Connect with us

Δήμος

Στάντζος- Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη εξέγερση στο ΚΥΤ

Published

on

Της Τασούλας Επτακοίλη

«Πρόσφατα συγκάλεσα σύσκεψη με τις αστυνομικές αρχές, για να δούμε πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη εξέγερση. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου: δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί», λέει ο κ. Στάντζος.

Την 1η Νοεμβρίου 2015 ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου (ΣΑΣ) κλήθηκε από το τοπικό λιμεναρχείο να συνδράμει σε περιστατικό ναυαγίου στη θέση Γαλάζιο. Τέσσερις δύτες έσπευσαν αμέσως με το φουσκωτό τους, τη «Γοργώ». Το «Kusadasi Ilgun», υπό σημαία τουρκική, που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, είχε ήδη βυθιστεί σε απόσταση 40 μέτρων από την ακτή. Οι άνδρες του ΣΑΣ καταδύθηκαν σε βάθος σχεδόν έξι μέτρων και ανέσυραν δέκα σορούς – τέσσερις γυναίκες και έξι παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί στην καμπίνα του σκάφους. «Ηταν πρωτόγνωρη και συνταρακτική εμπειρία για όλους μας. Μας έδεσε, μας πείσμωσε: την επόμενη φορά, είπαμε, θα είμαστε εκεί για να βγάλουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν στη στεριά ζωντανούς. Θα κάνουμε διάσωση, όχι περισυλλογή πτωμάτων. Οι αυτοδύτες είναι ένα μόνο παράδειγμα του τι ανθρώπους διαθέτει αυτό το νησί: στη Σάμο ο εθελοντισμός είναι κύτταρο της κοινωνίας μας», λέει ο Γιώργος Στάντζος, ένας από τους αυτοδύτες της τραγικής αυτής ιστορίας.

Ο ίδιος έχει πολλά αντίστοιχα γεγονότα να θυμηθεί από τις 200 και πλέον επιχειρήσεις του συλλόγου. «Ολες έγιναν σε συνεργασία με το Λιμενικό. Ποτέ δεν δράσαμε μόνοι και ποτέ σε συνεργασία με τις ΜΚΟ. Μεγάλη ιστορία οι ΜΚΟ… Κάποιες βοήθησαν, κάποιες όχι και απλώς έκαναν δημόσιες σχέσεις παίρνοντας τεράστιες χορηγίες από το εξωτερικό. Χοντρή “κονόμα”… Ουδέποτε ελέγχθηκαν, απολάμβαναν πλήρη ασυλία, προφανώς με εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης. Εμείς εμπλουτίσαμε τον εξοπλισμό μας με ίδιους πόρους, φτιάξαμε διασωστική ομάδα και μείναμε στην αφάνεια. Όταν μιλάς για διασώσεις το να κρατάς χαμηλό προφίλ είναι αυτονόητο.

Όλες οι επιχειρήσεις μας είναι καταγεγραμμένες σε βίντεο. Το υλικό είναι καλά φυλαγμένο και κωδικοποιημένο. Μόνο ο εισαγγελέας έχει πρόσβαση σε αυτό, όποτε συντρέχει λόγος».

Εδώ και μερικές εβδομάδες, ο Γιώργος Στάντζος «καταδύεται» και πάλι στα σκοτεινά νερά του προσφυγικού, με διαφορετική όμως ιδιότητα: ως νέος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου. Η παράταξή του (ΑΝΑΣΑ) δεν είχε τις ευλογίες κάποιου κόμματος. «Μολονότι οι ψηφοφόροι δεν βγαίνουν εύκολα από το κομματικό μαντρί, οι Σαμιώτες έκαναν αυτή την υπέρβαση και μας εξέλεξαν. Ισως γιατί παρουσιάσαμε μια διαφορετική αυτοδιοικητική εκδοχή, είχαμε φρεσκάδα αλλά και εμπειρία μαζί.

Η εκλογή του συνέπεσε με τη ραγδαία, και πάλι, αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Η ανησυχία του είναι μεγάλη. «Ειδικά μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια, δεν θα σας κρύψω ότι δεν μπορώ να κοιμηθώ τις νύχτες. Παίρνω το μηχανάκι μου και γυρίζω στις γειτονιές, να δω πώς είναι η κατάσταση. Η πρωτεύουσα της Σάμου κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε όλη την Ελλάδα στην αναλογία μονίμων κατοίκων και μεταναστών: 7.000 και 6.000, αντίστοιχα. Σχεδόν ένας προς έναν. Καθημερινά φτάνουν δεκάδες νέοι αιτούντες άσυλο. Κάθε τόσο ανοίγονται σπίτια και ξενοδοχεία, τα οποία ουσιαστικά αποψιλώνονται: αφαιρούνται μέχρι και οι πόρτες και τα κεραμίδια. Αναμενόμενο, αφού οι περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες και μετανάστες μένουν σε θερινού τύπου αντίσκηνα. Aν η κυβέρνηση κάνει το λάθος και προχωρήσει σε απεγκλωβισμό από τη Μόρια μόνο και όχι και από τη Σάμο, φοβάμαι τα χειρότερα. Πρόσφατα συγκάλεσα σύσκεψη με τις αστυνομικές αρχές, για να δούμε πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη εξέγερση. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου: δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Από μια κλωστή κρεμόμαστε. Φοβάμαι τη σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά», τονίζει ο κ. Στάντζος.

Η κατάσταση πλέον μας ξεπερνά

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου ζητεί από τους άλλους δήμους της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Να αποδείξει η υπόλοιπη Ελλάδα την αλληλεγγύη της προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζονται. Δεν θα πω κάτι καινούργιο: το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα με ισχυρές τοπικές επιπτώσεις. Εμείς εδώ προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ του ανθρωπισμού μας και των τεράστιων προβλημάτων. Οι Σαμιώτες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους είναι ιδιαίτερα ανεκτικοί. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η προσφυγιά είναι στο DNA μας; Πώς να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους έρχονται εξουθενωμένοι, έπειτα από μια διαδρομή πόνου, με την προσδοκία μιας καλύτερης ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους; Όμως η κατάσταση πλέον μας ξεπερνά: έχει αλλάξει ο οικονομικός προσανατολισμός της πρωτεύουσας, έχει επιβαρυνθεί πολύ περιβαλλοντικά. Μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών, ανόμοιων μεταξύ τους. Εχουν λιγοστέψει οι ροές από εμπόλεμες ζώνες (Συρία). Στην πλειονότητά τους όσοι φτάνουν στο ΚΥΤ (το οποίο, υπενθυμίζω, είναι χωρητικότητας 700 ατόμων) έρχονται από το Αφγανιστάν (γύρω στο 30%) και, οι υπόλοιποι, από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής».

Το μείγμα είναι αναμφισβήτητα εκρηκτικό. «Οι Σαμιώτες περιμένουν πολλά από εμάς», συνεχίζει ο Γιώργος Στάντζος. «Κι εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε από την κυβέρνηση να τηρήσει τα υπεσχημένα. Οταν επισκέφθηκε τη Σάμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, άκουσε –και είπε–αλήθειες.

Σήμερα, ζητούμε από τον πρωθυπουργό εθνική πολιτική στο προσφυγικό και στήριξη της τοπικής οικονομίας – όχι επιδοματικά μέτρα, αλλά συντεταγμένη στρατηγική, για να αναπτυχθεί η οικονομία του νησιού μας».

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου απαριθμεί τα μέτρα που θα συμβάλουν σε αυτό: «Eιδικό και σταθερό φορολογικό καθεστώς με δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλες τις πηγές των εισοδημάτων. Περαιτέρω μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, πάντα συνδεδεμένη με τη νησιωτικότητα. Μηδενική φορολογία εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας για την πρώτη πενταετία εκμετάλλευσης μεγάλων επενδύσεων καθώς και για όλες τις πηγές εισοδήματος των μονίμων κατοίκων. Ζητούμε από την πολιτεία να μας βοηθήσει να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας. Μόνο έτσι θα ξαναβρεί η Σάμος το κουράγιο της: οι νέοι θα καλλιεργήσουν το αμπέλι και τις ελιές με σύγχρονες μεθόδους, θα φτιάξουν μικρά ποιοτικά καταλύματα, θα δημιουργήσουν κάτι καλύτερο από τις προηγούμενες γενιές…».

Έντυπη Καθημερινή 

Comments

comments

Δήμος

Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός του δήμου Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

Από αύριο, 08-04-2020, ο Δήμος Ανατολικής  Σάμου έρχεται ακόμη πιο κοντά στους δημότες του, δημιουργώντας ακόμα ένα κανάλι επικοινωνίας για την καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτησή τους, θέτοντας σε λειτουργία τον Αυτόματο Ψηφιακό Βοηθό.

Ένα εύχρηστο και καινοτόμο εργαλείο το οποίο θα είναι διαθέσιμο και ανοιχτό προς χρήση σε κάθε πολίτη μέσω του facebook messenger, https://www.facebook.com/islandofsamos/, με πρόσβαση σε πλήθος δεδομένων, παρέχοντας πληροφορίες, αρχικά με τον COVID-19, την καθημερινότητα του Δήμου και τα ΚΕΠ. Πρόκειται για μια δυναμική εφαρμογή η οποία θα εμπλουτίζεται και θα αλλάζει σχεδόν καθημερινά.

Η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, θα δίνει απαντήσεις με αυτοματοποιημένο τρόπο που θα λειτουργεί προς το παρόν μέσα από το facebook.

Στόχος να δημιουργηθούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους, οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διεύρυνση του αναπτυξιακού ρόλου του Δήμου, μέσω της ικανότητάς του να βελτιώνει όσο το δυνατόν περισσότερο την ποιότητα και την αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για λόγους συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) παρακαλούμε να μην στέλνετε προσωπικά δεδομένα.  Ο Ψηφιακός Βοηθός λειτουργεί για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τους άλλους τρόπους επικοινωνίας.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Ν. Ζάχαρης: «Κάτι δεν πάει καλά με την ποιότητα του πόσιμου νερού»

Published

on

By

Στη διαπίστωση ότι «κάτι δεν πάει καλά με την ποιότητα και την υγιεινή του πόσιμου νερού», καταλήγει η δημοτική κίνηση η Σάμος αλλάΖΕΙ, μετά και την ανακοίνωση του δήμου Ανατολικής Σάμου για εκτός εγκεκριμένων ορίων στο πόσιμο νερό σε περιοχές του δήμου.

Αναλυτικά :

Σε δειγματοληψίες για την ποιότητα και καταλληλότητα  του πόσιμου νερού που πάρθηκαν το μήνα Μάρτιο, βρέθηκαν τιμές εκτός ορίων και αφορούν τις κοινότητες Βουρλιωτών, Παγώνδα (συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Ηραίον), Παλαιοκάστρου, (συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Κέρβελη και Ποσειδωνίου), Πανδρόσου και Σπαθαραίων.  Είχαμε μάλιστα δειγματοληψίες που λήφθηκαν στις 19/3 και οι ανακοινώσεις για την  μη καταλληλότητα του νερού έγιναν στις 2/4, δηλαδή μετά από 2 εβδομάδες. Πρόβλημα ποιότητας του πόσιμου νερού είχαμε για μεγάλη διάρκεια και τους περασμένους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο στην πόλη της Σάμου και κοινότητες του Δήμου μας. Κάτι δεν πάει καλά με την ποιότητα και την υγιεινή του πόσιμου νερού, όπως και με τις αλλεπάλληλες βλάβες και διακοπές της συνεχούς ροής νερού.

Διανύουμε την πανδημία του κορωνοϊού (covid-19) με την κοινωνική και οικονομική μας ζωή σε καραντίνα και δεν είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε λαϊκίστικη αντιπολίτευση. Και αναγνωρίζουμε ότι τουλάχιστον η νυν Δημοτική Αρχή ενημερώνει όταν παίρνει από το εργαστήριο  αποτελέσματα που δείχνουν ότι το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση, σε αντίθεση με την προηγούμενη που τα απέκρυπτε.

Ως παράταξη έχουμε ζητήσει και ζητάμε από την Δημοτική Αρχή:

Όλες οι δειγματοληψίες που γίνονται και τα αποτελέσματά τους να αναρτώνται στο site του Δήμου μας, ώστε να έχουν όλοι την πληροφόρηση για την ποιότητα και καταλληλότητα του πόσιμου νερού.

Το πρόγραμμα των δειγματοληψιών και καθαρισμών των δεξαμενών στα χωριά να είναι σε γνώση και έλεγχο των Προέδρων και των Κοινοτικών Συμβούλων. Άμεσα τα αποτελέσματα των ελέγχων να διαβιβάζονται στους προέδρους των Κοινοτήτων και αυτοί με τη σειρά τους να ενημερώνουν  τους συγχωριανούς τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν πρέπει να είναι ο μόνος τρόπος ενημέρωσης.

Θα πρέπει οι όποιες δράσεις του Δήμου να είναι προληπτικές και προγραμματισμένες σε τακτά χρονικά διαστήματα: ο καθαρισμός των δεξαμενών, ο έλεγχος και σωστή λειτουργία των χλωριωτών των δεξαμενών, η σωστή λειτουργία των δικτύων και των αντλιοστασίων.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο της διασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου νερού στο Δήμο μας (καθαρισμός δεξαμενών, σωστή χλωρίωση) θα πρέπει να λογοδοτεί εγγράφως για τα πεπραγμένα της ανά τρίμηνο και συγχρόνως να είναι και υπεύθυνη για τυχόν προβλήματα υγείας  προκύψουν από την αμέλεια της.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να γνωρίζει ότι μεγάλες ποσότητες νερού ύδρευσης «χάνονται» στα δίκτυα και να προγραμματίσει έργα σωστής μάστευσης πηγών και  αποκατάστασης των βλαβών των δικτύων (που επιπλέον είναι και εστίες  ακαταλληλότητάς του πόσιμου και υγιεινού νερού), ώστε να έχουμε πλήρη επάρκεια σε υγιεινό πόσιμο νερό. Μια μόνο επίσκεψη στις πηγές Κρύο Νερό και Καρύτσα (Παγώνδας) θα είναι διδακτική για το πως «χάνεται» το αγαθό που λέγεται νερό.

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Γ. Στάντζος: Κλείστε τα αεροδρόμια και τα λιμάνια των νησιών μας

Published

on

By

 

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, προσυπέγραψε σήμερα, 06/04/2020 το κάτωθι έγγραφο αίτημα προς τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη για το «κλείσιμο» των αεροδρομίων και των λιμανιών των νησιών της χώρας.

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αποτελεί το ύψιστο καθήκον όλων τις δύσκολες αυτές ώρες. Το αίτημα αποτελεί πρωτοβουλία του Δημάρχου Κω, κου Θεοδόση Νικηταρά.

”Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,
Εμείς, οι Δήμαρχοι των νησιών της χώρας μας, που δεδομένα αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα στις δομές Υγείας, σας ζητάμε να κλείσετε τα αεροδρόμια και τα λιμάνια των νησιών μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τις κοινωνίες μας από τη διασπορά του κορονοϊού.

Άλλωστε όπως δείχνουν περιστατικά σε διάφορα νησιά , τα όποια αρχικά κρούσματα εμφανίστηκαν αφορούν κυρίως σε ανθρώπους που έφτασαν στα νησιά προερχόμενοι από άλλες περιοχές.

Γνωρίζετε και εσείς ότι το σύστημα Υγείας στα νησιά είναι αδύναμο ενώ και οι αεροδιακομιδές ασθενών με κορονοϊό είναι σχεδόν αδύνατες.

Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες σας. “

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Δήμος2 εβδομάδες ago

Έκκληση του δήμου Ανατολικής Σάμου σε όσους ταξίδεψαν την Παρασκευή 20-03-2020 με το πλοίο της γραμμής από Πειραιά προς Σάμο

Ικαριακά2 εβδομάδες ago

Ο δήμος Ικαρίας θα κινηθεί νομικά εναντίον του 25χρονου

Αστυνομικά - Λιμενικά2 εβδομάδες ago

«Έπεσαν» τα πρώτα πρόστιμα στη Σάμο σε μετανάστες για παράβαση του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Συνοριοφύλακες Σάμου: Στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιτυχόντων (πίνακες)

Αστυνομικά - Λιμενικά2 εβδομάδες ago

Σάμος: 2 πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ανακοίνωση Blue Star Ferries για το F/B Blue Star MYCONOS

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Τα 16 τουριστικά καταλύματα στη Σάμο για τη στέγαση ατόμων ειδικών κατηγοριών

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Φοιτητές Καρλοβάσου: Δεν φεύγει κανείς, ας έρθουν να μας πετάξουν έξω

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Ταξιάρχου Δημητρίου Βακεντή

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Άφιξη μεταναστών στη παραλία της Μουρτιάς

Σαμιακά2 ημέρες ago

«Βουνό» τα σκουπίδια παραπλεύρως της Περιφερειακής οδού

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Το πλοίο «Aqua Blue» στη Σάμο για μεταφορά μεταναστών

Δήμος3 εβδομάδες ago

Απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους ευθύνης του Δήμου Αν.Σάμου

Σαμιακά1 μήνα ago

Αποδοκιμασίες κατοίκων εναντίον του Νότη Μηταράκη για τη νέα δομή μεταναστών

Σαμιακά1 μήνα ago

Λυκούργου Λογοθέτη. 19 καταστήματα έβαλαν λουκέτο

Σαμιακά3 μήνες ago

Η Σάμος έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα

Πολιτικά3 μήνες ago

Χ.Στεφανάδης: Πιστεύω του χρόνου αυτή την εποχή η Σάμος θα είναι ελεύθερη από τους μετανάστες – πρόσφυγες

Σαμιακά3 μήνες ago

ΝΟΔΕ Σάμου. Σε κλίμα ενότητας η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Δήμος3 μήνες ago

Στάντζος από τον λιμένα Μαλαγαρίου : Ζητάμε άμεση και μαζική αποσυμφόρηση τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Σαμιακά3 μήνες ago

Υπό βροχή τελέσθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στη Σάμο

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017