Connect with us

Σαμιακά

Στάντζος προς Υπουργείο Παιδείας: Άμεση ανάγκη αποκατάστασης των κτιριακών Σχολικών Μονάδων

Published

on

Την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την άμεση ανάγκη αποκατάστασης των κτιριακών Σχολικών Μονάδων που προέκυψαν από τον ισχυρό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, και την επίσπευση οργανωτικών / λειτουργικών διαδικασιών, αιτήθηκε ο Δήμαρχος Ανατολικής; Σάμου, κ. Γεώργιος Στάντζος με την επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Στην επιστολή του αναφέρει:

Όπως γνωρίζετε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, αλλά και το νησί της Σάμου, συνολικά, επλήγη την 30/10/2020 από ισχυρότατο σεισμό, συνεπεία του οποίου επήλθαν εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια, (μέχρι 09-11-2020, από τα 2.006 κτήρια που είχαν ελεγχθεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, 1.162 είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα).

Σύμφωνα με τον ταχύ οπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε από τους μηχανικούς της «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», από τις τριάντα έξι, (36) σχολικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ανατολικής Σάμου που ελέγχθηκαν, δεκαεννέα, (19), χαρακτηρίστηκαν «Α» και «Β», εννέα (9), χαρακτηρίστηκαν «Γ», «Δ» και «Ε», επτά, (7) χαρακτηρίσθηκαν σε μεικτές κατηγορίες κυμαινόμενες μεταξύ «Α έως Δ», ενώ μία σχολική μονάδα, (Δημοτικό Σχολείο Κοινότητας Βαθέος), λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής δεν ελέγχθηκε.

Επισημαίνεται ότι ακόμη και σχολικές μονάδες που έχουν χαρακτηριστεί «Α» ή «Β», δεν είναι λειτουργικές λόγω επικινδυνοτήτων κατά μήκος των οδών πρόσβασης σε αυτές.

Παράλληλα η μετασεισμική ακολουθία είναι και συνεχής και σημαντική από άποψη μεγέθους των δονήσεων με αποτέλεσμα βάσει μακροσκοπικών ελέγχων κατά την διενέργεια μετασεισμικών αυτοψιών, να εντοπίζονται νέες ή σε μεγαλύτερη έκταση φθορές από αυτές που εντοπίστηκαν κατά τον αρχικό έλεγχο.

Είναι προφανές ότι και μετά το διάστημα αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, λόγω COVID, η ασφαλείας λειτουργία αυτών δεν θα είναι εφικτή, παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαιτουμένων τεχνικών δομικών παρεμβάσεων, καθώς και της άρσης των επικινδυνοτήτων πέριξ αυτών. Για την επαναλειτουργία κάποιων σχολικών μονάδων, ευτυχώς λίγων, θα απαιτηθεί διάστημα ετών, αφού ενδέχεται να απαιτηθεί η πλήρης ανακατασκευή αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, στο μετασεισμικό περιβάλλον του Δήμου Ανατολικής Σάμου, ακόμη και η σύγχρονη τηλεκπαίδευση δεν είναι αυτονόητη για την μαθητική κοινότητα και λόγω των δονήσεων και λόγω αντικειμενικών συνθηκών, (συχνότητα μετασεισμικών δονήσεων, διαμονή πολλών μαθητών σε δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο ή σε σταθερή τηλεφωνία, ή σε συγγενικές/ φιλικές κατοικίες.

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να λειτουργήσει τόσο η μαθητική όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα, μόνο ως ευνοϊκές δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Επισημαίνεται ότι

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε επιβεβλημένο, πέραν των άλλων, να υπάρξουν θεσμικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση και στήριξη της μαθητικής κοινότητας και κυρίως των μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων των λυκείων, καθώς και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Πιστεύουμε ότι η στήριξη αυτή είναι αυτονόητη και, σε μεγάλο βαθμό, οφειλόμενη και θα πρέπει να επικεντρωθεί στους παρακάτω άξονες:

Ø Έκδοση Υπουργικής Απόφασης, περί καθορισμού ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών και αποφοίτων που θα υποβάλλουν αίτηση δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια του Δήμου Ανατολικής Σάμου, για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 και 2021-2022, αντίστοιχη με την Α.Φ.253.2/135894/Α5/10-08-2017, (Φ.Ε.Κ. 2895/τ.Β’/21-08-2017), για τα νησιά Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρρών.

Ø Πρόβλεψη, τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, προκειμένου φοιτητές πρώτου βαθμού συγγένειας, να έχουν τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους στην ίδια πόλη. Ειδικότερα, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν να επιτραπεί η μεταγραφή / μετακίνηση Σαμίων φοιτητών νεοεισαχθέντων φοιτητών σε αντίστοιχες σχολές όπου φοιτούν άλλα μέλη της οικογένειάς τους, ακόμη και εάν δεν καλύπτουν τα μόρια της βάσης μεταγραφής του τμήματος στο οποίο αιτείται η μεταγραφή, κατ’ εξαίρεση του κριτηρίου των 2.750 μορίων που προβλέπεται από την παρ. 3 του άρθρου 73 του Ν.4692/2020.

Ø Αναμοριοδότηση των Σχολικών Μονάδων, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών.

Ø Καθιέρωση πρόσθετης μοριοδότησης, ως κινήτρου, στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς προκειμένου να έχουν, ως πρώτη τους επιλογή, το νησί της Σάμου.

Όσο αφορά στα άμεσα μέτρα για την επιστροφή στην κανονικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θεωρούμε απαραίτητο, όπως κατά προτεραιότητα ικανοποιηθούν αιτήματα που αφορούν στην:

ü Αποστολή προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου και επικαιροποιηθεί από την σχετική Απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου, κατά την συνεδρίασή της της 11/11/2020.

ü Αποστολή του αιτηθέντος, από αριθμού tablets / laptops τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των ανωτέρω αιτημάτων, τα οποία. Στα πλαίσια αυτά θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα επιδείξει αντίστοιχη αμεσότητα και συνέπεια

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Εθελοντική αιμοδοσία στο Πυθαγόρειο

Published

on

By

Την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου από τις 12:30 μ.μ. έως τις 17:30 μ.μ. 

«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για αίμα. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε συνάνθρωποί μας να μην στερηθούν αυτό το πολύτιμο για την ζωή αγαθό, το αίμα. Σας περιμένουμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, για να δώσουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο μας που το χρειάζεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον Covid-19.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Published

on

By

Ένα σπάνιο φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Ελλάδας.

Το samos24.gr, βρέθηκε σήμερα στη παραλία της Ψιλής Άμμου, του δήμου Ανατολικής Σάμου όπου παρατηρήθηκε το φυσικό φαινόμενο της άμπωτης.

Η άμπωτη, είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας, χαρακτηρίζεται από την κάθοδο των νερών της θάλασσας.

Τι είναι η άμπωτη και πού οφείλεται

Για το φαινόμενο της άμπωτης, ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» υποστήριξε πως πρόκειται για μετακίνηση θαλασσίων μαζών λόγω της έλξης των πλανητών και της θέσης του ήλιου.

Πρόκειται για ένα μετεωρολογικό φαινόμενο το οποίο άρχισε να γίνεται αντιληπτό στα τέλη Φεβρουαρίου και παρατηρείται ακόμη και σήμερα και όπως εξήγησε ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και Υπεύθυνος λειτουργίας του www.meteo.gr.
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο να τονίσουμε ότι δεν είναι επικίνδυνο. Από δορυφορικές μετρήσεις βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες αυτό παρατηρείται σε όλη τη Μεσόγειο, όπου η θάλασσα είναι από 40 έως 60 εκατοστά κάτω από τα κανονικά, άρα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι κάτι που έχει ξαναεμφανιστεί, από τις δορυφορικές μετρήσεις είδαμε ότι και πέρυσι την Άνοιξη είχαμε αρκετά χαμηλές τιμές και είχε ανέβει στα κανονικά επίπεδα κοντά στο φθινόπωρο. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Δηλαδή στις πολύ υψηλές πιέσεις που καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας Ευρώπης. Και οι υψηλές πιέσεις οδηγούν σε αυτή τη χαμηλή στάθμη της θάλασσας. Η εκτίμησή μου είναι ότι στις επόμενες ημέρες θα αλλάξει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία και σταδιακά θα επανέλθει. Ένα κάποιο ρόλο παίζει και η κίνηση των πλανητών, της σελήνης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με σεισμούς και δεν είναι επικίνδυνο», αναφέρει στο protothema.gr.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-191 εβδομάδα ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

COVID-194 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: 4 νέα κρούσματα στη Σάμο

Δημοφιλή