12.9 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Ρεκόρ ανόδου στις τιμές καυσίμων στη Σάμο

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν οι τιμές των καυσίμων για το 2021 εκτροχιάζοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα τιμών, η χώρα μας κατακτά την 4η θέση με την ακριβότερη βενζίνη με τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία να την προπορεύονται.

 

Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των καυσίμων είναι οι φόροι και τα τέλη όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της τιμής. Φυσικά εκτός από τους φορολογικούς λόγους η αύξηση του πληθωρισμού και οι έντονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην απότομη αύξηση των τιμών.

 

Συγκεκριμένα οι αναλυτές αποδίδουν την ραγδαία αύξηση στα καύσιμα σε μια σειρά παραγόντων τονίζοντας πως ο πρωταρχικός ρόλος στην αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι η εκτόξευση των διεθνών τιμών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα οι αναλυτές επισημαίνουν πως η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που ευνοεί φυσικά τις μετακινήσεις όσο και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έχουν συμβάλει σε αυτήν την αύξηση. Την ίδια στιγμή οι πρατηριούχοι αγοράζουν πιο ακριβά τα καύσιμα λόγω της μαζικής περικοπής της παραγωγής πετρελαίου και έτσι οι οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με τις τσουχτερές τιμές των πρατηρίων.

 

Περιοχές με τα πιο μεγάλες διακυμάνσεις τιμών στα καύσιμα στην Ελλάδα

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox.gr, η ελληνική startup που προσφέρει online σύγκριση σε τιμές και καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου, παρουσιάζει την αύξηση στις τιμές των καυσίμων από το 2020 έως σήμερα στη Σάμο με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

 

 

Αλματώδης αυξήσεις στην βενζίνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, φαίνεται πως το 2020 οι τιμές της απλής βενζίνης άγγιζαν το 1,572€/λίτρο. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι τιμές έφτασαν στο 1,685€/λίτρο, ενώ η χρονιά έκλεισε με τους οδηγούς να πληρώνουν για απλή αμόλυβδη 1,820€/λίτρο. Η έκρηξη τιμών ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022 με τους οδηγούς να έρχονται αντιμέτωποι στα πρατήρια καυσίμων με τιμές που εκτοξεύτηκαν στο 1,935€/λίτρο.

 

Εντός της Σάμου υπήρξαν μεγάλες μεταβολές και στην ενισχυμένη βενζίνη των 100 οκτανίων, όπου έκλεισε το 2020 με 1,739€ το λίτρο. Αισθητή αύξηση παρατηρήθηκε τον Ιούνιο του 2021 όπου οι τιμές έφτασαν στο 1,893€/λίτρο, ενώ η τιμή της ενισχυμένης βενζίνης έφτασε τον Δεκέμβριο του 2021 σε τιμές ρεκόρ με 1,969€/το λίτρο. Μέσα σε μόνο δύο μήνες υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση με την αμόλυβδη 100 οκτανίων να φτάνει στα 2,042€.

 

Αυτό σημαίνει πως για ένα μεσαίο αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 50 λίτρων, το οποίο το 2020 γέμιζε απλή βενζίνη με 76,5 ευρώ, σήμερα για να γεμίσει απαιτείται δαπάνη 96,75 ευρώ.

 

Εκτοξευμένη η τιμή και στο πετρέλαιο κίνησης (Biodiesel)

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), ο ΟΠΕΚ παρήγαγε το Δεκέμβριο περίπου 800 χιλιάδες βαρέλια καθημερινά, τα οποία ήταν χαμηλότερα από το στόχο που είχε θέσει. Παράλληλα η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έφερε ένα βήμα πιο κοντά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αυτό το φαινόμενο βέβαια δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά απασχολεί την αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως.

 

Οι τιμές του πετρελαίου εντός της Σάμου αυξήθηκαν μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020 φτάνοντας τον Δεκέμβριο στο 1,278€/λίτρο κάνοντας ράλι προς το 1,520€/λίτρο τον Δεκέμβριο του 2021. Μάλιστα τον Φεβρουάριο που διανύουμε, οι τιμές εκτοξεύτηκαν και οι οδηγοί που χρησιμοποιούν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είδαν τις τιμές να φτάνουν στο 1,649€/λίτρο.

Καταστροφική διάκριση για την Ελλάδα στο Υγραέριο Κίνησης (Autοgas)

Η αύξηση στην τιμή όλων των καυσίμων δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το υγραέριο (LPG), με αποτέλεσμα η τιμή του στην Ελλάδα να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου. Όπως δείχνουν τα δεδομένα στην χώρα μας έχουμε το 2ο ακριβότερο υγραέριο κίνησης παγκοσμίως με μέση τιμή λίτρου να φτάνει έως 1,138€/λίτρο ενώ τον Ιούνιο του 2020 ήταν μόλις 0,815€/λίτρο.

 

Ράλι τιμών στα καύσιμα εντός της Σάμου τους τελευταίους 4 μήνες

Συνεχίζεται το Ράλι τιμών με την τιμή στην απλή αμόλυβδη να φτάνει από 1,830€/λίτρο στο 1,935€/λίτρο ενώ παράλληλα η ενισχυμένη βενζίνη να ξεπερνάει τα 2€/λίτρο μέσα στον Φεβρουάριο. Η μέση τιμή για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων αγγίζει το 1,649€/λίτρο από 1,527€/λίτρο που ήταν το Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι οι τιμές του υγραερίου που  έφτασε στο 1,138€/λίτρο.

 

Μονόδρομος για τους καταναλωτές η online σύγκριση για πρατήριο καυσίμων
Με την σύγκριση στις τιμές των καυσίμων, ένας οδηγός μπορεί να κερδίσει έως και 12% στην βενζίνη του, μπαίνοντας στην πλατφόρμα του Υπουργείου Aνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο http://www.fuelprices.gr/ Ένας οδηγός λοιπόν, με το να κάνει πολύ συχνά σύγκριση τιμών στα καύσιμα, μπορεί να εντοπίσει το πιο συμφέρον πρατήριο καυσίμων και ειδικά αν το “γεμίσει’’ στην ημέρα που έχουν την εβδομαδιαία προσφορά να εξοικονομήσει σημαντικό ποσό χρημάτων.

 

 

*Μεθοδολογία έρευνας

Το ερευνητικό πρόβλημα που εξετάζει αυτή η έρευνα είναι η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των τιμών των διαφόρων ειδών καυσίμου για την χρονική περίοδο από Ιανουάριο 2020 έως Φεβρουάριο 2022. Η έρευνα βασίστηκε σε δευτερογενή ποσοτικά δεδομένα (υφιστάμενα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί ή/και δημοσιευθεί προκειμένου να τροφοδοτήσουν ένα ή περισσότερα ερευνητικά θέματα) που συλλέχθηκαν από τον ιστότοπο fuelprices.gr του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι τιμές που αναγράφονται στα γραφήματα είναι οι τιμές της τελευταίας εβδομάδας του εκάστοτε αντίστοιχου μήνα.

 

Related posts

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin