Connect with us

Πολιτικά

«Προσπαθεί» για δομή 1.500 στη Χίο, στη Σάμο προχωρά η Ζερβού των 3.500

Published

on

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στην Χίο τα τελευταία 24 ώρα καθώς από λάθος διέρρευσε η τοποθεσία που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης να γίνει η νέα δομή, με τον Νότη Μηταράκη μετά από λίγο να το επιβεβαιώνει με δήλωσή του.

Στην περιοχή Θόλος κοντά σε κατοικημένες περιοχές και σε ένα μέρος που σύμφωνα με τους περισσότερους έπρεπε να αξιοποιηθεί τουριστικά επιλέχθηκε η δημιουργία της νέας δομής εγκατάστασης μεταναστών με την Βιαλ ακόμα να «αποσυμφορείται».

Τεράστιες οι αντιδράσεις των πολιτών με φορείς και συλλόγους να ξεσηκώνονται εναντίον της ετσιθελικής απόφασης Μηταράκη .

Η Δημοτική αρχή της Χίου που όπως φαίνεται ακολούθησε αντίστοιχες πολιτικές με αυτή των Δήμων σε άλλα νησιά κάνοντας το «όχι σε φύλακες μεταναστών στα νησιά », «ναι για να λυθεί το πρόβλημα για το καλό του τόπου» ήδη μετράει την πρώτη παραίτηση αυτή του Αντιδημάρχου Χάρη Μπουρνιά, ο οποίος διαφωνεί με την δημιουργία δομής και διαχώρισε την θέση του από τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρματζη, ενώ παράλληλα και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κάρματζη διαχωρίζουν την θέση τους και βγάζουν «την ουρά τους απέξω» λέγοντας πως δεν γνώριζαν.

Για την ιστορία πριν λίγες μέρες σε συνάντηση με τον Υπουργό κ Νότη Μηταράκη ο κύριος Δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα της νέας δομής κατηγορώντας για λαϊκισμό όσους διαφωνούν. ( Και φανταστείτε ένα χρόνο πριν λιποθυμούσε στις συγκεντρώσεις κατά της νέας δομής.)

Στη θέση τους επιμένουν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και οι τέσσερις Αντιπεριφερειάρχες της Χίου για καμιά δομή μόνιμης εγκατάστασης στα νησιά καθώς αφενός είναι σύνορα και γεωγραφικά κρίσιμες περιοχές, αφετέρου υποστηρίζουν ότι ο υπερπληθυσμός μεταναστών στα νησιά θα δημιουργήσει κοινωνικές δυσλειτουργίες και προβλήματα ενώ τέλος η δημιουργία υπερδομών εγκυμονεί τον κίνδυνο τα νησιά στο μέλλον να μετατραπούν σε απέραντα hot spot δυστυχίας.

Στον τελικό σχεδιασμό τώρα για την Χίο ανακοινώθηκε πως η δομή αν τελικά καταφέρουν να την κάνουν θα είναι χωρητικότητας 1500 κάτι που προκαλεί εντύπωση καθώς στη Σάμο που είναι μικρότερο νησί από τη Χίο έγινε αποδεκτή η χωρητικότητα για 3.500. Άραγε μήπως τελικά οι Σαμιώτες είμαστε πολύ συγκαταβατικοί και θα το πληρώσουμε;…

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Χαρδαλιάς σε Στεφανάδη: Αναμένουμε την εισήγηση των επιδημιολόγων για την Σάμο

Published

on

By

«Αναμένουμε την εισήγηση των επιδημιολόγων σχετικά με την περίπτωση της Σάμου για να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις και τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της πανδημίας στη Σάμο», ανέφερε νωρίτερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη .

Ο βουλευτής σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Αρμονία», υποστήριξε ότι επισήμανε στον υφυπουργό ότι το κλείσιμο του νησιού έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη και οι δήμαρχοι, εξαιτίας της διασποράς του ιού σε περιοχές της Σάμου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

4,45 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό

Published

on

By

Στα 4,45 εκατ. ευρώ προσδιορίζονται τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στους Δήμους της Σάμου και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό. 

Ειδικότερα, στην Ανατολική Σάμο θα διατεθεί 2,16 εκατ. ευρώ έως και τον Ιανουάριο του 2023, εκ των οποίων οι 700.000 ευρώ μόνο για τη διαχείριση των ετοιμόρροπων κτιρίων. Στη Δυτική Σάμο έχει δεσμευθεί κονδύλι 2,09 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα, εκ των οποίων 750.000 ευρώ ειδικά για τα ετοιμόρροπα κτίρια.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα λάβει την επόμενη διετία το ποσό των 200.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, μόνο στον Δήμο Δυτικής Σάμου τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίσματα είναι 361. Όσο για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, μόλις στα τέλη Ιανουαρίου ενέκρινε την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για το θέμα των κατεδαφίσεων. Η προτεραιότητα των κατεδαφίσεων βάσει του Σχεδίου Εγκέλαδος για την άρση των επικινδυνοτήτων θα δίνεται με σειρά προτεραιότητας, στους κύριους οδικούς άξονες, στους κεντρικούς δρόμους, στις εισόδους των πόλεων και των κοινοτήτων καθώς και σε κτίρια κρίσιμων λειτουργιών όπως Νοσοκομεία, Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημαρχείο κ.λπ.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ η επιφόρτιση των Δήμων με τις κατεδαφίσεις γίνεται χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, καθώς τα χρήματα που έχουν δοθεί δεν φτάνουν για τις κατεδαφίσεις και τις απομακρύνσεις των υλικών. Παράλληλα, όπως καταγγέλλεται, οι Δήμοι δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό και τα μηχανήματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντά ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσπίσει σύστημα πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού για όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού.

Όπως υπογραμμίζει, για τον Προγραμματισμό Προσλήψεων του 2021, είχαν κληθεί το περασμένο καλοκαίρι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβούν στην αξιολόγηση των αναγκών τους για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, δυνάμενοι να αιτηθούν την πλήρωση των κενών θέσεων του Οργανισμού τους σε επίπεδο οργανικής μονάδας, θέτοντας παράλληλα ένδειξη προτεραιότητας για καθεμία εξ’ αυτών, στο πλαίσιο διαβάθμισης των αναγκών τους. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο Δήμος Δυτικής Σάμου υπέβαλε αίτημα για την κάλυψη τεσσάρων κενών θέσεων τακτικού προσωπικού με νέες προσλήψεις και τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκρίθηκε η πρόσληψη ενός υπαλλήλου Π.Ε. Οικονομικού. Μάλιστα, για το 2020 οι Δήμοι της Σάμου δεν είχαν υποβάλλει αίτημα για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού ελλείψει κενών θέσεων, καθότι διέθεταν μεταβατικό Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Πέραν της ενίσχυσης της στελέχωσης των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. μέσω της πραγματοποίησης προσλήψεων, όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Βορίδης οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας του ν.4440/2016, μέσω του οποίου μπορούν να αντλούν προσωπικό για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών. Ήδη, τον περασμένο Οκτώβριο με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ζητήθηκε η προσωρινή κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών με απόσπαση. Ειδικά, δε, για τους νέους δήμους που προέκυψαν από διάσπαση, όπως είναι οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ελήφθη ειδική μέριμνα για την εξασφάλιση της απαιτούμενης επάρκειας προσωπικού.

Συμπληρωματικά, όπως τόνισε ο υπουργός, οι Δήμοι μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών με διάρκεια απασχόλησης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες από την επέλευση του γεγονότος ή την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, με άμεσες διαδικασίες.

Πηγή: insider.gr

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή