Connect with us

Σαμιακά

Στέλλα Γρύλλου : Μια αρχιτέκτων στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Σάμου

Published

on

H αρχιτέκτων μηχανικός MSc, Στέλλα Γρύλλου, μιλά στον δ/ντή του «Σαμιακού Βήματος», Μάνο Στεφανάκη, για την απόφασή της να επιστρέψει στα θρανία, φοιτώντας στο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Σάμου, στην ειδικότητα της Ηλεκτρολογίας & Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

 Επιτρέψτε μου να ξεκινήσουμε καταρχήν για την Αρχιτεκτονική, που αποτελεί και το πρώτο πτυχίο στην επαγγελματική σας καριέρα. Συνειδητή επιλογή εξ αρχής;

Φυσικά και ήταν συνειδητή επιλογή, η οποία με αποζημιώνει καθημερινά, όπως και η επιλογή μου να επιλέξω τον δημόσιο τομέα για να ασκήσω το επάγγελμά μου. Η επιλογή αυτή, μου έδωσε την δυνατότητα να ασχοληθώ (…και με δικό μου ζήλο)  με όλα σχεδόν τα αντικείμενα που αφορούν έναν αρχιτέκτονα. Έχω την τύχη να δηλώνω, ότι έχω ολοκληρωθεί ως επαγγελματίας και ειδικά  ως αρχιτέκτονας από την 21ετή ενασχόληση με το επάγγελμά μου, η οποία με έχει γεμίσει με γνώση και εμπειρία, σε πάρα πολλούς τομείς.

Πόσα χρόνια βρίσκεστε μακριά από τα μαθητικά θρανία;

Από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφοίτησα το 1998 και δέκα χρόνια αργότερα, το 2008, ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον τομέα του Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων και Κτιρίων, άρα 11 χρόνια μακριά από τα θρανία…

Γιατί τώρα; Γιατί τόσα χρόνια μετά η απόφαση να βρεθείτε σε μαθητικές τάξεις;

Διότι είμαι της άποψης ότι η απόκτηση γνώσης, δεν πρέπει να παύει ποτέ… και διότι, τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία, τώρα το σύμπαν το έφερε στο δρόμο μου. Αυτό το πιστεύω ακράδαντα, το ότι καθετί στη ζωή μας, έρχεται ή συμβαίνει, όταν πρέπει…

Γιατί η επιλογή στην ειδικότητα της ηλεκτρολογίας;

Αρχικώς θα μου επιτρέψετε να εκφράσω ένα παράπονο. Το περίεργο είναι ότι ο κόσμος θεωρεί ασύμβατη την ενασχόληση ενός ατόμου το οποίο είναι απόφοιτος Σχολής Ανώτατης Εκπαίδευσης και δη γυναίκας, με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Δεν καταλαβαίνω το γιατί. Πολλοί θεωρούν ότι υποβιβάζω τον εαυτό μου και ως απόφοιτος της Ανώτατης Βαθμίδας, πως είναι δυνατόν να φοιτώ ξανά στην τριτοβάθμια  εκπαίδευση… Μα πως είναι ποτέ δυνατόν να ισχύει αυτή η θεώρηση; Η γνώση δεν είναι ποτέ αρκετή, τουλάχιστον για μένα.

Από μικρή μου άρεσε η ενασχόληση με τον ηλεκτρισμό. Ασκώντας το επάγγελμα του μηχανικού, μελετητή και επιβλέποντα δημοσίων έργων, το συναντώ καθημερινά μπροστά μου. Γνωρίζω πράγματα, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αλλά θέλω να τα γνωρίσω πιο ολοκληρωμένα και σωστά, διδασκόμενη από τους κατάλληλα καταρτισμένους ανθρώπους.  Θεωρώ ότι είναι κάτι πάρα πολύ χρήσιμο στον καθένα, να μπορεί να επιδιορθώνει μόνος του κάποια πράγματα. Είναι κάτι, λοιπόν, που μου χρειάζεται όχι μόνο στη δουλειά μου αλλά και στην καθημερινότητά μου.

Η ηλεκτρολογία είναι ένα καθαρά τεχνικό επάγγελμα (όπως και πάρα πολλά άλλα), το οποίο διδάσκεται με τον συγκεκριμένο τρόπο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και κανόνες στην συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης. Γιατί θεωρείται κατώτερο; Μέγα λάθος. Κατώτερα επαγγέλματα δεν υπάρχουν. Καλό θα είναι να παρατηρήσουμε γύρω μας  και να δούμε  που απασχολούνται οι χιλιάδες πτυχιούχοι ανώτερων και  ανώτατων σχολών. Το πρόβλημα είναι ότι σαν λαός, δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Χαριτολογώντας θα ήθελα να αναφερθώ σε μια ατάκα ενός φίλου, ο οποίος συζητώντας για το συγκεκριμένο θέμα, την έλλειψη  τεχνιτών, σε αντίθεση με την πληθώρα ανέργων επιστημόνων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, είπε το εξής: «Εντάξει, όταν θα κλειστείς στο ασανσέρ, φώναξε μία φιλόλογο να σου διαβάσει Αντιγόνη, για να ανοίξει η πόρτα…».

Η επιλογή του Εσπερινού ΕΠΑΛ, φαντάζομαι, είναι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αφού τις πρωινές ώρες η εργασία στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου δεν σας το επιτρέπει.

Σαφώς λόγω πρωινών υποχρεώσεων. Χαίρομαι όμως πάρα πολύ, που στον μικρό  και ταλαιπωρημένο τόπο μας υπάρχει ένα τέτοιο σχολείο. Θα τεκμηριώσω αργότερα τους λόγους και θα ήθελα να μιλήσω λίγο για το σχολείο.

Στο ΕΠΑΛ Σάμου υπάρχουν οι παρακάτω ειδικότητες.

  • Πληροφορικής
  • Μηχανολογίας
  • Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
  • Αισθητικής και Κομμωτικής
  • Οικονομίας

Εγώ παρακολουθώ τα μαθήματα της Β τάξης Λυκείου – Ειδικότητας, στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμών (ο τομέας αποτελείται από  δυο αντικείμενα τα οποία χωρίζονται στη Γ Λυκείου όπου λαμβάνεται η ειδικότητα), λόγω του ότι είμαι απόφοιτος Γενικού Λυκείου.

 Το απολυτήριο είναι ισότιμο του Γενικού Λυκείου και δίδεται και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4. Επίσης να γίνει γνωστό ότι υπάρχει ένα ποσοστό 1% σε κάθε ανώτερη σχολή (για αυτούς που θέλουν να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις), το οποίο δέχεται αποκλειστικά αποφοίτους ΕΠΑΛ, οπότε η επιτυχία είναι δεδομένη.

Μιλήστε μας για την εμπειρία των νυχτερινών μαθημάτων. Υποθέτω ότι είναι εντελώς διαφορετικό από τα μαθητικά χρόνια Γυμνασίου-Λυκείου και στην συνέχεια τα φοιτητικά χρόνια του Πολυτεχνείου.

Τα ωράρια ομολογώ ότι είναι κουραστικά, αλλά σε αποζημιώνει η γνώση και το κλίμα που επικρατεί. Να μην ξεχνάμε ότι καθηγητές και μαθητές είμαστε κοντά ηλικιακά, με αποτέλεσμα να υπάρχει τέλεια συνεργασία, συνεννόηση αλλά και κατανόηση και από τις δυο πλευρές. Επίσης η επιλογή είναι συνειδητή και όχι υποχρεωτική, οπότε ότι γίνεται, γίνεται με μεγαλύτερη όρεξη. Αφήστε που μετά τα μαθήματα μπορεί να πάμε και για κανένα ποτό, έτσι ώστε να εμπεδωθεί η γνώση… Επίσης, διαπιστώνω ότι πλέον παρακολουθώ και μαθαίνω πιο εύκολα από όταν πήγαινα σχολείο. Ίσως η καλλιέργεια και η ωριμότητα του ενήλικου εγκεφάλου να ευθύνεται γι’ αυτό.

Θα ήθελα να τονίσω ότι, το προσωπικό του σχολείου, καθηγητές μόνιμοι αλλά και αναπληρωτές, είναι αρτιότατα καταρτισμένοι, με πολύ υψηλά επίπεδα μόρφωσης  και με τρομερό ζήλο  για αυτό που κάνουν. Αυτό είναι κάτι που με έχει εντυπωσιάσει, αν σκεφτεί κανείς τις αντίξοες συνθήκες ζωής στην παραμεθόριο όπου ζούμε, αλλά και των ελλείψεων που έχουν τα σχολεία. Ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ, στον κλάδο των καθηγητών και κυρίως στους αναπληρωτές, στους οποίους το κράτος μας δεν έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Τι θα λέγατε σε αυτούς που ίσως διστάζουν να παρακολουθήσουν ένα νυχτερινό σχολείο όπως το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σάμου;

Να μην διστάσουν καθόλου!!! Ελάτε ΕΠΑΛ. Θεωρώ, ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας δομής όπως το εσπερινό ΕΠΑΛ, είναι πάρα πολύ σημαντική για τον τόπο μας και θα πρέπει να υποστηριχθεί με όποιο τρόπο μπορούμε, δίνει γνώση, κατάρτιση, δουλειές σε ανθρώπους και κυρίως πολύ ωραίες στιγμές. Να την υποστηρίξουμε όσο μπορούμε.

Αλήθεια, πώς νιώσατε ως σημαιοφόρος του Σχολείου σας στην πρόσφατη παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940;

Τεράστια τιμή. Ένιωσα τρομερά υπερήφανη (δεν ξέρω εάν φαινόταν), που σήκωσα την σημαία ενός τόσο ιδιαίτερου σχολείου, σε μια τόσο δύσκολη εποχή για την χώρα μας αλλά και για τον καταταλαιπωρημένο τόπο μας. Είμαι Ελληνίδα και δεν ντρέπομαι να παρελάσω για την πατρίδα μου και το σχολείο μου, στην ηλικία των 47 ετών.

Πριν σας ευχαριστήσω, υπάρχουν και άλλου είδους, μορφωτικού επιπέδου, στόχοι για το μέλλον;

Τι να σας πω κ. Στεφανάκη, τη συγκεκριμένη στιγμή δεν γνωρίζω. Θέλω να ολοκληρώσω αυτό που άρχισα και στο μέλλον βλέπουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ, που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα δομή Εκπαίδευσης και για την εξαιρετική εμπειρία την οποία ζω.

Comments

comments

Σαμιακά

«Το νησί μας να το προστατέψουμε, μένοντας σπίτια μας στον τόπο που ζούμε τώρα»

Published

on

By

Αγαπητοί Σαμιώτες της διασποράς, φίλοι και μέλη της Αδελφότητας Σαμίων.

Απευθυνόμαστε σε εσάς αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο για την Χώρα αλλά και για ολόκληρο τον Πλανήτη.

Η πανδημία εξαιτίας του νέου ιού COVID-19 και η ταχύτητα της εξάπλωσής του μας φέρνει νέα δεδομένα ειδικά ως προς τις υποχρεώσεις για το άτομό μας, την οικογένεια αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Θα επαναλάβουμε το ότι μέσα από την ιστορία μάθαμε πως οι επιδημίες αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από τις σωστές συνθήκες υγιεινής, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική πειθαρχεία, την αρωγή και την στήριξη των αδυνάμων και ευάλωτων.

Θεωρούμε δεδομένο ότι όλων μας η συμπεριφορά της κάθε μιας και του καθένα μας χωριστά, συνάδει με τις οδηγίες που η Ελληνική πολιτεία μέχρι τώρα έχει εκδώσει και καθημερινά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, εκδίδει. Σε αυτό το σημείο όμως θέλουμε να επισημάνουμε την πρώτιστη ανάγκη σε όλες και σε όλους που είμαστε μακριά από το νησί μας να το προστατέψουμε, μένοντας σπίτια μας στον τόπο που ζούμε τώρα.

Διαπιστώθηκε το τελευταίο διάστημα μετακίνηση ιδιοκτητών κατοικιών, Σαμίων από πολλές περιοχές της χώρας, όπως και από άλλες χώρες αλλά και Σαμίων που είχαν προγραμματισμένες δραστηριότητες εκτός του νησιού να μετακινούνται προς το νησί μας.

Διαπιστώσαμε ότι πάρα πολλοί από τις/ τους μετακινούμενες/ους έχουν παραμείνει στα σπίτια τους, για το ιατρικά προτεινόμενο διάστημα των 14 ημερών. Να ευχαριστήσουμε όλες και όλους αυτούς που έθεσαν τους εαυτούς τους ως εν δυνάμει θετικούς στον κορονοϊό

Χρειάζεται όμως να ξαναπούμε ότι για να προστατέψουμε το νησί μας ας μείνουμε σπίτια μας στον τόπο διαμονής μας.

Μην μετακινείστε στο νησί ή στα άλλα δύο νησιά του νομού. Αν είναι αναγκαία η μετακίνηση σας ας κρατηθούν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Πάνω από όλα όμως ας κρατηθεί το μέτρο του αυτοπεριορισμού των 14 ημερών στο σπίτι ως εν δυνάμει θετικές /οί στον ιό.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο χρειάζεται πάνω απ’ όλα ψυχραιμία, χρειάζεται υπομονή. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μένουμε σπίτι μας και ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας όταν ερχόμαστε σε επαφή με συμπολίτες μας αλλά και όταν μπαίνουμε σπίτι μας μετά από εξωτερικές δουλειές.

Η περίοδος θα είναι παρατεταμένη και εμείς χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση με στόχο να βγούμε νικητές από αυτή την δοκιμασία με τις λιγότερες απώλειες.

Η σκέψη όλων μας είναι στις Σαμιώτισες και στους Σαμιώτες που μένουν στο Νησί μας.

Ευχόμαστε αυτή η δύσκολη περίοδος να περάσει αλώβητη για τους γονείς, τους συγγενείς, τους συμμαθητές, τους φίλους, τους κατοίκους του, που είναι από άλλες περιοχές και μένουν εκεί.

Όλες και όλοι που είμαστε μακριά από το νησί μας, το προστατεύουμε μένοντας στον τόπο διαμονής μας, στον τόπο που ζούμε.

 

Για τη Αδελφότητα Σαμίων εν Αθήναις

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Κώστας Αγγελής

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Στηρίζουμε όλοι μας με υγειονομικό υλικό το Ε.Κ.Α.Β. Σάμου

Published

on

By

«Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, η ασφάλεια και η προστασία της υγείας όλων μας, αλλά και των διασωστών του Ε.Κ.Α.Β. Σάμου θα πρέπει αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα»..

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι το Ε.Κ.Α.Β. Σάμου, δεν ανήκει ούτε είναι στην δικαιοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Έχει διασώστες στην πρώτη γραμμή της πανδημίας αυτής και χρήζει κι αυτό άμεσης ανάγκης από υγειονομικό υλικό.

Υ.Γ. Οι διασώστες είναι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής και είναι η θωράκιση του υγειονομικού συστήματος της Ελλάδος, στηρίξτε τους…

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Σε ισχύ η προσωρινή αναβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος στους μετανάστες

Published

on

By

 

Στην προσωρινή αναβολή της καταβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος που χορηγείται στους αιτούντες άσυλο, έως την τοποθέτηση ΑΤΜ εντός των δομών (ΚΥΤ) προχώρησε από σήμερα 30 Μαρτίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, στα ΚΥΤ των νήσων .

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας, αρκετοί μετανάστες βρέθηκαν στα ΑΤΜ των τραπεζών της πόλη της Σάμου για να κάνουν ανάληψη του μηνιαίου βοηθήματος ,οι οποίοι ωστόσο λίγο αργότερα διαπίστωναν ότι δεν τους έχουν πιστωθεί τα χρήματα.

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Περιφερειακά4 ώρες ago

Επιστολή σε 5 Υπουργούς της Κυβέρνησης για στήριξη του Πρωτογενούς τομέα

Σαμιακά6 ώρες ago

«Το νησί μας να το προστατέψουμε, μένοντας σπίτια μας στον τόπο που ζούμε τώρα»

Αστυνομικά - Λιμενικά9 ώρες ago

Αστυνομικό δελτίο Σάμου

Σαμιακά9 ώρες ago

Στηρίζουμε όλοι μας με υγειονομικό υλικό το Ε.Κ.Α.Β. Σάμου

Δήμος11 ώρες ago

Συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Περιφερειακά11 ώρες ago

316.000€ για τα νοσοκομεία από την Π.Β.Α εισηγείται ο Κώστας Μουτζούρης

Σαμιακά13 ώρες ago

Σε ισχύ η προσωρινή αναβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος στους μετανάστες

Σαμιακά14 ώρες ago

Όλο το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο

Δήμος14 ώρες ago

Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου: Άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου

Δήμος14 ώρες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Εκτυπωμένες βεβαιώσεις μετακίνησης πολιτών

Δήμος2 ημέρες ago

Έκκληση του δήμου Ανατολικής Σάμου σε όσους ταξίδεψαν την Παρασκευή 20-03-2020 με το πλοίο της γραμμής από Πειραιά προς Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Αποτροπή μεταναστών στο στενό της Μυκάλης

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Λυκούργου Λογοθέτη. 19 καταστήματα έβαλαν λουκέτο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος. Βολές πολυβόλων όπλων, αντιαεροπορικών πυροβόλων και όπλων καμπύλης τροχιάς όλμων σε θαλάσσιους στόχους

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

ΖΕΡΒΟΥ – Σχηματίσθηκε δικογραφία σε τουλάχιστον10 άτομα για παρακώλυση συγκοινωνιών

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Κάτοικοι από το μπλόκο : «Μας ξεπουλήσατε!»

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Απαγόρευση ναυσιπλοΐας από Λέσβο μέχρι Σάμο για ανακοπή των ροών

Ικαριακά1 ημέρα ago

Ο δήμος Ικαρίας θα κινηθεί νομικά εναντίον του 25χρονου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συνοριοφύλακες Σάμου: Στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιτυχόντων (πίνακες)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ανακοίνωση Blue Star Ferries για το F/B Blue Star MYCONOS

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Το πλοίο «Aqua Blue» στη Σάμο για μεταφορά μεταναστών

Δήμος2 εβδομάδες ago

Απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους ευθύνης του Δήμου Αν.Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Αποδοκιμασίες κατοίκων εναντίον του Νότη Μηταράκη για τη νέα δομή μεταναστών

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Λυκούργου Λογοθέτη. 19 καταστήματα έβαλαν λουκέτο

Σαμιακά2 μήνες ago

Η Σάμος έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα

Πολιτικά3 μήνες ago

Χ.Στεφανάδης: Πιστεύω του χρόνου αυτή την εποχή η Σάμος θα είναι ελεύθερη από τους μετανάστες – πρόσφυγες

Σαμιακά3 μήνες ago

ΝΟΔΕ Σάμου. Σε κλίμα ενότητας η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Δήμος3 μήνες ago

Στάντζος από τον λιμένα Μαλαγαρίου : Ζητάμε άμεση και μαζική αποσυμφόρηση τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Σαμιακά3 μήνες ago

Υπό βροχή τελέσθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στη Σάμο

Σαμιακά3 μήνες ago

Στο λιμένα Μαλαγαρίου τα Αρματαγωγά “Χίος και Λέσβος”

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή