Connect with us

Πολιτικά

Σταδιακά θα αρθούν τα μέτρα στην εστίαση

Published

on

Συνέντευξη του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιά, στην εφ/δα «Παραπολιτικά» σχετικά με τον Covid-19

Στον ΘΑΝΑΣΗ ΦΟΥΣΚΙΔΗ

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντά αναλυτικά και με σαφήνεια στις επιθέσεις που δέχεται ο κρατικός μηχανισμός, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί τη συνεργασία όλων, κράτους και πολιτών. «Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε μερίδιο στην ευθύνη εφαρμογής των μέτρων, γιατί αυτό απαιτούν από εμάς οι συνθήκες, όχι γιατί είναι δίπλα μας ένας αστυνομικός », υπογραμμίζει. Παράλληλα, προαναγγέλλει την άρση των περιορισμών στην εστίαση και τη διασκέδαση μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.    

 

-Υπάρχουν πολλές ενστάσεις για την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων πρόληψης στα σχολεία. Πώς απαντάτε σ’ αυτό και ποιο είναι το βάθος χρόνου αυτών των παρεμβάσεων;

Η προστασία της υγείας των μαθητών, των γονέων τους, των εκπαιδευτικών, ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα εν όψει της νέας χρονιάς. Και αυτό το στόχο έχουν τα προληπτικά μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, μετά από εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα αξιολογείται διαρκώς και θα συνεχίσει να λαμβάνεται κάθε αναγκαία πρωτοβουλία και μέριμνα ώστε τα παιδιά, τα παιδιά μας, να παραμείνουν ασφαλή.

 

-Θα υπάρξει παράταση των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί ήδη κατά τόπους;

Αυτό εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι τα μέτρα λαμβάνονται σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο ιικό φορτίο, με στόχο τον περιορισμό του. Όπως, λοιπόν, τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής καθορίζουν αν υπάρχει ανάγκη για λήψη επιπρόσθετων μέτρων, έτσι καθορίζουν και αν συντρέχει λόγος παράτασής τους ή αν τα μέτρα πέτυχαν το στόχο τους και μπορούν να αρθούν. Για παράδειγμα, στον Πόρο η ισχύς των μέτρων παρατάθηκε, καθώς χρειάστηκε λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είχαμε αρχικά υπολογίσει για να έχουμε την επιδιωκόμενη βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της περιοχής. Αυτό πάντως που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι χάρη και στη συνεργασία των πολιτών, βλέπουμε ξεκάθαρα ότι τα στοχευμένα μέτρα που παίρνουμε επιτυγχάνουν το στόχο τους.

 

-Προβλέπονται νέες ρυθμίσεις μετά την είσοδο του Σεπτεμβρίου τόσο στα ΜΜΜ όσο και στα καταστήματα σε μεγάλα αστικά κέντρα;

Η αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως έχουμε πει, είναι μια δυναμική διαδικασία. Ως εκ τούτου, τα μέτρα, ολόκληρος ο κρατικός σχεδιασμός, αναπροσαρμόζονται κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο, ανάλογα με τα νέα δεδομένα, ακριβώς όπως συμβαίνει από την πρώτη ημέρα της πανδημίας. Το ίδιο, φυσικά, θα ισχύσει και σε αυτές τις περιπτώσεις και ήδη τα αρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και το Υπουργείο Ανάπτυξης, εργάζονται σκληρά και έχουν επεξεργαστεί δέσμη μέτρων. Όλα θα κριθούν στην ώρα τους.

 

-Ποιο είναι το σχέδιο για την εστίαση και την διασκέδαση μετά το πέρας των μέτρων που λάβατε ;

Ο περιορισμός λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί προφανώς είναι προσωρινό μέτρο. Μόλις βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών, το συγκεκριμένο μέτρο φυσικά και σταδιακά θα αρθεί. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι και αυτό το μέτρο, όπως και όλα όσα λαμβάνονται για να περιοριστεί η πανδημία, καλούνται να εκπληρώσουν μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή – από τη στιγμή που επιτυγχάνουν το στόχο τους, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουν να ισχύουν.

 

-Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες αν υπάρξουν καταστάσεις μαζικής καταστρατήγησης των κανόνων;

Το μείζον θέμα σε περίπτωση καταστρατήγησης των κανόνων είναι ότι αυτή η επιλογή βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τη δική μας και των γύρω μας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις μας, οι επιλογές μας, έχουν επιπτώσεις, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε όσους αγαπάμε. Εφαρμόζοντας τα μέτρα, προστατεύουμε τα παιδιά μας, τους γονείς μας, τους παππούδες μας, τους φίλους μας. Γιατί κανείς μας δεν είναι άτρωτος στον ιό και κανείς δεν ξέρει ποιος θα νοσήσει ήπια και ποιος θα δώσει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Μέχρι στιγμής, παρά τα όποια φαινόμενα χαλάρωσης, δεν έχουμε φαινόμενα μαζικής καταστρατήγησης των μέτρων. Και είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας έχουν κατανοήσει πλήρως το διακύβευμα και θα συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, συμβάλλοντας στην προσπάθεια να διαφυλάξουμε την υγεία και τη ζωή όλων μας. Και είναι πραγματικά εντυπωσιασμένος κι ευγνώμων για τον μοναδικό τρόπο που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, με επιμονή, υπομονή και προσήλωση, τηρεί τα μέτρα. Η όποια νίκη απέναντί τον ιό θα είναι νίκη των ίδιων των πολιτών.

 

– Έχουν υπάρξει ενστάσεις σχετικά με το πώς αξιολογείται ποια περιοχή είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένη. Τι απαντάτε;

Τα κριτήρια που εφαρμόζουμε είναι καθαρά επιστημονικά, δεν κάνουμε διάκριση σε καμία περιοχή. Κάθε φορά που τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν επιβάρυνση, λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες. Και για να καταλήξουμε αν μια περιοχή πρέπει να μας προβληματίσει ή όχι, δεν εξετάζουμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, όπως το αν τα κρούσματα ανήκουν σε συγκεκριμένο πυρήνα (cluster) ή είναι διάσπαρτα σε όλη την κοινότητα, πόσες high risk επαφές δείχνει η ιχνηλάτησή τους, αλλά και αν υπήρχε μετακίνηση των κρουσμάτων και των επαφών τους από δήμο σε δήμο ή από νομό σε νομό. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής, λαμβάνονται υπόψη και τα κρούσματα εκείνα που η διαδικασία ιχνηλάτησης συνδέει με ταξίδι ή επίσκεψη σε συγκεκριμένη περιοχή, ακόμα και αν εκδήλωσαν συμπτώματα μετά την επιστροφή τους στη μόνιμη κατοικία τους.

 

-Τι απαντάτε στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση και σε σας προσωπικά περί κωλυσιεργίας στην αντίδραση του δεύτερου κύματος και περί ασυνεννοησίας στην αντιμετώπισή του;

Παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις και λαμβάνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο για τον περιορισμό του ιού. Αυτό κάνουμε από την πρώτη ημέρα της πανδημίας. Με δεδομένο ότι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι, όπως προείπα, μια δυναμική διαδικασία, ο σχεδιασμός μας προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται επιτυγχάνουν το στόχο τους, χάρη φυσικά και στη συνεργασία των συμπολιτών μας που, επιδεικνύοντας εξαιρετική υπευθυνότητα, ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών.

 

– Γιατί δίνεται τόση έμφαση στην ατομική ευθύνη; Δεν έχει ευθύνες και ο κρατικός μηχανισμός;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί συνεργασία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Και ως εκ τούτου, υπάρχει και κρατική ευθύνη και κοινωνική ευθύνη και ατομική ευθύνη – όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε μερίδιο σε αυτή. Το κράτος έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις αλλαγές στα δεδομένα και να λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Οι πολίτες, από την πλευρά τους, έχουν την ευθύνη να τηρούν τα μέτρα, γιατί κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν δεν εφαρμόζεται. Και εκεί ακριβώς έγκειται η ευθύνη του καθένα μας – να εφαρμόζουμε τα μέτρα γιατί αυτό απαιτούν από εμάς οι συνθήκες, όχι γιατί είναι δίπλα μας ένας αστυνομικός που ελέγχει την εφαρμογή τους. Γιατί στην προσπάθεια αυτή είμαστε όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας και δεν περισσεύει κανείς για να πετύχουμε το στόχο μας, να βγούμε νικητές από την αναμέτρηση με την πανδημία.

Είμαστε όλοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς 

Comments

comments

Πολιτικά

Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού που παρουσίασε ο Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης υιοθέτησε η Παγκόσμια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Published

on

By

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ), σε συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας. Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η επανέναρξη του παγκόσμιου τουρισμού για το 2021.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης εισηγήθηκε ένα σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: 1) Την επανεκκίνηση του ασφαλούς διασυνοριακού ταξιδιού, 2) την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, 3) την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, 4) τη στήριξη της εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.

Οι προτάσεις του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. και αποτελούν τις συστάσεις του προς τα μέλη του.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, «η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας, ή αλλιώς τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της CΟVID-19, θα εξασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών. Η Ευρώπη υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά με την εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο θα συμβάλλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και στη συνακόλουθη ενίσχυση του τουρισμού».

Όσον αφορά στη στήριξη της ρευστότητας και της εργασίας στον κλάδο, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη της τεχνικής ομάδας της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. συμφωνούν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η εφαρμογή προγραμμάτων ρευστότητας, για την υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης των ευάλωτων τουριστικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα επιδοτούμενα δάνεια, σε εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που προτάσσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ειδικά ως προς τη στήριξη της εργασίας, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού εγγυώνται την τεχνολογική μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές. Η δωρεάν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης, με την υποστήριξη ψηφιακών πλατφορμών, όπως αυτά που προσφέρει η Ακαδημία του Π.Ο.Τ. για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να γνωρίζουν οι τουρίστες με σαφήνεια τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφάλειας σε κάθε προορισμό, καθώς και τα δικαιώματά τους για πιθανές ακυρώσεις ή επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού τους».

Στη συνάντηση της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. μετείχαν με παρεμβάσεις ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. Ζουράμπ Πολολικασβίλι, υπουργοί Τουρισμού από όλο τον κόσμο, στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Μεταξύ αυτών, ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυσιπλοΐας κ.ά.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Χ. Στεφανάδης: Τοπικός Συντονιστής ο Θ. Θαλασσινός για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Σάμο

Published

on

By

Στα 121εκ. ευρώ ανέρχεται η συνολική χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών για την σεισμόπληκτη Σάμο, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Γ. Γ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Υστέρα από πρόταση του Βουλευτή Σάμου, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στις διαδικασίες, ο κ. Θ. Θαλασσινός αναλαμβάνει ως τοπικός συντονιστής.

Αναλυτικα η ενημέρωση απο το γραφείο του Χ. Στεφαναδη.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου που έπληξε τη Σάμο, ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρώτο εικοσιτετράωρο ήρθε στη Σάμο και υποσχέθηκε πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών, γεγονός που πραγματοποιείται.

Ζήτησα προσωπική ενημέρωση από τον Γ. Γ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, με τα συνολικά ποσά που έχουν ήδη διατεθεί ή δεσμευθεί και πρόκειται να διατεθούν, ο οποίος μου έστειλε την ακόλουθη αναλυτική κατάσταση, το αθροιστικό πόσο της οποίας ανέρχεται κοντά στα 121.000.000 ευρώ. 

Παραθέτω αυτούσια την απάντηση που έλαβα από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών:

«Η συνολική χρηματοδότηση είτε μέσω χορηγήσεων, είτε μέσω πιστώσεων, είτε μέσω εξασφαλίσεων που θα χορηγηθεί την επόμενη περίοδο κατανέμεται σε:

  • 7.050.000ευρώ προς τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για επιδιορθώσεις υποδομών, αποκαταστάσεις δικτύων, κατεδαφίσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, μελέτες, πρώτες ανάγκες, μέτρα αντιστήριξης και άλλες δαπάνες εκτάκτου ανάγκης και αποκατάστασης ζημιών.
  • 2.390.000 ευρώπρος τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για την κοινωνική προστασία μέσω της χορήγησης επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών, καθώς και απλών κατασκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση της οικοσκευής, σε πολίτες των οποίων οι οικίες επλήγησαν από τις πλημμύρες στην περιοχή, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • 230.000 ευρώπρος τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αποκατάσταση δικτύων και υποδομών.
  • 200.000 ευρώπρος την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στη διαχείριση ζημιών από το σεισμό.
  • 734.000 ευρώ για την προμήθεια και τη μεταφορά προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών για τα σχολεία των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου μέσω της εταιρείας Κτηριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • 1.091.000 ευρώ για την προώθηση μέτρων άρσης ετοιμορροπίας για ιερούς ναούς και το κάστρο μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • 9.810.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές, καθώς τις επιδιορθώσεις και αναπτύξεις των λιμένων του νησιού, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • 81.123.840 ευρώ για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, σύμφωνα με την ΚΥΑ Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.
  • 17.520.000 ευρώ για την επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από το σεισμό, σύμφωνα με την ΚΥΑ Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών.
  • 685.856 ευρώ για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής επί της επιχορήγησης σε 245 επιχειρήσεις που επλήγησαν είτε από το σεισμό είτε από τις πλημμύρες της 30ης Οκτωβρίου 2020».

Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Τριαντόπουλο για την πολύτιμη συμβολή του στην εξελισσόμενη αποκατάσταση των καταστροφών του νησιού.

Προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στις διαδικασίες, πρότεινα σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφεριάρχη, κ. Β. Πανουράκη, και τους Δημάρχους, κ. Γ. Στάντζο, και, κ.  Α. Λυμπέρη, τον κ. Θ. Θαλασσινό ως τοπικό συντονιστή, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση.

Ο κύριος Θαλασσινός, ένα πρόσωπο υψηλού κύρους, που έχει διατελέσει νομάρχης και βουλευτής, γνωρίζει καλά τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του νησιού μας, προκειμένου να αξιολογούνται και να επιταχύνονται οι διαδικασίες αποτελεσματικά και με ταχύτητα.

 

 

Βουλευτής Ν. Σάμου     

Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Μηταράκης: Μείωση των ροών η οποία αγγίζει το 90% αλλά και αποσυμφόρηση στα νησιά 

Published

on

By

Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία είχε ως βασικό θέμα «την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και τις προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Παραγωγικών Φορέων, καθώς και τους Βουλευτές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για τις ενέργειες της κυβέρνησηςστην προσπάθεια εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο ΦΠΑ των 5 νησιών, που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών  

Ο κ. Μηταράκης διευκρύνισε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση να αφορά και την Λέρο και την Κω, παρά το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες, με τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο που έχουν σήμερα, δεν θα έπρεπε να δικαιούντο μειωμένο ΦΠΑ.  

Στην παρέμβαση του, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στη ουσιαστική μείωση των ροών στα νησιά η οποία αγγίζει το 90% αλλά και την αποσυμφόρηση, καθώς από 41.000 διαμένοντες στα ΚΥΤ πέρυσι  φέτος καταγράφονται  11.000.  

Επιπλέον, ο  Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  επεσήμανε  ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, στα ελληνικά νησιά έφτασαν 798 μετανάστες, ενώ ο αριθμός την αντίστοιχη περίοδο του 2020ήταν 7.328. 

 

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-192 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά7 ημέρες ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά2 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή