Connect with us

Σαμιακά

Πλεονεκτήματα προϊόντων διατροφής & «Αγροταυτότητα»

Published

on

Ανοικτή συνάντηση με θέμα «Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ταυτοποιημένων τοπικών παραδοσιακών προϊόντων διατροφής” η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό, διοργανώνεται το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στο Μαλαγάρι.

Διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εντάσσεται στα πλαίσια του έργου Αγροταυτότητα του προγράμματος INTERREG Ελλάδος-Κύπρου που υλοποιεί σε συνεργασία και με άλλους εταίρους των δύο περιοχών, έχοντας ως ανάδοχο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στόχος του έργου είναι η ταυτοποίηση της αυθεντικότητας των τοπικών προϊόντων ώστε μέσω αυτής να επιτευχθεί η αντίστοιχη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στην αγορά.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στο Μαλαγάρι, οι  ομιλητές θα αναπτύξουν τις δυνατότητες ενός τέτοιου εγχειρήματος και για τη Σάμο, όπως και για τα λοιπά νησιά του Β. Αιγαίου.

Συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος Δ.Σ. του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ.) Γιάννης Σκούτας (Γεωπόνος MSc, Περιβαλλοντολόγος MSc) θα αναφερθεί στο Συνεταιρισμό της Σάμου, ο οποίος «επανασυστήνεται με τον εαυτό του, στοχεύοντας στο αύριο».           

Ο Γιώργος Κατσικογιάννης (Γεωπόνος MSc, Οινολόγος MSc,  Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου) θα μιλήσει για τα προϊόντα ΠΟΠ – ΠΓΕ και τις δυνατότητες του πρωτογενή τομέα Σάμου & Ικαρίας.

Ο Δημήτρης Σκάλκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, θα αναφερθεί στην «ανάπτυξη  brand name, νησιωτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι: ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ»

Στο έργο ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ για την ταυτοποίηση αυθεντικότητας τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τους στόχους, τις προοπτικές και τη συμμετοχή επιχειρήσεων θα αναφερθεί ο Τακαβάκογλου Βασίλειος (Δρ. Γεωπόνος, Τεχνικός Σύμβουλος Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου)

Για τις «Γενετικές, Γονιδιωματικές προσεγγίσεις για την ταυτοποίηση των ειδών και την εξακρίβωση της γνησιότητας και την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων και την δημιουργία αξίας των προϊόντων» θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μαδέσης, Ερευνητής Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Οι επιχειρηματίες της Σάμου, ειδικότερα του αγροδιατροφικού τομέα,  που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εκδήλωση καθώς και στο πρόγραμμα (με προσφορά δειγμάτων προϊόντων τους) μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην κα Ικαρίου, Υπεύθυνη Marketing & Επικοινωνίας του ΕΟΣ Σάμου : 2273087510 (εσωτ. 539)

Comments

comments

Σαμιακά

Έσπασαν τη τζαμαρία γνωστής καφετέριας με σκοπό να αφαιρέσουν χρήματα

Published

on

By

Στόχος διάρρηξης έγινε γνωστή καφετέρια στη πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ της Σάμου, καθώς άγνωστοι έσπασαν τη τζαμαρία με σκοπό να αφαιρέσουν τα χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο που σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν 600 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σαμίων κ. Δημήτρης Βογιάτζης ανέφερε για το περιστατικό

“Καθημερινά η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο,τις πρωινές ώρες είχαμε ακόμη ένα επεισόδιο παρεκβατικής συμπεριφοράς με σπάσιμο της διπλής τζαμαρίας και διάρρηξη σε κεντρικό καφέ-μπαρ στην πλατεία Πυθαγόρα στην πόλη μας. Το έχουμε ζητήσει και θα συνεχίσουμε να το φωνάζουμε άμεση ενίσχυση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δυνάμεων της Αστυνομίας και του Λιμενικού για την επιπλέον ασφάλεια της πόλης μας”.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ένα hot spot… έξω από το hot spot στη Σάμο

Published

on

By

Απελπιστικές οι εικόνες πέριξ του κέντρου προσφύγων και μεταναστών Σάμου που έχει δημιουργηθεί ένας δεύτερος, άτυπος καταυλισμός, όπου οι υπεράριθμοί, οικογένειες με μικρά παιδιά, ζουν μέσα την λάσπη .

Έξω από τα όρια του επίσημου καταυλισμού, κρυμμένοι πίσω από τα δέντρα, όσα έχουν παραμείνει, πάνω από 4-5.000 άνθρωποι, κυρίως από το Αφγανιστάν και από αφρικανικές χώρες, προσπαθούν να επιβιώσουν ζώντας μέσα σε πρόχειρες σκηνές και σε ξύλινα “σπίτια” . 

Οι μετανάστες πάνω στη πλαγιά του βουνού προς τον Προφήτη Ηλία, έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα ελαιοκαλλιεργειών και δημόσιας γης, οπού δημιουργούν δικούς τους χωριστούς καταυλισμούς, με πρόχειρες παρεμβάσεις υποδομών που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους ούτε καν σε ύδρευση, ενώ βουνά σχηματιζονται από τα σκουπίδια που πετούν στη κυριολεξία έξω από τα καταλύματα τους.

Ο χώρος δυστυχώς αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και κάθε λογής παραβατικότητα κάνει την εμφάνιση της, δημιουργώντας παράλληλα από το ξαφνικά ένα ιδιότυπο «γκέτο» στη περιοχή .

Οι” Γιατροί Χωρίς Σύνορα” το τελευταίο διάστημα που βρίσκονται στη Σάμο, προσφέρουν υπηρεσίες ψυχολογικής και αναπαραγωγικής υγείας σε θύματα σεξουαλικής βίας , ενώ τελευταία έχουν τοποθετήσει σχεδόν όπου υπάρχουν σκηνές, χημικές τουαλέτες, ακόμα και στο παρκινγκ για τους εργαζόμενους του ΚΥΤ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η έγκριση της διοικήσεως του camp.

Σύμφωνα με την αποτύπωση της εθνικής εικόνας κατάστασης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, στη Σάμο βρίσκονται 7.791 μετανάστες.

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ανοιχτά τα καταστήματα εστίασης την Τεταρτη 11 Δεκεμβρίου

Published

on

By

«Τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργήσουν κανονικά» την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας.

Όπως αναφέρει, κατόπιν επικοινωνίας με το Επιμελητήριο Σάμου και με φορείς από τη Χίο και τη Λέσβο, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, θα κλείσουν μόνο οι υπηρεσίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

«Τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργήσουν κανονικά. Ο Σύλλογος παραμένει στις θέσεις του και στο πλευρό του Δήμου Ανατολικής Σάμου, καθώς επίσης είναι υπέρ σε πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις», αναφέρει ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017