Connect with us

Σαμιακά

Στέλλα Γρύλλου : Μια αρχιτέκτων στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Σάμου

Published

on

H αρχιτέκτων μηχανικός MSc, Στέλλα Γρύλλου, μιλά στον δ/ντή του «Σαμιακού Βήματος», Μάνο Στεφανάκη, για την απόφασή της να επιστρέψει στα θρανία, φοιτώντας στο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Σάμου, στην ειδικότητα της Ηλεκτρολογίας & Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

 Επιτρέψτε μου να ξεκινήσουμε καταρχήν για την Αρχιτεκτονική, που αποτελεί και το πρώτο πτυχίο στην επαγγελματική σας καριέρα. Συνειδητή επιλογή εξ αρχής;

Φυσικά και ήταν συνειδητή επιλογή, η οποία με αποζημιώνει καθημερινά, όπως και η επιλογή μου να επιλέξω τον δημόσιο τομέα για να ασκήσω το επάγγελμά μου. Η επιλογή αυτή, μου έδωσε την δυνατότητα να ασχοληθώ (…και με δικό μου ζήλο)  με όλα σχεδόν τα αντικείμενα που αφορούν έναν αρχιτέκτονα. Έχω την τύχη να δηλώνω, ότι έχω ολοκληρωθεί ως επαγγελματίας και ειδικά  ως αρχιτέκτονας από την 21ετή ενασχόληση με το επάγγελμά μου, η οποία με έχει γεμίσει με γνώση και εμπειρία, σε πάρα πολλούς τομείς.

Πόσα χρόνια βρίσκεστε μακριά από τα μαθητικά θρανία;

Από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφοίτησα το 1998 και δέκα χρόνια αργότερα, το 2008, ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον τομέα του Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων και Κτιρίων, άρα 11 χρόνια μακριά από τα θρανία…

Γιατί τώρα; Γιατί τόσα χρόνια μετά η απόφαση να βρεθείτε σε μαθητικές τάξεις;

Διότι είμαι της άποψης ότι η απόκτηση γνώσης, δεν πρέπει να παύει ποτέ… και διότι, τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία, τώρα το σύμπαν το έφερε στο δρόμο μου. Αυτό το πιστεύω ακράδαντα, το ότι καθετί στη ζωή μας, έρχεται ή συμβαίνει, όταν πρέπει…

Γιατί η επιλογή στην ειδικότητα της ηλεκτρολογίας;

Αρχικώς θα μου επιτρέψετε να εκφράσω ένα παράπονο. Το περίεργο είναι ότι ο κόσμος θεωρεί ασύμβατη την ενασχόληση ενός ατόμου το οποίο είναι απόφοιτος Σχολής Ανώτατης Εκπαίδευσης και δη γυναίκας, με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Δεν καταλαβαίνω το γιατί. Πολλοί θεωρούν ότι υποβιβάζω τον εαυτό μου και ως απόφοιτος της Ανώτατης Βαθμίδας, πως είναι δυνατόν να φοιτώ ξανά στην τριτοβάθμια  εκπαίδευση… Μα πως είναι ποτέ δυνατόν να ισχύει αυτή η θεώρηση; Η γνώση δεν είναι ποτέ αρκετή, τουλάχιστον για μένα.

Από μικρή μου άρεσε η ενασχόληση με τον ηλεκτρισμό. Ασκώντας το επάγγελμα του μηχανικού, μελετητή και επιβλέποντα δημοσίων έργων, το συναντώ καθημερινά μπροστά μου. Γνωρίζω πράγματα, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αλλά θέλω να τα γνωρίσω πιο ολοκληρωμένα και σωστά, διδασκόμενη από τους κατάλληλα καταρτισμένους ανθρώπους.  Θεωρώ ότι είναι κάτι πάρα πολύ χρήσιμο στον καθένα, να μπορεί να επιδιορθώνει μόνος του κάποια πράγματα. Είναι κάτι, λοιπόν, που μου χρειάζεται όχι μόνο στη δουλειά μου αλλά και στην καθημερινότητά μου.

Η ηλεκτρολογία είναι ένα καθαρά τεχνικό επάγγελμα (όπως και πάρα πολλά άλλα), το οποίο διδάσκεται με τον συγκεκριμένο τρόπο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και κανόνες στην συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης. Γιατί θεωρείται κατώτερο; Μέγα λάθος. Κατώτερα επαγγέλματα δεν υπάρχουν. Καλό θα είναι να παρατηρήσουμε γύρω μας  και να δούμε  που απασχολούνται οι χιλιάδες πτυχιούχοι ανώτερων και  ανώτατων σχολών. Το πρόβλημα είναι ότι σαν λαός, δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Χαριτολογώντας θα ήθελα να αναφερθώ σε μια ατάκα ενός φίλου, ο οποίος συζητώντας για το συγκεκριμένο θέμα, την έλλειψη  τεχνιτών, σε αντίθεση με την πληθώρα ανέργων επιστημόνων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, είπε το εξής: «Εντάξει, όταν θα κλειστείς στο ασανσέρ, φώναξε μία φιλόλογο να σου διαβάσει Αντιγόνη, για να ανοίξει η πόρτα…».

Η επιλογή του Εσπερινού ΕΠΑΛ, φαντάζομαι, είναι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αφού τις πρωινές ώρες η εργασία στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου δεν σας το επιτρέπει.

Σαφώς λόγω πρωινών υποχρεώσεων. Χαίρομαι όμως πάρα πολύ, που στον μικρό  και ταλαιπωρημένο τόπο μας υπάρχει ένα τέτοιο σχολείο. Θα τεκμηριώσω αργότερα τους λόγους και θα ήθελα να μιλήσω λίγο για το σχολείο.

Στο ΕΠΑΛ Σάμου υπάρχουν οι παρακάτω ειδικότητες.

  • Πληροφορικής
  • Μηχανολογίας
  • Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
  • Αισθητικής και Κομμωτικής
  • Οικονομίας

Εγώ παρακολουθώ τα μαθήματα της Β τάξης Λυκείου – Ειδικότητας, στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμών (ο τομέας αποτελείται από  δυο αντικείμενα τα οποία χωρίζονται στη Γ Λυκείου όπου λαμβάνεται η ειδικότητα), λόγω του ότι είμαι απόφοιτος Γενικού Λυκείου.

 Το απολυτήριο είναι ισότιμο του Γενικού Λυκείου και δίδεται και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4. Επίσης να γίνει γνωστό ότι υπάρχει ένα ποσοστό 1% σε κάθε ανώτερη σχολή (για αυτούς που θέλουν να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις), το οποίο δέχεται αποκλειστικά αποφοίτους ΕΠΑΛ, οπότε η επιτυχία είναι δεδομένη.

Μιλήστε μας για την εμπειρία των νυχτερινών μαθημάτων. Υποθέτω ότι είναι εντελώς διαφορετικό από τα μαθητικά χρόνια Γυμνασίου-Λυκείου και στην συνέχεια τα φοιτητικά χρόνια του Πολυτεχνείου.

Τα ωράρια ομολογώ ότι είναι κουραστικά, αλλά σε αποζημιώνει η γνώση και το κλίμα που επικρατεί. Να μην ξεχνάμε ότι καθηγητές και μαθητές είμαστε κοντά ηλικιακά, με αποτέλεσμα να υπάρχει τέλεια συνεργασία, συνεννόηση αλλά και κατανόηση και από τις δυο πλευρές. Επίσης η επιλογή είναι συνειδητή και όχι υποχρεωτική, οπότε ότι γίνεται, γίνεται με μεγαλύτερη όρεξη. Αφήστε που μετά τα μαθήματα μπορεί να πάμε και για κανένα ποτό, έτσι ώστε να εμπεδωθεί η γνώση… Επίσης, διαπιστώνω ότι πλέον παρακολουθώ και μαθαίνω πιο εύκολα από όταν πήγαινα σχολείο. Ίσως η καλλιέργεια και η ωριμότητα του ενήλικου εγκεφάλου να ευθύνεται γι’ αυτό.

Θα ήθελα να τονίσω ότι, το προσωπικό του σχολείου, καθηγητές μόνιμοι αλλά και αναπληρωτές, είναι αρτιότατα καταρτισμένοι, με πολύ υψηλά επίπεδα μόρφωσης  και με τρομερό ζήλο  για αυτό που κάνουν. Αυτό είναι κάτι που με έχει εντυπωσιάσει, αν σκεφτεί κανείς τις αντίξοες συνθήκες ζωής στην παραμεθόριο όπου ζούμε, αλλά και των ελλείψεων που έχουν τα σχολεία. Ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ, στον κλάδο των καθηγητών και κυρίως στους αναπληρωτές, στους οποίους το κράτος μας δεν έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Τι θα λέγατε σε αυτούς που ίσως διστάζουν να παρακολουθήσουν ένα νυχτερινό σχολείο όπως το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σάμου;

Να μην διστάσουν καθόλου!!! Ελάτε ΕΠΑΛ. Θεωρώ, ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας δομής όπως το εσπερινό ΕΠΑΛ, είναι πάρα πολύ σημαντική για τον τόπο μας και θα πρέπει να υποστηριχθεί με όποιο τρόπο μπορούμε, δίνει γνώση, κατάρτιση, δουλειές σε ανθρώπους και κυρίως πολύ ωραίες στιγμές. Να την υποστηρίξουμε όσο μπορούμε.

Αλήθεια, πώς νιώσατε ως σημαιοφόρος του Σχολείου σας στην πρόσφατη παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940;

Τεράστια τιμή. Ένιωσα τρομερά υπερήφανη (δεν ξέρω εάν φαινόταν), που σήκωσα την σημαία ενός τόσο ιδιαίτερου σχολείου, σε μια τόσο δύσκολη εποχή για την χώρα μας αλλά και για τον καταταλαιπωρημένο τόπο μας. Είμαι Ελληνίδα και δεν ντρέπομαι να παρελάσω για την πατρίδα μου και το σχολείο μου, στην ηλικία των 47 ετών.

Πριν σας ευχαριστήσω, υπάρχουν και άλλου είδους, μορφωτικού επιπέδου, στόχοι για το μέλλον;

Τι να σας πω κ. Στεφανάκη, τη συγκεκριμένη στιγμή δεν γνωρίζω. Θέλω να ολοκληρώσω αυτό που άρχισα και στο μέλλον βλέπουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ, που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα δομή Εκπαίδευσης και για την εξαιρετική εμπειρία την οποία ζω.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Οι πρώτες εντυπώσεις για το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Published

on

By

Του Γιάννη Χρυσ. Καραβασίλη
Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ

Στις 30 Νοεμβρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με προϋπολογισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ και ποσοστά επιχορήγησης των επενδύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας που φθάνουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας ακόμη και στο 95% (για λιγνιτικές περιοχές).

Το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην προδημοσίευση του Οδηγού του Προγράμματος προκειμένου να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες κατοικιών να προετοιμάσουν την αίτηση τους.

Για το νησί της Χίου αλλά και γενικότερα για την περιφέρεια Βορ. Αιγαίου, η πλειοψηφία των υποψήφιων ιδιοκτησιών για ένταξη στο πρόγραμμα είναι μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες, το πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια, ενώ εκτός από τις επιχορηγήσεις το πρόγραμμα παρέχει και άτοκα δάνεια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παρά τους αυξημένους πόρους χρηματοδότησης του προγράμματος, παραμένουν οι παθογένειες των προηγούμενων φάσεων.

Σ’ αυτές παρατηρήθηκε ότι πολύ μεγάλο ποσοστό δυνητικά ωφελούμενων έμεινε έξω από την διαδικασία, αφού τελικά αυτή εξελίχθηκε σε μια κούρσα χρόνου μιας και οι πόροι εξαντλήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα (ελάχιστες ώρες).

Για την περιφέρεια μας, η προηγούμενη φάση “έμεινε στον αέρα” μερικές ώρες μόνοΣπαταλήθηκαν εκατοντάδες εργατοώρες, από τον τεχνικό κόσμο για την προετοιμασία των φακέλων, αλλά και από τους ιδιοκτήτες χρόνος και χρήματα για την συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Όλα δείχνουν ότι και σ αυτή τη νέα φάση κάπως έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι αιτήσεις σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά, θα υπάγονται στη βάση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας (first in – first out) και στους διαθέσιμους πόρους.

Ίσως το σύστημα (λόγω παραπάνω πόρων) να αντέξει πολύ λίγες ώρες παραπάνω. 850 εκ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη στον νέο κύκλο, ενώ ήταν 275 εκ. ευρώ στον προηγούμενο, κατά τον οποίο η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων έκλεισε σχεδόν αμέσως όπως είπαμε παραπάνω. Στον νέο κύκλο ο προϋπολογισμός ανά κατοικία μπορεί να φτάσει και τις 50000 ευρώ σε σχέση με τις 25000 ευρώ του εξοικονόμηση ΙΙ. Στην προηγούμενη φάση εντάχθηκαν πανελλαδικά περίπου 20000 κατοικίες ενώ τώρα ο στόχος είναι 45-60000.

Η πολιτεία παρά τον επιχειρούμενο επικοινωνιακό εξωραϊσμό της δράσης, θα πρέπει να δει σοβαρά τα θέματα που θα θεμελιώσουν την εμπιστοσύνη του τεχνικού κόσμου και των ιδιοκτητών για το νέο πρόγραμμα.

Η απρόσκοπτη δυνατότητα εισόδου στο σύστημα όλων των προετοιμασμένων αιτήσεων και η θέσπιση πραγματικά καθαρά ενεργειακών κριτηρίων που αποτελεί άλλωστε και την κύρια στόχευση της δράσης (σε συνδυασμό με εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μπορέσουν και οι ασθενέστεροι οικονομικά ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους) θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα.

Για παράδειγμα, η προκύπτουσα ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε kwh/m2 σε συνδυασμό με έναν έξυπνα υπολογισμένο πολλαπλασιαστή εισοδηματικής στάθμης, που θα ενισχύει την πιθανότητα συμμετοχής των ασθενέστερων νοικοκυριών, θα έκανε δικαιότερη την διαδικασία.

Αυτό γιατί κάποιες «νέες» επιτρεπόμενες επεμβάσεις με μεγάλο ποσοστό εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας πχ φωτοβολταϊκά (ΑΠΕ) ή σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, δεν θα είναι στις προτεραιότητες αλλά ούτε και στην σκέψη των ασθενέστερων οικονομικά.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να συμμετέχει στην διαμόρφωση ενός τελικού συντελεστή “κατάταξης” στην λίστα των ωφελούμενων, θα ήταν το μεγαλύτερο κλάσμα με αριθμητή την επιτυγχανόμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας και παρονομαστή την δαπάνη που απαιτείται γι’ αυτό.

Το όφελος σ αυτήν την περίπτωση θα ήταν εξοικονόμηση ενέργειας με έξυπνες, στοχευμένες, ρεαλιστικά οικονομικές και καλά ψαγμένες προτάσεις από τον ενεργειακό επιθεωρητή ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη απόδοση του στόχου της δράσης και η βέλτιστη αναλογία αποτελέσματος προς κόστος.

Μετά την εξάντληση των πόρων οι υπολειπόμενες κατοικίες θα παρέμεναν σε καθεστώς επιλεξιμότητας (επιλαχούσες) και θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα κάθε φορά που θα έμπαιναν νέοι πόροι, αν φυσικά δεν θα έχουν κάνει ενεργειακές μεταβολές στο ενδιάμεσο, που να επηρεάζουν το Α πιστοποιητικό που έχει ήδη εκδοθεί.

Έτσι το πρόγραμμα θα είναι δικαιότερο, και θα στοχεύει ακριβώς σ αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί .

Το πρόγραμμα για την επιλεξιμότητα απαιτεί την αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές βαθμίδες. Σαν παράδειγμα μια κατοικία με τρέχουσα ενεργειακή κατάταξη “Δ”, πρέπει να ανέβει 3 κατηγορίες μετά τις επεμβάσεις και να γίνει Β+.
Αυτό σημαίνει τουλάχιστον δύο “βαρειές” ενεργειακές παρεμβάσεις πχ μόνωση στο κέλυφος, μόνωση δώματος-στέγης η ακόμη και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. Έτσι λοιπόν θα προκύψει αύξηση του προϋπολογισμού της πρότασης, αφού με τις τιμές του προγράμματος για μια κατοικία πχ 120μ2 (με υποθετικές διαστάσεις 10μΧ12μ), η μόνωση στο κέλυφος μπορεί να κοστίσει κατ’ εκτίμηση:

{(10μ+12μ)Χ2Χ3μ ύψος-επιφάνεια κουφωμάτων πχ 20μ2}Χ55ευρώ/μ2=6120ευρώ για μόνωση κελύφους.

Επίσης θα απαιτηθούν 120Χ48=5760 ευρώ για την μόνωση δώματος.

Αν απαιτηθεί και άλλη επέμβαση πχ κουφώματα η αντλία θερμότητας, η πρόταση θα είναι πάνω από 15000-20000.

Ένα νοικοκυριό με οικογενειακό εισόδημα <=20000 ευρώ (η 10000 ευρώ ατομικό) που είναι η πρώτη κλίμακα στο πρόγραμμα, επιδοτείται μέχρι και 65% (έως 75% λόγω covid). Ετσι λοιπόν ακόμη και με αυτή την επιδότηση θα πρέπει να καταβάλει 5000 ευρώ περίπου από ίδιους πόρους (εξαιρετικά δύσκολο για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία).

Ένας άλλος κρυφός κίνδυνος τόσο για τους επιθεωρητές όσο και τους ιδιοκτήτες, είναι ότι ενώ το ακίνητο στα σενάρια βελτίωσης στο πρώτο πιστοποιητικό πριν τις επεμβάσεις να δείχνει ότι αναβαθμίζεται κατά 3 κατηγορίες, κατά την εκπόνηση του δεύτερου ΠΕΑ μπορεί να μη το πετύχει αυτό αν έχει επιλεγεί επέμβαση που “αλλάζει σημαντικά ενεργειακά το κτίριο αναφοράς” (πχ εγκατάσταση αντλίας θερμότητας).
Έτσι θα χρειαστεί ίσως κάποια επί πλέον επέμβαση εξ ιδίων πόρων ώστε αυτό να γίνει εφικτό εκ των υστέρων.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα αφορά στις κατοικίες που έχουν να τακτοποιήσουν πολεοδομικές εκκρεμότητες (πχ κάποια αυθαιρεσία) στην δημοτική ενότητα Χίου.
Εκ των πραγμάτων θα μείνουν εκτός προγράμματος, αφού μια τέτοια τακτοποίηση θα απαιτήσει πολύ χρόνο (απαιτούνται εγκρίσεις από δύο τοπικά συμβούλια, εκτός από το ΚΕΣΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) και την εφορεία νεωτέρων μνημείων που δεν συνεδριάζουν και πολύ τακτικά στην Μυτιλήνη, εκδίδοντας μονοψήφιο αριθμό εγκρίσεων σε κάθε συνεδρίαση .

Αυτός ο απαιτούμενος χρόνος, σίγουρα θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα μείνει ανοικτή η πλατφόρμα του ΥΠΕΚΑ με αποτέλεσμα κατοικίες που πρέπει να τακτοποιήσουν πολεοδομικές εκκρεμότητες (προαπαιτούμενο για την ένταξη), είναι σίγουρο ότι δεν θα κατορθώσουν να ενταχθούν.

Ένα πολύ θετικό στοιχείο που δημοσιεύτηκε στο προσχέδιο, είναι η υποχρεωτική διαχείριση (ανακύκλωση) -συλλογή και παράδοση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές (πχ αποβλήτων από κουφώματα, υαλοπίνακες, λέβητες κλπ) σε πιστοποιημένο φορέα. Αυτό βέβαια μπορεί να «κρύβει» κάποιες επί πλέον δαπάνες για τους ιδιοκτήτες.

Σε αναμονή λοιπόν της δημοσίευσης του τελικού οδηγού του προγράμματος, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν πολλές βελτιώσεις από τα μέχρι τώρα γνωστά.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Έρχονται τα δίκτυα 5G στις 20 Νοεμβρίου σε Σάμο και Ικαρία

Published

on

By

Ξεκινά σταδιακά και από τις 6 Νοεμβρίου η διαδικασία απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα.

Με τη διαδικασία του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ η περιοχή ραδιοσυχνοτήτων των 700 MHz αποδεσμεύεται από τους παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (δηλαδή την ΕΡΤ και την Digea) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των νέας γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

H συγκεκριμένη διαδικασία βασίζεται στον Χάρτη Συχνοτήτων που σχεδιάστηκε υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επικυρώθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα (ΦΕΚ Β’ 1752, 07.05.2020).

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η αποδέσμευση θα ξεκινήσει στις 6 Νοεμβρίου από την περιοχή του Β. Αιγαίου και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ακολουθήσει τα Δωδεκάνησα, η Σάμος, η Ικαρία και οι Κυκλάδες. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, όπως και των υπολοίπων περιοχών της χώρας όπου η απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021, θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανασυντονισμό του τηλεοπτικού τους δέκτη.

Η διαδικασία της μετάβασης θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 με τελευταία περιοχή στην οποία θα αποδεσμευτούν οι ραδιοσυχνότητες των 700 MHz να είναι η Κρήτη. Για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αττικής η μετάβαση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου 2021 και 10 Αυγούστου 2021 αντίστοιχα.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος υλοποιείται ως εξής ανά περιοχή και κέντρο εκπομπής:

Περιοχή Ημερομηνία μετάβασης

Λέσβος, Λήμνος, Χίος και Ψαρά 6/11/2020

Δωδεκάνησα (πλην Καστελλορίζου) 20/11/2020

Σάμος και Ικαρία 20/11/2020

Κυκλάδες και Καστελλόριζο 11/12/2020

Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Σουφλί, τμήμα Κομοτηνής 15/1/2021

Λάρισα, Βόλος, Σποράδες, τμήμα Χαλκιδικής 5/2/2021

Καβάλα, Δράμα, τμήμα Κομοτηνής, Θάσος, Ξάνθη, Σέρρες, τμήμα Χαλκιδικής 26/2/2021

Θεσσαλονίκη 19/3/2021

Χαλκιδική 19/3/2021

Φλώρινα 9/4/2021

Κέντρο Εκπομπής Μεταξά 9/4/2021

Καλαμάτα 23/4/2021

Τρίπολη 14/5/2021

Σπάρτη 14/5/2021

Κέντρο Εκπομπής Ακαρνανικών 28/5/2021

Κέντρο Εκπομπής Αίνου 28/5/2021

Πάτρα 28/5/2021

Πύργος 28/5/2021

Ιωάννινα 13/7/2021

Θεσπρωτία 13/7/2021

Κέρκυρα 13/7/2021

Καρπενήσι 13/7/2021

Λάρισα 13/7/2021

Αττική 10/8/2021

Ναύπλιο 20/8/2021

Λαμία 10/9/2021

Κόρινθος 10/9/2021

Κρήτη 30/9/2021

Με εξαίρεση τον επανασυντονισμό του τηλεοπτικού δέκτη οι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν οποιαδήποτε επιπλέον ενέργεια, ενώ η διαδικασία δεν περιλαμβάνει κάποιου είδους οικονομική επιβάρυνση και δεν προϋποθέτει την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ

Γιατί η ΕΡΤ και η Digea πρέπει να μετακινηθούν από την περιοχή των 700 MHz την οποία χρησιμοποιούν σήμερα;

Διότι σύμφωνα με την απόφαση 2017/899 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 2017, η συγκεκριμένη περιοχή ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιείται σήμερα από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη ευρυζωνικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τα δίκτυα 5G. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ.

Γιατί επελέγη η περιοχή των 700 MHz και όχι κάποια άλλη;

Όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση 2017/899 «το ραδιοφάσμα στη ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz προσφέρει τόσο πρόσθετη χωρητικότητα όσο και καθολική κάλυψη, ιδίως για αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, καθώς και άλλες απομακρυσμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, που έχουν προκαθορισθεί σύμφωνα με τομείς εθνικής προτεραιότητας, περιλαμβανομένων κατά μήκος σημαντικών χερσαίων οδών μεταφορών και για χρήση σε εσωτερικούς χώρους και για μεγάλου εύρους επικοινωνίες μεταξύ μηχανημάτων».

Ουσιαστικά, η αποδέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής συχνοτήτων είναι προαπαιτούμενο ώστε οι πολίτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα της χώρας να έχουν τη δυνατότητα χρήσης των δυνατοτήτων που θα προσφέρουν τα δίκτυα 5G.

Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προχωρήσουν οι πολίτες;

Θα χρειαστεί να κάνουν έναν μόνο επανασυντονισμό του τηλεοπτικού τους δέκτη με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί ανά περιοχή.

Πρέπει να προμηθευτώ νέα τηλεόραση ή κάποια άλλη συσκευή;

Όχι, δεν υπάρχει ανάγκη αγοράς και εγκατάστασης οποιουδήποτε επιπλέον εξοπλισμού.

Γιατί η διαδικασία απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ γίνεται τμηματικά και δεν εφαρμόζεται καθολικά για όλη τη χώρα σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία;

Η διαδικασία του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ περιλαμβάνει σειρά τεχνικών εργασιών που πρέπει να πραγματοποιούνται τμηματικά προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν υπάρχουν παρεμβολές σε άλλα συστήματα επικοινωνιών

Θα επηρεαστούν άλλες υπηρεσίες (π.χ. υπηρεσίες streaming, online gaming κ.τ.λ.) για τις οποίες χρησιμοποιώ τον τηλεοπτικό μου δέκτη;

Κατηγορηματικά όχι. Η διαδικασία του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ αφορά μόνο στην παροχή του τηλεοπτικού σήματος που φτάνει στον δέκτη σας από την ΕΡΤ και την Digea.

Υπάρχει κάποιου είδους οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες;

Απολύτως καμία.

Πηγή: skai.gr

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή