13.9 C
Σάμος
08/12/2023
Πολιτικά

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό

Με έντονο ενδιαφέρον ανταποκρίθηκε και συμμετείχε ο λαός της Σάμου στο κάλεσμα της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ στην πολιτική συγκέντρωση που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας με ομιλητή το μέλος του ΠΓ Ν. Σοφιανό (29/3). Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν:  “Καμία αμφισβήτηση – καμία αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο. Οχι στο δηλητήριο του εθνικισμού. Τώρα να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Ο ομιλητής ανέπτυξε τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, τους γενικότερους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων καθώς και για τις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας και την επιθεση ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό της μαζικής συγκέντρωσης στη Σάμο ήταν το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου για όλα αυτά. Οι ερωτήσεις που έκαναν οι συγκεντρωμένοι στον Ν. Σοφιανό ήταν πολλές, όπως για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ξεχωρίζοντας το ονοματολογικό των Σκοπίων, για τους Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για το πώς πρέπει να αντιδράσει ο λαός σε περίπτωση άμεσης πολεμικής εμπλοκής.

Το στέλεχος του Κόμματος ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ για το Σκοπιανό, αναδεικνύοντας ότι οι διεργασίες στα Βαλκάνια επιταχύνονται για να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση», και τόνισε ότι η επιδιωκώμενη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αποτελεί παράγοντα ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης. Πραγματική λύση, υπογράμμισε, σημαίνει εξάλειψη των αλυτρωτισμών, του εθνικισμού, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων, δηλαδή αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, που αποτυπώνει αυτούς τους αλυτρωτισμούς.

Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου φέρει τη σφραγίδα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επομένως καμιά ασφάλεια δεν μπορεί να νιώθει ο λαός από τη βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους, όπως τον καλούν να κάνει η κυβέρνηση αλλά και δήμαρχοι και περιφερειάρχες που πηγαινοέρχονται στο ΝΑΤΟ και την αμερικάνικη πρεσβεία.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες, τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Σάμο, είπε ότι είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση πανηγύριζε για αυτήν τη συμφωνία και ότι με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές γέμισε το Αιγαίο ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία, που ελέγχουν το πέρασμα των ρωσικών πολεμικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε οτι μόνη λύση είναι το αίτημα για τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων. “Να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να πάνε στις χώρες προορισμού τους” είπε.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα πολεμικής εμπλοκής, το μέλος του ΠΓ κάλεσε σε πάλη ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων και διεθνών συνθηκών. Υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές θα πρωτοστατήσουν στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας, αν επιτεθεί στην Ελλάδα. Τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που θα κάνει τον πόλεμο, να μη δείξει ανοχή στην αστική τάξη, που συμμετέχει στον πόλεμο για τα δικά της συμφέροντα. Ανέδειξε την ανάγκη αυτή η πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να οδηγήσει στην ανατροπή της σημερινής εξουσίας, στην κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, ώστε ο λαός να ζήσει με ευημερία, χωρίς πολέμους για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Related posts

«Νέα Αριστερά» το όνομα της ΚΟ των «11» πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου: Η μεγαλύτερη μείωση στις παράνομες αφίξεις τον Νοέμβριο σημειώθηκε στη Σάμο

admin

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για την μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησης

admin

Εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση στον Πλάτανο την Κυριακή 3/12

admin

Συνάντηση Χριστόδουλου Στεφανάδη με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

admin

3μηνη παράταση για τις ΣΟΧ του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου

admin

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Εθνικής Αντίστασης

admin

To ΚΚΕ για την εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την πρώτη (1943) απελευθέρωση της Σάμου

admin

Κάλεσμα στην Πανσαμιακή πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο Καρλόβασι

admin