Connect with us

Πολιτιστικά

Σάμος: «….Και ορνίθων φέρει γάλα»

Published

on

Γαστρονομικό ταξίδι στη Σάμο

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η Σάμος αναδείχθηκε «πολίων πασέων πρώτη, Ελληνίδων και βαρβάρων», ενώ η φράση που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται για να δηλώσει την ευημερία ενός τόπου «…και του πουλιού το γάλα» είναι μια φράση καταγεγραμμένη στα «Γεωγραφικά» του Στράβωνα. Χαρακτηρίζει τη Σάμο «ευδαίμονα» καθώς, «…ἐκ τοῦ τοὺς ἐπαινοῦντας μὴ ὀκνεῖν ἐφαρμόττειν αὐτῆι τὴν λέγουσαν παροιμίαν ὅτι φέρει καὶ ὀρνίθων γάλα».

Δεν είναι σίγουρο εάν σήμερα, στα τοπικά προϊόντα που παράγονται περιλαμβάνεται και «γάλα ορνίθων», είναι ωστόσο εμφανές πως η ποιότητα των πρωτογενών υλικών, το μεράκι των ανθρώπων που καλλιεργούν τη γη και η έμπνευση των δημιουργών των τοπικών προϊοντων, δίνουν είδη υψηλής διατροφικής αξίας και σημασίας.

Το νησί της Σάμου διαθέτει εκτός της μακραίωνης και σημαντικής ιστορίας, μια αξιοθαύμαστη ποικιλία εξαιρετικών διατροφικών προϊόντων και μια κουζίνα με νησιώτικα χαρακτηριστικά, πλούσια σε γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία. Για αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης της διατροφικής παράδοσης και κουλτούρας του νησιού μέσω του συνδυασμού γεύσεων, αρωμάτων και περίτεχνων συνταγών.  Το παραγόμενο αποτέλεσμα φαίνεται να ικανοποιεί τους γευστικούς κάλυκες ακόμη και των πιο απαιτητικών εκλεκτοφάγων, δημιουργώντας νέα γαστρονομικά μονοπάτια, άρρηκτα συνδεδεμένα με το σύγχρονο προφίλ της υγιεινής διατροφής.

Τα μοναδικά σε ποιότητα φαγητά, συνδυάζονται με τη θαλπωρή της φιλοξενίας των Σαμιωτών καθώς και με την ιδιαίτερη νοοτροπία, συμπεριφορά και στάση απέναντι στο γενικότερο πλαίσιο της διατροφής προσφέρουν μια ολοκληρωμένη αίσθηση ευτυχίας, ευχαρίστησης και ευδαιμονίας στον επισκέπτη. Πραγματικά πλούσια, γενναιόδωρη και δίφορη αυτή η γωνία του Αιγαίου προσφέρει απλόχερα τους καλύτερους καρπούς της, λαχανικά, φρούτα, μυρωδικά, που ξεχειλίζουν από φρεσκάδα, χρώματα, αρώματα και θρεπτική αξία, γεγονός που ώθησε τους αρχαίους να χαρακτηρίσουν τη Σάμο, ως ‘Νήσο των Μακάρων’ (δηλ. τόπος ευδαιμονίας) όπου έβρισκες και τα πιο δυσεύρετα αγαθά ακόμη και ‘του πουλιού το γάλα’!

Πριν προχωρήσουμε όμως στην τοπική κουζίνα αξίζει να αναφερθούμε επιγραμματικά στον φιλόσοφο που με τη πολυσχιδή του δράση σημάδευσε όχι μόνο το νησί της Σάμου αλλά και ολόκληρο τον κόσμο: τον Πυθαγόρα.  Αν και, γνωστός, κυρίως για το μαθηματικό του θεώρημα, φαίνεται να είχε καθοριστική συμβολή στην υγεία και την ευζωία των ανθρώπων μέσω ειδικών κανόνων διατροφικής συμπεριφοράς. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος αλλά και οι μαθητές του ακολουθούσαν μια λιτή και άκρως φυτοφαγική διατροφή με πλήρη αποκλεισμό της κατανάλωσης ζωικών τροφών, καθιστώντας τον σήμερα τον ‘πατέρα της φυτοφαγίας’. Για λόγους κυρίως ηθικούς και θρησκευτικούς, ο μεγάλος φιλόσοφος απέρριπτε το κρέας και το ψάρι, και από τα  φυτικά προϊόντα απαγόρευε την κατανάλωση κουκιών (λόγω δηλητηρίασης-κυάμωσης). Πίστευε στην ολοκληρωμένη οντότητα, στην ύπαρξη ενός υγιούς και καλού μυαλού, μέσα σε ένα υγιές σώμα. Θεωρούσε την πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου τόσο σημαντική όσο και την σωστή και συνειδητή διατροφή θεσπίζοντας τους κανόνες της Πυθαγόρειας Διατροφής, η οποία βασιζόταν σε μια ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά με αρμονία, εγκράτεια και αυτοέλεγχο.  Απώτερος σκοπός ήταν η ενίσχυση της φυσικής γραμμής άμυνας του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες και της επίτευξης της πολυπόθητης πνευματικής ισορροπίας, μέσω των τροφών.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εφαρμογής της διδασκαλίας του Πυθαγόρα που αφορά το μέτρο, την εγκράτεια και τη δικαιοσύνη στην κατανάλωση τροφής ή ποτού, αποτελεί η ‘Δίκαια Κούπα’.

Από την τεράστια ποικιλία των τοπικών φαγητών επιλέξαμε εκείνα που αναδεικνύουν τη νοστιμιά των εξαιρετικών πρώτων υλών, και μέσω εύστροφων συνταγών φέρνουν στην επιφάνεια τα κρυφά νοήματα της διατροφικής παράδοσης της Σάμου (με αρκετές  επιρροές από τη γειτονική Μικρά Ασία).

Αν για κάποιο προϊόν φημίζεται η Σάμος αυτό είναι το μοσχάτο κρασί της, το οποίο ξεχωρίζει εδώ και 3.000 χρόνια για τη μοναδική του γεύση, την απαράμιλλη ποιότητα  και τα πλούσια φρουτώδη αρώματα.  Το μικρόρωγο αυτό σταφύλι καλλιεργείται σε πεζούλες ορεινών περιοχών, ενώ το παραγόμενο κρασί έχει αποκτήσει από πολύ νωρίς πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης καθώς και πολυάριθμα κορυφαία βραβεία γεύσης σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καθολική αλλά και η Ορθόδοξη εκκλησία χρησιμοποιούν συχνά το Σαμιώτικο κρασί στη Θεία Ευχαριστία, ενώ όσοι το γεύονται για πρώτη φορά στο νησί δηλώνουν αυθόρμητα ότι ‘με αυτά τα κρασιά νιώθει κανείς θεός’.

Τέλος, η μεγάλη γκάμα των οίνων π.χ. γλυκών, ξηρών, ημίξηρων καθώς και η τοπική ‘σούμα’ μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός από συνοδευτικό του γεύματος και ως συστατικό μαγειρικών συνταγών μεταλλάσσοντας θεαματικά το γευστικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΚΡΑΣΙ ΛΕΥΚΟ, ΜΟΣΧΑΤΟ
Θερμίδες  123 kcal/150gr
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ               8.0 gr  Ø 3%ΠΡΩΤΕΪΝΗ                         0.0 gr Ø 0%
ΛΙΠΟΣ                                  0.0 gr Ø 0%
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες. ΠΗΓΗ: nutritiondata.com

Διατροφικό σχόλιο: Η κατανάλωση κρασιού στη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση (1 ποτήρι για τις γυναίκες και 1-2 ποτήρια για τους άνδρες έχει ήπια καρδιοπροστατευτική δράση.

 

Συνεχίζουμε με το ελαιόλαδο της Σάμου το οποίο ήταν φημισμένο κατά την αρχαιότητα και χρησιμοποιούνταν συχνά ως αγουρέλαιο στις σαλάτες. Η ελιά πάντοτε αποτελούσε σύμβολο σοφίας, αφθονίας, νίκης και υγείας ενώ στις μέρες μας επιβεβαιώνεται η τεράστια θρεπτική αξία με ευεργετική δράση για τον οργανισμό μέσω της τακτικής κατανάλωσής της αλλά και του ελαιόλαδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ντόπια ελιά ή αλλιώς θρούμπα ή χαμάδα που μαζεύεται με τα χέρια από το έδαφος, αφού ωριμάσει και πέσει από το έδαφος, είναι από τις λίγες ελιές που μπορεί να καταναλωθούν απευθείας χωρίς καμία επεξεργασία ή ξεπίκρισμα!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΧΕΙΑΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Θερμίδες  119 kcal/14gr
ΛΙΠΟΣ                                     14 gr Ø 21%
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ Λ.Ο                  2,0 gr  Ø 9%ΜΟΝΑΚΟΡΕΣΤΑ  Λ.Ο           9,8 gr

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ Λ.Ο            1,4 gr

ΦΥΤΟΣΤΕΡΟΛΕΣ                  29,8 mg

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ                       0,0 mg Ø 0%ΠΡΩΤΕΪΝΗ                              0,0 gr Ø 0%

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ                    0,0 gr  Ø 0%

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ                        0,0mg Ø 0%

ΒΙΤΑΜΙΝΗ K                        8,1 mcgØ10%BITAMINH Ε ( Α.Τocop)    1,9  mg Ø10%
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες. ΠΗΓΗ: nutritiondata.com

Διατροφικό σχόλιο: Οι πολυφαινόλες, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται προσδίδουν την πολύτιμη προστατευτική και θεραπευτική δράση απέναντι σε νοσήματα φθοράς.

 

Οι 2 εκδοχές της «γιορτής». Δεξιάς η νηστίσιμη με ρεβίθι και αριστερά η παραδοσιακή με κρέας

Ο λόγος τώρα για την περίφημη «Γιορτή» ή «Κισκέκι»  η οποία προσφέρεται δωρεάν, σύμφωνα με την παράδοση αποκλειστικά στις θρησκευτικές εορτές στους πιστούς. Πρόκειται για ένα έθιμο με ρίζες από την Μικρά Ασία. Είναι εντυπωσιακή η φιλοσοφία του ταυτόχρονου κεράσματος ενός συγκεκριμένου φαγητού σε όλους τους παρευρισκόμενους,  (προσφορά ενός ή περισσοτέρων πιστών κάθε φορά) προς τιμή  του εορταζόμενου Αγίου. Το μεράκι και οι έννοιες της ισότητας, της γενναιοδωρίας, του μοιράσματος και της αγάπης προς το συνάνθρωπο και τις αξίες της ζωής, χωρούν όλες σε αυτό το παραδοσιακό πιάτο!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΣΑΜΙΩΤΙΚΗ ‘ΓΙΟΡΤΗ’
Θερμίδες  353 kcal/200gr
ΠΡΩΤΕΪΝΗ              __ _    24 gr Ø 49%ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ              60 gr  Ø 20%
ΛΙΠΟΣ                                      3 gr Ø 5%ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ                 37 mg Ø 12%

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ Λ.Ο.               1 gr Ø  4%

ΝΑΤΡΙΟ                           467 mg Ø 19%
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ                         1gr Ø 4%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C                    4.4mg  Ø 7%ΝΙΑΣΙΝΗ                         7.6  mg Ø  38%

ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ              0.4  mg Ø 25%

ΘΕΙΑΜΙΝΗ                        0,4 mgØ 28%

BITAMINH B6                  0.4 mg Ø 20%

BITAMINH B12            0.7 mcg Ø  12%

ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ             47.3 mcg Ø  12%

ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ               0.8 mg Ø 8%

ΑΣΒΕΣΤΙΟ                        48.2 mg Ø 5%

ΚΑΛΙΟ                               665mg Ø 19%

ΣΙΔΗΡΟΣ                            4,6mg Ø 26%

ΣΕΛΗΝΙΟ                   74.4  mcgØ 106%

ΦΩΣΦΟΡΟΣ                   522mg Ø 52%

ΜΑΓΓΑΝΙΟ                    2.4 mg Ø 120%

ΜΑΓΝΗΣΙΟ                    116 mg Ø  29%

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ               5.9mg Ø 39%

ΧΑΛΚΟΣ                            0.6mg Ø 31%

Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες. ΠΗΓΗ: nutritiondata.com

Φτιάχνεται από ντόπια εκλεκτά υλικά: κρέας (συνήθως  κατσικάκι), κρεμμύδια και σπασμένο ή ολόκληρο σιτάρι (αντίστοιχα της ονομασίας), ενώ η παρασκευή του περιλαμβάνει περίτεχνες και κοπιαστικές διαδικασίες. Μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά για 12 ώρες, όλο το βράδυ σε μεγάλες ποσότητες  και τεράστια καζάνια στον περίγυρο της εκκλησίας, ενώ ανακατεύεται με ξύλινα κουπιά βάρκας. Σερβίρεται στους πιστούς ζεστή, έχοντας μια μαστιχωτή υφή και πλούσια γεμάτη γεύση, το επόμενο πρωί μετά το τέλος της θείας λειτουργίας. Υπάρχει και η νηστίσιμη εκδοχή στην οποία τα ρεβίθια αντικαθιστούν το κρέας.

Διατροφικά σχόλια: 1. μεγάλη η θρεπτική αξία της ‘γιορτής’ καθώς πρόκειται για ένα πλήρες φαγητό πλούσιο σε μακρο και μικρο-θρεπτικά συστατικά αλλά και σε ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα καλύπτει το 50% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε πρωτεΐνη καθώς περιέχει αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγγάνιο και σελήνιο). 2. Ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο νηστείας (όπου κυριαρχούν οι φυτικές τροφές), η κατανάλωση της ‘γιορτής’ αποτελεί την ιδανική μετάβαση στις ζωικές τροφές λόγω της ισορροπημένης σύστασης (πρωτεΐνη-λίπος-άμυλο-φυτικές ίνες) της υψηλής θερμιδικής απόδοσης (353 θερμίδες) αλλά και της κατάλληλης υφής.

Συνεχίζουμε με τις τηγανιτές ή κατιμέρια: έτσι ονομάζεται ένα παραδοσιακό θρεπτικό ‘σνακ’, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί είτε ως γλυκό είτε ως αλμυρό από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Με ρίζες από το παρελθόν, προσφέρεται συχνά στις οικογενειακές χαρές ή σε γιορτές, ενώ σερβίρεται στη γλυκιά εκδοχή με μέλι ή πετιμέζι και στην αλμυρή εκδοχή με λευκό ή κίτρινο τυρί.  Αποτελούνται από ντόπιο ζυμάρι (αλεύρι, μαγιά) και τηγανίζεται σε ντόπιο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το κυκλικό τους σχήμα θυμίζει τη μυλόπετρα που αλέθει το σιτάρι.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΤΗΓΑΝΙΤΑ (ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΥΡΙ)
Θερμίδες  179 kcal/74gr
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ              31 gr  Ø 10%ΠΡΩΤΕΪΝΗ              __  __    7 gr Ø 13%
ΛΙΠΟΣ                                      3 gr Ø 4%ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ                 10 mg Ø 3%

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ Λ.Ο.               2 gr Ø 8%

ΝΑΤΡΙΟ                             89 mg Ø 4%
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ                         1gr Ø 4%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α                    50.0 IU Ø 1%ΝΙΑΣΙΝΗ                          1.0  mg Ø  5%

ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ                0.1  mg Ø  7%

ΘΕΙΑΜΙΝΗ                         0,1 mgØ 7%

BITAMINH B6                    0.0 mg Ø 2%

BITAMINH B12               0.1 mcg Ø  2%

ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ               17.2 mcg Ø  4%

ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ               0.2 mg Ø 2%

ΑΣΒΕΣΤΙΟ                        68.7 mg Ø 7%

ΚΑΛΙΟ                              74.4 mg Ø 2%

ΣΙΔΗΡΟΣ                            0,5mg Ø 3%

ΣΕΛΗΝΙΟ                      15.3  mcgØ 22%

ΦΩΣΦΟΡΟΣ                   92 mg Ø 9 %

ΜΑΓΓΑΝΙΟ                      0.3 mg Ø  14%

ΜΑΓΝΗΣΙΟ                     12.8 mg Ø 3 %

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ                 0.6 mg Ø 4 %

ΧΑΛΚΟΣ                               0.1mg Ø 3 %

Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες. ΠΗΓΗ: nutritiondata.com

 

Διατροφικό σχόλιο: Το έδεσμα αυτό μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό ή ως ενδιάμεσο σνακ εφόσον έχει μικρή θερμιδική αξία (179 θερμίδες) αλλά μεγάλη θρεπτική αξία (πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες ασβέστιο και ιχνοστοιχεία) γεγονός  που βοηθά στην τόνωση του οργανισμού στο ξεκίνημα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τελειώνουμε με το σήμα κατατεθέν της Σαμιώτικης κουζίνας όσον αφορά το κυρίως γεύμα: την κατσικίσια πλάτη γεμιστή. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύεται στις χαρές και τους γάμους, ενώ θέλει αρκετή προετοιμασία, που τελικά η πλούσια γεύση του αποζημιώνει όλο τον κόπο της ενασχόλησης. Η κατσικίσια πλάτη γεμίζεται με γέμιση η οποία αποτελείται κυρίως από ρύζι, λεπτοκομμένη συκωταριά και μυρωδικά ενώ μαγειρεύεται για 3-4 ώρες στο φούρνο. Το αποτέλεσμα είναι τόσο νόστιμο που κάνει όλες τις αισθήσεις να είναι σε υπερδιέγερση καθώς συνοδεύεται από το ντόπιο κρασί.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΚΑΤΣΙΚΙΣΙΑ ΠΛΑΤΗ ΓΕΜΙΣΤΗ

ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Θερμίδες 529 kcal/450gr
ΠΡΩΤΕΪΝΗ              _ _     50gr Ø 100%ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ              41 gr  Ø 14%
ΛΙΠΟΣ                                  16 gr Ø 25%ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ               177 mg Ø 59%

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ Λ.Ο.              5 gr Ø  24%

ΝΑΤΡΙΟ                           556 mg Ø 23%
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ                        4gr Ø 18%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α                 3771 IU  Ø 75%ΒΙΤΑΜΙΝΗ C                  34.3mg  Ø 57%

ΒΙΤΑΜΙΝΗ E                    1.2mg  Ø 6%

ΒΙΤΑΜΙΝΗ K                 7.7 mcg  Ø 10%

ΝΙΑΣΙΝΗ                       12.6  mg Ø  63%

ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ              1.6  mg Ø 96%

ΘΕΙΑΜΙΝΗ                        0,5 mgØ 33%

BITAMINH B6                  0.6 mg Ø 30%

BITAMINH B12        14.5 mcg Ø  242%

ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ             111 mcg Ø  28%

ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ              1.5 mg Ø 15%

ΑΣΒΕΣΤΙΟ                        61.6 mg Ø 6%

ΚΑΛΙΟ                           1597 mg Ø 46%

ΣΙΔΗΡΟΣ                          9.3 mg Ø 52%

ΣΕΛΗΝΙΟ                   33.2  mcgØ 47%

ΦΩΣΦΟΡΟΣ                   555mg Ø 56%

ΜΑΓΓΑΝΙΟ                     0.6 mg Ø 28%

ΜΑΓΝΗΣΙΟ                  44.2 mg Ø  11%

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ             10.1 mg Ø 67%

ΧΑΛΚΟΣ                            1.7mg Ø 86%

Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες. ΠΗΓΗ: nutritiondata.com

 

Διατροφικό σχόλιο: Σερβίρεται ως κυρίως γεύμα καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές και θρεπτικές ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη που περιέχεται καλύπτει το 100% των ημερήσιων αναγκών, ενώ και οι βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη Α, C, Β12, ριβοφλαβίνη), τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (π.χ. σίδηρος, ψευδάργυρος, χαλκός, φώσφορος) φαίνεται ότι καλύπτουν, τις περισσότερες φορές, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των αντίστοιχων ημερήσιων θρεπτικών αναγκών.

Η κουζίνα της Σάμου είναι πιο νόστιμη και θρεπτική όταν μοιράζεται με την οικογένεια, με φίλους και εκλεκτούς ομοτράπεζους, με τα αδιαμφισβήτητα οφέλη της να οδηγούν με ‘μαθηματική ακρίβεια’ στην ευζωία και τη μακροζωία. Δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το πανέμορφο νησί και να δοκιμάσετε αληθινές γεύσεις γεμάτες γνώση και εμπειρία.

  • η διατροφική ανάλυση των τροφίμων έγινε κατά προσέγγιση σύμφωνα με τα τοπικά προϊόντα και συνταγές.

 

Άρθρο του Σαμιώτη διαιτολόγου-διατροφολόγου Παναγιώτη Βαραγιάννη, Μ. Med.Sc, PhD c

Comments

comments

Πολιτιστικά

Ξεκινά τις ηλεκτρονικές εξ αποστάσεως δράσεις του ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου

Published

on

By

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ στην προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των μελών του, τις περίεργες αυτές ημέρες που ζούμε λόγω κορωνοϊού, ξεκινά τις εξ αποστάσεως ηλεκτρονικές του δράσεις, με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού και αντιπροέδρου του Ομίλου, Μάκη Ευαγγέλου.

Ξεκινούν λοιπόν οι προγραμματισμένες ηλεκτρονικές συναντήσεις, αρχικά των μελών του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ που συμμετέχουν στην Ομάδα Παραστάσεων. Πιο συγκεκριμένα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία από το σπίτι τους να συνεχίσουν τις προετοιμασίες (πρόβες) για τη μεγάλη παράσταση που ετοιμάζεται εδώ και μήνες.

Με τον τρόπο αυτό ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ θεωρεί ότι θα συμβάλει τόσο στην καλή ψυχολογία των μελών του, όσο και στην άριστη προετοιμασία της παράστασης του, την οποία με το καλό θα παρουσιάσει στο κοινό όταν ξεπεραστεί όλη αυτή η πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση.

Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες παρόμοιες ηλεκτρονικές δράσεις τόσο για τα μέλη όσο και για τους φίλους του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ.

 

Καλή δύναμη σε όλους, με αισιοδοξία και χαμόγελα.

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Φωτόνησος Τεχνών & Πολιτισμού – Αναβολή προγραμματισμένων εκδηλώσεων

Published

on

By

Η Φωτόνησος Τεχνών & Πολιτισμού, ως πράξη στοιχειώδους κοινωνικής υπευθυνότητας, αναστέλλει τις δράσεις της και αναβάλλει τις εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι εκδηλώσεις με τον φωτογράφο του Φωτογραφικού Κύκλου Στέργιο Παπαδάκη και του φιλολόγου – ιστορικού Δημήτρη Θρασυβούλου θα πραγματοποιηθούν όταν η καθημερινότητά μας επιστέψει σε μία κανονικότητα.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Κανονικά σήμερα η παράσταση «Ο Ψαροτρομάρας» στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Σάμου

Published

on

By

Κανονικά θα  πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη 11 Μαρτίου για μία μόνο παράσταση «Ο Ψαροτρομάρας» στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Σάμου στο Βαθύ στις 18.00 .

Συναγερμός στο Ψαροχώρα! Έρχεται ο Ψαροτρομάρας!
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά μία παράσταση που έγινε θεσμός!

Με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου και μεγάλες κατασκευές! Ένα πρωτοποριακό θέατρο Κούκλας όπου για έκτη συνεχόμενη χρονιά «Ο Ψαροτρομάρας» παρουσιάζεται σε Ελλάδα και εξωτερικό για ηλικίες έως και έκτη δημοτικού!

Λίγα λόγια για το έργο:

«Συναγερμός έχει σημάνει στην Ψαροχώρα, γιατί ο Ψαροτρομάρας είναι προ των πυλών και ετοιμάζεται να χτίσει εκεί το καινούργιο του παλάτι, διώχνοντας τα ψαράκια από τον τόπο τους. Θα μπορέσουν τα ψάρια μαζί με την φίλη τους τη Γοργόνα να σταματήσουν τα επεκτατικά του σχέδια και να τον… ΨΑΡΕΨΟΥΝ;»
Ένα έργο που μιλάει για την δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την οικολογία. Ένα παραμύθι της Φρόσως Χατόγλου που έχει σημειώσει επιτυχία όπου κι αν έχει παρουσιαστεί. Η παράστασή μας περιέχει πολλά ψάρια, τσούχτρες και έναν πολύχρωμο βυθό που θα γεμίσουν την κουκλοθεατρική σκηνή.
Με την τεχνική του μαύρου θεάτρου, εντυπωσιακά σκηνικά και χρώματα, αυτή η παραγωγή του κρητικού θιάσου είναι βέβαιο πως θα μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό των παιδιών και θα εξιτάρει την φαντασία τους!
Αν και η τέχνη του Κουκλοθεάτρου παραπέμπει καμιά φορά το νου των περισσοτέρων σε κάτι “απλοϊκό” με εστίαση στις νηπιακές ηλικίες, εμείς προσπαθούμε ως θίασος να αλλάξουμε αυτή τη λογική και να προσεγγίσουμε μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά μέχρι και έκτης δημοτικού. Το Κουκλοθέατρό μας στηρίζεται στις αρχές του μαύρου θεάτρου, του κόμικ και του ταχυδακτυλουργού. Οι κούκλες είναι μεγάλες και η σκηνή έχει διαστάσεις 5 μέτρα μήκος και 2,20 ύψος. Παρακαλούμε όπως δείτε φωτογραφίες και υλικό στο Facebook και την σελίδα μας www.kouklotheatro.gr!

Είσοδος 7€
Χορηγοί μεταφοράς: BLUESTAR FERRIES

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Περιφερειακά41 λεπτά ago

Η μεγαλύτερη έρευνα για το ελαιόλαδο γίνεται στο Β. Αιγαίο

Σαμιακά2 ώρες ago

Συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά3 ώρες ago

Εξιχνιάστηκε περίπτωση απάτης

Σαμιακά5 ώρες ago

Προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη 1300 ιδιωτών ως Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης

Περιφερειακά5 ώρες ago

Συνεδρίασε το Σ.Ο.Π.Π της Π.Ε. Σάµου για την αποτροπή του Covid-19

Σαμιακά6 ώρες ago

Ελεγχόμενη η μετάβαση των μεταναστών προς την πόλη της Σάμου

Περιφερειακά7 ώρες ago

Ξεκίνησε η λειτουργία του εξωτερικού ιατρείου της Π.Β.Α.  

Δήμος7 ώρες ago

Τι αποφάσισε το Δ.Σ Ανατ. Σάμου για την παραμονή σε καραντίνα των νέων αφίξεων μεταναστών προσφύγων

Σαμιακά9 ώρες ago

Απόδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού

Σαμιακά10 ώρες ago

Άφιξη μεταναστών στη παραλία της Μουρτιάς

Δήμος4 ημέρες ago

Έκκληση του δήμου Ανατολικής Σάμου σε όσους ταξίδεψαν την Παρασκευή 20-03-2020 με το πλοίο της γραμμής από Πειραιά προς Σάμο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Αποτροπή μεταναστών στο στενό της Μυκάλης

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Λυκούργου Λογοθέτη. 19 καταστήματα έβαλαν λουκέτο

Ικαριακά3 ημέρες ago

Ο δήμος Ικαρίας θα κινηθεί νομικά εναντίον του 25χρονου

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

ΖΕΡΒΟΥ – Σχηματίσθηκε δικογραφία σε τουλάχιστον10 άτομα για παρακώλυση συγκοινωνιών

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Κάτοικοι από το μπλόκο : «Μας ξεπουλήσατε!»

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Απαγόρευση ναυσιπλοΐας από Λέσβο μέχρι Σάμο για ανακοπή των ροών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συνοριοφύλακες Σάμου: Στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιτυχόντων (πίνακες)

Αστυνομικά - Λιμενικά6 ημέρες ago

Σάμος: 2 πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση την 25η Μαρτίου

Αστυνομικά - Λιμενικά5 ημέρες ago

«Έπεσαν» τα πρώτα πρόστιμα στη Σάμο σε μετανάστες για παράβαση του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Το πλοίο «Aqua Blue» στη Σάμο για μεταφορά μεταναστών

Δήμος2 εβδομάδες ago

Απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους ευθύνης του Δήμου Αν.Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Αποδοκιμασίες κατοίκων εναντίον του Νότη Μηταράκη για τη νέα δομή μεταναστών

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Λυκούργου Λογοθέτη. 19 καταστήματα έβαλαν λουκέτο

Σαμιακά2 μήνες ago

Η Σάμος έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα

Πολιτικά3 μήνες ago

Χ.Στεφανάδης: Πιστεύω του χρόνου αυτή την εποχή η Σάμος θα είναι ελεύθερη από τους μετανάστες – πρόσφυγες

Σαμιακά3 μήνες ago

ΝΟΔΕ Σάμου. Σε κλίμα ενότητας η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Δήμος3 μήνες ago

Στάντζος από τον λιμένα Μαλαγαρίου : Ζητάμε άμεση και μαζική αποσυμφόρηση τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Σαμιακά3 μήνες ago

Υπό βροχή τελέσθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στη Σάμο

Σαμιακά3 μήνες ago

Στο λιμένα Μαλαγαρίου τα Αρματαγωγά “Χίος και Λέσβος”

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή