16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Πρόγραμμα δωρεάν παροχής γεωργικών συμβουλών σε γεωργούς

Εκδόθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι σχετικές αποφάσεις και ξεκινά η υλοποίηση προγράμματος δωρεάν παροχής γεωργικών συμβουλών σε γεωργούς. Η δράση υλοποιείται στα πλαίσια του υπο-Μέτρου 2.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ενεργοποίηση του υπο-Μέτρου των Γεωργικών Συμβουλών δίνει τη δυνατότητα σε γεωργούς να έχουν συμβουλευτική υποστήριξη για σημαντικά θέματα που αφορούν την εκμετάλλευσή τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται από πιστοποιημένους φορείς που διαθέτουν εξειδικευμένους Γεωργικούς Συμβούλους που, επίσης, έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Το υπο-Μέτρο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.

Στόχοι του υπο-Μέτρου 2.1 είναι:

1) Οι γεωργοί και κυρίως οι νέοι γεωργοί να βελτιώσουν την αειφόρο διαχείριση και τη συνολική απόδοση της εκμετάλλευσής τους και να υποστηριχθούν ώστε να παίρνουν τις ορθές αποφάσεις για τη συνολική τεχνική – οικονομική και περιβαλλοντική διαχείριση της εκμετάλλευσής τους.

2) Να ενθαρρύνεται η χρήση των συμβουλών από τους γεωργούς και τους νέους γεωργούς, χωρίς αυτοί να επιβαρύνονται με το κόστος της συμβουλής.

Συμβουλές που παρέχονται στις γεωργικές (φυτικής ή /και ζωικής κατεύθυνσης) εκμεταλλεύσεις κατατάσσονται σε:

-Συμβουλές που παρέχονται για τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης ή/και πρότυπα για ορθές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

-Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη, για την εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά.

-Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη, για την εφαρμογή του άρθρου που αφορά στη συμμόρφωση με τις γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας

-Συμβουλές στο γεωργικό τομέα σχετικά με δράσεις που μετριάζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και προωθούν την προσαρμογή της γεωργίας.

-Συμβουλές για την ορθή εφαρμογή των Μέτρων 10 «Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα» και 11 «Βιολογική Γεωργία».

-Συμβουλές που αποσκοπούν στη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του γεωργικού προϊόντος.

Η  <<Σύμβουλοι Αειφόρου Ανάπτυξης ΙΚΕ>> με έδρα το Καρλόβασι Σάμου (οδός Γοργύρα)  είναι ο μοναδικός πιστοποιημένος Φορέας Παροχής Γεωργικών Συμβουλών για τη Σάμο. Διαθέτει έμπειρο επιστημονικό προσωπικό (γεωπόνους και οικονομολόγους) που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στα νησιά μας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται σχετικά  μέσω της ιστοσελίδας www.agrotikianaptixi.gr. Πληροφορίες μπορούν επίσης να αναζητήσουν  στην σελίδα Σύμβουλοι Αειφόρου Ανάπτυξης στο Facebook.

 

 

Related posts

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin