Connect with us

Πολιτικά

Πυλώνας της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής το πρόγραμμα “HELIOS”

Published

on

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης και τα αποτελέσματα του ενταξιακού προγράμματος “HELIOS” παρουσιάστηκαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Με σύνθημα «Μπορούμε να δώσουμε πολλά ο ένας στον άλλον, κυρίως τον καλύτερό μας εαυτό», στόχος της καμπάνιας που ήδη τρέχει σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ενημερωτικές ιστοσελίδεςείναι η ενίσχυση των  μηνυμάτων της ομαλής ένταξης και της συνύπαρξης μεταξύ αναγνωρισμένων προσφύγων και Ελλήνων προς όφελος και των δύο.  

Στο βίντεο, όπου πρωταγωνιστές είναι ηθοποιοί αλλά και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες –  επωφελούμενοι του προγράμματοςαναδεικνύονται οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος “HELIOS, η στήριξη στέγασης, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και η υποστήριξη στην εύρεση εργασίας. 

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα HELIOS 18.947 αναγνωρισμένοι πρόσφυγεςεκ των οποίων 6.115 έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου για διαμερίσματα, ενοικιασμένα στο δικό τους όνομα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Ιούνιο του 2020 – μετά και την απόφαση για την έξοδο αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές  μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 4.428 επωφελούμενοι του προγράμματος με νέα ενοικιαστήρια συμβόλαια.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκηςεπεσήμανε τα εξής: 

Μέσα από την εκπαιδευτική και εργασιακή κατάρτιση, εξοπλίζουμε τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες με το απαραίτητο οπλοστάσιο δεξιοτήτων και γνώσεων, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ενσωματωθούν ουσιαστικά. Ένα οπλοστάσιο που θα τους είναι χρήσιμο όχι μόνο στην ελληνική επικράτεια, αλλά και στις χώρες που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στη συνέχεια. Η κοινωνική ενσωμάτωση και η εργασιακή ένταξη πρέπει να προκύπτουν ως ώριμος καρπός από την ώσμωση ιδεών και δράσεων με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορούν να είναι αποτέλεσμα βίαιων αλλαγών στην καθημερινότητα ντόπιων κατοίκων, ούτε και πολιτικών με αστερίσκους. 

Η  Επικεφαλής του Τμήματος Legal Pathways and Integration της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Laura Corrado, στην παρέμβαση της ανέφερε πως Στο πρόσφατα ανακοινωθέν σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, η ένταξη αναγνωρισμένων προσφύγων που μένουν νόμιμα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό στοιχείο στη διαχείριση των πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης. Είναι σημαντικό επίσης να παρέχουμε διαβεβαιώσεις, ότι οι άνθρωποι που νόμιμα διαμένουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, μπορούν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στην ευημερία των κοινωνιών μας, όπως εξίσου σημαντική είναι και η εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής”.  

Ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, κ. Gianluca Rocco, τόνισε ότι Η μετανάστευση είναι  ένα στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των γηρασμένων κοινωνιών πολλών ευρωπαϊκών χωρών, φέρνοντας εργατικό δυναμικό και ενδυναμώνοντας την οικονομία. Το πρόγραμμα HELIOS είναι κάτι περισσότερο από την διαδικασία της ένταξης. Είναι κάτι που έχουν ανάγκη όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες. Παρόλο που ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα κινείται με γρήγορους ρυθμούς και παράγει αποτελέσματα. Έχουμε στοιχεία ανθρώπων που μέσω του προγράμματος πλέον ζουν αυτόνομα στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ένα πρότυπο καλής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Είναι ένα δύσκολο επίτευγμα. Το γεγονός ότι το Υπουργείο στηρίζει την έναρξη της καμπάνιας αποδεικνύει την δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στο πρόγραμμα HELIOS“.  

Το πρόγραμμα “HELIOS” υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκή Επιτροπής ( DG Home). 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι 

Το video της συνέντευξης τύπου                https://www.youtube.com/watch?v=ckpVC3K4Oms&feature=youtu.be 

Factsheet 2019-2020                                      https://greece.iom.int/el/helios-factsheet 

Ιστοσελίδα αναζήτησης διαμερισμάτων   https://www.heliospiti.com/ 

Σελίδα καμπάνιας                                           https://greece.iom.int/el/helios-national-sensitization-campaign 

Γενικές πληροφορίες προγράμματος         https://greece.iom.int/el/hellenic-integration-support-beneficiaries-international-protection-helios 

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

«Ισόβια κάθειρξη, χημικός ή χειρουργικός ευνουχισμός στους παιδοβιαστές»

Published

on

By

Σε αντίθεση με τις συνήθεις αερολογίες των παλαιών κομμάτων και την φοβική αντιμετώπιση, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ  είναι η μόνη πολιτική δύναμη με ξεκάθαρες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις: Ισόβια κάθειρξη, χημικός ή χειρουργικός ευνουχισμός και κατάσχεση του συνόλου κινητής και ακίνητης περιουσίας στους παιδοβιαστές.

Άμεσα λοιπόν το πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να δώσει σκληρή απάντηση στους παιδοβιαστές και να προλάβει φρικτά εγκλήματα κατά των παιδιών μας. Δεν το έκαναν. Την λύση θα την δώσει η Ελληνική Λύση όταν ο λαός την εξουσιοδοτήσει.

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Χαρδαλιάς σε Στεφανάδη: Αναμένουμε την εισήγηση των επιδημιολόγων για την Σάμο

Published

on

By

«Αναμένουμε την εισήγηση των επιδημιολόγων σχετικά με την περίπτωση της Σάμου για να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις και τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της πανδημίας στη Σάμο», ανέφερε νωρίτερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη .

Ο βουλευτής σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Αρμονία», υποστήριξε ότι επισήμανε στον υφυπουργό ότι το κλείσιμο του νησιού έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη και οι δήμαρχοι, εξαιτίας της διασποράς του ιού σε περιοχές της Σάμου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή