Connect with us

Σαμιακά

Στέλλα Γρύλλου : Μια αρχιτέκτων στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Σάμου

Published

on

H αρχιτέκτων μηχανικός MSc, Στέλλα Γρύλλου, μιλά στον δ/ντή του «Σαμιακού Βήματος», Μάνο Στεφανάκη, για την απόφασή της να επιστρέψει στα θρανία, φοιτώντας στο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Σάμου, στην ειδικότητα της Ηλεκτρολογίας & Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

 Επιτρέψτε μου να ξεκινήσουμε καταρχήν για την Αρχιτεκτονική, που αποτελεί και το πρώτο πτυχίο στην επαγγελματική σας καριέρα. Συνειδητή επιλογή εξ αρχής;

Φυσικά και ήταν συνειδητή επιλογή, η οποία με αποζημιώνει καθημερινά, όπως και η επιλογή μου να επιλέξω τον δημόσιο τομέα για να ασκήσω το επάγγελμά μου. Η επιλογή αυτή, μου έδωσε την δυνατότητα να ασχοληθώ (…και με δικό μου ζήλο)  με όλα σχεδόν τα αντικείμενα που αφορούν έναν αρχιτέκτονα. Έχω την τύχη να δηλώνω, ότι έχω ολοκληρωθεί ως επαγγελματίας και ειδικά  ως αρχιτέκτονας από την 21ετή ενασχόληση με το επάγγελμά μου, η οποία με έχει γεμίσει με γνώση και εμπειρία, σε πάρα πολλούς τομείς.

Πόσα χρόνια βρίσκεστε μακριά από τα μαθητικά θρανία;

Από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφοίτησα το 1998 και δέκα χρόνια αργότερα, το 2008, ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον τομέα του Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων και Κτιρίων, άρα 11 χρόνια μακριά από τα θρανία…

Γιατί τώρα; Γιατί τόσα χρόνια μετά η απόφαση να βρεθείτε σε μαθητικές τάξεις;

Διότι είμαι της άποψης ότι η απόκτηση γνώσης, δεν πρέπει να παύει ποτέ… και διότι, τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία, τώρα το σύμπαν το έφερε στο δρόμο μου. Αυτό το πιστεύω ακράδαντα, το ότι καθετί στη ζωή μας, έρχεται ή συμβαίνει, όταν πρέπει…

Γιατί η επιλογή στην ειδικότητα της ηλεκτρολογίας;

Αρχικώς θα μου επιτρέψετε να εκφράσω ένα παράπονο. Το περίεργο είναι ότι ο κόσμος θεωρεί ασύμβατη την ενασχόληση ενός ατόμου το οποίο είναι απόφοιτος Σχολής Ανώτατης Εκπαίδευσης και δη γυναίκας, με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Δεν καταλαβαίνω το γιατί. Πολλοί θεωρούν ότι υποβιβάζω τον εαυτό μου και ως απόφοιτος της Ανώτατης Βαθμίδας, πως είναι δυνατόν να φοιτώ ξανά στην τριτοβάθμια  εκπαίδευση… Μα πως είναι ποτέ δυνατόν να ισχύει αυτή η θεώρηση; Η γνώση δεν είναι ποτέ αρκετή, τουλάχιστον για μένα.

Από μικρή μου άρεσε η ενασχόληση με τον ηλεκτρισμό. Ασκώντας το επάγγελμα του μηχανικού, μελετητή και επιβλέποντα δημοσίων έργων, το συναντώ καθημερινά μπροστά μου. Γνωρίζω πράγματα, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αλλά θέλω να τα γνωρίσω πιο ολοκληρωμένα και σωστά, διδασκόμενη από τους κατάλληλα καταρτισμένους ανθρώπους.  Θεωρώ ότι είναι κάτι πάρα πολύ χρήσιμο στον καθένα, να μπορεί να επιδιορθώνει μόνος του κάποια πράγματα. Είναι κάτι, λοιπόν, που μου χρειάζεται όχι μόνο στη δουλειά μου αλλά και στην καθημερινότητά μου.

Η ηλεκτρολογία είναι ένα καθαρά τεχνικό επάγγελμα (όπως και πάρα πολλά άλλα), το οποίο διδάσκεται με τον συγκεκριμένο τρόπο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και κανόνες στην συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης. Γιατί θεωρείται κατώτερο; Μέγα λάθος. Κατώτερα επαγγέλματα δεν υπάρχουν. Καλό θα είναι να παρατηρήσουμε γύρω μας  και να δούμε  που απασχολούνται οι χιλιάδες πτυχιούχοι ανώτερων και  ανώτατων σχολών. Το πρόβλημα είναι ότι σαν λαός, δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Χαριτολογώντας θα ήθελα να αναφερθώ σε μια ατάκα ενός φίλου, ο οποίος συζητώντας για το συγκεκριμένο θέμα, την έλλειψη  τεχνιτών, σε αντίθεση με την πληθώρα ανέργων επιστημόνων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, είπε το εξής: «Εντάξει, όταν θα κλειστείς στο ασανσέρ, φώναξε μία φιλόλογο να σου διαβάσει Αντιγόνη, για να ανοίξει η πόρτα…».

Η επιλογή του Εσπερινού ΕΠΑΛ, φαντάζομαι, είναι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αφού τις πρωινές ώρες η εργασία στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου δεν σας το επιτρέπει.

Σαφώς λόγω πρωινών υποχρεώσεων. Χαίρομαι όμως πάρα πολύ, που στον μικρό  και ταλαιπωρημένο τόπο μας υπάρχει ένα τέτοιο σχολείο. Θα τεκμηριώσω αργότερα τους λόγους και θα ήθελα να μιλήσω λίγο για το σχολείο.

Στο ΕΠΑΛ Σάμου υπάρχουν οι παρακάτω ειδικότητες.

  • Πληροφορικής
  • Μηχανολογίας
  • Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
  • Αισθητικής και Κομμωτικής
  • Οικονομίας

Εγώ παρακολουθώ τα μαθήματα της Β τάξης Λυκείου – Ειδικότητας, στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμών (ο τομέας αποτελείται από  δυο αντικείμενα τα οποία χωρίζονται στη Γ Λυκείου όπου λαμβάνεται η ειδικότητα), λόγω του ότι είμαι απόφοιτος Γενικού Λυκείου.

 Το απολυτήριο είναι ισότιμο του Γενικού Λυκείου και δίδεται και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4. Επίσης να γίνει γνωστό ότι υπάρχει ένα ποσοστό 1% σε κάθε ανώτερη σχολή (για αυτούς που θέλουν να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις), το οποίο δέχεται αποκλειστικά αποφοίτους ΕΠΑΛ, οπότε η επιτυχία είναι δεδομένη.

Μιλήστε μας για την εμπειρία των νυχτερινών μαθημάτων. Υποθέτω ότι είναι εντελώς διαφορετικό από τα μαθητικά χρόνια Γυμνασίου-Λυκείου και στην συνέχεια τα φοιτητικά χρόνια του Πολυτεχνείου.

Τα ωράρια ομολογώ ότι είναι κουραστικά, αλλά σε αποζημιώνει η γνώση και το κλίμα που επικρατεί. Να μην ξεχνάμε ότι καθηγητές και μαθητές είμαστε κοντά ηλικιακά, με αποτέλεσμα να υπάρχει τέλεια συνεργασία, συνεννόηση αλλά και κατανόηση και από τις δυο πλευρές. Επίσης η επιλογή είναι συνειδητή και όχι υποχρεωτική, οπότε ότι γίνεται, γίνεται με μεγαλύτερη όρεξη. Αφήστε που μετά τα μαθήματα μπορεί να πάμε και για κανένα ποτό, έτσι ώστε να εμπεδωθεί η γνώση… Επίσης, διαπιστώνω ότι πλέον παρακολουθώ και μαθαίνω πιο εύκολα από όταν πήγαινα σχολείο. Ίσως η καλλιέργεια και η ωριμότητα του ενήλικου εγκεφάλου να ευθύνεται γι’ αυτό.

Θα ήθελα να τονίσω ότι, το προσωπικό του σχολείου, καθηγητές μόνιμοι αλλά και αναπληρωτές, είναι αρτιότατα καταρτισμένοι, με πολύ υψηλά επίπεδα μόρφωσης  και με τρομερό ζήλο  για αυτό που κάνουν. Αυτό είναι κάτι που με έχει εντυπωσιάσει, αν σκεφτεί κανείς τις αντίξοες συνθήκες ζωής στην παραμεθόριο όπου ζούμε, αλλά και των ελλείψεων που έχουν τα σχολεία. Ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ, στον κλάδο των καθηγητών και κυρίως στους αναπληρωτές, στους οποίους το κράτος μας δεν έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Τι θα λέγατε σε αυτούς που ίσως διστάζουν να παρακολουθήσουν ένα νυχτερινό σχολείο όπως το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σάμου;

Να μην διστάσουν καθόλου!!! Ελάτε ΕΠΑΛ. Θεωρώ, ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας δομής όπως το εσπερινό ΕΠΑΛ, είναι πάρα πολύ σημαντική για τον τόπο μας και θα πρέπει να υποστηριχθεί με όποιο τρόπο μπορούμε, δίνει γνώση, κατάρτιση, δουλειές σε ανθρώπους και κυρίως πολύ ωραίες στιγμές. Να την υποστηρίξουμε όσο μπορούμε.

Αλήθεια, πώς νιώσατε ως σημαιοφόρος του Σχολείου σας στην πρόσφατη παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940;

Τεράστια τιμή. Ένιωσα τρομερά υπερήφανη (δεν ξέρω εάν φαινόταν), που σήκωσα την σημαία ενός τόσο ιδιαίτερου σχολείου, σε μια τόσο δύσκολη εποχή για την χώρα μας αλλά και για τον καταταλαιπωρημένο τόπο μας. Είμαι Ελληνίδα και δεν ντρέπομαι να παρελάσω για την πατρίδα μου και το σχολείο μου, στην ηλικία των 47 ετών.

Πριν σας ευχαριστήσω, υπάρχουν και άλλου είδους, μορφωτικού επιπέδου, στόχοι για το μέλλον;

Τι να σας πω κ. Στεφανάκη, τη συγκεκριμένη στιγμή δεν γνωρίζω. Θέλω να ολοκληρώσω αυτό που άρχισα και στο μέλλον βλέπουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ, που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα δομή Εκπαίδευσης και για την εξαιρετική εμπειρία την οποία ζω.

Comments

comments

Σαμιακά

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Ο αγώνας της εργατικής τάξης θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση

Published

on

By

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου χαιρετίζει όλους τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην χθεσινή ΑΠΕΡΓΙΑ για την προστασία της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

Όλους τους εργαζόμενους που δεν «μάσησαν» την κυβερνητική προπαγάνδα για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που θωρακίζει τον νόμο-λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, που επικυρώνει όλη την μέχρι τώρα λεηλασία των ταμείων και των δικαιωμάτων μας και που οδηγεί σε ακόμα πιο γρήγορη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Χαιρετίζει όλους τους εργαζόμενους που στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και έδωσαν βροντερό παρών στην ΑΠΕΡΓΙΑ για να μην περάσει ο νόμος λαιμητόμος.

Όσο και αν προσπάθησαν η κυβέρνηση με τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ που εμφάνιζαν ότι ο νέος νόμος θα μας λύσει όλα σχεδόν τα προβλήματα και ότι η απεργία δεν έχει κανένα νόημα, η εργοδοσία με την τρομοκρατία που ασκεί στους εργαζόμενους για να μην απεργήσουν, αλλά και η ίδια η ξεπουλημένη ΓΣΕΕ που δεν βρήκε ούτε να ψεγάδι να πει για το αντιασφαλιστικό τερατούργημα δεν κατάφεραν να ματαιώσουν την ΑΠΕΡΓΙΑ.

Να είναι σίγουροι ότι ο αγώνας της εργατικής τάξης θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση.

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι το πιο σημαντικό ζήτημα γιατί αφορά όλη μας τη ζωή. Είναι η ομπρέλα προστασίας πριν ακόμα και από την γέννησή μας με τα δικαιώματα μητρότητας, με αυτά των παιδιών μας και των οικογενειών μας! Είναι η νοσηλεία, η περίθαλψη, η πρόνοια, οι ιατρικές εξετάσεις, τα φάρμακα, τα εμβόλια, οι άδειες τοκετού, λοχείας, μητρότητας, τα βαρέα και ανθυγιεινά, οι αναρρωτικές άδειες και τα επιδόματα ανεργίας, η ασφάλεια και η υγιεινή στην εργασία, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο και τις επαγγελματικές ασθένειες, η προστασία των ΑμΕΑ και των ηλικιωμένων κ.λπ. Είναι η σύνταξη και η αξιοπρέπειά μας μετά την εργασία.

Πραγματοποιήθηκε πορεία στην παραλιακή και συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα. Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ ο Σταμάτης Φιλιππής και ομιλία έκανε ο Δημήτρης Καλογερής, μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ.Σ. και Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Καρλοβάσου.

Στις ομιλίες και τα αιτήματα της απεργίας, πέρα από αυτά για την Κοινωνική Ασφάλιση, εκφράστηκε, επίσης,  η ανάγκη για συνέχιση του αγώνα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και να πάρει πίσω η κυβέρνηση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις μονιμοποιώντας τον εγκλωβισμό

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Βράβευση ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τη Δράση του Αρχιπελάγους

Published

on

By

Βράβευση ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τη δράση Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” στο World Whale Film Festival στο Maui της Χαβάης: Καλύτερη Ηρωική Δράση για την Προστασία του Περιβάλλοντος

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους – παρουσίαση του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, που βρίσκεται υπό κατασκευή στο νησί των Λειψών, κέρδισε το Βραβείο “Best Heroic Act of Environmental Stewardship” (Καλύτερη Ηρωική Δράση για την Προστασία του Περιβάλλοντος) στο World Whale Film Festival (Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ταινιών για τις Φάλαινες), στο Maui της Χαβάης!

maui whale film festival2

Το βραβείο αυτό είναι επιλογή του κοινού του φεστιβάλ το οποίο είχε να διαλέξει ανάμεσα σε εξαιρετικές ταινίες και δράσεις από όλο τον κόσμο. Η διεθνής αναγνώριση της δράσης του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», από ένα εξειδικευμένο κοινό, όπως αυτό του συγκεκριμένου φεστιβάλ, αποτελεί μεγάλη τιμή για όλους μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε αυτή την δύσκολη και μοναχική προσπάθεια για την άμυνα της φύσης των θαλασσών μας, που διεξάγουμε ακατάπαυστα εδώ και 20 και πλέον χρόνια.

Αυτό το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους παρουσιάζει μέσα από τη διαδικασία δημιουργίας του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, το πώς αυτό θα αποτελέσει παράλληλα:
– μία λύση – πρότυπο, για την περίθαλψη των θαλάσσιων ειδών που προσπαθούν να επιβιώσουν σε θάλασσες και ωκεανούς που επιμένουμε να καταστρέφουμε. Αυτό το νέο πρότυπο περίθαλψης θα προσφέρεται σε ένα φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με διαδικασίες που σχεδιάστηκαν με βάση τον σεβασμό στη φύση των θαλάσσιων ζώων,
– μία έμπρακτη λύση για πρώτη φορά στον κόσμο για τα αιχμάλωτα και κακοποιημένα δελφίνια τα οποία συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και εξαναγκασμένων παραστάσεων (που πολλοί επιμένουν να αποκαλούν εκπαιδευτικές δράσεις) – ένα ακόμα μεγάλο έγκλημα της ανθρωπότητας προς την άγρια ζωή,
– ένα καταφύγιο για την θαλάσσια ζωή στο σύνολό της, που θα αποτελέσει παράλληλα ερευνητικό και εκπαιδευτικό πεδίο, παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και πριν την εκκίνηση της κανονικής του λειτουργίας, εκατοντάδες είναι οι επιστήμονες και φοιτητές από κάθε γωνιά του κόσμου, που έχουν ήδη επισκεφθεί το καταφύγιο.

DJI 0010

Στόχος για όλους εμάς στο Αρχιπέλαγος είναι να περνάμε από τα λόγια στην πράξη. Έτσι μέσα στην καρδιά του χειμώνα συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τις εργασίες για την κατασκευή και αδειοδότηση του κέντρου περίθαλψης στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Λειψών. Αυτό πραγματοποιείται χωρίς καμία κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά με πόρους που προέρχονται από ανθρώπους και φορείς που στηρίζουν τις δράσεις προστασίας του Αρχιπελάγους, καθώς και με ιδίους πόρους και πάρα πολύ
προσωπική εργασία.

Ευχαριστούμε το Pacific Whale Foundation για αυτή την μεγάλη τιμή προς το Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος”. Το βραβείο αυτό, αποτελεί παράλληλα και μία διεθνή αναγνώριση αυτού του ελληνικού εγχειρήματος το οποίο αγκαλιάζεται από μία διεθνή ομάδα ειδικών και επιστημόνων. Για όλους εμάς στο Αρχιπέλαγος ο στόχος της δημιουργίας του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, αποτελεί και μία προσπάθεια να ανακτήσει η Ελλάδα μέρος της «χαμένης της τιμής» στον τομέα της προστασίας των θαλασσών. Αυτό είναι σημαντικό για μία Ελλάδα που είναι γνωστό παγκοσμίως ότι πρωτοστάτησε πριν από χιλιάδες χρόνια, ως ο τόπος που για πρώτη φορά προστατεύθηκαν τα δελφίνια, καθώς και ο τόπος όπου ξεκίνησε για πρώτη φορά στον κόσμο η έρευνα και μελέτη των θαλάσσιων ειδών!

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους έγινε από τους συνεργάτες μας Jasmine Duthie και Anton Leach από την εταιρεία παραγωγής Clawed Hat Films με έδρα την Νότιο Αφρική. Επόμενα ταξίδια του ντοκιμαντέρ θα είναι σε φεστιβάλ ταινιών στο Los Angeles και στη Νέα Υόρκη, και σύντομα θα μπορούμε να το μοιραστούμε και μαζί σας!

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Εκτέλεση βολών στο πεδίο βολής «Μαυρατζαίων»

Published

on

By

Η Στρατιωτική Διοίκηση γνωστοποιεί ότι θα εκτελεστούν πυρά πυροβόλων – πολυβόλων όπλων, στο πεδίο βολής «ΜΑΥΡΑΤΖΑΙΩΝ», κατά τις ημέρες  24, 25,26 και 27 Φεβρουαρίου 2020 (08:00 έως 20:00 καθημερινά).

Επικίνδυνη περιοχή, χαρακτηρίζεται αυτή που περικλείεται από τα παρακάτω σημεία και περιοχές: Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (Δυτικά χ. Μυτιληνιοί) –  Εκκλησάκι της Παναγίας (Νοτίως χ. Μεσόγειων)- Εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής (Νοτιοανατολικά υψ. Λάζαρου) και χωριό  Μαυρατζαίοι.

Στην παραπάνω περιοχή, καθίσταται επικίνδυνη η παραμονή και διέλευση ανθρώπων, ζώων και οχημάτων κατά το χρονικό διάστημα που θα εκτελούνται βολές, για αποφυγή ατυχημάτων.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι, στην περίπτωση που μετά την εκτέλεση των βολών ανευρίσκονται από κατοίκους της περιοχής μη διαρραγέντα βλήματα, να τονίζεται όπως να μην τα πλησιάζουν και να ενημερώνουν τις πλησιέστερες    στρατιωτικές ή αστυνομικές αρχές.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή