Connect with us

Πολιτικά

«Προεδράρες και στελεχάρες»

Published

on

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης στην ΑΥΓΗ .

Ο τοπικός φορέας αγωνιούσε, προσπαθούσε χρόνια να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση του έργου, την ένταξη σε ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα. Χρόνια έτρωγε απορρίψεις, χρόνια λίμναζε η υπόθεση. Το αίτημα είχε σχεδόν ξεχαστεί κι από τους ίδιους τους διεκδικητές του. Τότε δεσμεύει ένα σοβαρό ποσό η κυβέρνηση, που αφορά την ένταξη του έργου. Επιτέλους.

Χαρές; Ανακούφιση από τον φορέα; Μπα. Ο φορέας δεν ήρθε καν στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, δεν υποστήριξε καν το αιτούμενο έργο, την αξιόπιστη και ορθολογική προσωπικότητά του. Στην πραγματικότητα φαινόταν σαν να μη θέλει το έργο. Θέλει όμως τη διαμαρτυρία. Ωσάν να μην τον ενδιαφέρει η πραγματοποίηση του συλλογικού αιτήματος, αλλά αντιθέτως η μη ικανοποίησή του.

Καμιά φορά βλέπεις τους καριερίστες να μελαγχολούν. Αν δεν μπορέσουν να οικειοποιηθούν το έργο, καλύτερα να το αναστείλουν ώστε να καταγγείλουν την κυβέρνηση. Έχουν τεράστια ευθύνη, κρύβονται πίσω από τη συσσωρευμένη κόπωση του κόσμου, τρυπώνουν πίσω από τη γενική διαμαρτυρία για να κάνουν την κοντόφθαλμη και πολιτικά αξιοδάκρυτη δουλίτσα. Να ματαιωθεί το έργο για να βρίσκουν στην (πουσαρισμένη) αγανάκτηση τη δικαίωσή τους.

Πράγματι, δεν υπάρχει άνθρωπος που να του πεις ότι «έχεις δίκιο σε ό,τι πεις» και να μη δεχτεί ότι έχει δίκιο σε ό,τι λέει. Εντός του αγανακτισμένου και ανεπεξέργαστου πρωτόλειου «δίκιου», μεγεθύνονται ελάσσονα προβλήματα, διαστρέφονται μείζονα, ένα μπλέντερ αξιών.

Κλαδικοί φορείς, επαγγελματικές ομάδες συχνά πέφτουν θύματα πολιτικού hacking. Στελεχάρες ή καιροσκόποι φουσκώνουν τα μυαλά, επινοούν έναν πάντα επερχόμενο κίνδυνο, σπρώχνουν τον κόσμο στην αγωνία για «σωτηρία». Οι στελεχάρες συχνότατα είναι και οπαδοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία, μηδενίζουν κάθε θετική ρύθμιση, υπερπροβάλλουν κάθε δύσκολη πολιτική.

Η κοινωνική δυσφορία είναι η πρώτη ύλη. Η στελεχάρα εκλέγεται πάμπολλα χρόνια από τις ολιγομελείς συνελεύσεις του κλάδου, έχει πια διαμορφωμένους μηχανισμούς αυτο-αναπαραγωγής. Ζει για τη ρεβάνς, για τη μεγάλη στιγμή που θα υπάρξει «αποκατάσταση». Να επαναληφθεί δηλαδή το ίδιο βιολί ελαττωματικών, προβληματικών έργων, να συνεχιστεί το ίδιο βιολί με τις σημαδεμένες μοιρασιές, με τους διαρκώς κομμένους (τους χωρίς μέσον) διεκδικητές.

Πέρα από τις προφανείς βουλευτικές και υπουργικές φαντασιώσεις (γιατί, ο άλλος που έγινε είναι καλύτερος;), η στελεχάρα ήδεται με την εξουσία να δεσμεύει τον πολίτη στην ανακουφιστική δουλεία ότι «πήρε τη δουλειά». Είναι η εξουσία μιας ποταπής προσήλωσης του μανιακού και μιας εξοργιστικής πειθάρχησης του αναγκασμένου ανθρώπου.

Το βορειοανατολικό Αιγαίο συναποτελείται από αραιά, σχετικά μεγάλα νησιά, με πολύπλευρη παραγωγική ταυτότητα, που τα τρία μεγαλύτερα δέχονται προσφυγικά ρεύματα, αλλά και διακρατικές παρενοχλήσεις. Υπάρχουν πολύ αξιόλογα, ποιοτικώς σπάνια αγροτικά προϊόντα, που ταυτοποιούν τον ειδικό πολιτισμό αυτών των νησιών. Κρασί στη Σάμο, μαστίχα στη Χίο, λάδι στη Λέσβο, ιαματικά νερά στην Ικαρία, υποθαλάσσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον στους Φούρνους, ευδιάκριτη αγροτική παραγωγή στη Λήμνο, εξαιρετικά οικοσυστήματα σε όλα. Μουσικές, ιδιοπρόσωπες παραδόσεις (πολυφωνικά Λέσβου, καριώτικος χορευτικός μινιμαλισμός κ.λπ.), εξαιρετική αρχιτεκτονική στη Χίο, χωρικά αρχιτεκτονικά παράδοξα στη Σάμο, την Ικαρία, παντού, καταπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα από τους προϊστορικούς, κλασικούς, μεσοβυζαντινούς και νεότερους χρόνους.

Σε αυτούς του τόπους η παραγωγή είναι το βαθύτερο αξιοθέατο. Οι μικροί ορεινοί κλήροι, που σχεδόν αναβιώνουν μια ησιόδειο γεωργία, οι άγριες θάλασσες, που επιβάλλουν μια υψηλή ναυπηγική αλλά και ναυσιπλοΐα, όρη απότομα, ήπιοι κάμποι. Τα νησιά μας είναι γεωπολιτικά πολύτιμα, γεωλογικά πολύ ενδιαφέροντα, κοινωνικά εξαιρετικά πολύμορφα, μνημειακά και πλούσια. Είναι πολύ ακριβά για να γίνονται ενέχυρα στις ποταπές παραγοντικές και κοντόφθαλμες φιλοδοξίες.

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

ΚΚΕ – Κανένας εφησυχασμός – Καμιά απογοήτευση

Published

on

By

Κανένας εφησυχασμός – καμιά απογοήτευση

Αγώνας τώρα για να μη γίνουν τα νησιά μας φυλακές προσφύγων και μεταναστών

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δημάρχους του Β. Αιγαίου ήταν άκρως αποκαλυπτική και χρειάζεται ο λαός του νησιού μας να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

Καμιά εμπιστοσύνη δε μπορεί να έχει ο λαός στις υποσχέσεις της κυβέρνησης τη στιγμή που το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι άμεση και φυσική συνέπεια της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στους οποίους και η χώρα μας διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο, τη στιγμή που αποτελεί «εργαλείο διαπραγμάτευσης» στα παζάρια της Τουρκίας με την ΕΕ.

Καμιά εγγύηση δε μπορεί να δώσει ο Πρωθυπουργός για τη μείωση των ροών (εκτός κι εννοεί τις παράνομες επαναπροωθήσεις), όταν το προσφυγικό είναι σημαντικό κομμάτι της ευρωενωσιακής πολιτικής. Μια σειρά συμφωνίες της ΕΕ και ιδιαίτερα η συμφωνία με την Τουρκία είναι αυτές που εγκλωβίζουν στα νησιά χιλιάδες ανθρώπους και που τα μετατρέπουν σε νησιά φυλακές απ’ όπου κατά βούληση θα αντλούν εργατικό δυναμικό οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών.

Όσο για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ που υπόσχεται ο Πρωθυπουργός, είναι σίγουρο ότι θα είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και θα επιδεινώσει τη ζωή προσφύγων, μεταναστών και κατοίκων. Είναι σύμφωνο που θα πατήσει στις προηγούμενες απάνθρωπες συμφωνίες και θα συνταχθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και για μια σειρά άλλα σοβαρά θέματα της περιοχής μας.

Επιβεβαιώνεται ο ρόλος της τοπικής διοίκησης ως βραχίονας της κεντρικής κρατικής πολιτικής προκειμένου να περνά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η κυνική ομολογία «αδειάσματος» των αγώνων και των διεκδικήσεων των Σαμιωτών από το Δήμαρχο Αν. Σάμου τι άλλο δείχνει; Τα περί ΚΥΤ στο «χώρο που υποδείξατε» τι σημαίνουν;

Ο Σαμιώτικος λαός δε χρειάζεται τέτοιους «προστάτες» κι εκπροσώπους. Χρειάζεται να πιστέψει στη δύναμή του και με συλλογικό, οργανωμένο αγώνα να βάλει φρένο στα απάνθρωπα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική. Να συνεχίσει την πάλη του για:

  • Κανένα κέντρο φυλακή πουθενά στο νησί
  • Άμεσο μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί προς την ηπειρωτική χώρα. Εκεί να υποβάλουν τα αιτήματα ασύλου και να προωθούνται με γρήγορες διαδικασίες και με ευθύνη του κράτους προς τις χώρες προορισμού τους. εξασφάλιση ανοιχτών αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας.
  • Υπηρεσίες ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα
  • Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και όποιας άλλης εγκλωβίζει τους ανθρώπους αυτούς στη χώρα μας.
  • Μέτρα για την προστασία προσφύγων – μεταναστών και εργαζομένων στα ΚΥΤ από τον κορονοϊό (μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, εξασφάλιση ατομικών μέσων προστασίας και μέτρα υγιεινής).

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά7 ημέρες ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

COVID-196 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Δημοφιλή