Connect with us

Σαμιακά

Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στη πόλη της Σάμου

Published

on

Με τήρηση των αποστάσεων πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του εργατικού κέντρου Σάμου και του Νομαρχιακού τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ στη πλατεία Πυθαγόρα  για την Πρωτομαγιά.

Στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση , που διοργάνωσε το εργατικό κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ , μίλησε και ο Σταμάτης Φιλιππής , πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

«Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας . Και μέσα στις σημερινές συνθήκες δε ξεχνάμε ότι η πρωτομαγιά αποτελεί σύμβουλο αγώνα για την απελευθέρωση των εργαζομένων από τα δεσμά τους .
Η πανδημία του Κορωναίου επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δεν διστάζουν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που τους δίνετε , για να κάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων ακόμη μεγαλύτερη , ακόμη πιο άγρια και απάνθρωπη . Αδιαφορώντας κυριολεκτικά για την ανθρώπινη ζωή ».

Σε άλλο μέρος της ομιλίας του , είπε « εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την στήριξη μας στους συναδέλφους του κλάδους της υγείας . Οι ελλείψεις και τα προβλήματα είναι τεράστια και καθημερινά , οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας καλούνται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους , μέσα σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες ».
Ακόμη απαίτησε να καλυφθούν τώρα όλα τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών , που αποτελούν ουσιαστικά ανάγκες των εργαζομένων , των ασθενών και όλου του λαού .

Ακόμη απαίτησε να καλυφθούν τώρα όλα τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών , που αποτελούν ουσιαστικά ανάγκες των εργαζομένων , των ασθενών και όλου του λαού . Να μην εκχωρηθεί καμία επιθυμία σε ιδιώτες . Η παροχή καθολικής , ολοκληρωμένης και δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης είναι απαίτηση όλων .

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Το πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου

Published

on

By

Το πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΣ Σάμου.

Να σημειωθεί πως το οινοποιείο Μαλαγαρίου την ερχόμενη εβδομάδα θα παραλαμβάνει σταφύλια Μοσχάτα τη Δεύτερα 21και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ενώ η παραλαβή θα συνεχιστεί στο οινοποιείο Καρλοβάσου σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

«Αρχιπέλαγος»: Πληθυσμιακές Εξάρσεις Μεδουσών – Βοηθήστε στην Καταγραφή τους

Published

on

By

Το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, συμβάλλει στις καταγραφές των πληθυσμιακών εξάρσεων μεδουσών – αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η επιστήμη των πολιτών – citizen science – αποτελεί είναι μία ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για τη βιοποικιλότητα αλλά και για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες μας. Όλοι μαζί μπορούμε και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάζουμε πληροφορίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε αλλά και να επιβιώσουμε στις θάλασσές μας που αλλάζουν.

119601607 10157685372715878 6278433229783545561 o

Μέδουσα Rhizostoma pulmo Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Από την άνοιξη έως και σήμερα παρατηρούνται πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών, κυρίως σε θάλασσες όπου υπάρχει χαμηλός ρυθμός ανανέωσης των νερών, σε συνδυασμό με την έντονη ανθρωπογενή υποβάθμιση. Αυτές οι εξάρσεις είναι αθροιστικό αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, με βασικό την υπεραλίευση και τη συστηματική και εντατική αλιεία μεγάλων ψαριών θηρευτών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί «οικολογικός χώρος» στα οικοσυστήματα που επιτρέπει στις μέδουσες να ευδοκιμούν. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η γενικότερη επίδραση που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως οι απορροές από τις εντατικές καλλιέργειες, οι απορροές των πόλεων, αλλά και τα λύματα από τις τουριστικές περιοχές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθώς εκατομμύρια Έλληνες και επισκέπτες, μετακινούνται ιδίως του καλοκαιρινούς μήνες στις παράκτιες περιοχές η παρουσία τους προκαλεί ένα ιδιαίτερα έντονο αποτύπωμα στις θάλασσές μας.

119552756 10157685372585878 3306571706226524681 o

Μέδουσα Chrysaora hysoscella – Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου CIESM – Mediterranean Science Commission το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετέχει στη διαμεσογειακή δράση “Jellywatch”. Μέσω της δράσης αυτής, συγκεντρώνουμε από μέσω των ερευνητών μας αλλά και από το κοινό, στοιχεία σχετικά με τις εξάρσεις μεδουσών σε όλη τη Μεσόγειο.

119474769 10157685372945878 7967835697003411486 o

Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα των πληθυσμιακών εξάρσεων των μεδουσών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η δράση αυτή πραγματοποιείται χάρη στη συμβολή των τοπικών κοινωνιών, των ψαράδων, ιστιοπλόων, δυτών, κολυμβητών, επισκεπτών και όλων όσων παρατηρούν τις θάλασσες μας με ενδιαφέρον, και στηρίζουν με τις παρατηρήσεις τους αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.
Η συμβολή σας στην καταγραφή των εξάρσεων που τυχόν παρατηρήσετε (ή παρατηρήσατε τους προηγούμενους μήνες) αποτελεί ανεκτίμητη βοήθεια.

***

Στείλτε τις καταγραφές και τις φωτογραφίες σας στο medousa@archipelago.gr και ενημερωθείτε από τη σελίδα http://archipelago.gr/ti-kanoume/thalassia-prostasia/medouses/

119556894 10157685372590878 2605436749624404165 o

Μέδουσα Pelagia noctiluca – Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή