7.2 C
Σάμος
01/02/2023
Πολιτικά

Στη Βουλή ο υποβιβασμός του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων


Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σχετικά με τον  λειτουργικό υποβιβασμό του Δημοτικού  Σχολείου Φούρνων , κατέθεσαν  στη Βουλή οι Βουλευτές  του ΚΚΕ   Σταύρος Τάσσος και Μανώλης Συντυχάκης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Υποβιβασμός του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων.

 

Με τους χειρότερους όρους ξεκινά η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στους Φούρνους Ικαρίας, αφού έπειτα από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου στις 1/9/2017, ανακοινώθηκε ο λειτουργικός υποβιβασμός  του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων από 6θέσιο που είναι  σήμερα, σε 4θέσιο.

Σαν να μην έφταναν τα μυριάδες προβλήματα και οι ελλείψεις των ακριτικών νησιών των Φούρνων σε Υγεία, Πρόνοια, συγκοινωνίες κ.ά. εξαιτίας της συγκεκριμένης εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, τώρα έρχεται να προστεθεί και η συγχώνευση τμημάτων του Δημοτικού Σχολείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει: περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης για τους μαθητές των Φούρνων αλλά και κατάργηση θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η παραπάνω απόφαση είναι ένα κομμάτι στο παζλ της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που, εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, επιδιώκει τη μείωση του κόστους της εκπαίδευσης μέσω της κατάργησης θέσεων και το έχει καταφέρει μέσα από ένα σωρό κυβερνητικά μέτρα των τελευταίων χρόνων (αύξηση ελαχίστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα, αναθέσεις μαθημάτων ειδικοτήτων, μείωση ωραρίου σχολικού προγράμματος κ.λ.π.). Είναι μια στυγνή προσπάθεια γενικευμένης αύξησης του αριθμού μαθητών ανά τάξη και «εξοικονόμησης» εκπαιδευτικών που χτυπά τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Μόνο που οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε περιοχές όπως αυτή των Φούρνων Ικαρίας είναι κάτι παραπάνω από αριθμοί. Γιατί η επιδείνωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε αυτά τα νησιά αναγκάζει τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους αναζητώντας καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Γιατί οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται σε αυτά τα νησιά αναγκάζονται να ζήσουν μακριά από τις οικογένειές τους, μακριά από όλους και όλα επωμιζόμενοι το υψηλό κόστος της ζωής στο νησί ακόμα και με μισθό μειωμένου ωραρίου.

Μόνο που το δικαίωμα να έχουν οι μαθητές των ακριτικών περιοχών της χώρας δάσκαλο σε κάθε τάξη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι το μοναδικό εισιτήριο στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης για αυτά τα παιδιά που λόγω του αποκλεισμού που βιώνουν έχουν ελάχιστες ευκαιρίες μάθησης.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για τον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων.
  • Να έχουν όλα τα παιδιά που κατοικούν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων καταρτισμένους εκπαιδευτικούς για κάθε μάθημα, για κάθε τάξη από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς.
  • Να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ακριτικών περιοχών με μόνιμο προσωπικό.
Οι βουλευτές

 

Σταύρος Τάσσος

Μανώλης Συντυχάκης

Related posts

ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ- Διαμαρτυρία στον ΔΕΔΔΗΕ για τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

admin

Πρωτοχρονιάτικη κοπή πίτας της Κομματικής Οργάνωσης Βαθιού του ΚΚΕ

admin

ΑΣΕΠ – Απαιτούμε να διορθωθεί άμεσα η αδικία εις βάρος των υποψηφίων της Σάμου

admin

Κατάθεση Αναφορών από τον Α. Μιχαηλίδη για προβλήματα σχολείων σε Σάμο και Ικαρία

admin

Βαρδαρός: «Η συνέντευξη Μητσοτάκη μας επιβεβαίωσε ότι εκείνος κι εμείς ζούμε σε άλλη χώρα»

admin

Μηταράκης από Σόφια: Απαιτείται αυστηρό και αποτελεσματικό πλαίσιο επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ   

admin

Εκδήλωση μνήμης για την ημέρα «Θυσίας του Διασώστη»

admin

Επίσκεψη Βούλτεψη και Μοσκώφ στη Λέσβο: Προστασία των συνόρων και των ανθρώπων 

admin

Βαρδαρός: «Περιμένουμε κάποια στιγμή η κυβέρνηση να συνδεθεί με την πραγματικότητα» 

admin