Connect with us

Δήμος

Στάντζος- Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη εξέγερση στο ΚΥΤ

Published

on

Της Τασούλας Επτακοίλη

«Πρόσφατα συγκάλεσα σύσκεψη με τις αστυνομικές αρχές, για να δούμε πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη εξέγερση. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου: δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί», λέει ο κ. Στάντζος.

Την 1η Νοεμβρίου 2015 ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου (ΣΑΣ) κλήθηκε από το τοπικό λιμεναρχείο να συνδράμει σε περιστατικό ναυαγίου στη θέση Γαλάζιο. Τέσσερις δύτες έσπευσαν αμέσως με το φουσκωτό τους, τη «Γοργώ». Το «Kusadasi Ilgun», υπό σημαία τουρκική, που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, είχε ήδη βυθιστεί σε απόσταση 40 μέτρων από την ακτή. Οι άνδρες του ΣΑΣ καταδύθηκαν σε βάθος σχεδόν έξι μέτρων και ανέσυραν δέκα σορούς – τέσσερις γυναίκες και έξι παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί στην καμπίνα του σκάφους. «Ηταν πρωτόγνωρη και συνταρακτική εμπειρία για όλους μας. Μας έδεσε, μας πείσμωσε: την επόμενη φορά, είπαμε, θα είμαστε εκεί για να βγάλουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν στη στεριά ζωντανούς. Θα κάνουμε διάσωση, όχι περισυλλογή πτωμάτων. Οι αυτοδύτες είναι ένα μόνο παράδειγμα του τι ανθρώπους διαθέτει αυτό το νησί: στη Σάμο ο εθελοντισμός είναι κύτταρο της κοινωνίας μας», λέει ο Γιώργος Στάντζος, ένας από τους αυτοδύτες της τραγικής αυτής ιστορίας.

Ο ίδιος έχει πολλά αντίστοιχα γεγονότα να θυμηθεί από τις 200 και πλέον επιχειρήσεις του συλλόγου. «Ολες έγιναν σε συνεργασία με το Λιμενικό. Ποτέ δεν δράσαμε μόνοι και ποτέ σε συνεργασία με τις ΜΚΟ. Μεγάλη ιστορία οι ΜΚΟ… Κάποιες βοήθησαν, κάποιες όχι και απλώς έκαναν δημόσιες σχέσεις παίρνοντας τεράστιες χορηγίες από το εξωτερικό. Χοντρή “κονόμα”… Ουδέποτε ελέγχθηκαν, απολάμβαναν πλήρη ασυλία, προφανώς με εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης. Εμείς εμπλουτίσαμε τον εξοπλισμό μας με ίδιους πόρους, φτιάξαμε διασωστική ομάδα και μείναμε στην αφάνεια. Όταν μιλάς για διασώσεις το να κρατάς χαμηλό προφίλ είναι αυτονόητο.

Όλες οι επιχειρήσεις μας είναι καταγεγραμμένες σε βίντεο. Το υλικό είναι καλά φυλαγμένο και κωδικοποιημένο. Μόνο ο εισαγγελέας έχει πρόσβαση σε αυτό, όποτε συντρέχει λόγος».

Εδώ και μερικές εβδομάδες, ο Γιώργος Στάντζος «καταδύεται» και πάλι στα σκοτεινά νερά του προσφυγικού, με διαφορετική όμως ιδιότητα: ως νέος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου. Η παράταξή του (ΑΝΑΣΑ) δεν είχε τις ευλογίες κάποιου κόμματος. «Μολονότι οι ψηφοφόροι δεν βγαίνουν εύκολα από το κομματικό μαντρί, οι Σαμιώτες έκαναν αυτή την υπέρβαση και μας εξέλεξαν. Ισως γιατί παρουσιάσαμε μια διαφορετική αυτοδιοικητική εκδοχή, είχαμε φρεσκάδα αλλά και εμπειρία μαζί.

Η εκλογή του συνέπεσε με τη ραγδαία, και πάλι, αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Η ανησυχία του είναι μεγάλη. «Ειδικά μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια, δεν θα σας κρύψω ότι δεν μπορώ να κοιμηθώ τις νύχτες. Παίρνω το μηχανάκι μου και γυρίζω στις γειτονιές, να δω πώς είναι η κατάσταση. Η πρωτεύουσα της Σάμου κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε όλη την Ελλάδα στην αναλογία μονίμων κατοίκων και μεταναστών: 7.000 και 6.000, αντίστοιχα. Σχεδόν ένας προς έναν. Καθημερινά φτάνουν δεκάδες νέοι αιτούντες άσυλο. Κάθε τόσο ανοίγονται σπίτια και ξενοδοχεία, τα οποία ουσιαστικά αποψιλώνονται: αφαιρούνται μέχρι και οι πόρτες και τα κεραμίδια. Αναμενόμενο, αφού οι περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες και μετανάστες μένουν σε θερινού τύπου αντίσκηνα. Aν η κυβέρνηση κάνει το λάθος και προχωρήσει σε απεγκλωβισμό από τη Μόρια μόνο και όχι και από τη Σάμο, φοβάμαι τα χειρότερα. Πρόσφατα συγκάλεσα σύσκεψη με τις αστυνομικές αρχές, για να δούμε πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη εξέγερση. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου: δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Από μια κλωστή κρεμόμαστε. Φοβάμαι τη σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά», τονίζει ο κ. Στάντζος.

Η κατάσταση πλέον μας ξεπερνά

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου ζητεί από τους άλλους δήμους της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Να αποδείξει η υπόλοιπη Ελλάδα την αλληλεγγύη της προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζονται. Δεν θα πω κάτι καινούργιο: το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα με ισχυρές τοπικές επιπτώσεις. Εμείς εδώ προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ του ανθρωπισμού μας και των τεράστιων προβλημάτων. Οι Σαμιώτες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους είναι ιδιαίτερα ανεκτικοί. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η προσφυγιά είναι στο DNA μας; Πώς να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους έρχονται εξουθενωμένοι, έπειτα από μια διαδρομή πόνου, με την προσδοκία μιας καλύτερης ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους; Όμως η κατάσταση πλέον μας ξεπερνά: έχει αλλάξει ο οικονομικός προσανατολισμός της πρωτεύουσας, έχει επιβαρυνθεί πολύ περιβαλλοντικά. Μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών, ανόμοιων μεταξύ τους. Εχουν λιγοστέψει οι ροές από εμπόλεμες ζώνες (Συρία). Στην πλειονότητά τους όσοι φτάνουν στο ΚΥΤ (το οποίο, υπενθυμίζω, είναι χωρητικότητας 700 ατόμων) έρχονται από το Αφγανιστάν (γύρω στο 30%) και, οι υπόλοιποι, από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής».

Το μείγμα είναι αναμφισβήτητα εκρηκτικό. «Οι Σαμιώτες περιμένουν πολλά από εμάς», συνεχίζει ο Γιώργος Στάντζος. «Κι εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε από την κυβέρνηση να τηρήσει τα υπεσχημένα. Οταν επισκέφθηκε τη Σάμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, άκουσε –και είπε–αλήθειες.

Σήμερα, ζητούμε από τον πρωθυπουργό εθνική πολιτική στο προσφυγικό και στήριξη της τοπικής οικονομίας – όχι επιδοματικά μέτρα, αλλά συντεταγμένη στρατηγική, για να αναπτυχθεί η οικονομία του νησιού μας».

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου απαριθμεί τα μέτρα που θα συμβάλουν σε αυτό: «Eιδικό και σταθερό φορολογικό καθεστώς με δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλες τις πηγές των εισοδημάτων. Περαιτέρω μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, πάντα συνδεδεμένη με τη νησιωτικότητα. Μηδενική φορολογία εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας για την πρώτη πενταετία εκμετάλλευσης μεγάλων επενδύσεων καθώς και για όλες τις πηγές εισοδήματος των μονίμων κατοίκων. Ζητούμε από την πολιτεία να μας βοηθήσει να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας. Μόνο έτσι θα ξαναβρεί η Σάμος το κουράγιο της: οι νέοι θα καλλιεργήσουν το αμπέλι και τις ελιές με σύγχρονες μεθόδους, θα φτιάξουν μικρά ποιοτικά καταλύματα, θα δημιουργήσουν κάτι καλύτερο από τις προηγούμενες γενιές…».

Έντυπη Καθημερινή 

Comments

comments

Δήμος

Λαϊκή Συσπείρωση: Να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

Published

on

By

 

Να συνεχιστούν και να ενταθούν με νέες ανεβασμένες μορφές οι κινητοποιήσεις , ενάντια στις επιτάξεις περιουσιών στου Ζερβού και στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με την απόφασή της για δημιουργία γιγάντιων φυλακών – στρατοπέδων συγκέντρωσης, πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση, στη σύσκεψη κοινοταρχών του δήμου Ανατολικής Σάμου που έγινε το Σάββατο 15Φλεβάρη στους Μυτιληνιούς.

Η σύσκεψη οργανώθηκε από το κοινοτικό συμβούλιο του χωριού μετά από πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης Μυτιληνιών που ζητούσε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων για να συζητήσουν την οργάνωση κινητοποιήσεων.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Τζίχας στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι τα τελευταία συλλαλητήρια στη Σάμο και στην Αθήνα απέδειξαν ότι ο λαός του νησιού και οι Σαμιώτες που ζουν στην Αθήνα, θέλουν και μπορούν να αντισταθούν στη κυβερνητική πολιτική του εγκλωβισμού και ταυτόχρονα να περιφρουρήσουν αποτελεσματικά τις συγκεντρώσεις τους από ακροδεξιά και ρατσιστικά στοιχεία που καραδοκούν και επιχειρούν να σπείρουν το δηλητήριό τους και να αμαυρώσουν τον δίκαιο αγώνα των νησιωτών.

Βασικό ζήτημα – υπογράμμισε – είναι το περιεχόμενο και τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, που πρέπει να απαντούν ουσιαστικά στο πρόβλημα και στις αιτίες του εγκλωβισμού, οι οποίες βρίσκονται στις συνθήκες Δουβλίνο 1 και Δουβλίνο 2 καθώς και στην απαράδεκτη συμφωνία Ε .Ε – Τουρκίας. Συμμετέχουμε – είπε – με όλες μας τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις που διεκδικούν:

Να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τις επιτάξεις.
Να κλείσει το χοτ σποτ στο Βαθύ και να μην γίνει καινούργιο.
Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών
Να υπάρχει μόνο μια μικρή δομή υποδοχής, ταυτοποίησης και αναχώρησης στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου θα γίνονται όλες οι διαδικασίες ασύλου και η γρήγορη αναχώρησή τους για τις χώρες που επιθυμούν.

Επιπλέον όμως, εμείς λέμε κατηγορηματικά ότι βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να καταργηθεί η απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας που επιβάλλει τον εγκλωβισμό στα νησιά, καθώς και οι συνθήκες Δουβλίνο 1 & 2 που μεταξύ άλλων, τους εγκλωβίζουν στη πρώτη χώρα εισόδου.

Διαφωνούμε ωστόσο με τη δημοτική αρχή και όλες τις άλλες παρατάξεις – τόνισε – σε δυο ουσιαστικά ζητήματα: Στα μέτρα καταστολής και αποτροπής, που τα ονομάζουν «φύλαγμα συνόρων» και στην αποδοχή των αρχικών σχεδιασμών για ΚΥΤ στου Ζερβού δυναμικότητας 1200 ατόμων.

α) Δεν μπορούμε – είπε χαρακτηριστικά – να πυροβολούμε ή να βουλιάζουμε άοπλους ανθρώπους, που ζητούν σωτηρία από τους πολέμους και την εξαθλίωση. Δεν είναι εισβολείς, δεν στρέφονται κατά της εθνικής κυριαρχίας, δεν είναι εχθροί μας. Η μόνη «αποτροπή», των κινδύνων που διατρέχουν και της άθλιας κατάστασης που βιώνουν πρόσφυγες και νησιώτες, θα μπορούσε να γίνει από τον ΟΗΕ αν έπαιζε το ρόλο του σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Αν δηλαδή τους υποδεχόταν στα σύνορα της χώρας τους , τους περιέθαλπε και τους κατένειμε αναλογικά στις χώρες – μέλη του. Αυτό δυστυχώς δεν γίνεται, επομένως με την υπάρχουσα κατάσταση ο μόνος δρόμος είναι να πηγαίνουν γρήγορα και με ασφάλεια στις χώρες που δηλώνουν ότι επιθυμούν.
β) Η αποδοχή – συνέχισε – από τη δημοτική αρχή της κατασκευής του ΚΥΤ 1200 ατόμων στου Ζερβού, που αποφάσισε και έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει σχέση με τη μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, καταγραφής και αναχώρησης για την ηπειρωτική Ελλάδα, που λέμε εμείς. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ που υλοποιεί και θέλει να επεκτείνει σήμερα με τις επιτάξεις γεωργικής γης και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων η ΝΔ, αφορά φυλακή μακροχρόνιου εγκλωβισμού. Επομένως, πρώτα πρέπει να παρθεί καθαρή απόφαση, να γίνονται όλες οι διαδικασίες ασύλου σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, να γίνει άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και μετά θα βρούμε τη λύση για το μικρό κέντρο υποδοχής, καταγραφής και γρήγορης αναχώρησης.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, αφού επανέλαβε το πλαίσιο διεκδικήσεων που είχαν αποφασίσει όλοι οι φορείς του νησιού στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 2019, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού να διαδηλώσουν τα αιτήματά τους την Τρίτη 18 Φλεβάρη στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό, που επίσης αφορά όλους, στην Πλατεία Πυθαγόρα. Επανέλαβε μάλιστα την πρόταση που είχε καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο στις 11 Φλεβάρη, να γίνει κάλεσμα από το δήμο για πάνδημη συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Στο ΣτΕ για τις επιτάξεις ο δήμος Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

 

Ο Δικηγορικός σύλλογος Σάμου σε συνεργασία με τους Νομικούς Συμβούλους του Δήμου Σάμου και τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε διαδικασίες ακύρωσης των πράξεων της Διοίκησης, αποφάσισε να διορίσει την Δευτέρα,  17 Φεβρουαρίου, τρεις Δικηγόρους μέλη του Δ.Σ Σάμου, οι οποίοι σε συνεργασία με το Νομικό Τμήμα του Δήμου και με Δικηγορικό γραφείο Αθηνών που εξειδικεύεται στο Διοικητικό Δίκαιο να ασκήσουν ενώπιον του ΣτΕ αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τις δέουσες διαδικασίες κατά των πράξεων της Διοίκησης που αφορούν την επίταξη ιδιωτικών εκτάσεων στη περιοχή «Ζερβού» Βαθέος του Δήμου Ανατολικής Σάμου, καθώς επίσης και κατά κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξεως και Υπουργικής αποφάσεως σχετικής με το καθεστώς και τη λειτουργία της δομής στην ως άνω θέση.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Α.Λυμπέρης: «Αντιδρούμε στη λογική της επίταξης»

Published

on

By

Την αντίθεσή του στην απόφαση για επίταξη, καθώς και τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις της περιφέρειας, εκφράζει ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης και καλεί κάθε Σαμιώτη που βρίσκεται στην Αθήνα να συμμετέχει στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί.

«Αντιδρούμε στη λογική της επίταξης και θεωρούμε πρόκληση την κυβερνητική ανακοίνωση 3 ημέρες πριν τη συγκέντρωση του περιφερειάρχη και των δημάρχων του Βορείου Αιγαίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό αποδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης και συνεννόησης. Παραμένουμε αμετακίνητοι στις θέσεις μας και δηλώνουμε πως δεν θα συμμετέχουμε στις όποιες συζητήσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες. Καλούμε την κυβέρνηση  να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία με ευθύνη της κατέστρεψε», αναφέρει ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Δήμος2 ώρες ago

Λαϊκή Συσπείρωση: Να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

Σαμιακά4 ώρες ago

Δ.Σεβαστάκης: Αναστοχασμός με αυτοπεποίθηση

Περιφερειακά15 ώρες ago

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κάνει και δημοσκόπηση για το μεταναστευτικό

Σαμιακά16 ώρες ago

Πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδας για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση ο Μανόλης Βαρβούνης

Δήμος1 ημέρα ago

Στο ΣτΕ για τις επιτάξεις ο δήμος Ανατολικής Σάμου

Σαμιακά1 ημέρα ago

Μαραθόκαμπος – Πέτρες, ξύλα και ζημιές σε οχήματα

Ικαριακά2 ημέρες ago

Προβλήματα από την νεροποντή στο αεροδρόμιο Ικαρίας

Πολιτικά2 ημέρες ago

Ν. Μηταράκης: «Δε θα ανεχθούμε τα 5 νησιά του Β. Αιγαίου να σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης»

Πολιτιστικά2 ημέρες ago

Κοπή πίτας από τον Ροταριανό Όμιλο Σάμος

Σαμιακά2 ημέρες ago

“Τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου Σάμου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας”

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017