Connect with us

Πολιτικά

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Υπουργου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη

Published

on

Φίλες & Φίλοι,

Το 2020 μας αφήνει με σκέψεις δύσκολες, ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, χάσαμε ανθρώπους, ζούμε ακόμα με ασφυκτικούς περιορισμούς.

 Η παγκόσμια κρίση του κορονοϊού αφήνει βαθύ το σημάδι της στη χρονιά που φεύγει, είναι ωστόσο θετικό ότι ο εμβολιασμός ξεκίνησε και είναι πλέον ορατό το τέλος της πανδημίας.

 Υποδεχόμαστε το 2021 με αισιοδοξία, σιγουριά και πίστη ότι η επανεκκίνηση για την οικονομία μας και την κοινωνία είναι κοντά και θα εδραιώσει τη νέα εθνική αυτοπεποίθηση.

 Κρατάμε στη μνήμη μας τις εικόνες που μας πόνεσαν. 

Είμαστε όμως βέβαιοι ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός και ενωμένοι οι Έλληνες ανακτάμε τη θέση μας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Στο Μεταναστευτικό, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, το 2020 καταγράφηκε ως μία χρονιά – ορόσημο.

Η δυσπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών, μετά από πέντε χρόνια κρίσης, χάρη στην σκληρή δουλειά όλων των εργαζομένων στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, καθώς και όλων των συνεργατών μας, αρχίζουν να δίνουν τη θέση τους στην προσδοκία και τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα αλλάζουν.

Η μεγάλη μείωση των ροών, η επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων ασύλου, η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, άλλαξαν ουσιαστικά και δραστικά την εικόνα που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Και δημιούργησαν τη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους μας στην ΕΕ, σε ισότιμη βάση και ισχυρό λόγο στη λήψη αποφάσεων.

Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο υπουργείο σχεδόν από το μηδέν. Έναν κρατικό οργανισμό, επαρκώς στελεχωμένο, με σαφείς αρμοδιότητες και υπηρεσίες, αποτελεσματική λειτουργία  και – υλοποιώντας έναν στόχο ετών – μία στέγη για όλους. Το κτίριο Κεράνη.

Ανακτήσαμε τον έλεγχο, αναλάβαμε την υλοποίηση προγραμμάτων όπως  π.χ. το Εστία και είμαστε σε θέση, μέσα στο 2021, να αναλάβουμε όλες τις υπηρεσίες.

Υλοποιούμε πλέον το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων  προσφύγων και μεταναστών στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Αποσυμφορήσαμε τα νησιά, μεταφέραμε όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, καταργήσαμε, μετά από 21 χρόνια, τη ντροπή της κράτησής τους στα αστυνομικά τμήματα και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που σήκωσαν άδικα και δυσανάλογα το βάρος μίας ευρωπαϊκής και όχι μόνο ελληνικής κρίσης, με έμπρακτες αποζημιώσεις και έργα πνοής.

Και με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα πνοής, στις απαραίτητες υποδομές για την οικονομική ανάπτυξη.  Προχωρώντας αυτά τα έργα που έμειναν για χρόνια στα συρτάρια. Με ορατά τα εργοτάξια το 2021.

Μέσα στη χρονιά που ξεκινά, το 2021, θα τελειώσουν και θα παραδοθούν επίσης όλες οι νέες δομές. Τερματίζοντας την μεγάλη πίεση που δέχθηκαν οι πόλεις και τα χωριά μας. Προσφέροντας ασφάλεια σε όλους.

Το 2021 θα είναι η χρονιά – ξεκίνημα της νέας εποχής στο Μεταναστευτικό, για τα νησιά μας και για τη χώρα.

Μίας νέας εποχής με βασικά χαρακτηριστικά την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και της Πολιτείας, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης,

την ομαλή ένταξη, όσων επιθυμούν & δικαιούνται, στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Στον ίδιο σωστό δρόμο, με την ίδια συστηματική δουλειά και αισιοδοξία θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και το 2021 θα είναι η χρονιά – ξεκίνημα που χρειάζεται η Ελλάδα, για να αφήσει οριστικά πίσω το παρελθόν και να πάει επιτέλους μπροστά.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά!

Θερμές ευχές, για μια χρονιά με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Μια χρονιά αισιόδοξη και παραγωγική.

Χρόνια πολλά!

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Κακλαμάνης: Να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι

Published

on

By

Το γεγονός, ότι ο αξιότιμος αντιπεριφερειάρχης κ. Πανουράκης μου έκανε την τιμή να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση, για να σχολιάσει ραδιοφωνική μου δήλωση για την πανδημία, με υποχρεώνει, για λόγους ευγένειας να απαντήσω. Δυστυχώς, με πρόλαβαν τα πεισματάρικα τα γεγονότα: η Σάμος πέρασε σε μια εβδομάδα από το πράσινο στο κόκκινο, αποδεικνύοντας, πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο έγκαιρα, ολοκληρωμένα, δραστικά και αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που πήρε η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση και οι τοπικοί μας άρχοντες.

Βέβαια, ο κ. αντιπεριφερειάρχης, στο κείμενό του αποδεικνύει ό ίδιος πόσο βάσιμη και ακριβής είναι η εκτίμηση, ότι οι δύο αρμόδιες για την διαχείριση της πανδημίας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφερειακής ενότητας Σάμου, υπήρξαν ανεπαρκείς και κατώτερες των περιστάσεων, όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας το μόνο έργο που παρουσιάζει είναι η πρόσληψη δυο υπαλλήλων προ διμήνου( κυκλοφορούν φήμες ότι δεν έχουν σχέση με επαγγέλματα υγείας ) και η σύνταξη μιας εισήγησης για τα σχολεία προ εβδομάδος.

Επί της ουσίας, η έξαρση της πανδημίας στο νησί οφείλεται σε δυο ολέθρια σφάλματα:

  1. Δεν υπήρξε έλεγχος των εισερχομένων και ποιοτική εξέταση αντιγόνου ( rapid test ) στα λιμάνια και το αεροδρόμιο.
  2. Δεν έκλεισαν τα σχολεία, μόλις έγινε αντιληπτό ότι αποτελούσαν εστίες μετάδοσης και διασποράς του ιού.

ΥΓ: Αντί να αντιδικούμε ποιοι είναι διαβασμένοι και ποιοι ανορθόγραφοι, καλό θα είναι, έστω την ύστατη στιγμή, να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες ( βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι ) τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι.

Σάμος, 27/02/2021

Νίκος Σ. Κακλαμάνης

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή