Connect with us

Πολιτικά

Πυλώνας της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής το πρόγραμμα “HELIOS”

Published

on

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης και τα αποτελέσματα του ενταξιακού προγράμματος “HELIOS” παρουσιάστηκαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Με σύνθημα «Μπορούμε να δώσουμε πολλά ο ένας στον άλλον, κυρίως τον καλύτερό μας εαυτό», στόχος της καμπάνιας που ήδη τρέχει σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ενημερωτικές ιστοσελίδεςείναι η ενίσχυση των  μηνυμάτων της ομαλής ένταξης και της συνύπαρξης μεταξύ αναγνωρισμένων προσφύγων και Ελλήνων προς όφελος και των δύο.  

Στο βίντεο, όπου πρωταγωνιστές είναι ηθοποιοί αλλά και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες –  επωφελούμενοι του προγράμματοςαναδεικνύονται οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος “HELIOS, η στήριξη στέγασης, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και η υποστήριξη στην εύρεση εργασίας. 

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα HELIOS 18.947 αναγνωρισμένοι πρόσφυγεςεκ των οποίων 6.115 έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου για διαμερίσματα, ενοικιασμένα στο δικό τους όνομα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Ιούνιο του 2020 – μετά και την απόφαση για την έξοδο αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές  μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 4.428 επωφελούμενοι του προγράμματος με νέα ενοικιαστήρια συμβόλαια.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκηςεπεσήμανε τα εξής: 

Μέσα από την εκπαιδευτική και εργασιακή κατάρτιση, εξοπλίζουμε τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες με το απαραίτητο οπλοστάσιο δεξιοτήτων και γνώσεων, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ενσωματωθούν ουσιαστικά. Ένα οπλοστάσιο που θα τους είναι χρήσιμο όχι μόνο στην ελληνική επικράτεια, αλλά και στις χώρες που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στη συνέχεια. Η κοινωνική ενσωμάτωση και η εργασιακή ένταξη πρέπει να προκύπτουν ως ώριμος καρπός από την ώσμωση ιδεών και δράσεων με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορούν να είναι αποτέλεσμα βίαιων αλλαγών στην καθημερινότητα ντόπιων κατοίκων, ούτε και πολιτικών με αστερίσκους. 

Η  Επικεφαλής του Τμήματος Legal Pathways and Integration της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Laura Corrado, στην παρέμβαση της ανέφερε πως Στο πρόσφατα ανακοινωθέν σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, η ένταξη αναγνωρισμένων προσφύγων που μένουν νόμιμα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό στοιχείο στη διαχείριση των πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης. Είναι σημαντικό επίσης να παρέχουμε διαβεβαιώσεις, ότι οι άνθρωποι που νόμιμα διαμένουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, μπορούν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στην ευημερία των κοινωνιών μας, όπως εξίσου σημαντική είναι και η εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής”.  

Ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, κ. Gianluca Rocco, τόνισε ότι Η μετανάστευση είναι  ένα στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των γηρασμένων κοινωνιών πολλών ευρωπαϊκών χωρών, φέρνοντας εργατικό δυναμικό και ενδυναμώνοντας την οικονομία. Το πρόγραμμα HELIOS είναι κάτι περισσότερο από την διαδικασία της ένταξης. Είναι κάτι που έχουν ανάγκη όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες. Παρόλο που ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα κινείται με γρήγορους ρυθμούς και παράγει αποτελέσματα. Έχουμε στοιχεία ανθρώπων που μέσω του προγράμματος πλέον ζουν αυτόνομα στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ένα πρότυπο καλής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Είναι ένα δύσκολο επίτευγμα. Το γεγονός ότι το Υπουργείο στηρίζει την έναρξη της καμπάνιας αποδεικνύει την δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στο πρόγραμμα HELIOS“.  

Το πρόγραμμα “HELIOS” υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκή Επιτροπής ( DG Home). 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι 

Το video της συνέντευξης τύπου                https://www.youtube.com/watch?v=ckpVC3K4Oms&feature=youtu.be 

Factsheet 2019-2020                                      https://greece.iom.int/el/helios-factsheet 

Ιστοσελίδα αναζήτησης διαμερισμάτων   https://www.heliospiti.com/ 

Σελίδα καμπάνιας                                           https://greece.iom.int/el/helios-national-sensitization-campaign 

Γενικές πληροφορίες προγράμματος         https://greece.iom.int/el/hellenic-integration-support-beneficiaries-international-protection-helios 

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Πρόταση Θεοχάρη να εφαρμόζονται διεθνώς τα rapid test αντιγόνου για τον Covid-19

Published

on

By

Σημαντική διεθνή πρωτοβουλία με στόχο τη διευκόλυνση των αεροπορικών ταξιδιών, με πιο αποτελεσματικούς και ταχύτερους ελέγχους για Covid-19, ανέλαβε το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της 6ης συνάντησης της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για τον Τουρισμό, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ.), ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε την ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση για τα rapid test, δηλαδή τους ταχείς ελέγχους αντιγόνου για το νέο κορονοϊό.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης ανέλυσε διεξοδικά τα πλεονεκτήματα των rapid test και το πώς η εφαρμογή τους θα συμβάλει καίρια στο να γίνουν οι αεροπορικές μετακινήσεις ευχερέστερες και πιο ασφαλείς για τους ταξιδιώτες.

Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «τα τεστ αντιγόνου είναι ιδανικά για χρήση κατά τη διεξαγωγή των συνοριακών ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί άμεσα εάν ένα άτομο είναι φορέας του Covid-19». Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε επίσης ότι «η συγκεκριμένη μέθοδος διάγνωσης, αν και χαμηλού κόστους, δίνει γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, τα ταχέα τεστ αντιγόνου για Covid-19 θα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς οριζόντιους (ανά χώρα ή γεωγραφικούς) περιορισμούς. Οι χώρες εισόδου θα διατηρούν το δικαίωμα περαιτέρω διασταυρούμενου ελέγχου με μοριακά τεστ, οποτεδήποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Το μήνυμα «Κάνετε Τεστ στην αναχώρηση – Κάνετε Τεστ στην επιστροφή» θα εξαλείψει τα δυσάρεστα για τους τουρίστες μέτρα όταν επιστρέφουν στις πατρίδες τους, δηλαδή τις οριζόντιες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή ακόμα και την καραντίνα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, «η Ελλάδα βρέθηκε στην πρωτοπορία τόσο της επιτυχούς αντιμετώπισης του κορωνοϊού όσο και του ασφαλούς τουριστικού ανοίγματος. Μετά από την καινοτομία για τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα με το σύστημα εισόδου (EVA) και το οποίο παρουσιάζω σήμερα στον Π.Ο.Τ, η χώρα μας προχωρά με συγκεκριμένες προτάσεις ανοίγματος των συνόρων, με περισσότερη ευελιξία αλλά και με ασφάλεια. Η σημερινή κατάσταση, ενώ προσφέρει ελπιδοφόρα μηνύματα για την ανάκαμψη του τουρισμού, έχει οδηγηθεί σε ένα αντιπαραγωγικό κατακερματισμό κανόνων και απαγορεύσεων. Τώρα είναι η ώρα να ξεφύγουμε από τις σημερινές δυσκολίες. Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε ένα ασφαλέστερο και καλύτερο τουριστικό αύριο. Η χώρα μας ήταν, είναι και θα είναι στην πρωτοπορία αυτού του σχεδιασμού».

Η πρόταση για τη διεθνή εφαρμογή των rapid test αντιγόνου αποτελεί συνέχεια συντονισμένων ενεργειών του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού. Στρατηγικός στόχος παραμένει η υλοποίηση του οράματος για ανάκαμψη του τουρισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με λιγότερους περιορισμούς το 2021 και επιστροφή στην κανονικότητα το 2022.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της πρότασης, ο κ. Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι «τις διαδικαστικές λεπτομέρειες θα διατυπώσει ειδική τεχνική ομάδα, η οποία πρόκειται να συσταθεί για αυτό το σκοπό, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού».

Τέλος, κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών των δύο τεχνικών επιτροπών, για τις οποίες η  Ελλάδα κατά την 112η Σύνοδο του Π.Ο.Τ., στην Τιφλίδα, διεκδίκησε και πέτυχε την παρουσία Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.

Η πρώτη αφορά στη διαδικτυακή τουριστική εκπαίδευση και η δεύτερη στη διαμόρφωση του Διεθνούς Κώδικα για την Προστασία του Τουρίστα. Κατ’ αυτό τον τρόπο κατέστη σαφής και εμπράκτως η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στα διεθνή «fora», στα οποία διαμορφώνονται οι τάσεις για το μέλλον του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Η ΝΟΔΕ Σάμου κοντά στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας

Published

on

By

Με πρωτοβουλία της Γραμματείας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση ειδών για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας.

«Κοντά, στους πληγέντες του Νομού Καρδίτσας από τη φονική θεομηνία «Ιανός», η Νομαρχιακή μας οργάνωση κατάφερε να συγκεντρώσει αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, με την πολύτιμη συνδρομή των μελών και των στελεχών του Κόμματός μας. Ευχαριστούμε όσους ανταποκρίθηκαν και αυτή τη φορά στο κάλεσμα προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας που βρέθηκαν σε ανάγκη. Είναι χρέος μας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη», αναφέρει η ΝΟΔΕ Σάμου.

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Περιφερειακά11 ώρες ago

Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου

COVID-1912 ώρες ago

Ένα κρούσμα covid-19 στη Π.Ε Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά13 ώρες ago

Εορτασμός της Ημέρας της Αστυνομίας και του προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου 

Σαμιακά14 ώρες ago

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΜΔΥΔΑΣ Σάμου προς το Δήμο Ανατολικής Σάμου

Σαμιακά14 ώρες ago

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στο Περιφερειακό Ιατρείο του Όρμου Μαραθοκάμπου

Περιφερειακά14 ώρες ago

Συνάντηση Μουτζούρη με την ευρωπαία αξιωματούχο για το μεταναστευτικό Beate Gminder

Σαμιακά19 ώρες ago

Αναβολή αρχαιρεσιών του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων

Σαμιακά19 ώρες ago

Θετική στον κορωνοϊό νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Σάμου

Δήμος1 ημέρα ago

35 στειρώσεις αδέσποτων σκύλων στο Δήμο Δυτικής Σάμου

Σαμιακά1 ημέρα ago

Δημήτρης Κασμιρλής: Καταστροφική ήταν η φετινή τουριστική χρονιά

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή