Connect with us

Σαμιακά

Σαμιώτικο κρασί και γραβιέρα Νάξου: Μεσογειακός τρόπος να ζεις!

Published

on

 

Υπάρχουν εικόνες, ήχοι και μυρωδιές που όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν τις ξεχνά κανείς! Η μέρα ξεκίνησε νωρίς, με το αυτοκίνητο να ανηφορίζει στους φιδογυριστούς δρόμους της ορεινής Σάμου, εκεί που ο κάματος των αμπελουργών μα και η θυμοσοφία της δημιουργίας, «σκάλισε» στο όρος Άμπελος τις παραδοσιακές πεζούλες ξερολιθιάς, με το μοσχομυριστό σταφύλι της Σάμου, τον «υγρό θησαυρό» του νησιού.

Εκεί, στις «Ψηλές Κορφές» και σε ένα από τα πολλά πατρογονικά κτήματα των καλλιεργητών-μελών του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου, μες στο θρόισμα των αμπελόφυλλων και με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι να λαμπυρίζει στον πρωϊνό ήλιο, οι διακεκριμένοι επισκέπτες είδαν, γεύτηκαν, γνώρισαν την αμπελοοινική παράδοση αιώνων που έχει κάνει τα σαμιώτικα κρασιά, συνώνυμα της ποιότητας!

Εκεί, στα ορεινά αμπελοτόπια και με την απροσποίητη φιλόξενη διάθεση που χαρακτηρίζει τους Σαμιώτες, στρώθηκε ένα αυτοσχέδιο «τραπέζι» με σαμιώτικες τηγανίτες και την ονομαστή Π.Ο.Π γραβιέρα Νάξου, ενώ ολόγλυκα σταφύλια, σύκα και πεπόνια από το μποστάνι, έσμιξαν τα αρώματα και τη γλύκα τους με τα ΠΟΠ κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.

Το ίδιο βράδυ της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020, πάντα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Mediterranean Cheese & Wine» που υλοποιείται από την «Οικονομοτεχνική» για την προβολή και διασύνδεση ΠΟΠ προιόντων από την «καρδιά» της Μεσογείου, τα μοναδικά κρασιά του Ε.Ο.Σ.Σάμου, η αυθεντική γραβιέρα της ΕΑΣ Νάξου και οι «μεσαιωνικού τύπου» οίνοι της Emilia Romana συνδυάστηκαν απολαυστικά με τα σαμιακά αγροτικά προϊόντα, τα οποία μετέτρεψε σε ιδιαίτερες συνταγές σαμιακής κουζίνας, ο chef του εστιατορίου «Ορίζοντας» στον Πλάτανο Σάμου, Βασίλης Σκουρφούντας, με το team του.

«…Παρουσιάζουμε ένα προϊόν που η ιστορία του ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της γεωργίας, του πολιτισμού, της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Κατέχει περίοπτη θέση σε πολλούς πολιτισμούς αλλά και εξέχουσα θέση σε πολλές θρησκείες. Το σαμιώτικο κρασί, που από τον φιλόσοφο και μαθηματικό Πυθαγόρα, συνδέθηκε με την έννοια του μέτρου, την καλή σωματική και ψυχική κατάσταση, αλλά και με την έννοια της μακροζωίας. Το κρασί, σύμφωνα με τον αμερικανό συγγραφέα Νόσσιτερ, είναι το σημείο εκείνο όπου τέμνονται η γεωργία με τον ανθρώπινο πολιτισμό, είναι ένα είδος «υγρής μνήμης» της ανθρωπότητας καθώς ενσαρκώνει την ιστορία του τόπου παραγωγής του, αλλά και των ανθρώπων! Μέσα από το γυαλί μιας φιάλης σαμιώτικου γλυκού κρασιού, μπορούμε να δούμε τις αρχαίες διήρεις «Σάμαινες», με φουσκωμένα τα πανιά να ξεχύνονται στα λιμάνια του τότε υπαρκτού κόσμου, μεταφέροντας τα γλυκά κρασιά της Σάμου. Αδιαμφισβήτητος μάρτυρας το ναυάγιο της Κερύνειας όπου οι οξυπύθμενοι αμφορείς που μετέφερε στα σωθικά του, πριν από 2.500 χρόνια έφεραν τη σφραγίδα «Σάμιοι οίνοι».

Αυτά τόνισε στην εισαγωγική του παρουσίαση ο Διευθυντής Πωλήσεων του ΕΟΣ Σάμου, Τίτος Φραντζής, ενώ από το τμήμα Marketing η Μαργαρίτα Ικαρίου αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα, την προσπάθεια ανάδειξής του ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και το τρίπτυχο που προσδιορίζει την επιτυχία του σαμιώτικου κρασιού, το οποίο δεν είναι άλλο από το μικροκλίμα, το γεωφυσικό ανάγλυφο του νησιού και την εξαίρετη ποιότητα του προϊόντος, σε συνδυασμό με την αγάπη των ανθρώπων που το καλλιεργούν, το οινοποιούν και το εμπορεύονται.

Ο διακεκριμένος chef Ανδρέας Λαγός, με τη γλαφυρότητα και την αμεσότητα του λόγου του, μίλησε «από καρδιάς» για τη γενέτειρά του και τον «υγρό» της θησαυρό, τα κρασιά του Ε.Ο.Σ Σάμου, παρουσιάζοντας τα ποιοτικά και γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των ΠΟΠ κρασιών καθώς και τους αρμονικούς συνδυασμούς τους στη γαστρονομία.

«Τα ΠΟΠ κρασιά του ΕΟΣ Σάμου και η ΠΟΠ γραβιέρα της ΕΑΣ Νάξου, είναι δύο προϊόντα τα οποία χαρίζουν μεγάλες γαστρονομικές απολαύσεις, είτε σε απλό καθημερινό επίπεδο, είτε με την εξεύρεση της τέλειας αντιστοιχίας που μπορεί να προσδώσει ακόμη πιο έντονη γαστρονομική εμπειρία.

Η  γραβιέρα Νάξου και το σαμιώτικο κρασί  κάνουν έναν τέλειο συνδυασμό, καθώς  είναι και τα δύο προϊόντα ζυμώσεων, ωριμάζουν, παλαιώνουν κι έχουν αρώματα και γεύσεις που οφείλονται στην πρώτη ύλη, στην ζύμωση και στην ωρίμανση. Περνάνε από διεργασίες που τους δίνουν ξεχωριστό «χαρακτήρα» και δυνατότητες εξέλιξης. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχουν πολλά «κοινά» ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δημιουργούν ένα άκρως φυσικό ταίριασμα…» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λαγός, ο οποίος δεν παρέλειπε, σε κάθε δημιουργικό πιάτο συνδυασμένο με ένα από τα ΠΟΠ κρασιά του ΕΟΣ Σάμου (Samos Vin Doux, Samos Grand Cru, Samos Anthemis και Samos Nectar), να δίνει επιμέρους γευσιγνωστικές αρμονικές επεξηγήσεις.

«Το σαμιώτικο κρασί του ΕΟΣΣ έχει τη δική του ταυτότητα, τη δική του ιστορία και παράδοση… Έχει έμπνευση, ατμόσφαιρα, χρώματα, φως, μυρωδιές, γεύσεις… Ισχυρή παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα και της αγάπης στη γη και τη φύση…  Είναι ένα ταξίδι στη μεσογειακή διατροφική ποιότητα, ένα ταξίδι στις ρίζες μας…» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λαγός.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων και των αρχών του τόπου καθώς και του επιχειρηματικού κόσμου, διαιτολόγοι και διατροφολόγοι, ιατροί, συγγραφείς και καλλιτέχνες, επαγγελματίες της εστίασης, της ψυχαγωγίας και του τουρισμού καθώς και εκπρόσωποι από το χώρο της οινικής αγοράς.

Η συγγραφέας Έρη Ρίτσου, (κόρη του ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου) περιγράφοντας τη δική της βιωματική εμπειρία από την βραδιά, τόνισε χαρακτηριστικά: «…Αν και Σαμιώτισσα, έχοντας ανατραφεί με γλυκό “δυναμωτικό” σαμιώτικο μοσχάτο, στο οποίο οι παππούδες βουτούσαν μέσα το παξιμάδι και μας έδιναν να δαγκώσουμε για να δυναμώσουμε, δεν είχα ποτέ σκεφτεί πως το γλυκό κρασί μπορεί εκτός από τα φρούτα να συνοδεύει και το φαγητό. Μπορώ λοιπόν να πω πως η εμπειρία του συνδυασμού των γλυκών κρασιών με σαλάτες και φαγητά με τα οποία ταίριαζαν απόλυτα, ήταν πρωτόγνωρη και άκρως διαφωτιστική! Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την άψογη παρουσίαση και τη νέα γνώση που πρόσφεραν. Θα ήταν παράλειψη αν δεν απηύθυνα επίσης θερμές ευχαριστίες στον σεφ Ανδρέα Λαγό για την ουσιαστική συμβολή του στην επιτυχία της εκδήλωσης…»

Η Χρύσα Γιατρά – Μπατζή (Οινολόγος MSc O.I.V. Paris – Sommelier) η οποία παρέστη στην εκδήλωση ως επίτιμη προσκεκλημένη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γνώριζα και δίδασκα το σαμιώτικο μοσχάτο. Η επαφή μου με τους ανθρώπους του, το terroir, τις γεύσεις και τα αρώματα της σαμιακής φύσης, όπως αυτά αποτυπώνονται στα γλυκά κρασιά της Σάμου, είναι υπεράνω πάσης περιγραφής… Είναι εμπειρία!»

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Γυναίκα θετική στον Covid-19 γέννησε στο νοσοκομείο Σάμου

Published

on

By

Το νεογνό χαίρει άκρας υγείας και θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες σε έλεγχο για covid-19.

Ένα κοριτσάκι γέννησε σήμερα γυναίκα αλλοδαπή θετική στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 , στο Νοσοκομείο Σάμου.

Η αλλοδαπή η οποία ήταν στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης και διέμενε στο ΚΥΤ Σάμου,προσήλθε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε τεστ για κορωνοϊό, στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου το οποίο και βγήκε θετικό.

Ο διοικητής του Νοσοκομείο Σάμου, Νίκος Στεφάνης σε ανάρτηση του στο facebook αναφέρθηκε στη διαχείριση του περιστατικού:

«Είμαι υπερήφανος για το Ιατρικό, το Νοσηλευτικό, το Διοικητικό και Λοιπό προσωπικό του Γ.Ν. Σάμου.
Απέδειξαν ότι σήμερα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Γυναίκα στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης προσήλθε στο νοσοκομείο μας σήμερα το μεσημέρι για να γεννήσει. Προερχόμενη από το ΚΥΤ υποβλήθηκε σε έλεγχο για covid-19.
Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για τοκετό με θετικό κρούσμα αφού το τεστ ήταν θετικό.
Διαμορφώθηκε ειδικός χώρος μέσα σε 30 λεπτά για να γίνει η διαδικασία του τοκετού. Ο Ιατρός, η Μαία οι βοηθοί και όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί την συγκεκριμένη στιγμή έκαναν το καθήκον τους.
Το κοριτσάκι που γεννήθηκε χαίρει άκρας υγείας και θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες σε έλεγχο για covid-19.

Συνεχίζουμε με ασφάλεια και αισιοδοξία για το μέλλον!»

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Σάμος: Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού

Published

on

By

Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού στη περιφέρεια της Σάμου,εκ των οποίων τα έξι συνδέονται με γνωστή συρροή, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ 

 

Στο πλαίσιο της καθημερινής ενημερώσης για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, αναφέρεται:

Σήμερα ανακοινώνουμε 346 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα:

 • 210 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
 • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων τα 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
 • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
 •  κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλεία
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
 • 1 κρούσμα στην Π. Ε. Καβάλας
 • 1 κρούσμα στην Π. Ε Κεφαλλονιάς
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ρεθύμνου
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε Σερρών

Ακόμη, 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά7 ώρες ago

Γυναίκα θετική στον Covid-19 γέννησε στο νοσοκομείο Σάμου

Δήμος8 ώρες ago

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου προέβη στο κλείσιμο του «Δημοτικού Σταδίου Καρλοβάσου»

Σαμιακά11 ώρες ago

Σάμος: Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού

Περιφερειακά14 ώρες ago

Β. Πανουράκης: Αρμοδιότητα διαχείρισης των θεμάτων στο ΚΥΤ Σάμου φέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Ελλάδα14 ώρες ago

Αυτόφωρη διαδικασία στα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας»

Δήμος15 ώρες ago

Αλληλεγγύη στο Δήμο Ανατολικής Σάμου απο τον Δήμο Greifswald της Γερμανίας

Πολιτικά15 ώρες ago

ΚΝΕ Σάμου: Εκδήλωση για τα τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Σαμιακά18 ώρες ago

Αυτοκινητοπορείες του Εργατικού Κέντρου Σάμου για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

Αστυνομικά - Λιμενικά20 ώρες ago

Έβαλε 16χρονη σε βαλίτσα για να την μεταφέρει στον Πειραιά

Αστυνομικά - Λιμενικά21 ώρες ago

Αστυνομικοί Σάμου: «Η λάσπη απ’ όπου και να προέρχεται ούτε μας φοβίζει και ούτε μας τρομοκρατεί»

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή