Connect with us

Σαμιακά

Σεισμός στη Σάμο: Το τσουνάμι πάνω από 3 μέτρα σε 4 λεπτά

Published

on

Ευρωπαϊκό case study η αντιμετώπιση της Πολιτικής Προστασίας στο τσουνάμι της Σάμου (σεισμός 7 ρίχτερ) από την επιστημονική ομάδα του Κωνσταντίνου Συνολάκη.

Για πρώτη φορά έγινε χρήση των προειδοποιητικών μηνυμάτων του «112» σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Θύμαινα, με σημαντικά αποτελέσματα και συμπεράσματα στον τρόπο διαχείρισης παρόμοιων φαινομένων. Κι αν νομίζουμε ότι τα περιστατικά αυτά είναι σπάνια, σφάλλουμε, καθώς στη σεισμογενή Ελλάδα με την τεράστια ακτογραμμή της τα τσουνάμι είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο. Τόσο στον σεισμό της Σάμου όσο και της Κω καταγράφηκαν μεγάλα τσουνάμι. Και ειδικά στη Βόρεια Σάμο με σφοδρή δύναμη, με τη μορφολογία του ρήγματος να «σώζει» τη Σάμο από μεγαλύτερη καταστροφή.

Χάρτης (απόσπασμα) των σεισμικά ενεργών ρηγμάτων της Σάμου, όπως χαρτογραφήθηκαν από την ερευνητική ομάδα (Χατζηπέτρος, Α. Κυρατζή, Ν. Ζούρος, Σ. Σμπόρας και Σ. Παυλίδης), συνεργασία ΑΠΘ-Πανεπιστήμιου Αιγαίου με Πρόγραμμα ΠΕΠ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου 2011-2012, και δημοσιεύθηκε σε διεθνές περιοδικό (TECTONOPHYSICS 2013).
Από την επιτόπια έρευνα του Κ. Συνολάκη. Συζητώντας με ανθρώπους που βίωσαν την… επίσκεψη του τσουνάμι, στις 30 Οκτωβρίου.

   Λόγω της σπανιότητας στην καταγραφή και παρατήρηση του φαινομένου στη Μεσόγειο, το τσουνάμι της Σάμου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης και η επιστημονική του ομάδα με επιτόπιες έρευνες, συνεντεύξεις και συλλογή στοιχείων έχουν καταγράψει πλούσιο υλικό, πολύτιμο για την επόμενη διαχείριση ενός τσουνάμι στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι η παρατήρηση του «112» το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ευρωπαϊκά.

Η επιστημονική έρευνα του κ. Συνολάκη φαίνεται πως εκτιμά ότι τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας στάλθηκαν έγκαιρα ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν για το τσουνάμι το οποίο θα ερχόταν στις ακτές. Από τις δεκάδες συνεντεύξεις που συνέλεξε ο ίδιος και η ομάδα του, το μήνυμα βοήθησε περισσότερο ώστε οι Αρχές να τηρήσουν τα πρωτόκολλα και να απομακρύνουν-προειδοποιήσουν πολίτες οι οποίοι παρέμεναν στις ακτές και παρατηρούσαν το φαινόμενο να εξελίσσεται, τις δίνες και την απομάκρυνση της θάλασσας. Ετσι, σε έναν ανεκπαίδευτο πληθυσμό για πρώτη φορά η χρήση του «112» λειτούργησε πολύ θετικά στην άμεση ενημέρωση. Και ακόμα και αν η αντίδραση δεν είναι η προβλεπόμενη, σίγουρα ήταν η αναμενόμενη. Ωστόσο, φαίνεται πως το «112» βοήθησε τις Αρχές προσανατολίζοντας άμεσα Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία να απομακρύνουν τον κόσμο. 

Ρεκόρ 65 ετών

Το τσουνάμι που προκλήθηκε μετά τον φονικό σεισμό των 7 Ρίχτερ στη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου έχει σπάσει ρεκόρ, καθώς ήταν το μεγαλύτερο που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Μεσογείου τα τελευταία 65 χρόνια. Αν και στην αρχή υπήρχε η εκτίμηση ότι ήταν παρόμοιο με αυτό που προκλήθηκε μετά τον σεισμό στην Κω, τελικά αποδείχτηκε μεγαλύτερο. Οπως προκύπτει από επιστημονική έρευνα, το μέγιστο ύψος του στο νησί ξεπέρασε τα τρία μέτρα ενώ στο Βαθύ το κύμα κατέκλυσε περιοχή μήκους δύο χιλιομέτρων και βάθους άνω των 100 μέτρων. Μετά τη δόνηση που συγκλόνισε όλη τη χώρα το νησί της Σάμου ανυψώθηκε περίπου 15-25 εκατοστά, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι ήταν ένας παράγοντας που απέτρεψε μεγαλύτερες καταστροφές που θα μπορούσε να προκαλέσει η άνοδος της στάθμης των υδάτων.

Το μεγαλύτερο ύψος του τσουνάμι που παρατηρήθηκε στη Σάμο ήταν 3,35 μέτρα και κατεγράφη στο βόρειο τμήμα του νησιού, συγκεκριμένα στον Αγιο Νικόλαο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο από το επίκεντρο των 7 ρίχτερ. Χρειάστηκαν μόλις τέσσερα λεπτά για να σχηματιστεί. Πρόκειται για πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα· μέχρι να προλάβει κάποιος να συνειδητοποιήσει τον σεισμό, ακολούθησε το τσουνάμι.

Η εξέλιξή του, όπως αποτυπώνεται σε ένα βίντεο που καταγράφει δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο όλη την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή, ήταν εντυπωσιακή. Το ευτυχές είναι ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν λίγες εξοχικές κατοικίες και έτσι αποφεύχθηκαν μεγάλες καταστροφές. Αντιθέτως, στον όρμο του Βαθέος το κύμα έφτασε σε μέγιστο ύψος τα 2 μέτρα και προχώρησε στην ακτή σε βάθος 100-110 μέτρων, δηλαδή εισέβαλε στους δρόμους προκαλώντας σημαντικές βλάβες.

Σε δύο δόσεις

Στο Βαθύ το τσουνάμι ήρθε σε δύο… δόσεις. Το πρώτο έφτασε 13 λεπτά μετά τον σεισμό και είχε ύψος περίπου 1,5 μέτρο, ενώ 25 λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έφτασε δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα ύψους 2 μέτρων. Στο Καρλόβασι το ύψος του κύματος υπολογίστηκε σε 1,8 μ., ενώ στα τουρκικά παράλια έφτασε τα 2 μέτρα. Στην Ικαρία και τους Φούρνους φαίνεται πως το δεύτερο κύμα ήταν ψηλότερο από το πρώτο και αυτό είναι κάτι που η επιστημονική ομάδα του κ. Συνολάκη εξετάζει αναλυτικά.

WHO IS WHO • Κωνσταντίνος Συνολάκης

Οι σημαντικές μελέτες και το επίτευγμα

O Κώστας Συνολάκης είναι καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στη σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας, καθώς και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Γεωεπιστημών). Εχει πραγματοποιήσει σημαντικές έρευνες στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων. Η συνεισφορά του εκτείνεται σε πολλούς επιστημονικούς τομείς και περιλαμβάνει θεωρητικές μελέτες σε κύματα Ν, μοντέλα για την αλληλεπίδραση των κυμάτων με τις παραλίες, εργαστηριακά πειράματα, έρευνες πεδίου, ανάπτυξη καινοτόμων αλγορίθμων προσομοίωσης και μελέτη πρακτικών τρόπων μετρίασης των κινδύνων σε περίπτωση πρόκλησης τσουνάμι.

Ως πιο σημαντικό επίτευγμα της έρευνάς του θεωρείται το μοντέλο MOST (Method of SplittingTsunamis), το οποίο ανέπτυξε μαζί με την ερευνητική του ομάδα και χρησιμοποιείται σήμερα σε πραγματικό χρόνο για προγνώσεις τσουνάμι ύστερα από σεισμό.

Τρία στάδια

Η μελέτη της εξέλιξης σεισμογενών τσουνάμι διακρίνεται σε τρία στάδια: γένεση, διάδοση και πλημμύρα στην ακτή. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης ανέπτυξε το μοντέλο προσομοίωσης για εκτιμήσεις των καταστροφών από τσουνάμι MOST (Method of Splitting Tsunamis), το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις τρεις παραπάνω φάσεις και σήμερα χρησιμοποιείται επιχειρησιακά από τα δύο παγκόσμια κέντρα προειδοποίησης, του Ειρηνικού και της Αλάσκας, της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ο Κ. Συνολάκης ανέπτυξε επίσης τα θεωρητικά μαθηματικά μοντέλα που εξηγούν γιατί μερικές φορές τα τσουνάμι προκαλούν πρώτα γρήγορη απόσυρση της ακτογραμμής και μετά αναρρίχηση του κύματος, ενώ άλλες φορές παρουσιάζουν πρώτα αναρρίχηση και μετά απόσυρση. Επεξήγησε για πρώτη φορά τις διαφορές μεταξύ θαλασσίων κυμάτων που προξενούνται από κατολισθήσεις και εκείνων που προξενούνται από σεισμούς.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Comments

comments

Σαμιακά

Αύξηση κατά 10% της οικονομικής στεγαστικής συνδρομής προς τους σεισμόπληκτους

Published

on

By

Μετά από αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και με την συνδρομή και παρέμβαση των κ.κ. Στεφανάδη Χριστόδουλου Βουλευτού Σάμου, Τριαντόπουλου Χρήστου κεντρικού συντονιστή, Θαλλασινού Θαλλασινού τοπικού συντονιστή αποκατάστασης ζημιών από το σεισμό που έπληξε το νησί μας, έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση η αύξηση κατά 10% της οικονομικής στεγαστικής συνδρομής προς τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας.

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Συνάντηση αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού με Ένωση Ξενοδόχων Σάμου

Published

on

By

Με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Μεταφορών, κ. Νίκο Νύκτα, συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ξενοδόχων Σάμου, κ. Χατζηδημητρίου Γεώργιος. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Πανουράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τριανταφύλλου, καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Συνδέσμων Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου.

Η συνάντηση διεξήχθη σε άψογο κλίμα, συζητώντας πολλά θέματα για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών ενεργειών τουριστικής προβολής της Σάμου και τη δημιουργία δράσεων, έτσι ώστε η Σάμος να βελτιώσει το τουριστικό της προϊόν και να καταφέρει να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Ο κ. Νύκτας άκουσε πολύ προσεκτικά τις προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή άφιξη επισκεπτών στο νησί και επισήμανε ότι η προσοχή της Περιφέρειας είναι εστιασμένη στη Σάμο, χαρακτηρίζοντας το νησί μας κορωνίδα του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την πλευρά της, η Ένωση Ξενοδόχων εστίασε την προσοχή του αντιπεριφερειάρχη στο πολύ σημαντικό θέμα προσέλκυσης επισκεπτών από το Ισραήλ και έλαβε τη διαβεβαίωσή του ότι η Περιφέρεια θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο το άνοιγμα της Ισραηλινής αγοράς στο νησί μας.

«Η Ένωση Ξενοδόχων στο πλαίσιο επανεκκίνησης της τουριστικής περιόδου συνεχίζει να εργάζεται με αισιοδοξία και συνεχείς επαφές που ευελπιστούμε πως θα τονώσουν την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού», αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

50 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν απο Σάμο για Πειραιά

Published

on

By

Αναχώρησαν την Δευτέρα 19 Απριλίου απο την Σάμο, 50 αιτούντες άσυλο με το πλοίο της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά.

Στη Σάμο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διαμένουν 2.803 πρόσφυγες- μετανάστες.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Skyserv: Οι νέες κενές θέσεις εργασίας στον αερολιμένα της Σάμου

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή