17.8 C
Σάμος
26/02/2024
Δήμος

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του δήμου Ανα.Σάμου και του δήμου Μπερνάλντα – Μεταπόντιου

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, επισφραγίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ανατολικής Σάμου και του Δήμου Μπερνάλντα – Μεταπόντιου, το μέρος που απεβίωσε ο φιλόσοφος Πυθαγόρας.

Οι δύο πόλεις έχουν κοινή  ιστορική πορεία, από τότε που Έλληνες και Ιταλοί ανίχνευαν τις πολιτιστικές και ιστορικές τους διαδρομές. Η Μεγάλη Ελλάδα αναγεννάται. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου με ιστορική πρωτεύουσα το Πυθαγόρειο, εκπροσωπήθηκε  από τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Διονυσίου συνοδευόμενος από τον Ιατρό και πρώην δημοτικό σύμβουλο κ. Μαυρατζώτη Δημήτρη και το  Διευθυντή  της Δ/νσης Τοπικής &  Οικονομικής  Ανάπτυξης του Δήμου,  κ. Τσολακάκη Σταμάτη.

Η φιλοξενία του Δήμου της Μπερνάλντα – Μεταπόντιου απέδειξε τη διαδημοτική ενίσχυση της συνεργασίας καθώς η αντιπροσωπεία ερχόταν σε καθημερινή επαφή με επιφανείς Καθηγητές Πανεπιστημίου οι οποίοι ασχολούνται με τον Πυθαγόρα, σε Διεθνή Συνέδρια επιφανούς κύρους, με τους οποίους έγιναν συζητήσεις για την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Προτάθηκε η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των σχολείων του Δήμου Ανατολικής Σάμου και  των σχολείων του Κρότωνα και εξετάσθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης θεματικού-μαθητικού τουρισμού μεταξύ των δύο Δήμων.

Η  έναρξη της τελετής  σηματοδοτήθηκε με τα  εγκαίνια της Αίθουσας Εκδηλώσεων εντός του Δημαρχείου στην οποία δόθηκε το όνομα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. Στη συνέχεια, απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Διονυσίου  και τον Δήμαρχο Δρ. Ντομένικο Ραφφαέλε Ταταράννο (Dοmenico Raffaele Tataranno). Ο κ. Διονυσίου τόνισε ότι «Ως Δήμος προσβλέπουμε στην παγίωση της δυναμικής επικοινωνίας μεταξύ των πόλεων, πέρα από τα συνήθη κανάλια τουριστικής προβολής και διαφήμισης. Είναι πεποίθησή μας ότι ο πολιτισμός ενώνει. Άλλωστε, μας συνδέουν ισχυροί μορφωτικοί και φιλολογικοί δεσμοί, συνάφεια φιλοσοφικής σκέψης και κοινή πορεία στα κλασσικά γράμματα. Δημιουργούμε λοιπόν  πολιτιστικές διαδρομές, ενσωματώνουμε νέες, πράσινες, πρακτικές, εμπλουτίζουμε το τουριστικό προϊόν με εισροές και διαλειτουργικότητες από τις πολιτιστικές-δημιουργικές βιομηχανίες. Με αυτό τον τρόπο λοιπό, προσδίδουμε νέα ανάγνωση στα μνημεία, διασώζεται και προβάλλεται η άυλη κληρονομιά, δημιουργούνται δίκτυα, προσφέρεται δουλειά σε δημιουργικούς ανθρώπους και σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρύτερου πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, από τις τέχνες ως τη γαστρονομία».

 

Άλλωστε όπως είπε και ο Πυθαγόρας : «Η μεγάλη επιστήμη να ζεις ευτυχισμένα, είναι να ζεις το παρόν».

Εν συνεχεία υπογράφθηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας – Αδερφοποίησης με την κύρωση αποδοχής του πρωτοκόλλου, γεγονός που αποτελεί εγγύηση της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων προσανατολισμένων στην πρόοδο των δύο Δήμων.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης έγινε η έναρξη ενός τριήμερου Φεστιβάλ εκδηλώσεων  (20-22 Σεπτεμβρίου 2019) όπου μπροστά στο άγαλμα του Πυθαγόρα πραγματοποιήθηκε τελετή απόδοσης τιμών στον μεγάλο Μύστη και Δάσκαλο.

Μεταξύ άλλων  πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, η αναπαράσταση του  γάμου του Δία με την Ήρα και η απόβαση των Αχαιών για τη δημιουργία των αποικιών.

Και οι δυο Δήμοι δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με στόχο την αξιοποίηση του συνόλου της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, ενισχύοντας τον κοινό  τους δεσμό με τον Πυθαγόρα για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων κοινωνικού, επιχειρηματικού, πολιτιστικού και εθελοντικού χαρακτήρα.

Related posts

Β. Αιγαίο: Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ ο Αλέξανδρος Λυμπέρης

admin

ΑΝΑ.Σ.Α: Παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε αυτόνομα και δημιουργικά δίχως αποκλεισμούς και εξωθεσμικές δεσμεύσεις

admin

28 Φεβρουαρίου η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Βασίλης Κοσμάς για Λογοδοσία: Καταγγέλλουμε μεθόδευση – Η νέα δημοτική αρχή δεν έχει κάνει καλό ποδαρικό

admin

Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου: Ναι στη δημιουργία πειραματικών λυκειακών τάξεων με προϋποθέσεις

admin

Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου 

admin

Πρώτη ήττα – Χωρίς Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ο Δήμος Δυτικής Σάμου

admin

Ο Δήμος Ζιντελφίνγκεν δώρισε Πυροσβεστικό όχημα στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.

admin