18.3 C
Σάμος
28/03/2023
Σαμιακά

Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ το 2ο Γυμνάσιο Σάμου

Το 2ο Γυμνάσιο Σάμου συμμετέχει τη φετινή χρονιά 2019-2020 σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Σχολικής Εκπαίδευσης (School Exchange Partnerships KA229) με σύμπραξη ανταλλαγών μαθητών μεταξύ των Σχολείων Γερμανίας (Luitpold Gymnasium Munchen), Ιταλίας (Liceo Scientifico Statale Enrico Fermi di Ragusa) και Πορτογαλίας (Agrupamento de Escolas D. Dinis Lisboa).

Ο τίτλος του προγράμματος που υλοποιείται είναι Exchange of ICT practices: Java robot programming in a European context (2019-1-DE03-KA229-059620_2).

Κύριος στόχος του σχεδίου είναι η εισαγωγή του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού με JAVA για την πλατφόρμα εκπαιδευτικής ρομποτικής LEGO EV3 με έμφαση σε ανάπτυξη εφαρμογών που θα αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε χώρας. Για το λόγο αυτό οι μαθητές θα μοιράζονται τις ιδέες τους στην πλατφόρμα eTwinning και θα προγραμματίζουν σε διακρατικές ομάδες διαμοιραζόμενοι τον κώδικά τους σε σχετικές πλατφόρμες.

Είναι σε θέση να μάθει κάποιος τα τελευταία νέα του προγράμματος από την επίσημη eTwinning σελίδα: https://twinspace.etwinning.net/96054/

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

C1 Κοινή επιμόρφωση προσωπικού (C1 Short-term joint staff training events)

Επτά εκπαιδευτικοί Πληροφορικής, ένας τεχνολόγος και μία καθηγήτρια Αγγλικής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ελλάδα, συναντήθηκαν στο Μόναχο της Γερμανίας, στο εκπαιδευτικό ίδρυμα Luitpold-Gymnasium από 5/10/2019 έως 11/10/2019 και εκπαιδεύτηκαν στη χρήσης της αντικειμενοστραφούς γλώσσας προγραμματισμού JAVA σε προγραμματισμό ρομπότ LEGO EV3 με leJOS στο περιβάλλον Eclipse. Η εκπαίδευση ήταν από εξωτερικό συνεργάτη, ηγέτη στο χώρο, το Fraunhofer Institute, γνωστό για την πρωτοβουλία Roberta Initiative – Learning with robots και συγκεκριμένα την κα Beate Jost (Intelligent Analysis and Information Systems IAIS).

Από την Ελλάδα παρέστησαν: ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής κ. Βασίλειος Μπαρέκος, ο τεχνολόγος εκπαιδευτικός κ. Ευθύμιος Ευαγγέλου και η εκπαιδευτικός Πληροφορικής κα Ειρήνη Χατζηαγγέλου που συμμετέχουν και συνεργάζονται στο ανωτέρω πρόγραμμα.

Επίσης στο workshop έγινε αναφορά στην πλατφόρμα του eTwinning της κοινότητας των σχολείων της Ευρώπης με στόχο την εξοικείωση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών καθώς θα χρησιμοποιηθεί ως βασικό εργαλείο του συγκεκριμένου προγράμματος. Επιπρόσθετα έγιναν επισκέψεις για γνωριμία με την τοπική γερμανική και βαυαρική κουλτούρα.

Όλα αυτά θα αξιοποιηθούν κατά το επόμενο στάδιο του σχεδίου που αφορά την προγραμματιστική υλοποίηση από μαθητές των στοιχείων τοπικής κουλτούρας των συμμετεχόντων χωρών με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Παρακολουθήστε σύντομο βίντεο από την εκπαίδευση:

https://www.youtube.com/watch?v=d6qxPsXp86I

Σχετικό άρθρο της δράσης δημοσιεύτηκε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα 2019 εδώ:

https://blog.codeweek.eu/post/188274638640/robot-programming-with-java-european-workshop-in

Τεχνική Ημερίδα των σχεδίων Erasmus+

Ο υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος, εκπαιδευτικός, κ. Μπαρέκος, παρακολούθησε στις 8 Νοεμβρίου 2019, στη Θεσσαλονίκη, Τεχνική Ημερίδα, για την οικονομική και τεχνική διαχείριση της υλοποίησης των σχεδίων Στρατηγικών Συμπράξεων ΚΑ229 Erasmus+ που διοργάνωσε η Εθνική Μονάδα Συντονισμού – ΙΚΥ. Εκεί μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζοντας την επιτυχία του προγράμματος Erasmus+, για τον επόμενο κύκλο υπερδιπλασιάζει τις χρηματοδοτήσεις και απλοποιεί τις διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευκαιρία και πρέπει περισσότεροι συνάδελφοί τους εκπαιδευτικοί να μάθουν για τα οφέλη του Erasmus+ και να επιχειρήσουν να καταστρώσουν και υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας σχεδίου.

Related posts

Το ΕΚ Σάμου για το εργατικό ατύχημα στο Βαθύ

admin

Προβλήματα στο αεροδρόμιο της Σάμου λόγω χαμηλής νέφωσης

admin

ΕΤΕΜ: Η σημερινή δοκιμαστική προσέγγιση του “Dodekanisos Express” ήταν η αρχή για την ανάπτυξη του τόπου μας

admin

Με μεγάλη επιτυχία και πολλές εγγραφές συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε ο 6ος Ημιμαραθώνιος «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Ανακοίνωση ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ για τα ζητήματα της υγείας και τις ελλείψεις ιατρών

admin

Παρέλασαν με μαύρα περιβραχιόνια οι μαθητές στην Σάμο για την τραγωδία στα Τέμπη

admin

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική λόγω δυνατών ανέμων στα νησιά μας

admin

Zητήθηκε μετακίνηση παιδιάτρου από το Νοσοκομείο Ικαρίας σε αυτό της Σάμου

admin

Ποιες είναι οι Καλύτερες Τούρτες για τα Γενέθλια του Παιδιού σας

admin