρίσματα του σαμιακού πρωινού.

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων « Ο Τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή των νησιών μας» έχουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αγκάλιασε τις εκδηλώσεις και γέμισε την παραλιακή οδό της πόλεως Σάμου και όλους τους παραγωγούς που συμμετείχαν και από τα τέσσερα νησιά μας, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη δημοσιογράφο κα. Μαργαρίτα Ικάριου που για δεύτερη χρονιά συντόνισε και παρουσίασε τις επιμέρους εκδηλώσεις καθώς και τους κύριους: Μίλτο Καρούμπα, Τάσο Πρωτοψάλτη, Βαγγέλη Μπιλιμπά και Ασλάνη Παντερλή που εντυπωσίασαν με τις δημιουργίες τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΟΣ Σάμου και τους πολιτιστικούς συλλόγους «Καπετάν Λαχανάς» και «ΧΟΡ.ΟΣ» που με τη βοήθεια και τη συμμετοχή τους έκλεψαν την παράσταση με το δρώμενο του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής μούστου και τις κυρίες Μαριγώ Τζιβανάκη και Μαριγώ Τακτικού που παρουσίασαν τον τρόπο παρασκευής μουσταλευριάς.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στις κυρίες Μαίρη Τζογαννάκη, Μαργώ Παναγιωτοπούλου, Αγγελική Μπαρόλια και τον κύριο Σταμάτη Βογιατζή για την παρασκευή των παραδοσιακών μπουρεκιών και την κυρία Ευαγγελία Σερασκέρη για τις γλυκές δημιουργίες με τοπικά προϊόντα.

Τέλος, να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Εστίασης Σάμου και τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου για την στήριξη των εκδηλώσεων και τη δημιουργία μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Σε ανοικτό διαγωνισμό το Ωδείο στη πόλη της Σάμου

Published

on

By

Το πράσινο φως  άναψε η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ,αφού  σε συνεδρίαση της ενέκρινε την μελέτη,  για την ανακατασκευή του κτιρίου που στεγάζονταν παλιότερα η Διεύθυνση  Κοινωνικής Πρόνοιας Σάμου ,επί της παραλιακής λεωφόρου.

Παράλληλα δόθηκε και η εντολή της  διενέργειας ανοικτού διαγωνισµού για την επιλογή αναδόχου, που θα αναλάβει το έργο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, σε δήλωση του το προηγούμενο διάστημα είχε ανακοινώσει ότι το κτίριο μετά την πλήρη ανακατασκευή του, θα γίνει ωδείο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 820.000 ευρώ και έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2018.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Ο τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή της Σάμου

Published

on

By

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή της Σάμου σε ένα τριήμερο (την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Αυγούστου) υπαίθριων εκδηλώσεων και ξεχωριστών παρουσιάσεων, το οποίο συνδιοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου με το Επιμελητήριο.

Στην παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας της Σάμου παραγωγοί και τυποποιητές του πρωτογενούς τομέα παρουσιάζουν τα ξεχωριστά και άκρως ποιοτικά προϊόντα της Σαμιακής γης.

Την 1η μέρα παρουσιάστηκε η «Γιορτή Τρύγου και Μουσταλευριάς». Το πατροπαράδοτο «πάτημα» των εκλεκτών μοσχάτων σταφυλιών σε ένα τεράστιο υπαίθριο πατητήρι, με τη βοήθεια  του «Ενιαίου  Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού  Σάμου» και των πολιτιστικών συλλόγων «Καπετάν Λαχανάς» και «ΧΟΡ.Ο.Σ»

Υπό την αιγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος,  ο executive chef και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Μίλτος Καρούμπας και ο executive pastry chef, πρόεδρος του Chef’s Club Greece κ. Τάσος Πρωτοψάλτης. παρουσίασαν επί σκηνής, για πρώτη φορά ένα ιδιαίτερο Master class με έμπνευση από το σαμιώτικο μοσχάτο σταφύλι και τη δυναμική του μούστου.

2η ΜΕΡΑ

Ο MASTER CHEF 2017 ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΚΙΑΡΟΣ υπογράφει και παρουσιάζει το Σαμιακό πρωινό. Ο γνωστός Σαμιώτης chef παρουσιάζει αναλυτικά τη δημιουργία του που βασίζεται αποκλειστικά σε ντόπια ποιοτικά προϊόντα.

3η ΜΕΡΑ

Λαχταριστά Σαμιώτικα μπουρέκια παρασκευάζονται στην σκηνή από Σαμιώτισσες με παραδοσιακό τρόπο.

Παράλληλα, έκθεση αλλά και μεγάλος διαγωνισμός για τη πιο βαριά  κολοκύθα από τη Σαμιακή Γη.

Άψογοι οικοδεσπότες, ο Αντιπεριφεριάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου,ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου Γιώργος Κυριαζής συνοδευόμενοι απο τον Ταξίαρχο Σάμου Γεώργιο Κουρή,τους αρχιμάγειρες και τον περσινό νικητής του MasterChef  Λάμπρο Βακιάρο,περιηγήθηκαν στα περίπτερα των παράγωγων,ενώ πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εκδηλώσεις.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017