22.8 C
Σάμος
30/05/2023
Πολιτικά

Σταμάτης Βαρδαρός: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παράγει ανασφάλεια και στο νερό”

Λίγες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά τους σχεδιασμούς της για την ιδιωτικοποίηση του νερού, χωρίς να κάμπτεται από την καθολική αντίδραση.

Στο νομοσχέδιου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) χάνουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό τους ρόλο  στη διαχείριση του νερού, ενός δημόσιου αγαθού που πρέπει να παρέχεται με όρους καθολικότητας, ποιότητας και προσιτής τιμής. Ανοίγει έτσι ο  δρόμος για την ανάπτυξη ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτόν τον τομέα, εξέλιξη  που όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, θα οδηγήσει σε μεγάλες  αυξήσεις στα τιμολόγια και σε σοβαρή  επιβάρυνση των δημοτών, των αγροτών και των μικρών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ που σήμερα κινδυνεύουν με χρεωκοπία λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους, αντί να αντιμετωπίσει τη στρέβλωση της χρέωσης από τη ΔΕΗ του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν οι ΔΕΥΑ για άρδευση ως οικιακό,  αντί να διευκολύνει τη στελέχωσή τους με εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, εντάσσει τις ΔΕΥΑ στην εποπτεία μιας  νέας Αρχής, μιας νέας ΡΑΕ. Η ανάγκη «ρύθμισης» ωστόσο προϋποθέτει την λειτουργία ιδιωτικής αγοράς. Την «αποτελεσματικότητα» της ΡΑΕ άλλωστε την βιώσαμε στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση, όταν και απέτυχε να ελέγξει την αγορά και να περιορίσει την κερδοσκοπία των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Καμία εγγύηση για προστασία του δημόσιου και του κοινωνικού συμφέροντος με το νέο πλαίσιο, καμία διασφάλιση για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ.

Η κυβερνητική  μεθόδευση για τη  σταδιακή  ιδιωτικοποίηση του νερού οδηγεί σε νέες ανισότητες λόγω οικονομικής αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε ακριβότερο νερό.  Οι μόνοι που κερδίζουν από την ιδιωτικοποίηση είναι οι εταιρείες  διαχείρισης του νερού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «παράγει ανασφάλεια» και στο νερό. Εκτός όμως από την αντίδραση της προοδευτικής αντιπολίτευσης κρίσιμο ρόλο στην ακύρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού θα παίξει η συστράτευση των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, των δημοτικών αρχών αλλά και των κοινωνικών φορέων κάθε περιοχής, που αντιδρούν στο τελειωτικό χτύπημα στα δημόσια αγαθά.

 

Related posts

Σάμος: Σε εκλογικά τμήματα ανάμεσα στις στοίβες των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ(μ-λ) υπήρξαν ψηφοδέλτια της οργάνωσης Λέσβου

admin

Υποψήφιοι ΚΚΕ στο Ν.Σάμου: Δε χάνουμε μέρα: Ισχυρό ΚΚΕ!

admin

Επανακαταμέτρηση για την διαφορά ψήφων μεταξύ Μ. Αγγελόπουλου και Β. Ευστρατίου

admin

Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) για το αποτέλεσμα των εκλογών για τα αποτελέσματα των εκλογών

admin

Αναλυτικά αποτελέσματα ανά Εκλογικό Τμήμα Περιφέρειας Σάμου

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου καταδικάζει τις φραστικές επιθέσεις σε μέλος της ΔΕΕΠ ΝΔ

admin

Η ΔΕΕΠ Σάμου Νέας Δημοκρατίας για το εκλογικό αποτέλεσμα

admin

ΚΚΕ: Η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής για τα αποτελέσματα των εκλογών

admin

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: “Τα παίρνεις, είστε φασίστες, είστε ελεεινοί άνθρωποι, κλέφτες και εκβιαστές….”

admin