Connect with us

Περιφερειακά

Σπιλάνης: Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Γονέων

Published

on

Την ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής των γονέων της Σάμου χαιρετίζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τον συνδυασμό «Συμπαράταξη Πολιτών», κ. Γιάννης Σπιλάνης και καλεί όλους να αξιοποιήσουν τη στάση τους και να χαράξουν μια νέα πορεία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ. Σπιλάνης αναφέρει:

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και αισιοδοξία χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Γονέων μετά τη συνάντηση τους με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ.Βίτσα. Μια δήλωση που ξεπερνά κατά πολύ τους αιρετούς της δημοτικής και της περιφερειακής αρχής και δείχνει σε όλους μας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, τον δρόμο της συνεννόησης για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση που όλοι βιώνουμε.

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει κατ’επανάληψη αναφερθεί στο μέγεθος της πίεσης που ασκείται σε μας τους κατοίκους των νησιών που έχει διαταράξει την καθημερινότητά μας ως πολίτες. Το πρόβλημα είναι αυτή τη περίοδο ιδιαίτερα έντονο στη Σάμο, τόσο λόγω του υπερπληθυσμού του ΚΥΤ και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που κατά συνέπεια επικρατούν, όσο και λόγω της χωροθέτησης του στις παρυφές του Βαθιού.

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει υπογραμμίσει ότι οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες που βιώνουμε στα νησιά έχουν δημιουργήσει έντονο φόβο, αλλά και πολύ θυμό, ιδιαίτερα προς όλους εκείνους που έχουν δημιουργήσει τις προσφυγικές ροές και αρνούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τους, μετατρέποντας ένα παγκόσμιο πρόβλημα σε ελληνικό και τοπικό, με συνέπεια να αφήνουν τη διαχείριση του στις πλάτες των -για πολλούς λόγους, ιστορικούς αλλά και σύγχρονους – πολλαπλά ευαίσθητων τοπικών κοινωνιών. Κοινωνιών που αντιμετωπίσαμε με υψηλό φρόνημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης τα κύματα των προσφύγων/μεταναστών, όταν προέκυψαν ως τσουνάμι στα νησιά μας και σήμερα αισθανόμαστε κουρασμένοι και θυμωμένοι που εξακολουθούμε να προσπαθούμε σχεδόν μόνοι μας μέσα σε ένα θολό τοπίο χωρίς ξεκάθαρες προοπτικές.

 

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχουμε δημόσια επαναλάβει:

 

  • Την ανάγκη λειτουργίας των δομών μέχρι τα όρια της χωρητικότητας τους

 

  • Την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης όσων παραμένουν στα ΚΥΤ

 

  • Την ανάγκη παροχής στις μικρές αυτές «πόλεις» των προσωρινών κατοίκων όλων των αναγκαίων υπηρεσιών (πχ. υγείας, τροφοδοσίας και διατροφής, τραπεζικές, ταχυδρομικές και επικοινωνιακές (wi-fi), εκπαίδευσης και κατάρτισης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, δημιουργικής απασχόλησης κλπ που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος, ώστε να περιοριστεί ο αναγκαίος αριθμός μετακινήσεων τους κάτω από τις οποιοσδήποτε συνθήκες, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τις ήδη προβληματικές υπηρεσίες που παρέχονται στους μόνιμους κατοίκους.

 

  • Την ανάγκη πολλαπλασιασμού των πρωτοβουλιών εκείνων που θα επιτρέψουν όχι απλά τη λείανση των σχέσεων μεταξύ των τριών «κόσμων» που συμβιώνουμε σήμερα στα νησιά μας (κάτοικοι, πρόσφυγες-μετανάστες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών-εθελοντές-ΜΚΟ), αλλά και να αξιοποιήσουμε με τον θετικότερο δυνατό τρόπο αυτήν την «υποχρεωτική» συγκατοίκηση για όσο διαρκέσει.

 

  • Τέλος, την ανάγκη αξιοποίησης των εκτάκτων αναγκών που βιώνουμε για την αναβάθμιση όλων των υποδομών και των υπηρεσιών (οικονομικών, τουριστικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών) που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των νησιών μας μέσα από ένα συντεταγμένο σχέδιο.

 

Η αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης που όπως φαίνεται θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί με ένα αντίστοιχο ευρωπαϊκό σχέδιο, που να περιλαμβάνει την συνεργασία εθνικών και τοπικών παραγόντων, τον καθένα με τις αρμοδιότητες που του αναλογούν. Αντ’αυτού, τέσσερα χρόνια μετά, εξακολουθεί να μην υπάρχει σχέδιο και συνεργασία, να μην έχουν καν κηρυχθεί τα νησιά μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν αυτή η πρόνοια του νόμου έχει χρησιμοποιηθεί για μικρότερης έκτασης και έντασης φαινόμενα.

 

Η κήρυξη αυτή θα επέτρεπε την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επισημάνθηκαν προηγούμενα. Αναφέρουμε ιδιαίτερα τα θέματα υγείας όπως προέκυψαν από την πρόσφατη επίσκεψη μας στο Νοσοκομείο Σάμου, όπου φαίνεται ως μονόδρομος η ενίσχυση των υπαρχουσών υγειονομικών μονάδων και δημιουργία ειδικών μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας στα ΚΥΤ -ακόμη και με τη συμβολή του στρατού αν χρειάζεται- και η κατ’ εξαίρεση άρση των μνημονιακών περιορισμών των μονάδων υγείας των νησιών σε ότι αφορά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και απελευθέρωση του προϋπολογισμού.

 

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε την προβληματική -κατά την άποψη μας- τοποθέτηση της αυτοδιοίκησης και των υποψήφιων αυτοδιοικητικών σχημάτων στο θέμα αυτό. Μια μερίδα να προσπαθεί να χτίσει πολιτική καριέρα, αξιοποιώντας τα συναισθήματα φόβου και θυμού των πολιτών και μια άλλη μερίδα συνειδητά να μην τοποθετείται επί του θέματος για να μην «κακοκαρδίσει» ψηφοφόρους. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην Περιφερειακή Αρχή της κας Καλογήρου που, μετά τη πρώτη περίοδο της «φωτογράφισης» δίπλα σε όποιον επισκέπτη ερχόταν στα νησιά μας, πέρασε στη φάση της πλήρους «εξαφάνισης» από το «κάδρο», δηλώνοντας γενικώς αναρμόδια. Το μόνο που «προσέφερε» στην όλη διαχείριση του προβλήματος ήταν οι καταγγελίες για «παράνομη λειτουργία των ΚΥΤ, λόγω προβλημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος» και στις απειλές για κλείσιμο τους, που το μόνο που κατάφεραν ήταν έναν επιπλέον αυτοεξευτελισμό της ίδιας και των πολιτών προς τον θεσμό της Περιφέρειας. Αντίθετα φροντίζει να σκορπίζει η ίδια και οι συνεργάτες της πόρους και ενέργεια προς κάθε τύπου προεκλογική και πελατειακή φιέστα ακόμη σε αμφιβόλου ποιότητας, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα. Τακτική που δείχνει πως αντιλαμβάνεται η κα Καλογήρου και η ομάδα της την αυτοδιοίκηση: για τις φιέστες και για τα εύκολα, ενώ τα δύσκολα κάτω από το τραπέζι.

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καλεί όλους να αξιοποιήσουμε τη γενναία πράγματι στάση των γονιών της Σάμου και να χαράξουμε μια νέα πορεία και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού με ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Οφείλουμε σε μας και στα παιδιά μας η αλλαγή πορείας να είναι συνολική.

Comments

comments

Περιφερειακά

«Εμείς για το Αιγαίο»- Δεν θα συμπράξουμε από καμία θέση ευθύνης με τη νέα Περιφερειακή Αρχή

Published

on

By

Εμείς, οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του συνδυασμού «Εμείς για το Αιγαίο», αποφασίσαμε μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με όλα τα μέλη του συνδυασμού μας, να ασκήσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή, τον κριτικό και δημιουργικό ρόλο της αντιπολίτευσης και δεν θα συμπράξουμε από καμία θέση ευθύνης με τη νέα Περιφερειακή Αρχή.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι:

 

Π.Ε. Λέσβου

Χριστιάνα Καλογήρου

Θεόδωρος Βαλσαμίδης

Πόπη Γόμου- Πρωτογεράκη

Στρατής Κυρατζής

Π.Ε. Λήμνου

Κώστας Αδαμίδης

Π.Ε.  Χίου

Παντελής Μπουρνιάς

Λεωνίδας Αθηνάδης

Γεώργιος Νομικός

Παντελής Λεγάτος

Π.Ε. Σάμου

Πάρης Παπαγεωργίου

Γεώργιος Κυριαζής

Σουλτάνα Ανδρεάδου

Π.Ε. Ικαρίας

Παναγιώτης Γενούζος
                   

 

 

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Αυτό είναι το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Published

on

By

Με μεγάλη ανανέωση προσώπων το νέο 41μελες Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου .

«Άλμα ανάπτυξης» , 10 έδρες καταλαμβάνει ο συνδυασμός με επικεφαλής και νέο Περιφερειαρχη τον Κώστα Μουτζούρη.

Λέσβου:  Κωνσταντίνος Αρώνης  (2.714), Άρης Χατζηκομνηνός  (2.644), Παναγιώτης Κουφέλος (2.102)  Αναστασία Αντωνέλλη (1.831) , Δημήτρης Κουρσουμπάς (1390)

Λήμνου: Άγγελος Βλαττάς- Λαμπρινός  (453)

Χίου: Παντελής Βρουλής (2.823), Παντελής Μπουγδάνος (1969), Νικόλαος Νύκτας (1761)

Σάμου: Βασίλειος Πανουράκης (733)

«Εμείς για το Αιγαίο» , 13 έδρες καταλαμβάνει ο συνδυασμός με επικεφαλής τη Χριστιάνα Καλογήρου . Αναλυτικά οι έδρες και οι σταυροί των Συμβούλων στις Περιφερειακές ενότητες:

Λέσβου:  Χριστιάνα Καλογήρου, Θεόδωρος Βαλσαμίδης  (3.884), Πόπη Γόμου- Πρωτογεράκη (2.258), Στρατής Κυρατζής (1658)

Λήμνου: Κώστας Αδαμίδης (1195),

Χίου: Παντελής Μπουρνιάς (1587), Λεωνίδας Αθηνάδης (1500), Γεώργιος Νομικός (1496), Παντελής Λεγάτος (1386)

Σάμου: Πάρης Παπαγεωργίου (1827), Γεώργιος Κυριαζής (1346), Σουλτάνα Ανδρεάδου (1138)

Ικαρίας: Παναγιώτης Γενούζος (1612)

«Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο», 8 έδρες για το συνδυασμό με επικεφαλής τον Παναγιώτη Χριστόφα.

Λέσβου: Παναγιώτης Χριστόφας επικεφαλής συνδυασμού, Παναγιώτης Προβέτζας (1796),  Νίκος Καρασάββας (1662)  Παντελής Βερρής (1560)

Λήμνου: Μαγδαληνή Τούφου (562)

Χίου:  Χριστόφορος Κριμιλής (1370) ,Στυλιανός Καμπούρης (1133)

Σάμου: Νικόλαος Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (920)

«Λαϊκή Συσπείρωση» , 4 έδρες για το συνδυασμό με επικεφαλής τον Σταύρο Τάσο.

Λέσβου: Σταύρος Τάσσος επικεφαλής  συνδυασμού

Χίου: Γεώργιος Αμπατζής (762)

Σάμου:  Σταμάτιος Φιλιππής (581)

Ικαρίας:  Στυλιανός Σταμούλος (968)

 

«Συμπαράταξη Πολιτών», 4 έδρες του συνδυασμού με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη.

Λέσβου: Γιαννης Σπιλάνης επικεφαλής συνδυασμού , Μαρία Νικολάρα  (1001)

Χίου:  Αγλαϊα Αργυρούδη (830)

Σαμου: Μανώλης Κάρλας (1100)

Και από μία έδρα καταλαμβάνουν ο Άλλος δρόμος με τον Στράτο Γεωργούλα και η Ανταρσία στο Αιγαίο με τον Νίκο Μανάβη.

Πηγή ΕΡΑ Αιγαίου

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Κώστας Μουτζούρης: Το Βόρειο Αιγαίο μπορεί και αλλάζει σελίδα 

Published

on

By

Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου που πίστεψαν σε εμάς ,εμπιστεύτηκαν το « Άλμα Αναπτυξης»και μας τίμησαν με την ψήφο τους .

Εκφραζω την ευγνωμοσύνη μου στους υποψήφιους του συνδυασμού μας και στους φίλους και συνεργάτες μας χάρη στους οποίους το Βόρειο Αιγαίο μπορεί και αλλάζει σελίδα.

Παραμένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας, ενωμένοι όλοι μαζί προχωράμε μπροστα ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν την οντότητα την δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη που τους αξίζουν .

Κώστας Ι. Μουτζούρης

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017