Connect with us

Πολιτικά

Στεφανάδης: «Η αποσυμφόρηση είναι το βασικό αίτημα»

Published

on

 

Για την κατάσταση στο μεταναστευτικό και το ζήτημα της αποσυμφόρησης μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής της ΝΔ Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Το κλίμα είναι σε έξαρση μεγάλη είπε ο κ Στεφανάδης προσθέτοντας την οργή και την απογοήτευση των ντόπιων που αφορά την παμψηφία του πληθυσμού και χαρακτήρισε το 1%, ποσοστό μεταφοράς στην ενδοχώρα μεταναστών και προσφύγων, βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των « κόκκινων» από τον υπερπληθυσμό νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου εφικτό χωρίς να ταράξει τις ισορροπίες των τοπικών κοινωνιών.

Σε ερώτηση αν το βασικό αίτημα είναι η αποσυμφόρηση ή αν υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, ο κ. Στεφανάδης απάντησε πως «η αποσυμφόρηση είναι το βασικό, τώρα το ότι έχουν γίνει καταστροφές, έχουν γίνει καταπατήσεις, πάει πίσω ο τουρισμός και η οικονομία των νησιών, αυτά είναι παρελκόμενα του μεγάλου προβλήματος που είναι η συμφόρηση των νησιών».

Για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων ο κ. Στεφανάδης είπε «ξέρετε δεν βγαίνουν οι αριθμοί, αυτό λέει η απλή λογική, τη στιγμή που είναι τώρα 8.000 εκεί θα γίνει ένα κέντρο με 5.000 έως 7.000, ας πούμε ότι θα πάνε 7.000, θα μείνουν οι υπόλοιποι 1.000, αλλά βλέπετε συνεχώς έρχονται, μπορεί να μειωθήκαν λίγο οι ροές, βέβαια αυτό με την αλλαγή του καιρού και του πολιτικού κλίματος πιθανότατα να αυξηθούν ή να πολλαπλασιαστούν».

Τέλος, ο κ Στεφανάδης, ως γιατρός ο ίδιος, έθεσε και το ζήτημα της υγείας καθώς όπως είπε με την έξαρση της πανδημίας, το ενδεχόμενο να φτάσει σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών, η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη, όπως την χαρακτήρισε.

Comments

comments

Πολιτικά

Μηταράκης: “Δεν θα δεχθούμε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα”

Published

on

By

 

Σημεία Συνέντευξης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην κυριακάτικη εφημερίδα «Real News»

Ν. Μηταράκης: «Τα 5 ακριτικά νησιά μας σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αλλάξει.»

Με τον κ. Teichmann είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση για την ανάγκη του σχεδιασμού των κοινών επιστροφών με την ΕΕ καθώς και την ανάγκη της δίκαιης κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη με ταχύτερη μετακίνηση από τα νησιά. Τόνισα εμφατικά ότι σήμερα, τα 5 ακριτικά νησιά μας σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση και στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το μεταναστευτικό, τόσο για το 2020, όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Κρίσιμα θέματα που τέθηκαν στον διάλογο είναι η πραγματοποίηση κοινών ευρωπαϊκών επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, η ανάγκη καταπολέμησης των διακινητών και το ζήτημα της ανάληψης δράσεων για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Επίσης, συζητήσαμε την ανάγκη προστασίας των συνόρων, καθώς και τον ενισχυμένο ρόλο που πρέπει να αναλάβει η Frontex για αυτόν τον σκοπό.

H θέσπιση κοινών κανόνων επιστροφών αποτελεί μια σταθερή ελληνική διεκδίκηση. Μια διεκδίκηση που έχω θέσει επί τάπητος σε όλες τις συναντήσεις που είχα, μέχρι στιγμής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσει το πολιτικό της βάρος για την πραγματοποίηση κοινών επιστροφών. Επίσης πρέπει να διευρυνθεί η κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, που δέχθηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί την συμφόρηση στα νησιά. Και έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως δημιούργησε την σημερινή κατάσταση.

Η λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο Βαθύ και στη ΒΙΑΛ. Όμως, δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Μαζί με το κλείσιμο των ανοικτών κέντρων θα προχωρήσουμε στην κατάργηση της χρήσης διαμερισμάτων και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται μέσα στις πόλεις και τα χωριά των νησιών μας. Πλέον θα είναι υποχρεωτική η παραμονή των νεοαφιχθέντων στις κλειστές δομές.

Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά θα λειτουργούν μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μη ξεπερνά τους 6 μήνες.

Δεν θα δεχθούμε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα.
Στα κλειστά κέντρα θα παραμένουν σε περιορισμό, όπως προβλέπει η νομοθεσία, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β’ βαθμού και άρα πρέπει να επιστραφούν και οι νεοαφιχθέντες.

Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους και περιορίζοντας περιστατικά εγκληματικότητας.

Τα νέα κέντρα θα συνδυαστούν με γενναία αποσυμφόρηση των νησιών καθώς οι νέες θέσεις θα είναι λιγότερες από τις μισές από τους σήμερα διαμένοντες. Οι μεταφορές θα γίνουν και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, και προς την Τουρκία.

Η λειτουργία των νέων κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων στα νησιά θα έχει πολλές και άμεσες θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Αυτό πολύ απλά και πρακτικά σημαίνει ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών, αποκατάσταση της καθημερινότητας, καθώς θα απομακρυνθούν οι σημερινές άναρχες δομές από τις πόλεις και τα χωριά. Σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Διότι στην ενδοχώρα υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για την δημιουργία 20.000 νέων θέσεων φιλοξενίας. Οι θέσεις αυτές είναι απαραίτητες για τη μεταφορά σε αυτές αιτούντων άσυλο από τα νησιά μας. Ειδικά στα νησιά, το μέτρο της αναγκαστικής ενοικίασης επιβλήθηκε ως απάντηση της Πολιτείας στο αίτημα των νησιωτικών κοινωνιών για άμεση λύση.

Υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες συνέβαλαν με θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και σεβάστηκαν τον ρόλο τους και τους νόμους της πολιτείας. Όμως, υπάρχουν και οργανώσεις, οι οποίες με το προκάλυμμα της ΜΚΟ καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας. Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα του τύπου τα οποία κάνουν αναφορές ακόμη και για διασύνδεση μελών των ΜΚΟ με δίκτυα διακίνησης ανθρώπων.

Δημιουργήσαμε το Μητρώο Μελών των ΜΚΟ, προκειμένου να μην είναι απρόσωπες. Ως κράτος δικαίου θέλουμε απόλυτη διαφάνεια στην λειτουργίας τους. Ήδη, βρισκόμαστε σε διαδικασίας συλλογής των στοιχείων, τόσο των νομικών, όσο και των φυσικών προσώπων των Οργανώσεων, αλλά και των ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνεργάζονται με τις ΜΚΟ.

Ο ορισμός του νέου Ειδικού Γραμματέα εμπλεκόμενων φορέων θα προσφέρει την απαραίτητη ώθηση, καθώς και τον απαιτούμενο συντονισμό στις ενέργειες μας. Σήμερα, είμαστε σε θέση να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι, δηλαδή, κανείς δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα στην ελληνική επικράτεια και να θεωρεί εαυτόν υπεράνω νόμων.

Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία για την εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα αυξημένες ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας σημαίνει ότι δεν καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την αποφυγή της αναχώρησης από τη γείτονα χώρα.

Ευελπιστώ ειδικά σε καλύτερα αποτελέσματα από τις τουρκικές αρχές, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των διακινητών και σε αυτούς που προμηθεύουν τις βάρκες, τα σωσίβια και τις μηχανές. Όμως, σε ό,τι αφορά στο θέμα των επιστροφών από τα νησιά μας προς την Τουρκία, μέχρι στιγμής, υπάρχει συνεργασία.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ο Μάνος Λογοθέτης Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Published

on

By

Με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ορίζονται οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, ο Πάτροκλος Γεωργιάδης διατηρεί τη θέση του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής, Εμμανουήλ Λογοθέτης.
Παράλληλα, ορίζονται νέοι Ειδικοί Γραμματείς η Ειρήνη Αγαπηδάκη που αναλαμβάνει την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ο Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου που αναλαμβάνει την Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων.

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά:
Πάτροκλος Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής
Γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά μαθήματα Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διαχείριση Κρίσεων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Μιλάει Αγγλικά. Έχει εργαστεί ως Δημοσιογράφος και ως Ειδικός Εμπειρογνώμων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ενώ έχει υπηρετήσει ως Γενικός Γραμματέας στο Εθνικό Τυπογραφείο (2004-2006), Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών (2006-2009), Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (2012-2014) και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (2014-2015). Κατά την διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο ήταν Επικεφαλής της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. (2014) στον τομέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, ήταν αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική και επικεφαλής των αντιστοίχων Υπηρεσιών. Από την 1η Αυγούστου 2019 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Εμμανουήλ Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο
Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Είναι Ιατρός, απόφοιτος του του Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης με βαθμό «Άριστα». Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» καθώς και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μόνιμος ιατρός του ΕΟΔΥ, ενώ έχει διατελέσει Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομίας σε θέματα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (2007-2009), καθώς και Σύμβουλος στο Γραφείο Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το 2015 διατέθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη Σάμο ως Συντονιστής Πεδίου Ιατρικού και Ψυχοκοινωνικού Κλιμακίου ΚΥΤ Σάμου. Και το 2019 κατέλαβε τη θέση του Γενικού Συντονιστή Πεδίου Ιατρικού και Ψυχοκοινωνικού Κλιμακίου 2ης ΥΠΕ Νήσων (ΚΥΤ Σάμου, Μυτιλήνης. Χίου, Κω, Λέρου), στην οποία παρέμεινε έως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, όπου και διορίστηκε ως Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής.


Ειρήνη Αγαπηδάκη
, Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων
Είναι Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στην «Προαγωγή και Αγωγή Υγείας» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα. Είναι Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητική συνεργάτιδα σε πολλά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα αντικείμενα της πολιτικής δημόσιας υγείας, της προαγωγής ψυχικής υγείας και πρόληψης ψυχικών διαταραχών, καθώς και της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων. Έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιάσει αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών σε περισσότερα από 50 εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Από τις 24/11/2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε την Ειρήνη Αγαπηδάκη, Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου, Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων

Ο Ευάγγελος Κωνσταντίνου είναι οικονομολόγος. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1999 και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στα χρηματοοικονομικά (MSc in Financial Management and Control) από το Aston Business School, του Aston University. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον τομέα της Επικοινωνίας το 2003, από την εταιρεία επικοινωνίας MWG POLITICS του πολυεθνικού Ομίλου Mc Cann Erickson. Στη συνέχεια συνεργάστηκε ως Σύμβουλος Επικοινωνίας με εταιρείες του κλάδου και ιδιώτες. Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αρμόδιου για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, ΣΔΙΤ, Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Το 2018 συνεργάστηκε με το ΤΜΕΔΕ και το ΤΕΕ και ανέλαβε το νεοσύστατο Ινστιτούτου ΤΕΕ-ΤΜΕΔΕ. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Από το Σεπτέμβριο του 2019 είναι Διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΕΔΕΚΤ Α.Ε.

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ο Παύλος Χρηστίδης από τη Σάμο: Είναι πάντα διαφορετικό να βλέπεις τα πράγματα από απόσταση και αλλιώς να βλέπεις, από κοντά

Published

on

By

 

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης επισκέφτηκε το νησί της Σάμου  χθές Κυριακή,προσκεκλημένος από την Ν.Ε ΚΙΝΑΛ Σάμου.

Ο κ. Χριστίδης αναφέρθηκε με ανάρτηση του σχετικά για την επίσκεψη του στη Σάμο.

Είναι πάντα διαφορετικό να βλέπεις τα πράγματα από απόσταση και αλλιώς να βλέπεις, από κοντά, όσα περνούν, όσοι διαμαρτυρονται.

“Γιατί επίταξη, έχουμε πόλεμο;”
με ρώτησε χθες μια φίλη στη Σάμο.

Ένα νησί με ιστορία, παρόν και πολύ μέλλον. Οι άνθρωποι εκεί αγωνιούν, πιέζονται αλλά δεν χάνουν το χαμόγελο τους, την αλληλεγγύη και νηφαλιότητα τους.

Και πίστεψαν ότι φεύγοντας οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορούν να βρουν ένα σχέδιο λύσης. Αντ αυτού παλινωδίες.

Στο Βαθύ ζουν 9.000 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες. Και λίγο πιο έξω εκεί που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οργάνωνε ένα ΚΥΤ για 1300-1500, η ΝΔ ανακοινώνει τη δημιουργία κέντρου για 5000+.

Επισκεφτήκαμε το υπό κατασκευή ΚΥΤ. Συνάντησα τον Δήμαρχο Γ. Στάντζο, τον Αντιπεριφερειαρχη Β. Πανορακη και συζητήσαμε με τα μέλη του Κινήματος τις αγωνίες τους.

Η λύση είναι η αποσυμφόρηση, όχι η επίταξη.

Η λύση είναι στη συνεννόηση και όχι σε αυταρχικές μεθόδους.

Η λύση είναι γρήγορη διαδικασία απονομής ασύλου, όχι βιαστική.

Η λύση είναι αλλαγή στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Η λύση είναι ο ουσιαστικός έλεγχος της λειτουργίας των ΜΚΟ και όχι πρόχειροδουλειές.

Η λύση είναι περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές και αστυνομικοί στα νησιά και όχι κυνήγι μαγισσών.

ΥΓ: αξίζει να πάτε στη Σάμο για διακοπές. 🇬🇷
ΥΓ2: ήταν εξαιρετική χαρά και μεγάλη τιμή να συμμετέχω στην απονομή πλακέτας στις οικογένειες του Κώστα Σοφούλη και του Λεωνίδα Βασιλειά, των οποίων ο βίος αποτελεί παραδείγματα πολιτικών που συνέβαλαν στην καταξίωση του ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση των πολιτών.

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή