7.2 C
Σάμος
01/02/2023
Σαμιακά

Στη Σάμο η πρώτη μεγάλη άσκηση εκκένωσης προσφύγων και μεταναστών «ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021»

Η πρώτη μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης προσφύγων σε πραγματικό χρόνο με τίτλο «ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021» θα πραγματοποιηθεί στο νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πρόκειται για την πρώτη ιστορικά άσκηση σε κράτος-μέλος της ΕΕ στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης προσφύγων σε πραγματικό χρόνο και με τη συμμετοχή όλων των εθνικών αρχών.

Με 2.000 συμμετοχές στο πεδίο και 1.000 από την Αθήνα και τα ΚΥΤ, με την ταυτόχρονη συμμετοχή έξι Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Φυλάκιο Έβρου, Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Λέρος, Κως), επτά Εθνικών Κέντρων Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΓΠΠ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ), τεσσάρων ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών (EASO-Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία, FRONTEX), του δήμου Ανατολικής Σάμου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και των ίδιων των επωφελουμένων προσφύγων και μεταναστών, «η μεγάλης εμβέλειας, πρωτοποριακή αυτή άσκηση φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του σχεδιασμού και της διαχείρισης κρίσεων εκτάκτων αναγκών από φυσικές καταστροφές» αναφέρει το υπουργείο.

Το σενάριο περιλαμβάνει και τους χώρους διαμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων, με συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των παιδιών, ενώ αντιμετωπίζει και την εμπορία ανθρώπων (trafficking) ως μέρος της διαχείρισης κρίσης.

Η άσκηση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα, Μάνο Λογοθέτη, ενώ το γενικό πρόσταγμα έχει η αρχιπύραρχος δρ Καλλιόπη Σαΐνη, διοικητής του ΠΡΟΜΑΧΟΥ, γενική συντονίστρια του Εθνικού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών «Αγνοδίκη» και ειδική σύμβουλος της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδιας για την Ένταξη, Σοφίας Βούλτεψη.

Το μεγαλύτερο τμήμα του σεναρίου θα είναι διαθέσιμο μέσω των σόσιαλ μίντια και σε livestreaming μέσω της ιστοσελίδας της άσκησης (https://promahos2021.migration.gov.gr/).

Ο «ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021» παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρουσία της υφυπουργού και του γενικού γραμματέα. «Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη άσκηση» δήλωσε η κ. Βούλτεψη και προσέθεσε: «Περιλαμβάνει και σοβαρές ενταξιακές πλευρές. Πρωτοπορούμε με ένα εμβληματικό εγχείρημα στο οποίο οι μετανάστες – και μάλιστα οι ανήλικοι – συμμετέχουν ενεργά και εξοικειώνονται με φυσικά φαινόμενα άγνωστα ίσως στις δικές τους πατρίδες».

«Στη Σάμο κάνουμε μια νέα αρχή με μια νέα υπερσύγχρονη δομή» σχολίασε ο κ. Λογοθέτης. «Είναι σημαντικό ότι η πρώτη μαζική δράση μας εκεί συνδέεται με την ασφάλεια του Κέντρου και του νησιού, υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική διάσταση της αποστολής μας».

«Η Ελλάδα έχει μακρά και σημαντική ιστορία στη διοργάνωση ευρωπαϊκών ασκήσεων υψηλού επιπέδου και συμβολισμού. Με τον “ΠΡΟΜΑΧΟ 2021”, αλλά και την “ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2021”, πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για πρώτη φορά δημιουργούνται εντός της ΕΕ κοινοί επιχειρησιακοί κανόνες επικοινωνίας μεταξύ των εθνικών αρχών και των διεθνών οργανισμών, με τον EASO να βάζει την ευρωπαϊκή σφραγίδα» συμπλήρωσε η δρ Σαΐνη.

Η άσκηση αφιερώνεται σε τρεις ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή: τον διοικητή της Μόριας, Ιωάννη Μπαλμπακάκη, την Όλγα Κακαλιάγκου, διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και αναπληρώτρια Εθνική Εκπρόσωπο στην ΕΕ, και τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, που είχε λάβει μέρος στην άσκηση «ΑΓΝΟΔΙΚΗ», αλλά και στον σχεδιασμό του «ΠΡΟΜΑΧΟΥ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Related posts

H Κοινότητα Καρλοβάσου τίμησε τη μνήμη των ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια

admin

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ι.Μ. Σάμου και βράβευση αριστούχων

admin

Ψωρίαση και αρθρίτιδα – Μια κρυφή σχέση πιο συχνή απ’όσο πιστεύατε

admin

Aφαίρεσε 80 λίτρα πετρέλαιο

admin

Ευχαριστήριο μήνυμα του Υποστρατήγου Π.Σ Κωνσταντίνου Δαδούδη

admin

Εκπαιδευτική δράση του ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Βολές του Στρατού στη Σάμο τον Φεβρουάριο

admin

Fito Aqua Bleu resort – Θέσεις εργασίας

admin

Ροταριανός Όμιλος Σάμου: Ηλεκτροδότηση Άγιου Μηνά Φούρνων

admin