Connect with us

Σαμιακά

Σαμιώτικο κρασί και γραβιέρα Νάξου: Μεσογειακός τρόπος να ζεις!

Published

on

 

Υπάρχουν εικόνες, ήχοι και μυρωδιές που όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν τις ξεχνά κανείς! Η μέρα ξεκίνησε νωρίς, με το αυτοκίνητο να ανηφορίζει στους φιδογυριστούς δρόμους της ορεινής Σάμου, εκεί που ο κάματος των αμπελουργών μα και η θυμοσοφία της δημιουργίας, «σκάλισε» στο όρος Άμπελος τις παραδοσιακές πεζούλες ξερολιθιάς, με το μοσχομυριστό σταφύλι της Σάμου, τον «υγρό θησαυρό» του νησιού.

Εκεί, στις «Ψηλές Κορφές» και σε ένα από τα πολλά πατρογονικά κτήματα των καλλιεργητών-μελών του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου, μες στο θρόισμα των αμπελόφυλλων και με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι να λαμπυρίζει στον πρωϊνό ήλιο, οι διακεκριμένοι επισκέπτες είδαν, γεύτηκαν, γνώρισαν την αμπελοοινική παράδοση αιώνων που έχει κάνει τα σαμιώτικα κρασιά, συνώνυμα της ποιότητας!

Εκεί, στα ορεινά αμπελοτόπια και με την απροσποίητη φιλόξενη διάθεση που χαρακτηρίζει τους Σαμιώτες, στρώθηκε ένα αυτοσχέδιο «τραπέζι» με σαμιώτικες τηγανίτες και την ονομαστή Π.Ο.Π γραβιέρα Νάξου, ενώ ολόγλυκα σταφύλια, σύκα και πεπόνια από το μποστάνι, έσμιξαν τα αρώματα και τη γλύκα τους με τα ΠΟΠ κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.

Το ίδιο βράδυ της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020, πάντα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Mediterranean Cheese & Wine» που υλοποιείται από την «Οικονομοτεχνική» για την προβολή και διασύνδεση ΠΟΠ προιόντων από την «καρδιά» της Μεσογείου, τα μοναδικά κρασιά του Ε.Ο.Σ.Σάμου, η αυθεντική γραβιέρα της ΕΑΣ Νάξου και οι «μεσαιωνικού τύπου» οίνοι της Emilia Romana συνδυάστηκαν απολαυστικά με τα σαμιακά αγροτικά προϊόντα, τα οποία μετέτρεψε σε ιδιαίτερες συνταγές σαμιακής κουζίνας, ο chef του εστιατορίου «Ορίζοντας» στον Πλάτανο Σάμου, Βασίλης Σκουρφούντας, με το team του.

«…Παρουσιάζουμε ένα προϊόν που η ιστορία του ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της γεωργίας, του πολιτισμού, της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Κατέχει περίοπτη θέση σε πολλούς πολιτισμούς αλλά και εξέχουσα θέση σε πολλές θρησκείες. Το σαμιώτικο κρασί, που από τον φιλόσοφο και μαθηματικό Πυθαγόρα, συνδέθηκε με την έννοια του μέτρου, την καλή σωματική και ψυχική κατάσταση, αλλά και με την έννοια της μακροζωίας. Το κρασί, σύμφωνα με τον αμερικανό συγγραφέα Νόσσιτερ, είναι το σημείο εκείνο όπου τέμνονται η γεωργία με τον ανθρώπινο πολιτισμό, είναι ένα είδος «υγρής μνήμης» της ανθρωπότητας καθώς ενσαρκώνει την ιστορία του τόπου παραγωγής του, αλλά και των ανθρώπων! Μέσα από το γυαλί μιας φιάλης σαμιώτικου γλυκού κρασιού, μπορούμε να δούμε τις αρχαίες διήρεις «Σάμαινες», με φουσκωμένα τα πανιά να ξεχύνονται στα λιμάνια του τότε υπαρκτού κόσμου, μεταφέροντας τα γλυκά κρασιά της Σάμου. Αδιαμφισβήτητος μάρτυρας το ναυάγιο της Κερύνειας όπου οι οξυπύθμενοι αμφορείς που μετέφερε στα σωθικά του, πριν από 2.500 χρόνια έφεραν τη σφραγίδα «Σάμιοι οίνοι».

Αυτά τόνισε στην εισαγωγική του παρουσίαση ο Διευθυντής Πωλήσεων του ΕΟΣ Σάμου, Τίτος Φραντζής, ενώ από το τμήμα Marketing η Μαργαρίτα Ικαρίου αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα, την προσπάθεια ανάδειξής του ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και το τρίπτυχο που προσδιορίζει την επιτυχία του σαμιώτικου κρασιού, το οποίο δεν είναι άλλο από το μικροκλίμα, το γεωφυσικό ανάγλυφο του νησιού και την εξαίρετη ποιότητα του προϊόντος, σε συνδυασμό με την αγάπη των ανθρώπων που το καλλιεργούν, το οινοποιούν και το εμπορεύονται.

Ο διακεκριμένος chef Ανδρέας Λαγός, με τη γλαφυρότητα και την αμεσότητα του λόγου του, μίλησε «από καρδιάς» για τη γενέτειρά του και τον «υγρό» της θησαυρό, τα κρασιά του Ε.Ο.Σ Σάμου, παρουσιάζοντας τα ποιοτικά και γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των ΠΟΠ κρασιών καθώς και τους αρμονικούς συνδυασμούς τους στη γαστρονομία.

«Τα ΠΟΠ κρασιά του ΕΟΣ Σάμου και η ΠΟΠ γραβιέρα της ΕΑΣ Νάξου, είναι δύο προϊόντα τα οποία χαρίζουν μεγάλες γαστρονομικές απολαύσεις, είτε σε απλό καθημερινό επίπεδο, είτε με την εξεύρεση της τέλειας αντιστοιχίας που μπορεί να προσδώσει ακόμη πιο έντονη γαστρονομική εμπειρία.

Η  γραβιέρα Νάξου και το σαμιώτικο κρασί  κάνουν έναν τέλειο συνδυασμό, καθώς  είναι και τα δύο προϊόντα ζυμώσεων, ωριμάζουν, παλαιώνουν κι έχουν αρώματα και γεύσεις που οφείλονται στην πρώτη ύλη, στην ζύμωση και στην ωρίμανση. Περνάνε από διεργασίες που τους δίνουν ξεχωριστό «χαρακτήρα» και δυνατότητες εξέλιξης. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχουν πολλά «κοινά» ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δημιουργούν ένα άκρως φυσικό ταίριασμα…» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λαγός, ο οποίος δεν παρέλειπε, σε κάθε δημιουργικό πιάτο συνδυασμένο με ένα από τα ΠΟΠ κρασιά του ΕΟΣ Σάμου (Samos Vin Doux, Samos Grand Cru, Samos Anthemis και Samos Nectar), να δίνει επιμέρους γευσιγνωστικές αρμονικές επεξηγήσεις.

«Το σαμιώτικο κρασί του ΕΟΣΣ έχει τη δική του ταυτότητα, τη δική του ιστορία και παράδοση… Έχει έμπνευση, ατμόσφαιρα, χρώματα, φως, μυρωδιές, γεύσεις… Ισχυρή παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα και της αγάπης στη γη και τη φύση…  Είναι ένα ταξίδι στη μεσογειακή διατροφική ποιότητα, ένα ταξίδι στις ρίζες μας…» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λαγός.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων και των αρχών του τόπου καθώς και του επιχειρηματικού κόσμου, διαιτολόγοι και διατροφολόγοι, ιατροί, συγγραφείς και καλλιτέχνες, επαγγελματίες της εστίασης, της ψυχαγωγίας και του τουρισμού καθώς και εκπρόσωποι από το χώρο της οινικής αγοράς.

Η συγγραφέας Έρη Ρίτσου, (κόρη του ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου) περιγράφοντας τη δική της βιωματική εμπειρία από την βραδιά, τόνισε χαρακτηριστικά: «…Αν και Σαμιώτισσα, έχοντας ανατραφεί με γλυκό “δυναμωτικό” σαμιώτικο μοσχάτο, στο οποίο οι παππούδες βουτούσαν μέσα το παξιμάδι και μας έδιναν να δαγκώσουμε για να δυναμώσουμε, δεν είχα ποτέ σκεφτεί πως το γλυκό κρασί μπορεί εκτός από τα φρούτα να συνοδεύει και το φαγητό. Μπορώ λοιπόν να πω πως η εμπειρία του συνδυασμού των γλυκών κρασιών με σαλάτες και φαγητά με τα οποία ταίριαζαν απόλυτα, ήταν πρωτόγνωρη και άκρως διαφωτιστική! Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την άψογη παρουσίαση και τη νέα γνώση που πρόσφεραν. Θα ήταν παράλειψη αν δεν απηύθυνα επίσης θερμές ευχαριστίες στον σεφ Ανδρέα Λαγό για την ουσιαστική συμβολή του στην επιτυχία της εκδήλωσης…»

Η Χρύσα Γιατρά – Μπατζή (Οινολόγος MSc O.I.V. Paris – Sommelier) η οποία παρέστη στην εκδήλωση ως επίτιμη προσκεκλημένη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γνώριζα και δίδασκα το σαμιώτικο μοσχάτο. Η επαφή μου με τους ανθρώπους του, το terroir, τις γεύσεις και τα αρώματα της σαμιακής φύσης, όπως αυτά αποτυπώνονται στα γλυκά κρασιά της Σάμου, είναι υπεράνω πάσης περιγραφής… Είναι εμπειρία!»

 

Comments

comments

Σαμιακά

Παρουσίαση της μηχανής Stirling στο ΕΠΑΛ Σάμου

Published

on

By

Παρουσίαση της μηχανής Stirling και της λειτουργίας της πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Σάμου στα πλαίσια της εκστρατείας της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας 2020 με θέμα «Πράσινη Μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους».

Οι μαθητές του Μηχανολογικού τομέα του Εργαστηριακού Κέντρου του Μαυρογένειου ΕΠΑΛ Σάμου στα πλαίσια του μαθήματος της θερμοδυναμικής κατασκεύασαν ένα κινητήρα stirling ο οποίος λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελείται από ένα κάτοπτρο, πάνω στο οποίο έχουν συγκολληθεί περίπου 1400 καθρεφτάκια τα οποία συγκεντρώνουν την ακτινοβολία του ηλίου στο χώρο της θερμής δεξαμενής, επιτυγχάνοντας θερμοκρασία 500 0C.

O αέρας που βρίσκεται εντός του κυλίνδρου παραλαμβάνει την ενέργεια , συμπιέζεται και αφού μεταφερθεί στη ψυχρή δεξαμενή με τη βοήθεια του εμβόλου διαχωρισμού, εκτονώνεται και παράγει έργο.

Στη συνέχεια ο αέρας ψύχεται, μεταφέρεται στη θερμή δεξαμενή και ο κύκλος ξεκινάει από την αρχή. Ο συγκεκριμένος κινητήρας κατασκευάστηκε από τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου με μηδενικό κόστος, χρησιμοποιώντας τα αναλώσιμα υλικά των εργαστηρίων μας.

Έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην κατανόηση βασικών αρχών της θερμοδυναμικής αλλά και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Λίγα λόγια για την μηχανή Stirling:

Η μηχανή Stirling εφευρέθηκε το 1816 από τον Σκοτσέζο αιδεσιμότατο Dr. Robert Stirling και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1818. Είναι μία κλειστή μηχανή αερίου, δηλαδή παράγει έργο με θέρμανση και ψύξη τις ίδιας μάζας αερίου και δεν ανταλλάσει αέριο ούτε με την ψυχρή ούτε με την θερμή πηγή, αλλά μόνο θερμότητα.

Αποτελείται από δύο έμβολα, το έμβολο διαχωρισμού το οποίο μεταφέρει τη μάζα του εργαζόμενου αερίου από το χώρο της θερμής δεξαμενής στο χώρο της ψυχρής δεξαμενής και αντίστροφά και το έμβολο ισχύος που παράγει το έργο. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μηχανής είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε καύσιμο.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Σε δύο 24ωρες απεργίες προχωρούν οι δικαστικοί υπάλληλοι Σάμου

Published

on

By

Σε δύο 24ωρες απεργίες προχωρούν οι δικαστικοί υπάλληλοι Σάμου τη Δευτέρα, 28, και την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, ημέρες που γίνεται η συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σάμου (Μεταβατική έδρα Αγίου Κηρύκου) και η εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων του Ειρηνοδικείου Αγίου Κηρύκου αντίστοιχα.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Σάμου αναφέρει πως «έχει παρέλθει ένας χρόνος κατά τον οποίο ο Σύλλογος μεταχειριζόμενος κάθε δυνατό τρόπο και μέσο προσπάθησε να κινητοποιήσει τους υπεύθυνους, προκειμένου να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν τις δικαστικές υπηρεσίες του νομού Σάμου. Δυστυχώς, όμως, αντί να δούμε την επίλυση αυτών των προβλημάτων, βιώνουμε την περαιτέρω  επιδείνωσή τους, καθώς νέες συνταξιοδοτήσεις στο πρωτοδικείο Σάμου και στο Ειρηνοδικείο Αγίου Κηρύκου και συνταξιοδοτήσεις που επίκεινται στο προσεχές διάστημα στην Εισαγγελία και στο Ειρηνοδικείο Σάμου, έχουν μειώσει το ήδη λειψό και πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των υπηρεσιών προσωπικό, παρά τη φιλότιμη και υπεράνθρωπη προσπάθειά του”.

Ο Σύλλογος ζητά την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες της Σάμου και επισημαίνει πως κατά τις ημέρες της απεργίας θα υπάρξει το καθορισμένο από τον Νόμο προσωπικό ασφαλείας.

 

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή