14.9 C
Σάμος
26/04/2024
Πολιτικά

Πρωτοβουλίες της ΚΝΕ Σάμου με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ με αφορμή την αποτρόπαια δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Φλεβαρη, τα Δημοτικά Στάδια του Καρλοβάσου και του Βαθιού γέμισαν με τις φωνές, τις συζητήσεις, το παιχνίδι και τη ζωντάνια δεκάδων μαθητών και άλλων νέων που συμμετείχαν στα αθλητικά τουρνουά της ΚΝΕ.

Στους αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ κυριάρχησε ένα όμορφο κλίμα άμιλλας, ομαδικής προσπάθειας και συλλογικότητας, μακριά από τον ανταγωνισμό. Δόθηκε έτσι μια εικόνα αυτού που πραγματικά είναι ο αθλητισμός. Μια γιορτή για τη νέα γενιά, μία ανάγκη και ένα αναφαίρετο δικαίωμα που όμως σήμερα μετατρέπεται σε εμπόρευμα, σε πεδίο για τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων.

Μέσα από τις σύντομες παρεμβάσεις στελεχών της ΚΝΕ στην έναρξη των τουρνουά, αναδείχθηκε ότι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού είναι το έδαφος που επιτρέπει τη δημιουργία οπαδικών στρατών από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αναδείχθηκε επίσης, ότι αυτοί οι οπαδικοί στρατοί αποτελούν “πολυεργαλείο” στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματιών και αποτελούν εύφορο έδαφος και για την ανάπτυξη της εγκληματικής φασιστικής δράσης και ιδεολογίας.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που όλοι οι μαθητές και των δύο ομάδων, μαζί, φώναξαν ένα δυνατό “Άλκης” πριν την έναρξη του αγώνα. Δείχνοντας έτσι ότι η νέα γενιά έχει ιδανικά, ότι δεν θα ξεχάσει εύκολα, ότι απέναντι στη βία αυτού του συστήματος αντιτάσσει την αλληλεγγύη, τη δίψα για ζωή.

Ταυτόχρονα, μέσα από τα αθλητικά τουρνουά αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για ανάπτυξη του αθλητισμού στη γειτονιά, στα σχολεία, στο Πανεπιστήμιο. Ήρθαν στην επιφάνεια οι μεγάλες ελλείψεις σε χώρους άθλησης, σε σύγχρονες αθλητικές υποδομές στο νησί. Αναδείχθηκαν τα μεγάλα κενά στη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών. Η ΚΝΕ μέσα από πολύμορφες πρωτοβουλίες θα δώσει συνέχεια και θα πρωτοστατήσει το επόμενο διάστημα στη διεκδίκηση! Τόσο για τη δημιουργία νέων, σύγχρονων αθλητικών υποδομών στο νησί μας, που να καλύπτουν τις ανάγκες νέων και μεγαλύτερων, που να δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη πολλών αθλημάτων. Όσο και για την αναβάθμιση των υπάρχουσων υποδομών, την αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος στο ύψος των αναγκών κ.α.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την οπαδική βία δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, αφού αφήνουν στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού που γεννά τις εγκληματικές συμμορίες με οπαδικό μανδύα, αποτελώντας κι εκτροφείο της φασιστικής και άλλων μορφών εγκληματικής βίας.

Το ίδιο συμβαίνει για μία ακόμα φορά: Από τη μία, δοκιμασμένες συνταγές “αυστηροποίησης ποινών”, που δεν έλυσαν το πρόβλημα στο παρελθόν και που σε ορισμένες περιπτώσεις ανοίγουν και επικίνδυνα μονοπάτια. Από την άλλη, ανάθεση ρόλου θεματοφύλακα στις αθλητικές εταιρίες, δηλαδή “στο λύκο για να φυλάει τα πρόβατα”. Και την ίδια στιγμή στο περιθώριο η ανάπτυξη του αθλητισμού στο σχολείο, στη γειτονιά, η συμμετοχή της νεολαίας σ’ αυτόν, αγνοώντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, των μαζικών κι επιστημονικών φορέων που αποτελούν αντίβαρο στη σημερινή κατάσταση.

Όσο τον αθλητισμό λυμαίνονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αξιοποιώντας τον για οικονομικές και πολιτικές επιδιώξεις, το πρόβλημα θα αναπαράγεται και θα οξύνεται, αλλάζοντας ίσως μόνο τον τρόπο εκδήλωσής του.

Related posts

Το μήνυμα του βουλευτή Σάμου για το Πάσχα

admin

Ο Βουλευτής Σάμου στην παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

admin

Επίσκεψη Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στο Καρλόβασι – Πρόγραμμα περιοδείας

admin

Ευρωεκλογές: Ο Γιώργος Αυτιάς κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

admin

Ομιλία του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Α. Αγγελόπουλου στη Δυτική Σάμο

admin

Νέα Αριστερά Σάμου: “Η πολιτική επιστρέφει”

admin

ΚΚΕ Σάμου : Όταν η “ατομική ευθύνη” γίνεται κυβερνητική πολιτική

admin

Γιώργος Γαϊτανής (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΑΛ): Σχόλιο για την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στα σεισμόπληκτα της Σάμου

admin

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2024 για τα σεισμόπληκτα ακίνητα της Σάμου

admin