14.4 C
Σάμος
19/03/2024
Σαμιακά

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ  ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Από την αρχαιότητα, στο σήμερα και το αύριο της Σάμου

Με αξιοσημείωτη προσέλευση κοινού ολοκληρώθηκαν οι θεματικές παρουσιάσεις «Πυθαγόρειος Διατροφή: Από την αρχαιότητα στο σήμερα και το αύριο της Σάμου» που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του διεθνώς αναγνωρισμένου Φεστιβάλ «Ηραία Πυθαγόρεια», την Δευτέρα 27 Ιουνίου στο Πυθαγόρειο και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου.

Οι ομιλητές κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού αναφερόμενοι στους  διατροφικούς κανόνες που πρώτος θέσπισε ο Πυθαγόρας και πως αυτοί συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών καθώς και την υγεία και ευρωστία του σύγχρονου ανθρώπου,  δίνοντας  παράλληλα διεξόδους και στο αυξανόμενο διαρκώς πρόβλημα της επάρκειας  και ισόνομης κατανομής της τροφής για όλον τον πληθυσμό του πλανήτη. Ακόμη, αναλύθηκε το πως η «Πυθαγόρειος διατροφή» μετεξελίχθηκε σε «Μεσογειακή» μέχρι να φτάσει, στις μέρες μας, στις σύγχρονες τάσεις vegan, vegetarian και υγιεινιστών. Κυρίως όμως, τονίστηκε το πως και με ποιούς τρόπους μπορεί η Σάμος σήμερα να αξιοποιήσει την «Πυθαγόρειο διατροφή» ώστε να αναδείξει τον πρωτογενή της τομέα και τα τοπικά προϊόντα αγροτοδιατροφής, τοποθετούμενη στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη ως vegan friendly προορισμός.

Ο δημοσιογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» Σωτήρης Μαριωρής παρουσίασε με εύληπτο τρόπο τη φιλοσοφική διάσταση της Πυθαγορείου διατροφής, μέσω των διδαχών και των κανόνων διατροφής που θέσπισε ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας.

Ο ex. chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων και ποιοτικών προϊόντων της σαμιακής γης, τους καλύτερους συνδυασμούς των πρώτων υλών  και τις μεθόδους παρασκευής με τις οποίες τα υλικά αυτά μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικές συνταγές που να καλύπτουν  όλο το εύρος των διατροφικών μας αναγκών.

Ο Παναγιώτης Βαραγιάννης, M.Med.Sc. Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη της φυτοφαγικής διατροφής κατά το πέρασμα των αιώνων καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυτοφαγικής διατροφής, επισημαίνοντας τα οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό και τη συνεισφορά της στη διαμόρφωση της διατροφής του μέλλοντος, τη μακροβιότητα και τη διατήρηση της καλής υγείας.

Η δημοσιογράφος food & wine, Μαργαρίτα Ικαρίου επιχείρησε ένα ουσιαστικό γεφύρωμα της φιλοσοφικής και πολιτιστικής αξίας της «Πυθαγορείου Διατροφής» με τον βιωματικό, γαστρονομικό τουρισμό και τις σύγχρονες vegan τάσεις, κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί  πολύπλευρα για το νησί της Σάμου, τοποθετώντας το στην παγκόσμια κατάταξη των vegan friendly προορισμών, με φιλοξενία ημερίδων και διεθνών συνεδρίων, με επιμόρφωση των επαγγελματιών αλλά και στοχευμένη διεθνή προβολή για την προσέλκυση των vegan κοινοτήτων. Στόχος, η διαμόρφωση ενός brand name «Πυθαγορείου διατροφής» που θα αξιοποιεί την αγροτική παραγωγή της Σάμου και τα ιδιαίτερα τοπικά προιόντα μέσα από συνταγές στα πρότυπα της σύγχρονης διατροφής αλλά  και σε σύνδεση με την πατρογονική σαμιακή γαστρονομική κουλτούρα.

Κατά γενική ομολογία των προσκεκλημένων στις ομιλίες,  οι προοπτικές που ανοίγει μια τέτοια προσέγγιση μπορούν να προσδώσουν βαρύνουσα αξία στη γενέτειρα του Πυθαγόρα, τη Σάμο.

Στο πέρας των ημερίδων ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου προσέφερε οινογευστική δοκιμή στις νέες κυκλοφορίες των «Άθικτων Οίνων» βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας που εντάσσονται στη δημοφιλή διεθνή τάση για κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» υποστήριξε ενεργά την αψεγάδιαστη διοργάνωση.

Αυτό που έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών εισηγήσεων είναι το ότι έχει εκπονηθεί και θα κυκλοφορήσει στο προσεχές διάστημα μια πολυτελής συλλεκτική έκδοση με θέμα την «Πυθαγόρειο Διατροφή», η οποία θα περιέχει ενδεικτικά και 24 πρωτότυπες vegan συνταγές έμπνευσης του ex.Chef Ευάγγελου Μπιλιμπά με διατροφολογικές αναλύσεις του διαιτολόγου-διατροφολόγου Παναγιώτη Βαραγιάννη και καλλιτεχνική αποτύπωση του φωτογράφου Μάνου Σπανού.

Related posts

Η πόλη της Σάμου γιόρτασε παραδοσιακά τα Κούλουμα

admin

Το καρλοβασίτικο καρναβάλι στη Σάμο

admin

Απαγόρευση ανύψωσης χαρταετών στην περιοχή του αεροδρομίου Σάμου

admin

Ἀλλαγή Διοίκησης Ταξιαρχίας 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ»

admin

Έναρξη εργασιών επισκευής και ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών των Νοσοκομείων Σάμου & Ικαρίας

admin

Νίκος Ζάχαρης:Τα λάθη για την τροποποίηση του χωροταξικού της Σάμου

admin

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου με τον Βουλευτή Σάμου

admin

e-ΕΦΚΑ: Προειδοποίηση για απόπειρες εξαπάτησης – Το περιστατικό με ασφαλισμένο στη Σάμο

admin

Σάμος: Άσκηση “ΥΓΡΟ ΠΥΡ 2024”

admin