Connect with us

Σαμιακά

Ποίημα του Ισίδωρου Καρδερίνη: Δακρύζει η Αγιά Σοφιά

Published

on

Σήμερα δακρύζει αέναα η Αγιά Σοφιά
Σβησμένα τ΄ ουρανού τ’ ασημένια κεριά
Ο άνεμος μουντός οδύρεται και πονά
Και στις ψυχές μας διάχυτη σκοτεινιά.

Του Χριστιανικού πολιτισμού καρδιά
Που δέχτηκε μια πολύ βαθιά μαχαιριά
Και το αμόλυντό της πορφυρένιο αίμα
Στα σπλάχνα της δόλιας Πόλης κυλά.

Τι περιμένεις Μαρμαρωμένε Βασιλιά
Βάρβαρα χέρια βεβήλωσαν την Αγιά Σοφιά
Βγάλε τη μεγάλη σπάθη απ’ το θηκάρι
Κι από τζαμί κάν’ την πάλι εκκλησιά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ισίδωρος Καρδερίνης γεννήθηκε στο Χαϊδάρι το 1967. Είναι μυθιστοριογράφος, ποιητής και αρθρογράφος. Έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην τουριστική οικονομία. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και sites σε όλο τον κόσμο. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά και έχουν δημοσιευθεί σε ποιητικές ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει εκδώσει επτά ποιητικά βιβλία και τρία μυθιστορήματα. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

E-mail: skarderinis@hotmail.gr

Facebook: Karderinis Isidoros

Twitter: isidoros karderinis

Comments

comments

Advertisement

Σαμιακά

“Τα… κρασιά των Εσπερίδων”: 4 βραδιές οινογευσίας

Published

on

By

Στον ενδέκατο άθλο του ο Ηρακλής, «έκλεψε» τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων και τα παρέδωσε στον Ευρυσθέα. Σήμερα όμως, στον κήπο των «Εσπερίδων» στο Πυθαγόρειο δεν χρειάζεται «άθλος» για να κλέψει κανείς τις υπέροχες γεύσεις και τα «χρυσά κρασιά» του ΕΟΣ Σάμου.

Τέσσερις βραδιές αφιερωμένες στην παραδοσιακή σαμιώτικη κουζίνα και τα εξαίσια κρασιά του Συνεταιρισμού:

Την Κυριακή 16 Αυγούστου, το μενού θα περιλαμβάνει:

Μύδια με φρέσκια τοματούλα και φέτα.

Σαμιώτικη σαλάτα (με μπουρνελάκια, κλωσάκι, πιπεριά, ελιές, βραστή πατάτα,ντόπιο ανθότυρο, ρίγανη, κάπαρη, μαϊντανό και ντρέσινγκ από γιαούρτι με λεμόνι και σχινόπρασο)

Τσιπούρα ψητή συνοδευόμενη από ένα ποτήρι «Ψηλές Κορφές» ή το ημίξηρο μυρωδάτο «Aegean Breeze»

Για επιδόρπιο, πορτοκαλόπιτα συνδυασμένη με «Samos Grand Cru»

Την Τρίτη 18/8, το τραπέζι των «Εσπερίδων» θα στρωθεί με:

Σαγανάκι τυρί

Σαλάτα «Εσπερίδες» (ανάμικτη σαλάτα εποχής με πορτοκάλι, ρολάκια τυριού και ντρέσινγκ εσπερειδοειδών με μέλι, βαλσάμικο και ελαιόλαδο)

Πανσέτα μαριναρισμένη με μέλι και μυρωδικά και ψημένη στο φούρνο, συνδυασμένη με το ημίξηρο ροζέ «Selana»

Στο κλείσιμο, σουφλέ σοκολάτας με «Samos Anthemis»

Την Πέμπτη 20/8, το μενού θα περιλαμβάνει:

«Γιαπράκια» σαμιώτικα με γιαούρτι

Χωριάτικη σαλάτα

Μοσχαράκι γιουβέτσι σε πήλινο, συνδυασμένο με το κόκκινο κρασί «Αγκαίος»

Μπακλαβάς παραδοσιακός με «Samos Grand Cru»

Το Σάββατο 22/8, το δείπνο θα έχει:

Ρεβυθοκεφτέδες

Σαλάτα ανάμικτη εποχής, με ανθότυρο, αποξηραμένα ντόπια σύκα, μέλι, παστέλι και σιρόπι ροδιού

Σαμιώτικα «γεμιστά»: ντομάτα

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Παράταση στους συμβασιούχους στα ΚΥΤ

Published

on

By

Παρατείνονται έως το τέλος του έτους, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε ΚΥΤ και σε δομές φιλοξενίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η παράταση γίνεται «λόγω εξαιρετικών αναγκών» και αφορά στους συμβασιούχους των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου και Φυλακίου Έβρου, καθώς και των δομών φιλοξενίας Μαλακάσας και Σιντικής Σερρών.

Αναλυτικά :

Με την από 10/08/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 157), παρατείνεται η ισχύς των συμβάσεων εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) -λόγω εξαιρετικών αναγκών- στις δομές φιλοξενίας μεταναστών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η συγκεκριμένη παράταση των συμβάσεων αφορά τους συμβασιούχους των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου και Φυλακίου Έβρου, καθώς και των δομών φιλοξενίας Μαλακάσας και Σιντικής Σερρών.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα ήδη χορηγηθείσες πιστώσεις στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να χρησιμοποιηθούν για δράσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό/Covid-19 και αποσκοπούν στην προστασία κάθε είδους δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου για λόγους αποσυμφόρησης των δομών, καθώς και στην ενίσχυση συναφών δράσεων Δήμων ή Περιφερειών. Οι εν λόγω δράσεις εξειδικεύονται και χρηματοδοτούνται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

3 χρόνια «Φύλλο Φύλλο»

Published

on

By

Με σαμιώτικα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου για κέρασμα και πεντανόστιμες ντόπιες συνταγές θα γιορτάσει το «Φύλλο Φύλλο» τα τρία χρόνια λειτουργίας του, σε δύο ξεχωριστές βραδιές:

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου, από τις 8 το βράδυ, το τραπέζι στο «Φύλλο Φύλλο» (επί της παραλιακής λεωφόρου Σάμου) θα στρωθεί με αμπελοφάσουλα, ρεβυθοκεφτέδες, γιαπράκια, «ψαρόπιτα» με ψιλό ψαράκι και κρεμμύδι, χταποδάκι στιφάδο μαγειρεμένο με Samos Vin Doux. Το λευκό ξηρό μοσχάτο «Ψηλές Κορφές» ή το ημίξηρο ροζέ «Selana» θα συνδυαστούν απολαυστικά με τις νοστιμιές της σαμιώτικης κουζίνας ενώ, στο τελείωμα οι μελένιοι σπιτικοί λουκουμάδες θα συνοδεύονται από το γλυκόπιοτο κι ονειρεμένο Samos Vin Doux.

Κι επειδή όπως λέει και το τραγούδι: «…η καρδιά μου φύλλο φύλλο, ματωμένη τριανταφυλλιά…» (Πάρε ένα κοχύλι από το Αιγαίο-Κώστας Χατζής) η Χρυσούλα Κρητικού με την αισθαντική φωνή της και η Κάτια Θεοχαροπούλου στο πιάνο, θα ντύσουν με μουσικές νότες την ξεχωριστή βραδιά.

Το Σάββατο 15 Αυγούστου, μέρα της μεγάλης καλοκαιρινής γιορτής της Χριστιανοσύνης, το δείπνο θα έχει τηγανίτες και μπουρέκια με κολοκύθα, σαλάτα με σαμιώτικες ντοματούλες, κλοσάκι και δερματοτύρι, μοσχαράκι κοκκινιστό βρασμένο με το υπέροχο «Εκκλησιαστικό Οίνο» του ΕΟΣΣ (ή κατόπιν παραγγελίας, πλάτη γεμιστή μαριναρισμένη σε «Samos Vin Doux»). Για επιδόρπιο, σαμιώτικοι λουκουμάδες και γλυκό κρασί, ενώ στη μουσική σκηνή της βραδιάς, ο Χρήστος Φάκας και ο Λευτέρης Κουκουράκης.

 

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright