20.9 C
Σάμος
23/05/2024
Σαμιακά

Προσφυγικό-μεταναστευτικό: Όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές ψυχών

Η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας  με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων στοχεύει  στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα υποδοχής (Ελλάδα),  μετατρέποντας τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε φυλακές. Η αύξηση των προσφυγικών ροών και ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών  στα νησιά αποτελούν κατάφωρη προσβολή στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και στίγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για όλους όσους ανέχονται αυτήν την ντροπή. Η επί χρόνια διαμορφωμένη αυτή κατάσταση και ο συνεχώς αυξανόμενος κατά τους τελευταίους μήνες αριθμός εγκλωβισμένων, οδηγεί στα άκρα τις αντοχές  των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα στα τρία μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λέσβο, Χίο και Σάμο βρίσκονται εγκλωβισμένοι  πάνω από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε συνολικό πληθυσμό 168.000 μονίμων κατοίκων,  εντείνοντας τα προβλήματα ποιότητας ζωής τόσο για τους μόνιμους κατοίκους , όσο και για τους πρόσφυγες -μετανάστες,

 με ότι αυτό συνεπάγεται για την κρίσιμη, σε εθνικό και γεωπολιτικό επίπεδο, περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου!

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στην δημιουργία νέων  υπερδομών-φυλακών στα νησιά, χωρίς να έχει λάβει κανένα άλλο μέτρο για την πραγματική αποσυμφόρηση των υφιστάμενων δομών.

 Παραβλέπουν μάλιστα συστηματικά ότι κανένας σχεδιασμός με επίκεντρο τα νησιά δεν μπορεί να σταθεί αφού οι ανεξέλεγκτες ροές ανατρέπουν εδώ και χρόνια τα πάντα!

Λόγοι υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας  της χώρας μας επιβάλουν τα νησιά της παραμεθορίου να έχουν ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση σ αυτό το θέμα όπως ο ακριτικός  Έβρος, στα ΒΑ χερσαία σύνορα της χώρας μας .Τα πρόσφατα γεγονότα εκεί με την πολιτική της Τούρκικής κυβέρνησης , ενισχύουν αυτήν την άποψη ότι κανένα κέντρο δηλαδή δεν πρέπει να λειτουργεί στα νησιά !

Εμείς δεν θα χάσουμε την ανθρωπιά μας, ούτε θα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας κατά περίπτωση. Δεν θα ανεχτούμε όμως άλλο αυτή την κατάσταση στα νησιά μας  που πυροδοτείται και αναζωπυρώνεται από τα συγκρουόμενα συμφέροντα στη μέση Ανατολή των κυρίαρχων μεγάλων δυνάμεων, γεγονός που εκμεταλλεύεται η Τουρκική κυβέρνηση  και εργαλειοποιεί το προσφυγικό- μεταναστευτικό σε βάρος της χώρας μας.

Απαιτούμε:

Να μην δημιουργηθεί καμία υπερδομή – φυλακή σε κανένα νησί. Να αποσυμφορηθούν άμεσα και να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές σε ΒΙΑΛ και Μόρια . Λέμε όχι στη λειτουργία και στην επέκταση Hot Spot – στρατοπέδων συγκέντρωσης με οποιαδήποτε μορφή. Λέμε όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές ψυχών.

–Να απεγκλωβιστούν άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά και να γίνει διαμοιρασμός τους σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη ! Δεν μπορεί η Eυρωπαϊκή  Aλληλεγγύη να είναι απλά ένα κενό γράμμα.

–Να καταργηθεί η οποιαδήποτε  ερμηνεία περί υποχρεωτικού γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να μην υπάρξει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση .

–Η ελληνική κυβέρνηση  να απαιτήσει από την Ε.Ε. και τον Ο.Η.Ε. να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου  μέσα στην Τουρκία, σε προξενεία η ειδικά γραφεία Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους , ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα προς τα νησιά του Αιγαίου.

–Να σταματήσει ο δρόμος του δουλεμπορίου και της φάμπρικας εκμετάλλευσης  με τα ολέθρια αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές αλλά και της καταστροφής των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου!

— Να σταματήσουν οι επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις .

 

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ.

https://www.facebook.com/sintonistiki/

 

https://secure.avaaz.org

Related posts

Καρλόβασι Σάμου: Νέα μόδα – Καφές και κούρεμα στον ίδιο χώρο

admin

Aegean Airlines: Καθημερινές πτήσεις για Σάμο με Air Bus αυτό το Καλοκαίρι

admin

Σάμος: Πρωταθλητής για δεύτερη χρονιά ο ΝΑΟΚ στην Αλιεία με Φελλό

admin

Εκλογές ΑΨΕΣ Πυθαγόρας: Ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου

admin

ΤΕΕ Εκλογές: Ποιοι εκλέχθηκαν ως αντιπρόσωποι από το Νομό Σάμου

admin

Θεσμός το Τετράθλο από τον Αθλητικό Σύλλογο ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και την Ακαδημία «Γρηγόρης Τσικριτέας»

admin

1η θέση για τον μαθητή Ιωάννη Βλαχογιάννη του 1ου Δημοτικού Σάμου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας

admin

Συνάντηση 30 Φορέων Πρόληψης Ελλάδας και Κύπρου στην Ολομέλεια του Πανελλήνιου Δικτύου στη Σάμο

admin

Προκήρυξη θέσεων εργασίας στο Νοσοκομείο Σάμου

admin