15.5 C
Σάμος
08/12/2022
Πολιτικά

Πυλώνας της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής το πρόγραμμα “HELIOS”

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης και τα αποτελέσματα του ενταξιακού προγράμματος “HELIOS” παρουσιάστηκαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Με σύνθημα «Μπορούμε να δώσουμε πολλά ο ένας στον άλλον, κυρίως τον καλύτερό μας εαυτό», στόχος της καμπάνιας που ήδη τρέχει σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ενημερωτικές ιστοσελίδεςείναι η ενίσχυση των  μηνυμάτων της ομαλής ένταξης και της συνύπαρξης μεταξύ αναγνωρισμένων προσφύγων και Ελλήνων προς όφελος και των δύο.  

Στο βίντεο, όπου πρωταγωνιστές είναι ηθοποιοί αλλά και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες –  επωφελούμενοι του προγράμματοςαναδεικνύονται οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος “HELIOS, η στήριξη στέγασης, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και η υποστήριξη στην εύρεση εργασίας. 

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα HELIOS 18.947 αναγνωρισμένοι πρόσφυγεςεκ των οποίων 6.115 έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου για διαμερίσματα, ενοικιασμένα στο δικό τους όνομα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Ιούνιο του 2020 – μετά και την απόφαση για την έξοδο αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές  μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 4.428 επωφελούμενοι του προγράμματος με νέα ενοικιαστήρια συμβόλαια.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκηςεπεσήμανε τα εξής: 

Μέσα από την εκπαιδευτική και εργασιακή κατάρτιση, εξοπλίζουμε τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες με το απαραίτητο οπλοστάσιο δεξιοτήτων και γνώσεων, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ενσωματωθούν ουσιαστικά. Ένα οπλοστάσιο που θα τους είναι χρήσιμο όχι μόνο στην ελληνική επικράτεια, αλλά και στις χώρες που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στη συνέχεια. Η κοινωνική ενσωμάτωση και η εργασιακή ένταξη πρέπει να προκύπτουν ως ώριμος καρπός από την ώσμωση ιδεών και δράσεων με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορούν να είναι αποτέλεσμα βίαιων αλλαγών στην καθημερινότητα ντόπιων κατοίκων, ούτε και πολιτικών με αστερίσκους. 

Η  Επικεφαλής του Τμήματος Legal Pathways and Integration της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Laura Corrado, στην παρέμβαση της ανέφερε πως Στο πρόσφατα ανακοινωθέν σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, η ένταξη αναγνωρισμένων προσφύγων που μένουν νόμιμα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό στοιχείο στη διαχείριση των πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης. Είναι σημαντικό επίσης να παρέχουμε διαβεβαιώσεις, ότι οι άνθρωποι που νόμιμα διαμένουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, μπορούν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στην ευημερία των κοινωνιών μας, όπως εξίσου σημαντική είναι και η εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής”.  

Ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, κ. Gianluca Rocco, τόνισε ότι Η μετανάστευση είναι  ένα στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των γηρασμένων κοινωνιών πολλών ευρωπαϊκών χωρών, φέρνοντας εργατικό δυναμικό και ενδυναμώνοντας την οικονομία. Το πρόγραμμα HELIOS είναι κάτι περισσότερο από την διαδικασία της ένταξης. Είναι κάτι που έχουν ανάγκη όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες. Παρόλο που ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα κινείται με γρήγορους ρυθμούς και παράγει αποτελέσματα. Έχουμε στοιχεία ανθρώπων που μέσω του προγράμματος πλέον ζουν αυτόνομα στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ένα πρότυπο καλής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Είναι ένα δύσκολο επίτευγμα. Το γεγονός ότι το Υπουργείο στηρίζει την έναρξη της καμπάνιας αποδεικνύει την δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στο πρόγραμμα HELIOS“.  

Το πρόγραμμα “HELIOS” υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκή Επιτροπής ( DG Home). 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι 

Το video της συνέντευξης τύπου                https://www.youtube.com/watch?v=ckpVC3K4Oms&feature=youtu.be 

Factsheet 2019-2020                                      https://greece.iom.int/el/helios-factsheet 

Ιστοσελίδα αναζήτησης διαμερισμάτων   https://www.heliospiti.com/ 

Σελίδα καμπάνιας                                           https://greece.iom.int/el/helios-national-sensitization-campaign 

Γενικές πληροφορίες προγράμματος         https://greece.iom.int/el/hellenic-integration-support-beneficiaries-international-protection-helios 

Related posts

Μηταράκης: Θα είμαστε πολύ αυστηροί με όσους διακινούν fake news κατά Ελλάδας στο μεταναστευτικό 

admin

Σάμος: Οι τομεάρχες υγείας και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ εξειδίκευσαν το πρόγραμμα”Δικαιοσύνη παντού”

admin

Πολιτική Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου την Παρασκευή 2/12

admin

Σχέδιο δημιουργίας Καταδυτικού Πάρκου στους Φούρνους

admin

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Σάμου για ΕΣΥ- Συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

admin

Εθελοντική επιστροφή 86 Πακιστανών στη χώρα καταγωγής τους

admin

Συνάντηση Μηταράκη – Frontex: Συμφωνία για συνεργασία στις εθελοντικές επιστροφές παράτυπων μεταναστών

admin

Αποτελέσματα εσπερίδας του Πράσινου Ινστιτούτου για την κλιματική αλλαγή στο βόρειο Αιγαίο

admin

Ερώτηση Α. Μιχαηλίδη για τις περιοχές Natura στη Σάμο

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα