Σαμιακά
Στις «ψηλές κορφές» της Σάμου


Wine pairing από τον executive chef Βαγγέλη Μπιλιμπά*
Οι «Ψηλές Κορφές» του Συνεταιρισμού της Σάμου είναι ένα ευωδιαστό και τραγανό κρασί που προέρχεται από μοσχάτο σταφύλι των καλύτερων ορεινών αμπελώνων ξερολιθιάς του ακριτικού νησιού. Έχει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, με έντονα τα αρώματα λουλουδιών και λευκόσαρκων φρούτων. Το λαμπερό, κιτρινοπράσινο χρώμα του αποκαλύπτει και τον ελκυστικό του χαρακτήρα.
Στη μύτη ανακαλύπτουμε αρώματα λουλουδιών αλλά και φρούτων, όπως το αχλάδι, το ροδάκινο, το πεπόνι . Έχει υψηλή οξύτητα και πολύ καλή επίγευση, χαρακτηριστικά που δίνουν στις «Ψηλές Κορφές» τη δυνατότητα να ανοίγουν μια πολύ μεγάλη παλέτα συνδυασμών γεύσεων. Έτσι ο οινοχόος δε θα δυσκολευτεί, σε συνεργασία με το chef, να προτείνει με ευκολία αυτό το εκλεκτό κρασί μιας κι είναι δεδομένο ότι ο οινογευσιλάτρης θα μένει απόλυτα ικανοποιημένος!
Ορεκτικά και Ψηλές Κορφές
Οι «Ψηλές Κορφές» συνδυάζονται με όλα σχεδόν τα ορεκτικά της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, για παράδειγμα με τζατζίκι από μαύρο σκόρδο και παντζάρι, μπουρέκι μελιτζάνας με σκοτύρι και σάλτσα τομάτας με μαστίχα. Η πλούσια γεύση του ταιριάζει υπέροχα και με το μετσοβόνε, δίνοντας έναν πολύ ισορροπημένο συνδυασμό. Επίσης, οι παλαιωμένες γραβιέρες, το εξαιρετικό κασέρι Σωχού, το μελίπαστο της Λήμνου και το πικάντικο Σαν Μιχάλη Σύρου βρίσκουν τη θέση τους στο πλατό τυριών που επάξια θα σταθεί δίπλα στις μαγευτικές «Ψηλές Κορφές».
Από τη θάλασσα… στις Ψηλές Κορφές
Τα ζυμαρικά γενικά αγαπούν το λευκό κρασί. Ειδικότερα σε συνταγές με διάφορα πέστο αλλά και σε συνδυασμό με θαλασσινές γεύσεις. Από αυτό τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και το υπέροχα αρωματικό, λευκό και ξηρό, «Ψηλές Κορφές» Σάμου, μια και αναδεικνύει μοναδικά τα λιγκουίνι με γυαλιστερές, κυδώνια και γαρίδες με λευκή σάλτσα από Μοσχάτο Σάμου με φρέσκο εστραγκόν και αυγοτάραχο. Επίσης, με ένα σκιουφιχτό με σολομό, άνηθο, αυγά σολομού και τουίλ από μελάνι σουπιάς.
Εκεί όμως που συνδυαζόμενο αναδεικνύει όλα τα πλούσια και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το κρασί Ψηλές Κορφές, είναι το ψάρι! Δροσερό και εκφραστικό το λευκό αυτό ξηρό μοσχάτο κρασί του Ε.Ο.Σ Σάμουμπορεί να ικανοποιήσει και πιο απαιτητικούς οινόφιλους, σε συνδυασμό με ιδιαίτερες συνταγές δημιουργικής κουζίνας, όπως: Με μπαρμπούνι τεμπούρα, σταμναγκάθι φρικασέ και χαβιάρι από φύκια. Τσιπούρα μιλ φειγ με σοτέ λαχανικά, αφρό παντζάρι και λάδι άνηθου. Ακόμη, με ένα ψητό ψάρι στη σχάρα ή με τηγανιτό χταποδάκι με κάπαρη και τοματίνια.
Ψηλές Κορφές και λευκά κρεατικά
Πληθωρικό αρωματικά και γενναιόδωρο στο στόμα, με σωστή οξύτητα και μεγάλη διάρκεια, το εκλεκτό αυτό κρασί μπορούμε ευχαρίστα να το συνδυάσουμε και με λευκά κρέατα, όπως: Με μια μπαλοτίνα κοτόπουλο γεμιστή με σπανάκι και σάλτσα από πικάντικη φέτα. Με ένα κουνέλι μαγειρεμένο με σπόρους μουστάρδας και σάλτσα μοσχολέμονου.
Με επιδόρπια
Η αρωματική του διάσταση είναι τέτοια που μπορεί ιδανικά να συνοδεύει επιδόρπια, όπως: ένα φεγεντίν με πραλίνα και μους φράουλας ή και παραδοσιακά γλυκά όπως ένα γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι και πορτοκάλι. Τα λευκόσαρκα φρούτα, τα κεράσια, το καρπούζι και το πεπόνι αγαπούν τις «Ψηλές Κορφές» και ταιριάζουν μαζί τους αρμονικά.
Αποφύγετε να συνδυάσετε
Ορισμένες τροφές δύσκολα συνδυάζονται με το κρασί, γιατί μπορεί να το επισκιάσουν ή να του προσδώσουν δυσάρεστη γεύση. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα παστά, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, τα τουρσιά, τα φαγητά που περιέχουν πολύ λεμόνι ή ξύδι, οι λεπτόρρευστες σούπες και οι ζωμοί.
Με… νου και Ψηλές!
Οι «Ψηλές Κορφές» του Ε.Ο. Σ Σάμου είναι ένα κρασί που κυριαρχεί στα στα καλοκαιρινά μενού των εστιατορίων και φροντίζει πάντοτε με την σταθερή του ποιότητα και τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά να ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή.
(*O executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας W.A.S.P και λάτρης των εκλεκτών ελληνικών προϊόντων τα οποία και προβάλλει μέσα από τις γαστρονομικές του δημιουργικές προτάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει θέσει ως στόχο ζωής την εδραίωση της «σαμιακής κουζίνας» πάνω στα Πυθαγόρεια πρότυπα διατροφής, με τοπικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα ποιότητας.)
Comments
Σαμιακά
Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης


Ένα σπάνιο φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Ελλάδας.
Το samos24.gr, βρέθηκε σήμερα στη παραλία της Ψιλής Άμμου, του δήμου Ανατολικής Σάμου όπου παρατηρήθηκε το φυσικό φαινόμενο της άμπωτης.
Η άμπωτη, είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας, χαρακτηρίζεται από την κάθοδο των νερών της θάλασσας.
Τι είναι η άμπωτη και πού οφείλεται
Για το φαινόμενο της άμπωτης, ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» υποστήριξε πως πρόκειται για μετακίνηση θαλασσίων μαζών λόγω της έλξης των πλανητών και της θέσης του ήλιου.
Comments
Σαμιακά
Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας: Με ανοιχτά σχολεία αύξηση κρουσμάτων (VIDEO)


Είχα πει στα μέσα Ιανουαρίου πως τα σχολεία δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τον Φεβρουάριο λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και επειδή ακόμα δεν έχουμε κατασταλάξει για το τί συμβαίνει με το βρετανικό στέλεχος και θα αυξηθούν τα κρούσματα», λέει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
Ο διακεκριμένος Έλληνας παιδίατρος είναι σαφής: «Τα παιδιά νοσούν και μεταδίδουν και αυτό το βλέπουμε τον τελευταίο καιρό και στα νοσοκομεία. Επομένως εάν ανοίξουν τα σχολεία με το βρετανικό στέλεχος να διασπείρεται στη χώρα, θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα. Με ανοιχτά σχολεία η μετάδοση γίνεται είτε από τα παιδιά στους γονείς, είτε από τους γονείς στα παιδιά λόγω και του συνωστισμού έξω από τα κτήρια».
«Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι κυρίως ασυμπτωματικοί και μεταφέρουν τον ιό μέσα στο σπίτι. Τα παιδιά δεν περνούν βαριά τη νόσο, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που θα χρειαστούν νοσηλεία. Βέβαια τα περιστατικά λοίμωξης και νοσηλείας σε παιδιά από τα στοιχεία που έχουμε στην Ελλάδα, δείχνουν ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχουν τριπλασιαστεί», προσθέτει.
Διαβάστε επίσης: Κατέληξε το βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Παίδων
«Είναι γεγονός πως ο ιός έχει ριζώσει μέσα στα σπίτια αλλά είμαστε και τυχεροί σε σχέση με άλλες χώρες διότι ο καιρός είναι καλύτερος στην Ελλάδα, οπότε μας επιτρέπει να έχουμε και ανοιχτά παράθυρα», τονίζει.
Ποια τα συμπτώματα στα παιδιά ;
Πυρετός που επιμένει, προβλήματα στο γαστρεντερικό, όπως διάρροια αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και εξανθήματα, είναι κάποια από τα συμπτώματα του Covid-19 στα παιδιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τα εξηγεί αναλυτικά.
Πότε να κάνουν τεστ τα παιδιά ;
Μεταξύ άλλων, τονίζει πως «οι γονείς εάν παρατηρήσουν στο παιδί τους κάποια ύποπτα συμπτώματα δεν θα πρέπει να περιμένουν αλλά να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους και να τους κάνουν άμεσα τεστ».
Τι κάνουν οι γονείς σε περίπτωση που το παιδί τους βρεθεί θετικό στον Covid-19 ;
Ο καθηγητής παιδιατρικής κατά τη διάρκεια της συζήτησης, απαντά και σε αυτό το ερώτημα, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες προς τους γονείς, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο πότε χρονικά μπορεί να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στις μικρότερες ηλικίες.
Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας:
Comments
- Δήμος5 ημέρες ago
Στάντζος σε Μητσοτάκη: «Επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη»
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Στο «Βαθύ κόκκινο» η Σάμος
- Σαμιακά5 ημέρες ago
‘Εξι νέα κρούσματα στη Σάμο
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Τι ισχύει από σήμερα στη Σάμο για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19
- COVID-194 ημέρες ago
ΕΟΔΥ για Σάμο:15 νέα κρούσματα
- Σαμιακά6 ημέρες ago
Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στο Καρλόβασι
- Σαμιακά6 ημέρες ago
Π.Ε. Σάμου: Κανένα κρούσμα covid-19
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με αυξημένους αριθμούς προσφύγων