Connect with us

Σαμιακά

Σεβαστάκης: «Ταυτίζομαι με το συλλογικό αίσθημα του τόπου μου…»

Published

on

Πηγή:Emprosnet.gr

Με νέα Επίκαιρη Ερώτησή  του ο Βουλευτής νομού Σάμου  Δημήτρης Σεβαστάκης, έφερε επειγόντως στη Βουλή, για μια ακόμη φορά, το θέμα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και των άμεσων ενεργειών που πρέπει να γίνουν χωρίς άλλη καθυστέρηση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να εφαρμοσθεί η δέσμευση για αποσυμφόρηση της Σάμου και για τη μετακίνηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης εκτός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας του νησιού.

Η Ερώτηση απαντήθηκε την Παρασκευή  1-2-2019, από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα και ο διάλογος που ακολούθησε στη Βουλή ανέδειξε το θέμα  σε όλες τις διαστάσεις του, τόσο με τις απαντήσεις του υπουργού Μετανασυευτικής Πολιτικής , όσο και με την τοποθέτηση και τις κριτικές ενστάσεις του …κυβερνητικού βουλευτή για τη διαχείριση του μείζονος θέματος του γειτονικού νησιού από   τους αρμοδίους. Ο Δημ. Σεβαστάκης λειτούργησε ως βουλευτής του νησιού του και η σύγκριση με ότι συμβαίνει εδώ στη Λέσβο από τους δικούς μας κυβερνητικούς ιθύνοντες , μηδέ εξαιρουμένου, για να μη πούμε πρωτίστως, από το δικό μας κυβερνητικό βουλευτή είναι αναπόφευκτη!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της σημερινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Σεβαστάκη, έχετε τον λόγο, με την ίδια ανοχή και σε σας και στον κύριο Υπουργό.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Δεν ξέρω αν το κοινοβουλευτικό τυπικό περιλαμβάνει ή μπορεί να περιλάβει και τη συναισθηματική ένταση. Κάνω αυτήν την ερώτηση υπό το κράτος μιας πολύ μεγάλης συναισθηματικής πίεσης, γιατί ταυτίζομαι με το συλλογικό αίσθημα του τόπου μου, της Σάμου.

Επί ένα οκτάμηνο περίπου και πλέον, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής.

Το Κέντρο Υποδοχής έχει ως όριο τα περίπου οκτακόσια άτομα. Οι αριθμοί είναι πάνω ή περίπου στις τεσσερισήμισι χιλιάδες, που αντιστοιχούν σε μια πόλη επτά χιλιάδων κατοίκων. Αυτό σημαίνει ότι έχω μια νέα πόλη, άτυπη πόλη.

Έχω κάνει αρκετές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις με το ίδιο θέμα. Δυστυχώς, έχει διακυμάνσεις. Υπάρχουν περίοδοι έντασης και κρίσης, όπως το 2015, περίοδοι μιας ύφεσης του προβλήματος, όπως ενδεχομένως το 2017, και φέτος περίπου από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι σήμερα έχω έναν τεράστιο αριθμό. Οι απορροές, οι απομακρύνσεις και οι τεκμηριώσεις της ευαλωτότητας δεν αρκούν, οι εισροές είναι ισοδύναμες με τις απομακρύνσεις. Επομένως, έχω το βίωμα του πολίτη που συμπιέζεται, που συμπιέζει την καθημερινότητά του, που συμπιέζεται η λειτουργικότητα της πόλης. Αυτό, λοιπόν,  το βίωμα το συνθλιπτικό δεν βοηθάει ούτε τους φιλοξενούμενους ούτε τον ντόπιο, τον γηγενή, τον κάτοικο, τον πολίτη. Αυτό είναι το πρόβλημα στην αρχική περιγραφή του. Στη δευτερολογία μου θα αναπτύξω και τα επόμενα χαρακτηριστικά.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι την ανάλυση του προβλήματος την έχω κάνει και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε όλες τις κλίμακες της Κυβέρνησης. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε σαφώς στο εξής ερώτημα: Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες τις οποίες δρομολογεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα και πώς θα γίνει η αποσυμφόρηση της Σάμου χωρίς άλλες καθυστερήσεις;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω και τον χρόνο της δευτερολογίας μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Θα έχετε ανοχή και στην πρωτολογία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Κατ’ αρχάς, κύριε Πρόεδρε, θέλω απερίφραστα να καταδικάσω την επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα ο Φώτης Μαντζώρος, δάσκαλος και εκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Σάμου, από λίγους -που δεν εκφράζουν το φρόνημα και το αίσθημα του σαμιώτικου λαού- και να ξεκαθαρίσω το εξής: Παντού, σε κάθε τόπο υπάρχουν κάποιοι λίγοι άνθρωποι που φωνάζουν πολύ λέγοντας τίποτα. Όμως, όταν φτάνει η συζήτηση στα παιδιά, τότε συζητάμε μόνο για δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα παιδιά.

Οπότε, όπως είπε και ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης χθες, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω από την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων σε όλη την Ελλάδα και, βέβαια, στη Σάμο. Γι’ αυτόν τον λόγο διατέθηκαν και περισσότερα χρήματα για τη μεταφορά τους. Αυτά για να είμαστε καθαροί όσον αφορά μια σειρά ζητήματα.

Όσον αφορά την ερώτηση του κ. Σεβαστάκη, κύριε Σεβαστάκη, έχετε δίκιο. Η κατάσταση στη Σάμο δεν χωράει σε αυτό που συνήθως εγώ λέω, ότι είναι οριακή. Έχει ξεπεράσει αυτό το όριο. Αυτή τη στιγμή στη Σάμο, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, βρίσκονται πλήρως καταγεγραμμένοι τρεις χιλιάδες εξακόσιοι ογδόντα έξι πολίτες τρίτων χωρών σε ένα μικρό ΚΥΤ των εξακοσίων πενήντα στην ουσία, για να λέμε όλη την αλήθεια. Για το πώς προέκυψε αυτή η κατάσταση θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ολόκληρη συζήτηση.

Θέλω να επισημάνω, βέβαια, ότι υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία από τη μεριά των Υπηρεσιών του Υπουργείου και άλλων Υπουργείων. Αναφέρετε ορισμένα πράγματα. Βεβαίως προέκυψε και από δύο άλλα γεγονότα:

Το ένα γεγονός είναι διαχρονικό, δηλαδή η μη συνεργασία κυρίως της Αντιπεριφέρειας στο να διαμορφωθεί ένας άλλος χώρος -γιατί το ΚΥΤ στην ουσία κρέμεται πάνω από το Βαθύ- ο οποίος θα ήταν πιο απλόχωρος και πιο άνετος και όπου θα μπορούσαν τα πάντα να λειτουργήσουν καλύτερα.

Το δεύτερο που λέω είναι για τις υπηρεσίες. Στην ουσία είναι οι πολύ αυξημένες ροές. Δηλαδή το 2017 στη Σάμο είχαμε πέντε χιλιάδες εξακόσιες ογδόντα τρεις αφίξεις. Το 2018 είχαμε οκτώ χιλιάδες πεντακόσιες εξήντα δύο. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι περίπου πέντε χιλιάδες από αυτές τις αφίξεις είναι το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος του 2018, που δημιούργησαν μια τελείως καινούργια κατάσταση.

Δεν θα μείνω όμως στα νούμερα, αν και θα αναφέρω ότι όλο το 2017 από τη Σάμο απομακρύνθηκαν τρεις χιλιάδες πεντακόσιες εξήντα τέσσερις πολίτες τρίτων χωρών. Το 2018 απομακρύνθηκαν πέντε χιλιάδες εξακόσιοι έντεκα. Ενώ δηλαδή αυξήθηκε, φτάσαμε όμως στην κατάσταση που περιγράψατε προηγούμενα: Φεύγουν κάποιοι, έρχονται ακόμα περισσότεροι. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να πάρουμε -και παίρνουμε- πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

Το ένα μέτρο αφορά να επιμένουμε στην ουσία της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Δηλαδή η κοινή δήλωση τι λέει; Ό,τι πρέπει ο κόσμος αυτός να παραμένει στην Τουρκία και οι επιστροφές να είναι διορθωτικός μηχανισμός. Αυτό δεν συμβαίνει στη Σάμο. Το πρόγραμμά μας πετυχαίνει στη Λέσβο, στη Λέρο, στη Χίο, στην Κω. Στην Λέσβο έχουμε από εννέα χιλιάδες, που ήταν στην 1η Σεπτεμβρίου, τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιους αυτή τη στιγμή και βαίνει καλύτερα. Στη Σάμο δεν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Άρα, η επιμονή μας είναι, σε συνεννόηση με την Τουρκία, σε σχέση με τις ροές. Δεν φτάνει όμως αυτό.

Η συμφωνία μας με το Υπουργείο Υγείας είναι να προστεθούν δύο γιατροί στα μέσα του Φεβρουαρίου, ώστε να προχωράνε πιο γρήγορα οι διαδικασίες ευαλωτότητας. Ενώ δηλαδή κάποιος που κάνει αίτηση βούλησης ασύλου, όταν δεν είναι ευάλωτος, η διαδικασία συνολικά ολοκληρώνεται σε περίπου τρεις με τέσσερις μήνες, όταν δηλώνει  ευαλωτότητα, αυτοί οι μήνες πολλαπλασιάζονται. Μιλάω για όλες τις διαδικασίες. Και είναι πρόβλημα ότι στη Σάμο έχουμε έναν γιατρό μερικής απασχόλησης ο οποίος κάνει αυτό που μπορεί να κάνει, αλλά το αποτέλεσμα είναι πενιχρό.

 Το τρίτο είναι ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι των διαδικασιών. Έχει βρεθεί ένας χώρος, ο οποίος δεν επηρεάζει ούτε το Βαθύ -θα τα λέω με τα ονόματά τους, γιατί ξέρουμε ότι όλα αυτά περνάνε- ούτε τους Μυτιληνιούς, ώστε εκεί να αναπτυχθεί ένα καινούργιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ελπίζω, μέχρι το τέλος του Απριλίου, αυτό να είναι πλήρης εγκατάσταση και στο Βαθύ να κλείσει αυτό το Κέντρο και να αποδοθεί η περιοχή στον δήμο. Αυτό είναι για εμάς πολύ σημαντικό.

Συγχρόνως, στείλαμε δύο ομάδες -στείλαμε μία και στέλνουμε σε επόμενες μέρες και δεύτερη- αυτές που κανένας θα έλεγε ομάδες ταχείας επέμβασης, για να προχωρήσουν τις διαδικασίες του ασύλου. Έχουμε κάποια αποτελέσματα αρκετά καλά.

Συγχρόνως, θέλουμε να πάρουμε τους ασυνόδευτους ανήλικους, οι οποίοι είναι περίπου διακόσιοι πενήντα στο κέντρο υποδοχής της Σάμου, το ταχύτερο δυνατόν, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας, μέσα σε μία εβδομάδα από τη Σάμο σε δομές της ενδοχώρας.

Αυτά είναι κομμάτια ενός συστήματος το οποίο, επειδή έχω τώρα την προηγούμενη εμπειρία που δεν πετύχαμε στη Σάμο ό,τι πετύχαμε στη Λέσβο, δεν θέλω να το προσδιορίσω με ακρίβεια χρονικά, αλλά πιστεύω ότι τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα μέσα στον Φεβρουάριο θα φανούν, ώστε να έχουμε μια οριστική λύση μέχρι τα τέλη του Μαρτίου για να είναι εξομαλυμένη η κατάσταση.

Κατά τα άλλα, δεν μπορώ να συμφωνήσω με την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου στον βαθμό που δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, με μια έννοια πλήρως ειλικρινής. Γιατί η ανακοίνωση λέει: «Πάρτε τους από τη Σάμο». Και μετά βάζει γύρω-γύρω διάφορες φιοριτούρες: «Φέρτε τους στην ενδοχώρα. Και από την ενδοχώρα ας πάνε όπου θέλουν». Εγώ, όμως, λέω ότι εβδομήντα πέντε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα του τι έχει συμβεί από το 2015 μέχρι και τώρα, είναι στην Ελλάδα. Δεν ξεχωρίζω τα νησιά από την Ελλάδα. Και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.

Οπότε, η ενδυνάμωση των υπηρεσιών, η μεταφορά αυτών που έχουν δικαίωμα -πρώτα και κύρια των ασυνόδευτων- η ενίσχυση των ιατρικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασύλου και πρώτης υποδοχής είναι στην προτεραιότητά μας. Και πρέπει να ξέρετε ότι η Σάμος είναι στην προτεραιότητά μας σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, πριν δώσω τον λόγο στον κ. Σεβαστάκη -εάν θέλει, μπορεί και να το σχολιάσει- απ’ ό,τι κατάλαβα είπατε ότι ένας από τους λόγους των αυξημένων ροών είναι ότι μάλλον δεν τηρείται η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας ή δεν τηρείται στο σύνολό της. Υπάρχει μια αρρυθμία. Εγώ ελπίζω ότι στην επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν αυτό το θέμα θα τεθεί. Και ελπίζω ακόμα περισσότερο -δεν το γνωρίζω, θα μας πείτε στη δευτερολογία σας- ότι θα είστε μαζί του για να μιλήσετε με τον ομόλογό σας και να το θέσετε σαν θέμα, διότι είναι ουσιαστικό.

Κύριε Σεβαστάκη, έχετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Να υπογραμμίσω ότι έχω παρακαλέσει τον κύριο Πρωθυπουργό να το θέσει στη συζήτηση με τον κ. Ερντογάν, ειδικά το θέμα της Σάμου. Και παρακαλώ και εσάς να δεσμευθείτε ότι θα τεθεί στις συνομιλίες. Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα κύκλωμα, το οποίο είναι ασύλληπτο. Ξέρετε, απέναντι από τη Σάμο είναι μια αμιγώς ή σχεδόν αμιγώς στρατιωτική περιοχή, σε αντίθεση με την περιοχή απέναντι από τη Χίο, που είναι τουριστική. Πώς είναι δυνατόν σε μια αμιγώς στρατιωτική περιοχή να υπάρχει αυτή η διαρροή, η διάρρηξη του συστήματος; Είναι σίγουρο ότι έχουμε παραβίαση της Συμφωνίας.

Εν τούτοις, υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα: Κατά πόσον το προφίλ, με το δεδομένο ότι οι ελεύσεις είναι κυρίως, ή σε μεγάλο βαθμό, από την κεντρική Αφρική, εμπίπτει στις κατηγορίες της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Τουλάχιστον στην πρόσφατη επίσκεψή της η κυρία Μέρκελ είχε πει ότι ουσιαστικά μόνο οι εξ Συρίας ορμώμενοι είναι αυτοί που εμπίπτουν στις πρόνοιες αυτής της Συμφωνίας. Επομένως, υπάρχει και ένα ερώτημα για τη νομική διάσταση του θέματος.

Θέλω να πω ότι ουσιαστικά έχουμε μια ρευστή, αποσαθρωμένη και μη υποκείμενη σε ευκρινή κανονιστικά πλαίσια κατάσταση: Είτε παραβιάζεται η Συμφωνία είτε δεν είναι το προφίλ των ανθρώπων ενταγμένο στη Συμφωνία. Άρα, έχουμε ένα νομικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δέχομαι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα καθυστέρησης από το ΚΕΕΛΠΝΟ και ίσως και από τη διοίκηση του τοπικού κέντρου. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αργεί τις τεκμηριώσεις. Έχω τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι θα ενισχυθεί με δύο επιπλέον γιατρούς. Εν τούτοις, αυτό αποτελεί τη μικρή κλίμακα, όπως επίσης, και τα προβλήματα που αναφέρατε. Να υπογραμμίσω ότι οι συλλογικές οργανώσεις των δασκάλων, των καθηγητών, των διανοουμένων της εκπαίδευσης, είναι πραγματικά προωθημένες και σε μια κατεύθυνση.

Εν τούτοις, είναι δευτερογενή αυτά τα προβλήματα. Το πρωτογενές είναι λειτουργικό. Δεν λειτουργούν οι κοινωνικές δομές, γιατί έχουμε βάλει σε ένα λεωφορείο εκατό θέσεων διακόσιους πενήντα ανθρώπους. Αυτό δεν είναι ιδεολογικό. Παράγει, έχει ιδεολογικά αποτελέσματα, αλλά πρωτίστως είναι λειτουργικό. Σ’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να επιμείνουμε. Γνωρίζω τις προσπάθειες που κάνετε. Εν τούτοις, θα επισημάνω ότι συνολικά αυτά τα χρόνια έχει αποδειχθεί ότι πάρα πολύ μεγάλο μέρος των διοικητικών δομών έχουν πρόβλημα. Έχουν πρόβλημα συναρμογής, έχουν πρόβλημα συνεργασίας, έχουν πρόβλημα παραγωγής.

Θέλω να πω ότι αυτή η διάσταση της μη λειτουργικότητας δεν είναι τυχαία. Είναι πονηρή, φαίνεται ότι υπάρχει ένα οργανωμένο κύκλωμα και θα ήθελα μεγαλύτερη επιμέλεια στον εντοπισμό του.

Επίσης, κλείνοντας, θέλω να πω ότι τα νησιά έχουν μειωμένες κοινωνικές αντοχές, γιατί είναι κλειστά κοινωνικά βιοσυστήματα. Τα νησιά δεν έχουν την εναλλακτικότητα που υπάρχει στην ηπειρωτική χώρα. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν είναι διαφορά είδους ή ποιότητας. Είναι η διαφορά στο ότι τα νησιά είναι περίκλειστα κοινωνικά βιοσυστήματα. Επομένως, έχουν μικρές νοσοκομειακές δομές, οι οποίες επιβαρύνονται και δεν υπάρχει εναλλακτικότητα. Έχουν μικρές πληθυσμιακές αντοχές. Είναι μικροί, περιορισμένοι και κλειστοί oi αριθμοί. Επομένως, στα νησιά η ένταση του προβλήματος έχει πολύ δραματικότερες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και θέλω αυτήν τη διάσταση να τη βάλουμε, γιατί επιστρέφει και στην ανθρωπιστική διαχείριση των φιλοξενούμενων και των διωκόμενων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο και θα ολοκληρώσουμε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Ναι, κύριε συνάδελφε, αντιλαμβάνομαι πολύ καλά και συμφωνώ πλήρως σε σχέση με το τελευταίο που είπατε, που αφορά τα νησιά.

Απλώς, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θα έπρεπε να αφορά το σύνολο των νησιών. Εδώ, όμως, έχουμε μια εξαιρετική κατάσταση στη Σάμο. Αυτό πρέπει να δεχθούμε. Αυτό που συμβαίνει στη Σάμο, το γεγονός ότι έχουν μια δική τους δομή κλπ. τα νησιά, θα έπρεπε να συμβαίνει και σε άλλα νησιά, στα οποία όμως προς το παρόν δεν συμβαίνει.

Άρα, εμείς ψάχνουμε και πίσω απ’ αυτό και ένα κομμάτι το είπατε και εσείς, το έχω καταγγείλει και δημόσια: Χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθειά μας. Είναι εμφανές ότι ένθεν και ένθεν, δηλαδή και από την πλευρά της Σάμου και από την πλευρά της Τουρκίας, είναι φανερό ότι λειτουργούν κάπως δυνατά εγκληματικά κυκλώματα. Και είναι πολύ παράξενο -μπορώ να έχω και ημερήσιες αναφορές- ότι στη Σάμο έφτασαν πρόσφυγες και μετανάστες με οκτώ μποφόρ θάλασσα. Είμαστε πολύ τυχεροί που δεν θρηνήσαμε, θα έλεγε κανένας, ναυάγια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ μου, αυτοί οι FRONTEX, που μένουν σε πεντάστερα ξενοδοχεία και παίρνουν έναν σκασμό λεφτά, τι κάνουν, μπορείτε να μου πείτε; Όχι ότι φταίει η Ελλάδα γι’ αυτό, αλλά λέω, τι κάνουν;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής):Κοιτάξτε, και η εντολή της FRONTEX, εάν θέλετε τη γνώμη μου, πρέπει να αλλάξει, γιατί με μια έννοια λειτουργούν πολλές φορές ως Επιτροπή Υποδοχής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Α, ωραία!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Σας το λέω, γιατί εάν δεν είσαι από την πλευρά που εκκινεί η βάρκα, θα έλεγε κανένας, τότε τι; Αυτό είναι το βασικό θέμα. Έχουμε συζητήσει και με τον κ. Αβραμόπουλο για το πώς μπορεί αυτό να αλλάξει. Αυτό είναι το ένα θέμα που ήθελα να τονίσω.

Δεύτερο θέμα. Δεν είναι τόσο εύκολο εγώ να πω ότι δεν λειτουργεί η Συμφωνία ή η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας ειδικά στη Σάμο. Θέλω, όμως, να σας βεβαιώσω ότι στις συναντήσεις μου με τον κ. Σοϊλού και με την Επιτροπή η Σάμος έχει όλο αυτό το τελευταίο διάστημα πρώτη θέση. Δηλαδή πρώτα συζητάμε για τη Σάμο και μετά για τον Έβρο ή για τα άλλα τα νησιά, για το γεγονός ότι έχει ανοίξει ένας καινούργιος δρομάκος στον Έβρο κλπ.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε επιπλέον μέτρα, να βάλουμε περισσότερο κόσμο να ζητήσει άσυλο, περισσότερο κόσμο να δηλώσει ευαλωτότητα, περισσότερο κόσμο να κάνει τις διαδικασίες και καλύτερη συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό επιστροφών, να βελτιώσουμε εν πολλοίς την κατάσταση.

Θέλω να σας πω ένα ζήτημα. Βεβαίως, ξέρω ότι θα δεχθώ αμέσως πιέσεις, σε μία ώρα, από άλλα νησιά. Αυτή τη στιγμή έχω χίλιες θέσεις κενές στο εσωτερικό, δηλαδή στην ενδοχώρα, αναμένοντας αποτελέσματα από τη Σάμο. Δηλαδή, να τους πάρω αυτούς τους ανθρώπους μαζί με τους διακόσιους πενήντα, κενές θέσεις, για τα ασυνόδευτα ανήλικα, που με νοιάζουν, θα έλεγε κανείς, μία παραπάνω. Όχι, βέβαια, ότι δεν με νοιάζουν όλοι οι άλλοι, αλλά λέω ότι με νοιάζουν μια παραπάνω τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Χρειάζεται, λοιπόν, να δημιουργήσουμε και άλλα μέτρα ενίσχυσης των κατοίκων της Σάμου, οι οποίοι έχουν αποδείξει πολλές φορές το μέγεθος της ψυχής τους, το μέγεθος της υπομονής τους και το μέγεθος της δημοκρατικότητάς τους.

Ευχαριστώ.

Comments

comments

Σαμιακά

Το πρόγραμμα των Αρχιερατικών Θείων Λειτουργιών και Χοροστασιών

Published

on

By

Το πρόγραμμα των Αρχιερατικών Χοροστασιών και των Θείων Λειτουργιών κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και της Εβδομάδας της Διακαινησίμου, έδωσε στη δημοσιότητα η Ιερά Μητρόπολη Σάμου.

Διαβάστε παρακάτω το πρόγραμμα

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 21ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

08.00΄- 10.30΄: Ὄρθρος καί θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱ.Ν. Ἁγίου Ἰωάννου Θεολόγου Βουρλιωτῶν.

19.00΄μ.μ.: Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου (Ὄρθρος Μ. Δευτέρας) εἰς τόν Ἱ. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μυτιληνιῶν.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

19.00΄μ.μ.: Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου (Ὄρθρος Μ.Τρίτης) εἰς τόν Ἱ.Ν.

Ἁγίου Νικολάου Κοκκαρίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

19.00΄μ.μ.: Ἀκολουθία Νυμφίου (Ὄρθρος Μ.Τετάρτης) εἰς τόν Ἱ. Ν. Ἁγίου Θεοδώρου Βαθέος Σάμου (Τροπάριον Κασσιανῆς).

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

17.00΄μ.μ.: Ἀκολουθία τοῦ Νιπτῆρος εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Τιμίου Σταυροῦ Σάμου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

08.00΄-10.00΄π.μ.: Ἑσπερινός μετά τῆς Θείας Λειτουργίας τοῦ Μ. Βασιλείου, εἰς τήν Ἱ. Μ. Ζωοδόχου Πηγῆς Σάμου.

19.00΄μ.μ.: Ἀκολουθία τῶν Ἀχράντων Παθῶν (Ὄρθρος Μ.Παρασκευῆς) εἰς τόν Ἱ. Ν. Ἁγίου Σπυρίδωνος Σάμου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

10.00΄π.μ – 12.00΄μ.μ.: Ἑσπερινός τοῦ Μ. Σαββάτου (Ἀκολουθία Ἀποκαθηλώσεως) καί ὁμιλία εἰς τόν Ἱ. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρλοβάσου.

12.30΄μ.μ.: Ἀποκαθήλωσις εἰς τόν Ἱ. Ν. Ἁγίου Νικολάου Ὅρμου Καρλοβάσου.

17.00΄μ.μ.: Ἀκολουθία τοῦ Ἐπιταφίου εἰς τόν Ἱ. Ν. Ἁγίου Παντελεήμονος Νοσοκομείου Σάμου.

19.00΄μ.μ.: Ἀκολουθία τοῦ Ἐπιταφίου (Ὄρθρος Μ.Σαββάτου) εἰς τόν Μητροπολιτικόν Ἱ. Ν. Ἁγίου Νικολάου Σάμου.

21.00΄μ.μ. : Ἒξοδος Ἐπιταφίου

21.15΄ μ.μ. : Συνάντηση Ἐπιταφίων Ἱερῶν Ναῶν Ἀγίου Σπυρίδωνος, Ἁγίου Θεοδώρου, Ἁγίου Χαραλάμπους καί Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου, εἰς τήν πλατείαν Πυθαγόρα. Δέησις καί ὁμιλία.

ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟΝ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

08.00΄-10.00΄π.μ.: Ἑσπερινός τῆς Κυριακῆς τοῦ Πάσχα μετά τῆς Θείας Λειτουργίας τοῦ Μ. Βασιλείου εἰς τόν Ἱ. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτῆρος Ἄνω Βαθέος.

23.00΄μ.μ.: Ἀκολουθία Ἀναστάσεως καί Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱ. Ν. Ἁγίου Σπυρίδωνος Σάμου. (Ὣρα λήξεως Θείας Λειτουργίας 01.30’π.μ.)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019

10.30΄π.μ.:ἙσπερινόςτοῦΠάσχα (Ἀγάπη) εἰς τόνΜητροπολιτικόν Ἱ. Ν. ἉγίουΝικολάουΣάμου.

12.00΄ μ.μ.: Συνάντησις Ἀναστάσεων τῶν Ἱερῶν Ναῶν εἰς τήν κεντρικήν πλατείαν Πυθαγόρα. Διανομή κόκκινων αὐγῶν ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου.

19.00 μ.μ.: Ἑσπερινός εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Γεωργίου Πλατάνου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

07.00΄-10.30΄π.μ.: Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱ. Ν.Ἁγίου Γεωργίου Παλαιοκάστρου

ΤΡΙΤΗΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019

07.00΄-10.30΄π.μ.:Θεία Λειτουργία εἰς τόνἹ. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρλοβάσου.

10.30΄π.μ. :Περιφορά Ἀναστάσεων ἀνά τήν πόλιν Καρλοβάσου. Ὁμιλία καί διανομή κόκκινων αὐγῶν ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου.

ΠΕΜΠΤΗΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 2 ΜΑΙΟΥ 2019

19.00΄μ.μ. :Μέγας ΠανηγυρικόςἙσπερινόςεἰςτήνἹ.Μονή Ζωοδόχου Πηγῆς Σάμου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 3 ΜΑΙΟΥ 2019 (ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ)

07.00΄-10.30΄π.μ.: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία εἰς τήν Ἱ. Μονή Ζωοδόχου Πηγῆς Σάμου.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 4 ΜΑΙΟΥ 2019

07.00΄-10.30΄π.μ.: Θεία Λειτουργία εἰς τήν Ἱ. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαραθοκάμπου. (Μνήμη Κολλυβάδων)

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΙΟΥ 2019 (ΤΟΥ ΘΩΜΑ)

07.00΄-10.30΄π.μ.: Θεία Λειτουργία εἰς τήν Ἱ. Μονή Παναγίας Σπηλιανῆς Πυθαγορείου

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Απέκτησε τουαλέτες και νερό το νηπιαγωγείο του ΚΥΤ Σάμου

Published

on

By

Έστω και αργά τοποθετήθηκε κοντέινερ που περιέχει δύο τουαλέτες ,στο προαύλιο χώρο του παραρτήματος του νηπιαγωγείου που λειτουργεί στο ΚΥΤ Σάμου.

Η τοποθέτηση του ειδικού κοντέινερ έγινε αυτή την εβδομάδα, ενώ ήδη σε αυτό έχει συνδεθεί και παροχή νερού.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο νηπιαγωγείο του ΚΥΤ Σάμου, δεν υπήρχε τουαλέτα ούτε νερό για τις ανάγκες των παιδιών και για το θέμα αυτό υπήρξε Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στο παράρτημα του νηπιαγωγείου.

Οι τουαλέτες που τοποθετήθηκαν στο νηπιαγωγείο του ΚΥΤ Σάμου

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Προετοιμασίες για τη «Λευκή Νύχτα»

Published

on

By

Η 6η ετήσια “Λευκή Νύχτα” της πόλης τη Σάμου, διοργανώνεται το Σάββατο 3 Αυγούστου από τον Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου και τον δήμο Σάμου.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης, προσκαλούνται όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του τόπου να δηλώσουν την συμμετοχή τους και να προτείνουν διάφορα δρώμενα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τις προτάσεις τους οι Σύλλογοι μπορούν να τις αποστέλλουν γραπτώς στο ακόλουθο email: dimvath@otenet.gr

Επίσης, καλούνται  οι παράγωγοι τοπικών προϊόντων να δηλώσουν την συμμετοχή τους για να προβάλουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Από νωρίς το βράδυ και μέχρι το πρωί, τα καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν ανοιχτά, με τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες να μπορούν να συνδυάσουν με τον καλύτερο τρόπο τις αγορές τους με τον περίπατό τους στους ζωντανούς, φωτισμένους και από τις βιτρίνες, δρόμους της Σάμου.

Μουσική, χορός, παιχνίδια και πολλές ακόμη πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα πλαισιώσουν και θα εμπλουτίσουν αυτή την ξεχωριστή βραδιά που θα περιλαμβάνει και σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές από πλευράς των καταστημάτων.

Οι “Λευκές Νύχτες” γεννήθηκαν ως ιδέα στην Αγία Πετρούπολη, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες ο ήλιος δύει  πολύ αργά, και με το αχνό λυκαυγές να κυριαρχεί.

Σύντομα επεκτάθηκαν ως θεσμός σε εκατοντάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη –εδώ και μερικά χρόνια και σε πολλές ελληνικές, μεταξύ τους και αυτή της Σάμου.

Οι “Λευκές Νύχτες” δίνουν τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να δουν και να βιώσουν τις αστικές περιοχές με τρόπο διαφορετικό από τον συνηθισμένο, φωτισμένες και σε εγρήγορση, κύτταρα όχι μόνο ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αλλά και εμπορικής δραστηριότητας σε βραδινές ώρες.

 

 

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017